ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έλαμψε το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης στην πρώτη εμφάνιση του στην Αθήνα και σε μια αίθουσα κατάμεστη από Ηπειρώτες, δίνοντας μια ξεχωριστή παράσταση το Σάββατο 1 Νοεμβρίου με τον τίτλο "Την αγαπήσαμαν και μεις". Μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση ο Δήμαρχος Πεύκης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Δήμαρχος Διονύσου, Σπύρος Δαρδαμάνης ο οποίος είναι Ηπειρώτης (σ.σ. κατάγεται από τις Παπαδάτες Πρέβεζας).Το Hpeiros.gr ήταν εκεί και κάλυψε την εκδήλωση.
Oι συντελεστές της παράστασης σε αναμνηστική φωτογραφία για το Hpeiros.gr.Διακρίνονται από αριστερά: Ο τεχνικός φωτισμού Νίκος Δενδρινός, οι πανέμορφες και ταλαντούχες ηθοποιοί Βιβή Μπάρκα Φαίδρα Τζιάλλου, Γεωργία Παπαδιώτη, Σούλα Μπαχλαβά, η επιμελήτρια της παράστασης Λίλη Σακκά, η έμπειρη και καταξιωμένη ηθοποιός Έφη Σολδάτου, ο κλαρινίστας Δημήτρης Βασιλείου και ο τραγουδιστής Γιώργος ΤσούκηςΈλαμψε το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης στην πρώτη εμφάνιση του στην Αθήνα και σε μια αίθουσα κατάμεστη από Ηπειρώτες, δίνοντας μια ξεχωριστή παράσταση το Σάββατο 1 Νοεμβρίου με τον τίτλο "Την αγαπήσαμαν και μεις". Μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση ο Δήμαρχος Πεύκης, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Δήμαρχος Διονύσου, κ. Σπύρος Δαρδαμάνης ο οποίος είναι Ηπειρώτης (σ.σ. κατάγεται από τις Παπαδάτες Πρέβεζας). Το Hpeiros.gr ήταν εκεί και κάλυψε την εκδήλωση.

Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο του 1ου Θεατρικού Νοεμβρίου, ενός καινούργιου θεσμού για την Πεύκη που άνοιξε την αυλαία τoυ το πρώτο βράδυ του Νοέμβρη, φέρνοντας μας κοντά σε μια από τις σημαντικές εκφράσεις της τέχνης. Με μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Πεύκης και τον πολύ δραστήριο Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων, μια εκδήλωση που άγγιξε την παράδοση, την οποία πρέπει να τιμούμε, αλλά και τη γυναίκα, την ανώνυμη ηρωίδα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Η παράσταση στηρίζονταν στην αφηγηματική ιστορία της ζωής μίας ηλικιωμένης γυναίκας από το Ριζοβούνι Πρέβεζας (παλαιότερα λέγονταν Ποδογόρα), της Βασίλως, η οποία σήμερα είναι 91 ετών (ΣΣ: την εκδήλωση τίμησαν η κόρη της μαζί με τα εγγόνια της) και ήταν ένα απόσπασμα από αληθινές ιστορίες ηλικιωμένων γυναικών της Ηπείρου, που έχει συλλέξει η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη στο βιβλίο της «Αυτές που γίναν ένα με τη γη». Μέσα από το έργο, εκτός από την προσωπική περιπέτεια της πρωταγωνίστριας, αναδεικνύονται τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας, της ξενιτιάς αλλά και των πολέμων. Δίνονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο οι τραγικές εκείνες στιγμές που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη. Μνήμες ζωντανές για τους ανθρώπους που τις έζησαν και που δεν είναι και τόσο μακρινές, όσο νομίζουμε εμείς οι νεότεροι. Ένα έργο που αποτελεί ερέθισμα για μια εκ νέου έρευνα στις ρίζες μας, στην τοπική διάλεκτο, στο ηπειρώτικο τραγούδι, στη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμό και παρουσίαση της συγγραφέως του βιβλίου και του Θεατρικού Εργαστηρίου Πρέβεζας, και απονομή τιμητικής πλακέτας στη συγγραφέα και στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε το Θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας, η πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Ιωάννα Γιαννούλα Λαζάνη, ο γενικός γραμματέας του ίδιου συλλόγου και αμφιτρύωνας της εκδήλωσης, Γιώργος Τριάντης και ο καθηγητής φιλολογίας Θεόδωρος Γόγολος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του έργου. Δια στόματος του γενικού γραμματέα του συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Γιώργου Τριάντη, το θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας ευχαρίστησε το Νομάρχη Πρέβεζας, Βασίλη Ιωάννου, το Δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα και το Βουλευτή Ν.Δ. του Νομού Γιώργο Τρυφωνίδη, για τη στήριξη τους.

Επί σκηνής ακούστηκαν ζωντανά, παραδοσιακά τραγούδια από το Γιώργο Τσούκη (τραγούδι, κιθάρα), ενώ ο Δημήτρης Βασιλείου τον συνόδευε στο κλαρίνο.

Συντελεστές της παράστασης ήταν:
Επεξεργασία κειμένου- Σκηνικά: Λίλη Σακκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Τσανέλης
Επιμέλεια κίνησης: Λίλη Σακκά, Αλέξανδρος Τσανέλης
Γλωσσολογική επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Παπαδήμας
Επιλογή τραγουδιών- Τραγούδι: Γιώργος Τσούκης
Κουστούμια: Λίλη Σακκά – Αλέξανδρος Τσανέλης – Γεωργία Παπαδιώτη (με τη συμβουλή του Βασίλη Παπαδήμα)
Φωτισμοί: Γεωργία Παπαδιώτη – Λίλη Σακκά
Κατασκευή κουστουμιών: Γεωργία Παπαδιώτη – Πελαγία Παπαδιώτη
Τεχνικός φωτισμού: Νίκος Δενδρινός
Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Φατούρος
Σχεδιασμός αφίσας – προγράμματος: Άννυ Βλαχοπούλου
Φωτογραφίες: Ευκλείδης Φονταράς
Μουσικοί: Γιώργος Τσούκης (τραγούδι, κιθάρα), Δημήτρης Βασιλείου (κλαρίνο)
Ηθοποιοί: Στο ρόλο της Βασίλως: Φαίδρα Τζιάλλου, Σούλα Μπαχλαβά, Βιβή Μπάρκα, Έφη Σολδάτου, Γεωργία Παπαδιώτη
Χορός γυναικών:Φαίδρα Τζιάλλου, Σούλα Μπαχλαβά, Βιβή Μπάρκα, Έφη Σολδάτου, Γεωργία Παπαδιώτη


Μετά το τέλος της παράστασης έγινε 'τρατάρισμα' με τσίπουρο, αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς και λουκούμια στο φουαγιέ του θεάτρου σε όλους τους παρευρισκόμενους.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΑΝΤΗ

triantisΜιλώντας στo Hpeiros.gr μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Τριάντης, που παρεπιμπόντως κατάγεται από την Σκαφιδωτή Πρέβεζας (μας είπε χαριτολογώντας να μπούμε στο Google Earth για να δούμε το παραδοσιακό σπίτι που έχει εκεί και το οποίο επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο, καλλιεργώντας, δε, εκεί και παραδοσιακές φακές), είπε ότι έμεινε ενθουσιασμένος από το έργο, αν και -όπως επεσήμανε- είναι αλλιώς να τα ζει κανείς αυτά από το να τα παρακολουθεί σε μια παράσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως του έφερε μνήμες από τα παιδικά χρόνια, βιώματα, κάνοντας, δε, ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που έχει το βιβλίο της κας Σκοπούλη με τις μαρτυρίες των 68 γυναικών, ένα βιβλίο που αγγίζει κάθε ηπειρωτική ψυχή.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΥΚΗΣ
dpeukisΟ Δήμαρχος Πεύκης κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε τα εξής: "Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σ' αυτό το νέο πολιτιστικό θεσμό για την πόλη μας, του Θεατρικού Νοεμβρίου, υποδεχόμαστε το Θεατρικό Εργαστήριο Πρέβεζας, ένα εργαστήρι γνωστό πανελληνίως ενώ συνεργαζόμαστε, στο ξεκίνημα αυτού του νέου μας θεσμού, με το Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων.

Ο Δήμος μας, όπως σας έχω πει από την αρχή όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του, προσπαθεί να είναι δημιουργικός και εκπαιδευτικός στον Πολιτισμό. Αύριο (2 Νοεμβρίου) έχουμε τα εγκαίνια του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος που είναι το Δημοτικό Ωδείο Πεύκης και σας περιμένουμε. Να ευχηθώ σε όλους καλή διασκέδαση και να χαιρετίσω την παρουσία του Δημάρχου Διονύσου Σπύρου Δαρδαμάνη, που είναι σήμερα μαζί μας".


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
proedrossilogΗ πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων κα. Ιωάννα Γιαννούλα Λαζάνη ανέφερε τα εξής: Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας. Ο Σύλλογος μας, που συμπληρώνει 18 χρόνια δραστηριότητας φέτος, πραγματοποιεί, εκτός των άλλων, τα τελευταία χρόνια και κάθε φθινόπωρο εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο "Ωδή στα ηπειρώτικα γράμματα και τέχνες". Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε παρουσιάσει φέτος ήδη κάποια πράγματα, όπως το αφιέρωμα στη γυναίκα του '40.

Αποτελεί ευτυχία για εμάς που ο Δήμος Πεύκης ξεκινάει φέτος το πρώτο του θεατρικό Νοέμβρη, δίνοντας μας την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να σας παρουσιάσουμε μαζί, το Θεατρικό Εργαστήριο Πρέβεζας σ' ένα έργο βασισμένο σε βιβλίο της κας Γεωργίας Σκοπούλη που είναι παρούσα και την ευχαριστούμε ως Ηπειρώτες για την πολύτιμη προσφορά της.

Σας φέρνουμε, λοιπόν, ένα κομμάτι της Ηπείρου από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της φτώχειας και της ξενιτιάς. Με αυτό τον τρόπο, λίγο μετά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και του Αλβανικού Έπους, αποδίδουμε το δικό μας φόρο τιμής στη γυναίκα της Ηπείρου, την πολύτεκνη μάνα, την αγρότισσα, την κτηνοτρόφο, τη σύζυγο, που κατάφερε να σταθεί όρθια και δυνατή σε δύσκολους καιρούς.

Να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου το Δήμαρχο Πεύκης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε.

Να ευχαριστήσω το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας και τους συντελεστές της παράστασης που αφιλοκερδώς, ως γνήσιοι Ηπειρώτες, μας παρουσιάζουν το έργο.

Να ευχαριστήσω εκτός από τους προαναφερθέντες Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, τους Ηπειρώτες, τους καθηγητές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων που παραβρίσκονται καθώς και τους προέδρους των Ηπειρωτικών Συλλόγων που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι να απολαύσετε μια εξαιρετική ηπειρωτική παράσταση
."


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

eisodos
Εξωτερική άποψη από το πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης όπου έλαβε χώρα η παράσταση
theates
Αρκετή ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση το Δημοτικό θέατρο Πεύκης ήταν σχεδόν γεμάτο. Κατά την παράσταση ήταν κατάμεστο.
dimarxosdionis
Ο Ηπειρώτης Δήμαρχος Διονύσου Σπύρος Δαρδαμάνης (σ.σ. κατάγεται από τις Παπαδάτες Πρέβεζας) μετά της συζύγου του και μίας φίλης του ζευγαριού, ενώ περιμένουν να ξεκινήσει η παράσταση.
ryzi
Από τα κλου της παράστασης ήταν το ρίξιμο ρυζιού στους θεατές, στη διάρκεια αναπαράστασης του γάμου της Βασίλως
telos
Μετά το τέλος της παράστασης οι συντελεστές χαιρετίζουν τον κόσμο, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημά του
skopouli
Η συγγραφέας του έργου, κα. Γεωργία Σκοπούλη, ενώ ευχαριστεί θερμά το κοινό και το Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων για την τιμητική πλακέτα που της απένειμε
tsipura
«Μάχη» με το τσίπουρο δόθηκε μετά το τέλος της παράστασης στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πεύκης


Το βιβλίο "Αυτές που γίναν ένα με τη γη" περιλαμβάνει εξήντα οκτώ λαϊκά αυτοβιογραφικά, "αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου" για ένα διάστημα μισού αιώνα περίπου.«Οι αφηγήσεις δόθηκαν από το 2004 έως το 2006 και περιέχουν μαρτυρίες για τον τρόπο που οι άνθρωποι γεννιόνταν, παντρεύονταν, τρέφονταν, πέθαιναν και ζούσαν τις δύσκολες μέρες της ειρήνης και του πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας του βιβλίου Γεωργία Σκοπούλη.www.ipiros.gr


 

e horos logo