Οι μετεωρολογικές συνθήκες που προβλέπονται τουλάχιστον για το ερχόμενο δεκαπενθήμερο δεν είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση της ασθένειας του βοτρύτη στα αμπέλια,κυρίως από πλευράς σχετικής υγρασίας και έλλειψης βροχοπτώσεων επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Ωστόσο λόγω της μεγάλης ευαισθησίας της ποικιλίας Ντεμπίνα, οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές να κάνουν ένα ξεφύλλισμα των πρέμνων για να αερίζονται καλύτερα τα σταφύλια.Οι αμπελουργοί που γνωρίζουν ότι τα αμπέλια τους εμφανίζουν συστηματικά την ασθένεια μπορούν να κάνουν ένα ψεκασμό με ειδικό βοτρυδιοκτόνο με καλό λούσιμο των σταφυλιών. Να τηρηθεί η απόσταση μεταξύ του τελευταίου ψεκασμού και της συγκομιδής.
Κατάλληλα φάρμακα: ντιχλωράν (21 μέρες πριν τη συγκομιδή), πυριμεθανίλ (35 μέρες), φενεξαμίντ (14 μέρες), χλωροθαλονίλ (21 μέρες), θειράμ (15 μέρες), φλουαζινάμ (21 μέρες), ιπροντιόν (28 μέρες), μεπανιπιρίμ (21 μέρες) κ.α. διάφορα σκευάσματα. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μυκητοκτόνο που εφαρμόσατε σε προηγούμενο ψεκασμό.
Οι βιοκαλλιεργητές μπορούν, πέρα από το καλό ξεφύλλισμα, να εφαρμόσουν ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο (20 μέρες) που έχει καλή δράση ενάντια στη σήψη λόγω της σκλήρυνση της ράγας. Υπάρχει και επιτρεπόμενο βιοχημικό σκεύασμα με βάση το τριχόδερμα (15 μέρες).
ΌΞΙΝΗ ΣΗΨΗ
Παρατηρείται την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών όταν το ποσοστό των σακχάρων φθάσει το 10% περίπου. Η ευαισθησία των σταφυλιών αυξάνει περισσότερο όσο πλησιάζει η συγκομιδή.Η σήψη αρχίζει από πληγή της ράγας κι επεκτείνεται γρήγορα στο υπόλοιπο μέρος του σταφυλιού. Χαρακτηριστικό της σήψης είναι η οσμή ξυδιού που αναδίδεται από τα προσβεβλημένα τμήματα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη της Όξινης Σήψης στον αμπελώνα ενδείκνυνται η διενέργεια ψεκασμού με κατάλληλο εντομοκτόνο (π.χ. δελταμεθρίν (10 ημέρες), συπερμεθρίν (14 μέρες)) μαζί με την προσθήκη ενός χαλκούχου σκευάσματος (20 μέρες).
(Πηγή:AgroNews)