Νεκρό ανασύρθηκε τετράχρονο παιδάκι, αφγανικής καταγωγής από τα νερά του Λούρου ποταμού. 

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Άρτας όπου διακομίσθηκε με ασθεονοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί 

Εισαγγελέας και ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδάκι διέφυγε της προσοχής της μητέρας του από τη δομή προσφύγων στο πρώην Στρατόπεδο

"Πετροπουλάκη" στη Φιλιππιάδα και άγνωστο πως βρέθηκε στο ποτάμι, όπου στη συνέχεια εντοπίστηκε στα νερά κάτω από κλαδιά

δένδρων. 

Από τη μητέρα του ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ζηρού στη Φιλιππιάδα που διενεργούν και τις έρευνες και η

Πυροσβεστική.Υπηρεσία Φιλιππιάδας η οποία ανέσυρε το τετράχρονο.

 

Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα στην κατασκευή των έργων, δυστυχώς δεν έχουν όρια. Στον δρόμο που οδηγεί από την Εθνική οδό Λούρο - Πρέβεζα προς τον Ωρωπό, η άσφαλτος υποχώρησε και δημιούργησε τάφρο βάθους πάνω από δύο μέτρα, στο δεξί ρεύμα. Πρόκειται για μία τάφρο παγίδα που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της κοινότητας Ωρωπού Πρέβεζας έπειτα από βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες υποχωρήσεις του δρόμου έχουν υπάρξει και σε κοντινή απόσταση, στον ίδιο δρόμο- και έχουν κινδυνέψει αρκετοί ανυποψίαστοι οδηγοί. Σήμερα ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος και εάν δεν έβλεπε εγκαίρως την τάφρο ένας οδηγός μηχανής και δεν σταματούσε να κατευθύνει τα αυτοκίνητα προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι να έρθει η αστυνομία μπορεί και να είχαμε πολύ χειρότερα.

 

IMG_1447.JPG

Φυσικά σταματήσαμε να συνδράμουμε στην καθοδήγηση των οδηγών για να βοηθήσουμε τον οδηγό της μηχανής. Όλοι όσοι περνούσαν και έβλεπαν την τάφρο, έριχναν την ευθύνη στον εργολάβο κατηγορώντας τον για προχειρότητα στην κατασκευή του δικτύου ύδρευσης. Ας ελπίσουμε ότι ο Δήμος Πρέβεζας και οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν τα δέοντα. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (τμήμα έκτακτων αναγκών) υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυσρκαγιάς αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου αλλά και ολόκληρη της χώρας. Μετά και την χθεσινή φωτιά στην περιοχή Σκεπαστό Ν. Πρέβεζας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή απ' όλους και εγρήγοσρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή αγώνα, το Ioannina Lake Run 2020 τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,με απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη. Στην ανακοίνωσε προστίεται ότι:

 

"Η συμβολική αξία της απόφασης είναι σημαντική, καθώς κατατάσσει τον αγώνα των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους παράλληλους παραλίμνιους αγώνες, στις διοργανώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της χώρας

 

και της περιοχής στον τομέα του Τουρισμού.

 

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι το IoanninaLakeRun δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά μια διοργάνωση που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό,

 

στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών. Κάτι, βέβαια, που αποδεικνύει και με μετρήσιμα στοιχεία η εκπόνηση της μελέτης για το

 

οικονομικό και τουριστικό αποτύπωμα του IoanninaLakeRun, που εκπόνησε η RealTimeEvents για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων".

Οι δήμαρχοι του Νομού Άρμτας με αφορμή την επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου στα Ιωάννινα, χωρίς να εντάξει στο πρόγραμμα του ταξιδιού της και την Άρτα, απέστειλαν την παρακάτω κοινή επιστολή: "Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής « Ελλάδα 2021» , κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ιωάννινα, αγνοώντας τις όμορες περιοχές στις οποίες διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός  ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας.

Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα.

Αξιοσημείωτη κι αξιοθαύμαστη ιστορία έχει και ο Νομός Άρτας με τους  τέσσερις Δήμους της.

     

Απλά να αναφέρουμε ενδεικτικά και να θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα:

Στην Άρτα έγινε η σπουδαία μάχη της Άρτας τον Νοέμβριο του 1821, για την οποία ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζει και δράσεις.

       

Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, διεξήχθη η μάχη του Πέτα στην οποία  θυσιάστηκαν οι Φιλέλληνες, κάτι που αποτελεί μέγιστη μορφή διεθνούς αλληλεγγύης.

Επίσης, από το Κομπότι καταγόταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όπως  και ο Γεροστάθης, γνωστός για τη συμβολή του στον Αγώνα κατά των οθωμανών.

Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη,  στο χωριό Σκουληκαριά, γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, Γεωργίος Καραϊσκάκης.

Σε αυτή την περιοχή σημειώθηκε και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιστορική Μονή Σέλτσου (στις Πηγές, ιστορική έδρα του Δήμου), ενώ σε αυτό τον Δήμο, έδρασαν και τα επαναστατικά κινήματα των Ραδοβυζίων εναντίον της Τουρκοκρατίας.

Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έγινε η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου ενώ εκεί έγινε και η μάχη του Βουργαρελίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης.

Επίσης, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διεξήχθησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές μάχες με νικηφόρα έκβαση. Η μάχη στο Σταυρό Θεοδωριάνων, και η μάχη στη Γέφυρα της Πλάκας,

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία για την ιστορικότητα των Δήμων του Νομού Άρτας.

Με αυτή την επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε αλλά και λυπούμαστε ταυτόχρονα καθώς δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 21».

Παρακαλούμε για τη διευθέτηση του ζητήματος, καθώς προσδοκούμε σε μία αγαστή συνεργασία στο μέλλον.

                                                                         Με εκτίμηση

                                                       Οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Δωδώνης η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου συναυλία του Δημήτρη Μπάση, στις Πηγές του Αχέροντα στο Σιστρούνι Ιωαννίνων δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τη συναυλία του κου Μπάση, θα εκδοθεί εκ νέου σχετικό δελτίο Τύπου.

Το 4ο Φεστιβάλ Δωδώνης διοργανώνεται από τον Δήμο Δωδώνης, σε συνεργασία με το Πνευματικό του Κέντρο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια καλλιτεχνών και θεατών. Τελεί υπό την Αιγίδα και Χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και

του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

 

Άρχισαν οι έλεγχοι της Αστυνομίας για τη χρήση μάσκας μετά και τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να ανατρέψει προηγούμενες συστάσεις των ειδικών για τη μη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, λόγω λόγω κινδύνων που μπορεί να προκληθούν. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν ανατραπεί άρδην και η χρήση της μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική. Αν και η επίσημη οδηγία προς την ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους είναι να γίνονται συστάσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων για την προστασία της ατομικής και κατ΄ επέκταση της δημόσιας υγείας, ωστόσο η επιβολή του προστίμου του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 150 ευρώ, για τους τυχόν παραβάτες, καραδοκεί.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών, αποφασίστηκε η χρήση μάσκας σε:

  • Καταστήματα λιανικής

  • Δημόσιες Υπηρεσίες/ γραφεία που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες

  • Ιατρεία

  • Καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.)

  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σημειώνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε:

- Νοσοκομεία

- Ιατρικά κέντρα

-ΜΜΜ (Λεωφορεία, τρόλεϊ, ΜΕΤΡΟ)

- Ταξί

- Επαγγελματικής χρήσης οχήματα για οδηγό και επιβάτες

- Σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές

- Ασανσέρ

 

Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού: «Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν, (659) δενδρύλλια κάνναβης καθώς και (277) φυτά κάνναβης σε γλάστρες, που προορίζονταν για μεταφύτευση στο χώρο της φυτείας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών της

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, σήμερα (28.07.2020) το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν από τον παραπάνω χώρο -659- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -45- έως -80- εκατοστά.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν -277- φυτά κάνναβης σε γλάστρες, που προορίζονταν για μεταφύτευση στο χώρο της φυτείας.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

Τον αποκλεισμό των συνοδών ΑμεΑ και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας φέρνουν στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως με απόφαση της κυβέρνησης περιορίζεται η πρόσβαση των ΑμεΑ και αναφέρουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και συνοδούς, καθώς και για μαθητές ΑμεΑ, οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Πολιτισμού να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση του άδικου αποκλεισμού των ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με σύνδρομο Down και οι συνοδοί τους, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ, αίροντας τον αποκλεισμό των μαθητών που φοιτούν σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς την κα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Δωρεάν πρόσβαση των συνοδών ΑμεΑ, καθώς και των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει τη δωρεάν πρόσβαση ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, καθώς και των συνοδών τους σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται συνοδό να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση δική τους και των οικογενειών τους. Παράλληλα, είχαμε νομοθετήσει και τη δωρεάν πρόσβαση των μαθητών ΑμεΑ άνω των 25 ετών, χωρίς αποκλεισμούς οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, με το ΦΕΚ 3976/2019, η ΝΔ προέβη σε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες, ενώ φαινομενικά βελτιώνουν τον προηγούμενο νόμο, ουσιαστικά δυσχεραίνουν τη διαδικασία πρόσβασης των προαναφερθέντων ομάδων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Διότι, μπορεί να επιτρέπεται, πλέον, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, όμως, περιορίζεται σημαντικά η πρόσβαση για τους συνοδούς καθώς ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι συνοδοί μόνο όσων ΑμΕΑ έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ενδεικτικά, με το νέο νόμο μπορούν να εισέρχονται στους χώρους αυτούς ελεύθερα άνθρωποι με δυσχρωματοψία (ποσοστό αναπηρίας 5%), με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ποσοστό αναπηρίας 10-30%) ή με επέμβαση για καταρράκτη (ποσοστό αναπηρίας 5-30%), όμως αποκλείονται οι συνοδοί ατόμων με αναπηρία κάτω του 80%, όπως το σύνδρομο Down (ποσοστό αναπηρίας 67%), χωρίς τη συνοδεία των οποίων είναι πρακτικά αδύνατον να επισκεφτούν τους χώρους αυτούς τα άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε δωρεάν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία για όλους τους μαθητές άνω των 25 ετών, η ΝΔ εξαίρεσε από τη ρύθμιση αυτή τους μαθητές άνω των 25 ετών, οι οποίοι φοιτούν σε δομές δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για ΑμεΑ.

Δεδομένου ότι:

1. Για τους περισσότερους ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας από 50% ως 80%, είναι απαραίτητος ο συνοδός, προκειμένου να επισκεφτούν  τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

2. Η επίσκεψη όλων των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός των συνοδών ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% (πχ 67%) από την ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία;

2. Προτίθεται να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, με την άρση του αποκλεισμού των μαθητών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά  Αναστασία

Γκιόλας  Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης  Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας  Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος  Σάκης

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης  Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα  Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας  Γεώργιος

Φάμελλος  Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 
--
 

Το δίκτυο Νέων Ηπείρου με τη συνεργασία της Πρεβεζάνας συναδέλφου Μάγδας Τσέγκου (κατάγεται από την Τ.Κ. Ριζοβουνίου) έφτιαξε ένα βίντεο προβολής του Νομού Πρέβεζας με εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις πανέμορφες παραλίες αλλά και τα αξιοθέατα της ενδοχώρας της Πρέβεζας. 

https://drive.google.com/file/d/1ufQpg1CZcjtibeo4u5vJbxfDOdyvZsdb/view

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΑΟ BUDO σε συνεργασία με την ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ , διοργανώνει το προσεχές τριήμερο 24-26/7 τρείς Πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής IPSC μόνο για εφήβους και νεανίδες. Οι αγώνες αυτοί ήταν αρχικά

προγραμματισμένοι να γίνουν με πλήρεις τις κατηγορίες και σε διαφορετικές ημερομηνίες , αλλά ο COVIT 19 επέφερε την αναβολή τους. Η ΣΚ.Ο.ΕΛΛΑΔΟΣ και ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ συνειδητοποιώντας το πρόβλημα που θα επέφερε στους εφήβους και

νεανίδες σκοπευτές – μαθητές η αναβολή τους , αποφάσισαν να τους διοργανώσουν τηρώντας με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο . Έτσι οι νεαροί σκοπευτές όλης της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τις προνομιούχες

πανελλήνιες διακρίσεις που θα τους εξασφαλίσουν και πρόσθετα μόρια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω των ειδικών πινάκων επιτυχόντων της ΓΓΑ. Βέβαια το εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω των ειδικών συνθηκών , κάτι

που η Ομοσπονδία το γνωρίζει καλά και γι αυτό ανέθεσε στον ΑΟ BUDO την διοργάνωση λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του , της εμπειρίας του και της μεγάλης σημασίας που δείχνει στους σκοπευτές των μικρών ηλικιών. Το ότι κάθε χρόνο ο

Όμιλος διοργανώνει από 2-3 διαφορετικών όπλων Πανελληνίους σίγουρα κάτι σημαίνει ,μάλιστα χωρίς την στήριξη και βοήθεια των τοπικών αρχών , παρότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων του είναι μία συνεχής αιμοδοσία προς τον τοπικό αθλητικό

και όχι μόνον τουρισμό.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρ όλες τις αντιξοότητες υπάρχουν και σταθεροί υποστηρικτές των προσπαθειών του Ομίλου , όπως ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Σιόρεντας , Δ/κτης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ , ο Αν/χης κ. Μάριος Σταμέλος , Δ/κτης του 625 ΤΠ

,καθώς και ανελλιπώς οι προκάτοχοί τους ,τους οποίους ευχαριστούν θερμά η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ο ΑΟ ΜΠΟΥΝΤΟ και όλοι οι γονείς των μικρών σκοπευτών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες , γνωρίζοντας ότι χωρίς τις

προσπάθειές τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους δεν θα ήταν δυνατή υπό τις σημερινές συνθήκες η πραγματοποίηση των αγώνων.

ΑΠΟ ΤΟ BUDO ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369