Γράφει η Μερόπη Τζούφη*

 

Υγειονομικές προκλήσεις στη «μικρή μας πόλη» και στο Nομό μας στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοιού

 

Τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως και η Ευρώπη και ο κόσμος όλος.

Για την ώρα, η κατάσταση στις υγειονομικές μονάδες της Ηπείρου, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

ToΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ως το κέντρο αναφοράς για την περιφέρειά μας (και όχι μόνον) σηκώνει το μεγάλο βάρος με επάρκεια, στηριζόμενο στις πολύ μεγάλες προσπάθειες του συνόλου του προσωπικού του, όπως και της Ιατρικής Σχολής, που κατάφερε να λειτουργήσει και εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό, για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Το Πανεπιστήμιο στο σύνολο του με το υψηλής κατάρτισης προσωπικό του, συμμετέχει ενεργά στην υποστήριξη των δομών υγείας και με την παροχή τεχνογνωσίας και υλικών.

Στο Γ. Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» έχει υπάρξει προετοιμασία για την υποδοχή «πιθανών κρουσμάτων» και για τη λειτουργία ειδικού χώρου νοσηλείας για τον κορωνοϊό, στις αρχές Απριλίου.

Για την κάλυψη όμως, των αναγκών του αστικού πληθυσμού του νομού μας, τόσο στην αρχική διαχείριση ηπίων περιστατικών, όσο και στην παρακολούθηση των διαμενόντων σε «καραντίνα» στο σπίτι, απαιτείται απο τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και η ενεργοποίηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με «κέντρο αναφοράς» το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, σε άμεση διασύνδεσή του με τις ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων και με τους ιδιώτες γιατρούς. Απαιτείται, ακόμη, η οργάνωση και η επιμόρφωση του προσωπικού των ΚΥ Αγροτικού Τύπου και των περιφερειακών ιατρείων, για τον έλεγχο και τη φροντίδα των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, σε διασύνδεση με τις κρίσιμες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις υγειονομικές δομές αφορούν, κυρίως, στην έλλειψη υλικού ατομικής προστασίας των υγειονομικών, που δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες προφύλαξης όλου του προσωπικού και γι’ αυτό απαιτείται η προμήθεια επιπλέον υλικού. Επιτακτική παραμένει και η ανάγκη πρόσληψης όλου του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού που χρειάζεται ο Νομός Ιωαννίνων και η χώρα γενικότερα, για τις αυξημένες ανάγκες λόγω του κορωνοϊού. Είναι αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας, αλλά και η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας. Είναι, όμως, κρίσιμη και η στήριξη, εκ μέρους της Πολιτείας και των ιδιωτών ιατρών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και να αποφευχθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων, με την αναγκαία κάλυψη των τακτικών υγειονομικών αναγκών, των χρονίων πασχόντων και των απαραιτήτων εμβολιασμών.

Ειδικό και ξεχωριστό θέμα αποτελεί η φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών στην περιοχή μας και ειδικά στο μεγάλο «camp» του Κατσικά που λειτουργεί με την κάλυψη του ΕΟΔΥ. Απαιτείται άμεση ενδυνάμωση του προσωπικού και επίλυση σοβαρών θεμάτων, όπως η διαμόρφωση ξεχωριστού χώρου «καραντίνας» με τη συνεργασία του Δήμου και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.

Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε, στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας αυτή η πρωτοφανής «καταιγίδα» να μας βρει όλες και όλους μετά το τέλος της, υγιείς και δυνατούς και γι αυτό «μένουμε σπίτι», στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας, ανησυχούμε και προσέχουμε.

 

*Η Μερόπη Τζούφη είναι Βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ)
Αν. Τομεάρχης Παιδείας
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo