ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μία από τις χειρότερες χρονιές είναι η φετινή για τους παραγωγούς κηπευτικών της Πρέβεζας, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, ξεπερνώντας ακόμα και το 35%, και τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος".
AgricultureΜία από τις χειρότερες χρονιές είναι η φετινή για τους παραγωγούς κηπευτικών της Πρέβεζας, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, ξεπερνώντας ακόμα και το 35%, και τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος".

«Η χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας Σπύρος Κλινάκης, λέγοντας ότι ένα τσουβάλι λίπασμα που τον Απρίλιο κόστιζε 35 ευρώ σήμερα έφτασε στα 85!Ομως, και οι αλλαγές στο πετρέλαιο θέρμανσης αύξησαν το κόστος παραγωγής στο 40%, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε και η αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

«Από τον Μάιο μέχρι σήμερα οι τιμές στις οποίες διαθέτουμε τα προϊόντα μας είναι κάτω του κόστους.Τον Ιούλιο πετάχτηκαν στη χωματερή πολλά κηπευτικά, κυρίως ντομάτες» είπε ο κ. Κλινάκης. Η μέση τιμή της ντομάτας δεν ξεπέρασε τα 50 λεπτά το κιλό και της πατάτας δεν άγγιξε ούτε τα 20. Οσο για τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα πεπόνια και τα καρπούζια;

Από τον Συνεταιρισμό πωλούνται γύρω στα 10 λεπτά το κιλό, τιμή βέβαια που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής.Στους τρεις Συνεταιρισμούς της Πρέβεζας είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.000 παραγωγοί, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν σταθερά την τελευταία δεκαετία την ίδια κατάσταση.

Οι νέοι αγρότες που μπήκαν στη διαδικασία των επενδύσεων βρίσκονται σήμερα μπροστά στο ενδεχόμενο της οικονομικής καταστροφής.Αυτό που ζητούν είναι να ληφθούν το συντομότερο δυνατό μέτρα που, αν μη τι άλλο, θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής.

(Πηγή:Eθνος)

e horos logo