ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μικρό αποδείχτηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου για να στεγάσει την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Ιανουαρίου.
SindesmosΜικρό αποδείχτηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου για να στεγάσει την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ηπειρωτών Δήμου Ζωγράφου, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Ιανουαρίου.To Hpeiros.gr παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της πίτας και κατέγραψε τα δρώμενα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που καταχειροκροτήθηκε, ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος, ο Κεφαλλονίτης Νομαρχιακός σύμβουλος Μπάμπης Αλεξανδράτος, ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Θανάσης Σπυράκος, η εκπρόσωπος του Πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Καμμένου, Μαρία Οικονομίδου, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, Ηπειρωτικών συλλόγων και πολλοί άλλοι. 

Mε απόφαση του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου τιμήθηκαν, στο πλαίσιο της κοπής της πίτας, δύο από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, η κα. Ελπινίκη Ραχιώτη και ο Πτέραρχος Σπύρος Μαστρογιάννης.

Η πρώτη γεννήθηκε στην Κόνιτσα, παντρεύτηκε το αξιωματικό της χωροφυλακής Λάμπρο Ραχιώτη από τη Ροδαυγή Άρτας και απέκτησε δύο παιδιά. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να την τιμήσει για την προσφορά της στην πατρίδα και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα όμως για τη δράση που επέδειξε ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου το 1963, παραμένοντας μέχρι σήμερα ενεργό μέλος της ηπειρωτικής αποδημίας.

Μετά την απονομή τιμητικού επαίνου στο συγγενή της κα. Ραχιώτη ακολούθησε η κοπή της πίτας την οποία ξεκίνησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννος Καζάκος.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η απονομή τιμητικού επαίνου στο Πτέραρχο κ. Σπυρίδωνα Μαστρογιάννη. Ο Πτέραρχος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και γεννήθηκε στους Μελισουργούς Άρτας. Απόγονος οικογένειας αγωνιστών, έβγαλε το Γυμνάσιο Άρτας και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων (15η σειρά) - είχε γραφτεί και στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, όπου τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε (από τις 25/5/1941 έως το 8ο μήνα του 1942) ενώ είχε πολεμήσει και στο αλβανικό μέτωπο. Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Ένοπλο Τμήμα των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (από τις 22/4/1947 έως τις 30/10/1949). Νοσηλεύομενος στο νοσοκομείο της Αεροπορίας, οι γιατροί αποφάσισαν να του κόψουν το τραυματισμένο του πόδι αλλά αυτός το αρνήθηκε (υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δέχεται να κόψει το πόδι του).

video video video video video video
Στιγμιότυπα από την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου
{youtube}ROPlyOUiQbA{/youtube}
video video video video video video

Το Μάρτιο του '63, ευρισκόμενος σε πολεμική διαθεσιμότητα κατοικούσε στα Άνω Ιλίσια, γείτονας τότε με το στρατηγό Ιωάννη Χρυσικό και τον Θεμιστοκλή Ράινο. Οι τρεις τους αποφάσισαν να ιδρύσουν το Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου. Σαν νεώτερος που ήταν, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι Ηπειρωτών και αφού συγκέντρωσε πάνω από 50 υπογραφές στο καταστικό, το έδωσε στο Βορειηπειρώτη δικηγόρο Κωνσταντίνο Λάμπρο για έγκριση. Έτσι ξεκίνησε η ίδρυση του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου.  

Τον τιμητικό έπαινο στον Πτέραρχο απένειμε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην ομιλιά του ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε τα εξής:

"Νιώθω μεγάλη χαρά που η πρώτη δημόσια μου εκδήλωση με τη νέα μου ιδιότητα με βρίσκει στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου, μια εκδήλωση στην οποία παρεβρίσκομαι ανελλιπώς τα τελευταία 15-20 χρόνια. Ήταν ιδιαίτερη τιμή μου να βραβεύσω τον πτέραρχο, τον κ. Μαστρογιάννη, μια προσωπικότητα που έχει τιμήσει τις ένοπλες δυνάμεις, έχει τιμήσει την πατρίδα.

Θέλω να σας πω μόνο δύο-τρεις σκέψεις, που έχουν να κάνουν και με τα νέα καθήκοντα μου αλλά και με τα παλιότερα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ασχοληθήκαμε πολύ με το θέμα της Βορείου Ηπείρου και ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά σαν Κοινοβουλευτική  Επιτροπή την χρονιά που πέρασε, μετά από πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, να ανοίξουμε ένα διάλογο με όλες τις Ενώσεις των Βορειοηπειρωτών, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να αποκτήσουν οι Βορειοηπειρώτες μια ενιαία φωνή στα θεσμικά τους θέματα και βέβαια να μπορέσουμε να χαράξουμε αυτό που είναι απαραίτητο. Το οποίο είναι η Εθνική μας πολιτική, η Εθνική μας στρατηγική απέναντι στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Μέσα στη χρονιά που πέρασε γίναν και καλά βήματα. Υπεγράφη με την Αλβανία μια συμφωνία για την ίδρυση, επιτέλους, δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων, ώστε να μπορέσουμε να αναπαύσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για το Αλβανικό Έπος.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι σταματάει ο αγώνας μας σ΄αυτά τα δύο κοιμητήρια γιατί χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αναπαυτούν οι ψυχές όλων αυτών των ηρώων που χαθήκανε στο Αλβανικό Έπος.

Παράλληλα μπαίνουμε σε μια χρονιά όπου υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, υπάρχουν εκλογές. Η εθνική παρουσία της εθνικής μειονότητας, η ενωμένη και ενιαία παρουσία, νομίζω ότι είναι ο βασικός στόχος και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων μας, που θέλουμε πραγματικά να δούμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες να διακριθούν και στην πολιτική ζωή της Αλβανίας.

Φίλες και φίλοι, είναι γεγονός ότι τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται πάντοτε στην καρδιά αλλά και στον πυρήνα της πολιτικής μας. Και ξέρουμε ότι οι Κυβερνήσεις μπορεί να κρίνονται τη στιγμή της ψήφου από την οικονομία, αλλά καμία Κυβέρνηση που έχει παίξει με τα Εθνικά μας Θέματα δεν είναι μια Κυβέρνηση που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή από τον κόσμο.

Γι’ αυτό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και όλη η πολιτική ηγεσία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζοντας στον Πρωθυπουργό, έχουν βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος τους, έχουν βαθιά συναίσθηση ότι δεν μπορούν να αφήσουν κανένα κομμάτι του Εθνικού Χώρου υπό αμφισβήτηση. Και σίγουρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αμφισβήτηση, ούτε του εναερίου ούτε του θαλασσίου, ούτε του υποθαλασσίου Εθνικού μας Χώρου.

Και σας το λέω αυτό υπεύθυνα, από τις ενημερώσεις που έχουμε, γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μπούμε σ’ ένα παιχνίδι, να ανεβάσουμε τον πήχη μιας έντασης που σίγουρα σήμερα δεν είναι ωφέλιμη.

Το Αγαθονήσι και οι γύρω από αυτό περιοχές είναι ελληνικές και θα είναι ελληνικές.Πριν από λίγο καιρό, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έγινε για πρώτη φορά η άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» του ΝΑΤΟ, στην οποία όλες οι συμμαχικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σ’ όλη την περιοχή του Αιγαίου, χωρίς καμία αμφισβήτηση»

Tην κοπή της πίτας ξεκίνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και την ολοκλήρωσε ο ...εγγονός του.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (αριστερά), τον τιμώμενο Πτέραρχο κ. Σπυρίδωνα Μαστρογιάννη και το Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Γιάννη Καζάκο.

Το τετράστιχο "Θέε μου, κάνε να γίνει ο κόσμος αδελφός, να ξεπλυθούν τα χέρια του στο φως,να επικρατήσει σ' ολο τον κόσμο ειρήνη και στο ναό της αγάπης να βασιλεύσει η καλοσύνη" αφιέρωσε στους παρευρισκόμενους ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κάτσιος Βασίλης που έκοψε ένα κομμάτι από την πίτα για την ειρήνη.



www.ipiros.gr

e horos logo