ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αδελφοποίηση του Δήμου Άνω Καλαμά με το Δήμο Γλυφάδας, έγινε την Κυριακή το απόγευμα σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" της Γλυφάδας και η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας "Η Πίνδος".  Τo Hpeiros.gr ήταν εκεί και κάλυψε την εκδήλωση.

Αδελφοποίηση του Δήμου Άνω Καλαμά με το Δήμο Γλυφάδας έγινε την Κυριακή (23/11) το απόγευμα σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" της Γλυφάδας και η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας "Η Πίνδος".  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποτάθηκε και φόρος τιμής στο Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, που κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια Μελάδων της Ηπείρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επικεφαλής Πολιτικών Παρατάξεων, ενώ από το Δήμο Άνω Καλαμά το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος και το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Άνω Καλαμά, το οποίο, μεταξύ άλλων, τραγούδησε καταπληκτικά ένα τραγούδι για το Παύλο Μελά.  
Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video
{youtube}aYF-D9F9iA4&NR=1{/youtube}
Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του συλλόγου "Η Πίνδος", κ. Γιάννης Παπαγιάννης, ενώ ακολούθησε προλογισμός της εκδήλωσης, ιστορική αναδρομή και αναφορά στο ηπειρωτικό τραγούδι από την πρόεδρο του Συλλόγου κα Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Άνω Καλαμά τραγουδώντας εξαιρετικά τα "Γλυκοχαράζουν τα βουνά" και τα "Τριαντάφυλλα" για να ακολουθήσει η προβολή του 40λεπτού βίντεο "Στο δρόμο του ήχου και των μοναστηριών" που αναφερόταν στα υπέροχα μοναστήρια της περιοχής του Άνω Καλαμά. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εκπρόσωπος της οικογένειας των Μελάδων, ο κ. Γιάννης Μελάς, ο οποίος, με δακρυσμένα μάτια, είπε τα εξής:

"Δυσκολεύομαι να μιλήσω και δυσκολεύομαι να προσθέσω κάτι στα όσα θαυμάσια πράγματα είδα και άκουσα. Εκείνο που με συνταράζει κάθε φορά που βρίσκομαι, είτε μαζί με συμπατριώτες μου Ηπειρώτες είτε όταν ανεβαίνω πάνω στην Πωγωνιανή είναι οι αναμνήσεις από ένα θειό, τον αδελφό του πατέρα μου…

Από τότε μέχρι σήμερα, διαθέτω τον εαυτό μου συνέχεια, σαν Ηπειρώτης, και απλώς θέλω να προσθέσω ακόμα λίγα λόγια, τίποτα περισσότερο. Ότι ο Παύλος ήταν Ηπειρώτης. Ο κόσμος τον ξέρει σαν Παύλο Μελά Μακεδονομάχο, και λυπάμαι πάρα πολύ που μερικοί πιστεύουν ότι ο Παύλος είναι από τη Μακεδονία.

Ο Παύλος είναι από τη Πωγωνιανή. Ο Παύλος ανήκε σε όλους μας και σε εσάς τους αγαπημένους μας Ηπειρώτες που ήρθατε σήμερα εδώ να τιμήσουμε, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του, τη μνήμη ολόκληρης της Ηπείρου και ίσως να δακρύσετε όπως εγώ, που κατόρθωσα να μην το αποφύγω."

Συνέχεια στη συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η ομιλία του Γιάννη Μελά, έδωσε το Πολυφωνικό Συγκρότημα του Δήμου Άνω Καλαμά τραγουδώντας τα "Πογδόριανη" και το "Παύλο Μελά"

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, το οποίο ερμηνεύσε υποδειγματικά χορούς του Άνω Καλαμά, σκορπώντας το κέφι στην κατάμεστη αίθουσα.
Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video

{youtube}IrGtcbB-LhQ{/youtube}
Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video Hpeiros.gr video

Στη μουσική ήταν το συγκρότημα του κ. Τόλη, με τον Βασίλειο Τόλη στο Κλαρίνο, το Λάμπρο Χαλκιά στο λαούτο, το Χρήστο Μπάμπουρα στο ντέφι, το Βαγγέλη Ποντζή στο βιολί και το Λευτερής Κωνσταντίνος στο τραγούδι.

Η σύνθεση του Δ.Σ. του συλλόγου «Η ΠΙΝΔΟΣ» απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μπόκιας
Γραμματέας: Γιάννης Παπαγιάννης
Ταμίας: Σπύρος Στέφος
Έφορος:Θανάσης Στεργίου
Μέλη: Γιάννης Μέγας, Γρηγόρης Ζιάκας


Κλείνοντας θέλουμε να συγχαρούμε το σύλλογο των Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος» για την εξαιρετική "ηπειρωτική" εκδήλωση που διοργάνωσε και να ευχηθούμε σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και διάθεση.

 

glyf
Αναμνηστική φωτογραφία για το Ηpeiros.gr έξω από το Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη. Διακρίνονται από αριστερά: η Δασκάλα χορού κα. 'Ελλη Καζάκου, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Μπόκιας, το μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου κα. Δήμητρα Καλτσή και ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιάννης Παπαγιάννης

sigrotima
Το συγκρότημα του Βασιλείου Τόλη χάρισε μοναδικές στιγμές στους παρευρισκόμενους.

 

xarisi
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας κα Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια, ενώ κάνει μια ιστορική αναδρομή και αναφορά στο ηπειρωτικό τραγούδι.

 

melas
Γιάννης Μελάς: "O Παύλος είναι από τη Πωγωνιανή. O Παύλος είναι ηπειρώτης"

 

xarisi_melas
Η πρόεδρος του συλλόγου κα. Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Μελά για τη συγκινητική ομιλία του.

 

polyfoniko
Tο Πολυφωνικό Συγκρότημα του Άνω Καλαμά τραγούδησε  καταπληκτικά ένα τραγούδι για το Παύλο Μελά.

 

xoros
Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου να ερμηνεύει άψογα παραδοσιακούς χορούς

 

e horos logo