Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 20.30 στην Πλατεία Παπαδατών
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο, που αποτελείται από 528 σελίδες, αναφέρεται στην ιστορία του χωριού Παπαδάτες Πρεβέζης, συμπεριλαμβάνει όμως πολλά ιστορικά στοιχεία και άλλων χωριών, ιδιαίτερα της Λάκκας Σουλίου καθώς και της Ηπείρου γενικότερα.
Αρχίζει από την Ρωμαϊκή κατάκτηση, συνεχίζει με το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία, για να φτάσει στη σημερινή εποχή αναδεικνύοντας με παραστατικό τρόπο τη μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των χωριών στη νεωτερικότητα.
Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή ενός παραδοσιακού χωριού, όπως οι Παπαδάτες, με τις θρησκευτικές γιορτές, τις σχολικές, τις ονομαστικές, την κεντρική εκκλησία, τα ξωκλήσια, τα καφενεία, τα παντοπωλεία και τα διάφορα επαγγέλματα, ενώ αναλύονται, τουλάχιστον για τα τελευταία 250 χρόνια, θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο παπάς, ο πρόεδρος, ο γραμματέας της κοινότητας, ο αγροφύλακας, ο κήρυκας ή ο ταχυδρόμος του χωριού.
Ο συγγραφέας αναφέρεται και στα διάφορα εγκλήματα και εγκληματικές πράξεις του χωριού, όπως δολοφονίες και ληστοκρατία, καθώς επίσης και, με εκλεπτυσμένο χιούμορ, σε σκανδαλιστικές ιστορίες μιας αυστηρών ηθών εποχής, κατά τρόπο που ο μελλοντικός αναγνώστης ή ιστορικός να βλέπει ανάγλυφη την εικόνα της παραδοσιακής ζωής.
Σε ξεχωριστό κεφάλαιο καταγράφονται οι ύβρεις και κατάρες της εποχής εκείνης.
Περιγράφεται το φυσικό περιβάλλον με λεπτομερή αναφορά στα ενδημικά ζώα, πουλιά, δένδρα και φυτά, αγριόχορτα, λουλούδια και φυσικά οικοδομικά υλικά.
Σημαντικότερο ίσως τμήμα του βιβλίου αποτελούν οι πρώτες 250 σελίδες που αναφέρονται στην ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα του Σουλίου. Με βιβλιογραφική τεκμηρίωση αναφέρονται όλοι οι πόλεμοι από το 1611 έως το 1974. Κυριότερο έγγραφο αποτελεί η επιστολή του Νότη Μπότσαρη προς τον Αλή πασά, την οποία έστειλε από τις Παπαδάτες στις 24 Γενάρη του 1821. Σ’ αυτή φαίνεται η μόνιμη συμπόρευση των χωριών της Λάκκας (τουλάχιστον Παπαδάτες, Νάσσιαρι, Νικολίτσι και Ντάρα), με τους Σουλιώτες και εν προκειμένω με τον Αλή πασά, κατά του Χουρσίτ και των Σουλτανικών στρατευμάτων.
Παλαιότερο έγγραφο από το αρχείο του Αλή πασά, του 1800, αναφέρεται σε μάχη στο Σιστρούνι, όπου λαβώθηκε «…κι’ ένας ρομηός Παπαδιώτης στον πλάτη».
Άλλο έγγραφο του Αλή πασά, του 1804, που διεσώθη στις Παπαδάτες, αναφέρεται στη φορολογία της εληάς, όπως και σε έγγραφα του 1825 από τον Κιουταχή, που τότε πολιορκούσε το Μεσολόγγι και του 1828, όταν διέρχονταν από Άρτα κατευθυνόμενος στο μέτωπο του εν τω μεταξύ κηρυχθέντος ρωσοτουρκικού πολέμου.
Μεταγενέστερα αρχεία της Τουρκοκρατίας ως το 1912, αναφέρονται σε θέματα πολέμων και δημογεροντίας. Πιο συγκεκριμένα, στους πολέμους 1877, 1897, 1912-1913, τη Μικρασιατική εκστρατεία, 1940, την Εθνική Αντίσταση 1941-1944, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιος 1946-1949, τον πόλεμο της Κορέας 1951-1953, τις συγκρούσεις στην Κύπρο το 1964 και την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ περιγράφεται η συμμετοχή των Παπαδιωτών και ο αντίκτυπος των γεγονότων.
Τα πολεμικά ή κοινωνικά γεγονότα συνδέονται με τ’ αντίστοιχα δημοτικά τραγούδια, οι αυθεντικές εκτελέσεις των οποίων συνιστούν μια πλήρη συλλογή και αναφέρονται σε ξεχωριστό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου.
Το βιβλίο με την αφηγηματική του χάρη ταξιδεύει τον αναγνώστη, ο οποίος βλέπει σαν σε κινηματογραφική ταινία το διάβα της παραδοσιακής ζωής και των πολέμων για τρεις τουλάχιστον αιώνες.
Υ.Γ.
Το βιβλίο μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος από τον συγγραφέα.
email: manthosdardamanis@hotmail.com
social media: messenger, Viber, what’s up, FaceTime ως ΜάνθοςΔαρδαμάνης
Τηλέφωνο: 6972324250
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην πλατεία Παπαδατών, Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στις 20:30, με ομιλητές τον Κώστα Καραβίδα και την Αλεξάνδρα Νάση.