ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στο οποίο συνοψίζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της Tuta absoluta.

Η Tuta έχει εξελιχθεί σε μάστιγα φέτος για τους τοματοπαραγωγούς της Πρέβεζας, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας (Δείτε εδώ και εδώ).
Η Ανακοίνωση,η οποία έχει αναπαραχθεί με σκοπό να αναρτηθεί σε γεωπονικά καταστήματα, συνεταιρισμούς και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος, έχει ως εξής:

ΤΟΥΤΑ- Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ (Tuta absoluta)
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Θάψιμο υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.
Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες
Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια.
Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ και προθάλαμο. Το δίχτυ 9x6 συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.
Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.
Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.
Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την Τούτα και τους άλλους εχθρούς. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με κατάλληλα σκευάσματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

e horos logo