ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Η αιτιολογική έκθεση, για το νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών του Μάκη Βορίδη, είναι από τις καλύτερες, που έχουμε διαβάσει. Επί της ουσίας όμως, έχει να συνεισφέρει κάτι το νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών; Η είναι απλά στο «κουβέντα να γίνεται;». Αν και επί της αρχής έχει δίκιο ο νομοθέτης, οι λύσεις που προτείνονται στο νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών δεν είναι εύκολες και κυρίως δεν λύνουν παθογένειες ετών. Και κυρίως, δεν αναγεννούν το τοπίο σε γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία.  Στην Ισπανία, που αυτόν τον καιρό οι αγρότες είναι στα χαρακώματα, λόγω χαμηλών τιμών κι υπάρχουν συνεταιρισμοί – διαμάντια, υπάρχει Εθνικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Συνεταιριστικής Οικονομίας. Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι η Ισπανία αύξησε την παραγωγή της, βελτίωσε την ποιότητά της κι έχει συνεταιρισμούς, που περπατούν στην αγορά και πάλι οι αγρότες αγκομαχούν, εμείς τι ελπίδα έχουμε, αν δεν βάλουμε τα εξής συστατικά: εκπαίδευση – αξιοπιστία – προσέλκυση νέων παραγωγών – εξωστρέφεια; Το νέο νομοσχέδιο θα πω ότι βελτιώνει παθογένειες αλλά είναι πολύ πίσω από την πραγματικότητα, που ισχύει στην αγορά. Αποτυγχάνει εκεί, που απέτυχαν κι οι δυο προηγούμενοι νόμοι` γιατί δεν δημιουργεί συνεταιριστική κουλτούρα.

Φόβος για την ένταξη στο ΔΣ

Επί της ουσίας υπάρχει μία περιουσία συνεταιρισμών, εκεί έξω, η οποία απαξιώνεται, άνθρωποι, που φοβούνται να μπουν σε διοικητικά συμβούλια γιατί οι προκάτοχοί τους, είτε έφταιγαν είτε όχι κινδυνεύουν με φυλακή. Άλλοι γιατί έφαγαν χρήματα, άλλοι γιατί δεν ήξεραν πώς να ασκήσουν διοίκηση και τους την έφεραν, μερικοί γιατί νόμιζαν πως είναι εύκολο να πουλήσεις, άλλοι γιατί τους υπερφόρτωσαν στη διοίκηση, εργαζόμενους τα κόμματα, κι άλλοι  γιατί έπεσαν σε συγκυρίες και δεν μπόρεσαν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα των συνεταιρισμών με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται λυθούν, ίσα – ίσα ελλοχεύει ο κίνδυνος, όπου δεν υπάρχει ρευστότητα, να μεγαλώσουν. Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πια εμπιστοσύνη στους συνεταιρισμούς. Είτε γιατί ξέρει ανθρώπους, που έκαναν περιουσίες όντας σε διοικητικά συμβούλια είτε γιατί στην επαρχία η τρίχα πολλές φορές γίνεται τριχιά, το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι το ίδιο. Ουκ ολίγοι αξιοπρεπείς άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν σε ΔΣ συνεταιρισμών για να μαζέψουν τα χάλια, κινδύνεψαν, να πάνε φυλακή, τους πήραν χρήματα από λογαριασμούς κ.ά. Κι ήταν κι εκείνοι βέβαια , που ανέλαβαν ηγετικές θέσεις σε προεδρεία συνεταιρισμών με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, ενώ δεν είχαν ιδέα και  πέταξαν τους συνεταιρισμούς στα βράχια. Το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια να μην αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις μέλη συνεταιρισμών ή να έχουν συγκεκριμένες θητείες. Ήταν λάθος αλλά ούτε κι η  εμπιστοσύνη προς τους συνεταιρισμούς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποκαθίσταται. Σημαντικό κι ορθό προς την κατεύθυνση αυτή το άρθρο, που προβλέπει να μην ψηφίζει κάποιος για πρόσωπο που είναι συγγενικό του, το οποίο φέρεται να έχει βάλει το χέρι στο μέλι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές μικρότερες των 3.000 κατοίκων, αυτό μπορεί να καταστεί αδύνατον και θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη.

Στράτα στρατούλα για τους συνεταιρισμούς

Η μεγάλη τομή έγινε επί Σημίτη στους συνεταιρισμούς, όπου από κλειστό λόμπι μπήκαν μέσα και ικανά στελέχη αλλά κι ο κάθε πικραμένος. Κώστας Σκανδαλίδης, Ευάγγελος Αποστόλου και Σταύρος Αραχωβίτης ως υπουργοί τα τελευταία χρόνια ήθελαν να περπατήσουν οι συνεταιρισμοί. Και προφανώς κι ο νυν υπουργός Μάκης Βορίδης θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του μέσα απ΄ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι πρωτίστως πολιτικό και λιγότερο γεωργικό. Η μόνη τομή , που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η ένεση ρευστότητας από ιδιώτες επενδυτές, η οποία όμως κινδυνεύει να αποβεί σε μπούμερανγκ κατά των αγροτών. Οι Έλληνες αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι θέλουν να πάρουν τιμή για το προϊόν τους. Χωρίς συνεταιρισμούς ή Ομάδες Παραγωγών αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η συνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ που άλλαξε χέρια ήταν δείκτης για το γάλα.  Ο Παύλος Σατολιάς της Ένωσης Καλαβρύτων είναι η ελπίδα των παραγωγών, γιατί δίνει τιμή στο γάλα. Πάνω σε αυτά τα παραδείγματα λοιπόν , πάνω στην Πίνδο, στην Ένωση Καλαβρύτων και μία σειρά άλλες ενώσεις, που έχουν καλό προϊόν, καινοτομούν κι εμπορική δραστηριότητα θα έπρεπε να χτίσουμε τους νέους συνεταιρισμούς.  

Συνεννόηση μηδέν

Αναμφίβολα υπάρχει ένα θέμα των παραγωγών να συνεννοηθούν μεταξύ τους κι αυτό δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα ήταν σε άμεση σχέση με τον πρόεδρο. Όποτε ήταν ο πρόεδρος ή ο γενικός διευθυντής ένα πρόσωπο κοινωνικής αποδοχής, ακολουθούσαν κι οι αγρότες. Κι ενώ από τη μαζικότητα στον συνεταιρισμό, είναι ένας δείκτης επιτυχίας, το θέμα της συνύπαρξης, μπορεί να συνδέεται και με βαθιές ατομικές, επαγγελματικές, ενίοτε και πολιτικές διαφορές. Κατά καιρούς ακούγονται παραγωγοί να λένε «εγώ δεν συνεργάζομαι με τον τάδε που χρωστά παντού». «Δεν συνεργάζομαι με τον τάδε, που η μονάδα του μυρίζει από μακριά». «Δεν συνεργάζομαι με τον τάδε, που έφαγε το καταπέτασμα από τις επιδοτήσεις». Το νομοσχέδιο φέρνει κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις. Αντί, όμως, να κάνει μία βαθιά τομή στη συνεταιριστική εκπαίδευση, αντί να δώσει κίνητρα σε νέους συνεταιριστές για εξωστρέφεια στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς ή για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους, κινείται σε πάνω κάτω τα ίδια φοβικά βήματα και βάζει πλάτη μόνο για να μπουν ιδιώτες, υπό αυξημένη πλειοψηφία.

1ον. Με το τωρινό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι 10 μέλη μπορούν να συγκροτήσουν συνεταιρισμό. Σωστό.  Θα μπορούσαν να είναι και λιγότερα, όπως προβλέπεται σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό.

2ονΠροβλέπει μετοχικό κεφάλαιο που κοστίζει 10.000 ευρώ. Με τέτοιο ποσό, πόσοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε συνεταιρισμούς, όταν πάνω από το 85% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο; Πόσοι νέοι παραγωγοί , αν δεν έχουν οικονομική επιφάνεια οι οικογένειές τους, μπορούν να ξεκινήσουν στους συνεταιρισμούς; Επομένως, το νομοσχέδιο βάλει κατά των νέων ηλικιακά, αφού δεν δίνει κίνητρα για την ένταξή τους, αντίθετα τους δυσκολεύει.και τους αφήνει μόνο το παράθυρο να μπουν οι ιδιώτες για να ενισχύσουν τη ρευστότητας, με ποσοστό έως 35%.να ενισχύσουν τη ρευστότητα.

3ον. Το κλειδί είναι πως βάζει δυνατότητα να μπουν και οι ιδιώτες επενδυτές με αυξημένη πλειοψηφία για λόγους ρευστότητας αλλά αλλάζει και τη δυνατότητα στις μερίδες. Σωστό; Όχι. Όταν υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό ένταξης στον συνεταιρισμό ιδιωτών – επενδυτών, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών, αφού με «μέλη –μπροστινούς» μπορούν εύκολα να κατευθύνονται οι αποφάσεις. Ο καλύτερος πρόεδρος να είναι επικεφαλής, με δυο τρεις «μπροστινούς», θα του βγει, το όνομα, πως είναι κλέφτης, αλήτης, απατεώνας. Είμαστε λαός, που εύκολα ανεβάζει κι εύκολα κατεβάζει ανθρώπους από το βάθρο. Ανεξάρτητα, όμως από την ελληνική νοοτροπία το πρόβλημα στο άρθρο ξεκινά από το γεγονός ότι αυτή η διάταξη είναι ενάντια στη βασική αρχή του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος περί δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των συνεταιρισμών, αφού διαπιστώνονται ανισότητες, με βάση τη μερίδα.

4ονΔημιουργείται  μία νέα συνεταιριστική «ΠΑΣΕΓΕΣ» η οποία θα ονομάζεται στο εξής «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών», ως εποπτεύουσα αρχή. Σωστό. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες στο υπουργείο, για να υπάρχει εθνική εκπροσώπηση. Αν τα βρουν οι συνεταιριστές μεταξύ τους, που φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά τη φαγωμάρα των προηγούμενων ετών, με πρόσωπο κοινής αποδοχής, ο οποίος έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα επιτυχημένης πορείας στο συνεταιριστικό κίνημα, τότε θα ωφεληθούν πράγματι κι οι αγρότες. Απ΄ αυτό θα κριθεί εν μέρει η επιτυχία του νομοσχεδίου. 

5ονΓια την πτωχευτική διαδικασία ουσιαστικά ακολουθείται η διαδικασία πτώχευσης, που προβλέπεται και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Λάθος. Κι αυτό δεν αφορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε στον ίδιο τον Μάκη Βορίδη αλλά γενικότερα στην πτωχευτική διαδικασία, που ισχύει αυτή τη στιγμή, γενικά. Με την πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων, εγκαταστάσεις διαλύονται, οι αρμόδιοι για τις πτωχεύσεις συχνά κωλυσιεργούν γιατί συχνά πληρώνονται αδρά, σιλό με τροφές σαπίζουν, για να τρέξουν τις διαδικασίες και το όλο θέμα, καθώς ο Μάκης Βορίδης έχει τη νομική κατάρτιση, θα έπρεπε να το συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ώστε να σταματήσει η διάλυση των εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση πτώχευσης προϊόντα σαπίζουν ή χάνουν σε τιμή, ενώ θα μπορούσαν να πωληθούν. Επιπλέον, θα πρέπει προτού φτάσουν στο αμήν και οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις, να μπορούν να πουλήσουν ώστε να μπορούν να δώσουν χρέη. Όσο μία επιχείρηση είναι υπαρκτή να μπορεί να πουλάει, διασφαλίζοντας ένα 30% ρευστότητας, υπό τον όρο ότι ξεπληρώνει πιστωτές.

6ον. Παραμένει αίνιγμα τι θα γίνει με τον ΟΔΙΑΓΕ, ο οποίος τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, για πολλούς λόγους. Το μοναδικό καλό, που έκανε ο ΟΔΙΑΓΕ, ο οποίος φτιάχτηκε επί Αποστόλου, ήταν να προστατέψει από τους δανειστές την πτωχευμένη περιουσία των συνεταιρισμών. Ισχύει πράγματι, αυτό που λέει ο νυν υπουργός, ότι αν δεν ολοκληρωθεί η πτωχευτική διαδικασία και δεν αποζημιωθούν οι πιστωτές, το κράτος δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις δομές, εκτός αν είναι κι αυτό πιστωτής. Οι δομές αυτές όμως εγκαταλείπονται και χρειάζεται πολύ μεγάλες αλλαγές για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν χάνοντας έτσι σημαντικό μέρος της αξίας τους. Επομένως, θα πρέπει εφ΄όσον ένας συνεταιρισμός διαλύεται να μπορεί να χρησιμοποιεί την περιουσία του  με προσφορές με απόφαση της γενικής συνέλευσης ως την τελική λύση, με την πλέον συμφέρουσα λύση. Προβλέπεται πόθεν έσχες για τον πρόεδρο και τον διευθυντή αλλά θα έπρεπε να προβλέπεται για όλο το ΔΣ και κυρίως για τον λογιστή.  Πολλές φορές πρόεδροι ή διοικητικά συμβούλια προσπερνούν τις απόψεις των τεχνικών, όπως είναι ο διευθυντής ή ο λογιστής προκειμένου να προσλάβουν γνωστούς και φίλους ή λόγω των πιέσεων από κόμματα, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μη βγαίνουν. Επομένως, θα πρέπει να καθιερωθεί η θεσμική ανεξαρτησία του διευθυντή, με θητεία και τη δυνατότητα έγκρισης – απόλυσης κι ανανέωσης θητείας, από πλειοψηφία στη γενική συνέλευση. 

7ον. Ορθώς προβλέπεται η δυνατότητα πιστώσεων στα μέλη, κάτι που γινόταν και παλιά στους συνεταιρισμούς αλλά θα πρέπει να βάλει επίσης δικλείδες με αυξημένη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση, η οποία θα πρέπει να προβλέπεται από το νόμο κι όχι από το καταστατικό. Τη στιγμή, που έχουν αλλάξει οι όροι της επικοινωνίας θα μπορούσε να προβλέπεται, για μείζονα θέματα η τηλε-παρουσία, δηλαδή παρουσία και ψήφος μέσω τηλεδιάσκεψης.

8ον. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνεταιριστική εκπαίδευση. Είναι το μεγαλύτερο λάθος, που γίνεται διαχρονικά. Η συνεταιριστική εκπαίδευση, που ήταν μία από τις βασικές δραστηριότητες των συνεταιρισμών αφέθηκε στην τύχη της. Δεν προβλέπεται Ινστιτούτο Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης, που να δίνει κατευθύνσεις ούτε ουσιαστική σύνδεση με εκπαιδευτικό φορέα για την αναβάθμιση των συνεταιρισμών και ουσιαστική εκπαίδευση των συνεταιρισμένων αγροτών. Δεν προβλέπεται Πανεπιστημιακό Τμήμα Συνεταιριστικής Εκπαίδευσης. Θα έπρεπε να δίνονται οικονομικά ή άλλα κίνητρα κίνητρα για συνεργασίες συνεταιρισμών με πανεπιστήμια ή ινστιτούτα ή για εξωστρέφεια – ειδικά για νέους συνεταιρισμούς – κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, για τη συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών, με ίδιο προϊόν, από διαφορετικές περιοχές, για διασφάλιση μεγαλύτερου όγκου παραγωγής. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει σύνδεση με την συνεταιριστική εκπαίδευση με καθηγητές που διδάσκουν στη δημόσια εκπαίδευση και με σεμινάρια.

9ον. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με την περιουσία της πάλαι ποτέ ΠΑΣΕΓΕΣ και τους υπαλλήλους της, αν θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει προτιμησιακή συμφωνία το νέο όργανο, που θα κληθεί να την αντικαταστήσει. Δεν προβλέπει όμως έστω ένα μικρό κονδύλι, για να ξαναφτιαχτεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έλλειμμα που προέκυψε είναι η ενιαία παρουσία στα ευρωπαϊκά όργανα.

10ον. Ενώ δόθηκαν κάποια φορολογικά κίνητρα γενικά για τους συνεταιρισμένους αγρότες κι ορθώς, με άλλον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον κοινωνικό χαρακτήρα του συνεταιρισμού ούτε μία γενική κατεύθυνση, πάνω στην οποία οι συνεταιριστές μπορούν να κινηθούν.  Δεν υπάρχουν κίνητρα για τις κοινωνικές δράσεις των συνεταιρισμών τη στιγμή, την οποία ακόμη και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μέρος των κερδών για εταιρική ευθύνη.

Δώρον άδωρον λοιπόν, το νομοσχέδιο Βορίδη!

Επομένως, το νομοσχέδιο Βορίδη, ναι μεν, βελτιώνει κάποιες παθογένειες αλλά αποδεικνύεται δώρον άδωρον αφού είτε αφορά μόνο μεγαλοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν οικονομική δύναμη να ξεκινήσουν μία τέτοια προσπάθεια είτε βάζει στους συνεταιρισμούς με τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, δηλαδή τους ιδιώτες – επενδυτές, οι οποίοι έχουν υποχρέωση χρημάτων αλλά πέραν τούτου ουδέν, στρεβλώνοντας την ίδια την ουσία των διεθνών συνεταιριστικών αρχών. Το βασικό στοίχημα, είναι, αν τελικά θα λειτουργήσουν καλύτερα οι παλιοί συνεταιρισμοί κι αν θα δημιουργηθούν μαζικά νέοι καλοί συνεταιρισμοί. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, κι αν δεν βελτιωθούν σημαντικά κάποιες διατάξεις στις επιτροπές, η αναγέννηση των συνεταιρισμών αναβάλλεται για τον επόμενο νόμο…

*Οι περισσότερες φωτογραφίες και οι γκραβούρες είναι από την κοινότητα Αμπελάκια Θεσσαλίας, όπου λειτούργησε ο πρώτος συνεταιρισμός αγροτών στον κόσμο

ΠΗΓΗ: https://spotlightpost.com

 

Το τριήμερο από Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (13.434) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (577) παραβάσεις, ως ακολούθως:

 • 203 στην Αττική,
 • 84 στην Κρήτη,
 • 50 στη Θεσσαλονίκη,
 • 36 στην Κεντρική Μακεδονία,
 • 32 στην Πελοπόννησο,
 • 30 στην στη Θεσσαλία,
 • 26 στα Ιόνια Νησιά,
 • 26 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 24στο Νότιο Αιγαίο,
 • 23 στη Δυτική Ελλάδα,
 • 18στη Στερεά Ελλάδα,
 • 14στην Ήπειρο,
 • 7 στη Δυτική Μακεδονία και
 •  4 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (4,3%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού στα Ιωάννινα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, δύο ανδρών και δύο γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Αναλυτικότερα, ο παθών εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχαν αναρτήσει οι δράστες, σχετικά με πώληση μεταχειρισμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου και επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν εκ των δραστών.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο δράστης κατάφερε να εξαπατήσει τον παθόντα, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή για την αγορά του παραπάνω κινητού τηλεφώνου, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η

συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

 • Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,

 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,

 • Ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης οχημάτων, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας,

 • Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας,

 • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

 

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με την προετοιμασία ενός νέου νόμου-πλαισίου για το περιβάλλον με αντικείμενο νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις προστατευόμενες περιοχές, τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, WWF εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

Μετά τη συνάντηση, για την οποία ευχαριστούμε τον Υπουργό, κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Αναφορικά με το μονομερές αυτό κείμενο, οι οργανώσεις δηλώνουν τα παρακάτω:

 • Το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που βασίζεται στους Φορείς Διαχείρισης έχει προσφέρει αξιοσημείωτο έργο στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.
 • Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπάρχον σύστημα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων Διαχείρισης και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της Διοίκησης.
 • Το σημείωμα που διακινήθηκε από το ΥΠΕΝ στις 13 Φεβρουαρίου αδικεί ένα σύστημα και πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και τις Διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης, όπως και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στελέχωσαν πολλά από τους Διοικητικά Συμβούλια, που έδωσαν διαχρονικό αγώνα για την αποτελεσματική προστασία και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση του οικολογικού πλούτου της Ελλάδας, σε εποχές που η Διοίκηση έδειχνε ολιγωρία για έναν τόσο σημαντικό για την Ελληνική φύση θεσμό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιφυλάσσονται για ειδικότερα σχόλια επί του νέου συστήματος, όταν τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και γίνουν γνωστές οι αναλυτικές αλλαγές που φαίνεται να προωθούνται.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις οικιστικές πυκνώσεις, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν τα παρακάτω:

 • Το νομικό εφεύρημα των «οικιστικών πυκνώσεων» -των άτυπων και αυθαίρετων οικισμών, που σημειώνονται με μωβ περίγραμμα και εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες- το οποίο επί της ουσίας επιβραβεύει την αυθαίρετη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις, έχει δικαστικά καταρρεύσει καθώς με σαφέστατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Καλούμε τον Υπουργό να μην επαναφέρει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αλλά να επιταχύνει την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του δασολογίου, βάζοντας τέλος σε κάθε αυθαίρετη επιβουλή επί της δασικής γης.
 • Σε σχέση με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός, οι οργανώσεις θεωρούν απαραίτητο να μην υποβαθμιστούν σε κανένα σημείο οι δικλείδες περιβαλλοντικής ασφάλειας για τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές. Ειδικά υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, η φύση προσφέρει τις πλέον αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους υπηρεσίες θωράκισης από σημαντικές καταστροφές (nature-basedsolutions). Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένη όχι μόνο την επιτάχυνση αλλά και την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου μέσω μελετών εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ουσιαστικής διαδικασίας αδειοδότησης και βεβαίως της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτό πρέπει να ισχύει ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες που σχεδιάζεται να γίνουν εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, φυσικής ή πολιτισμικής αξίας.

forest.jpg

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιθυμώντας να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των συναφών μέτρων πολιτικής και γόνιμα στον εξελισσόμενο κοινωνικό διάλογο, τονίζουν την ανάγκη η Πολιτεία -επιτέλους- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση και η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, και να εκπληρώσει τάχιστα την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων χαρακτηρισμού και οριοθέτησης και την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 - δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκκρεμεί από το 2006. Στη διαδικασία αυτήν είναι όμως απαραίτητο να διασφαλιστεί η πιο ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση και συμμετοχή στα σχήματα διαχείρισης - η ανάγκη για επιτάχυνση του έργου δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για καμία έκπτωση στην ανάγκη για ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιφυλάσσονται για ειδικότερη τοποθέτηση επί των νέων ρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός για τους δασικούς χάρτες και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όταν τεθούν τα σχετικά νομοσχέδια σε δημόσια διαβούλευση.

Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό σε αυτές τις διμηνιαίες συναντήσεις για έγκαιρη δημοσιοποίηση της θεματολογίας, ώστε να είναι δυνατή η ουσιαστική συμβολή και η διατύπωση λεπτομερέστερων τοποθετήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή προς δημοσιογράφους μη δημοσιεύσιμων σημειωμάτων που απαξιώνουν σημαντική δουλειά που έχει γίνει για την προστασία της φύσης δεν συμβάλλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, στο χτίσιμο της απαραίτητης εμπιστοσύνης και στην αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων, είναι στο επίκεντρο των έλεγχων της Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο από Παρασκευή 7 έως Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (12.441) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (445) παραβάσεις, ως ακολούθως:

 • 111 στην Αττική,

 • 56 στην Κρήτη,

 • 48 στην Κεντρική Μακεδονία,

 • 43 στη Θεσσαλονίκη,

 • 31 στη Δυτική Ελλάδα,

 • 30 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 • 29 στην στη Θεσσαλία,

 • 27 στη Στερεά Ελλάδα,

 • 19 στο Νότιο Αιγαίο,

 • 17 στα Ιόνια Νησιά,

 • 14 στην Ήπειρο,

 • 10 στην Πελοπόννησο,

 • 5 στη Δυτική Μακεδονία και

 • 5 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (3,64%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

 

Επιπλέον, από τους (445) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (80) άτομα, από τα οποία (67) κινούνταν μόνα τους ενώ (13) έχοντας στο όχημα τους άλλα ενήλικα ή ακόμα και ανήλικα άτομα.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των παραβατών ανά φύλο και ηλικία, υπάρχουν στον συνημμένο πίνακα.

Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

 Κοινή δήλωση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι καταγγέλουν κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου. 
 

Ο εκφοβισμός των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα «εισαγγελικό και αστυνομικό» ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιας προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης» ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια. Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την εισαγγελία διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ Didier Reynders (Ντιντιέ Ρέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: «είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα.»

Ενώ σε όλο τον κόσμο, το σκάνδαλο της Novartis χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, στη χώρα μας οι μάρτυρες που έχουν βοηθήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου στην Ελλάδα διώκονται, καθώς και οι εισαγγελείς οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες έρευνες. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο Ελληνικό Κράτος Δικαίου, την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε την κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ’ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.   

 

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Έλενα Κουντουρά

Στέλιος Κούλογλου 

Από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε στοχευμένη επιχειρησιακή δράση σε καταστήματα εμπορίας κυνηγετικών ειδών στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Την εν λόγω δράση υλοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων κατά το διήμερο 10 & 11 Φεβρουαρίου 2020, με στόχο την εφαρμογή από τους υπόχρεους της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τη σήμανση των πυρομαχικών και των φυσιγγίων κυνηγετικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης:

 • Ελέχθησαν (13) καταστήματα εμπορίας κυνηγετικών ειδών

 • Συνελήφθησαν (4) άτομα, ως ιδιοκτήτες καταστημάτων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 • Κατασχέθηκαν συνολικά (10.711) φυσίγγια κυνηγετικών όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων, που δεν έφεραν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση αναγνωριστικού αριθμού παρτίδας (LOT)

 

Παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στην Ιόνια Οδό για τον εντοπισμό φορτηγών που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένωνταχογράφου

Κατά το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν -5- φορτηγά και επιβλήθηκαν στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρίες οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου: "Συνεχίζονται οι συστηματικοί τροχονομικοί έλεγχοι του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να εντοπιστούν κατά το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου στην Ιόνια Οδό, πέντε (5) φορτηγά οχήματα, που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης – παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου.

Ειδικότερα, εντόπισαν στα παραπάνω φορτηγά, επιμελώς κρυμμένους σε διάφορα σημεία των οχημάτων, μηχανισμούς, που αποτελούνταν από ηλεκτρονική συνδεσμολογία (διακόπτες, καλώδια, ηλεκτρονικά τσιπ), με τους οποίους πραγματοποιούνταν από τον οδηγό σκόπιμη επέμβαση στην ορθή καταγραφή των δεδομένων στον ταχογράφο του οχήματος, σχετικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου ακινητοποιήθηκαν, μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου. Παράλληλα, στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις".

Δεκάδες εθελοντές, φορείς του δημοσίου και οργανώσεις των πολιτών της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεργάστηκαν συντονισμένα για πρώτη φορά στα χρονικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο την συνολική απογραφή των εναπομενόντων γυπών της Δυτικής Ελλάδας. Ο πληθυσμός αυτός, ήταν ο μεγαλύτερος, μέχρι πρόσφατα, βιώσιμος της ηπειρωτικής Ελλάδας και ένας από τους 5 τελευταίους υποπληθυσμούς όλων των Βαλκανίων.

Την εκστρατεία απογραφής συντόνισαν ειδικοί επιστήμονες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Δασαρχείο Ιωαννίνων), που έχουν πρόσφατα εκπαιδευτεί σχετικά στο εξωτερικό και της οργάνωσης FoundforWildFloraandFauna της Βουλγαρίας.Στο πεδίο βρέθηκαν υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν αναζητώντας και περισυλλέγοντας τα νεκρά όρνια όπως και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που διέθεσε εξειδικευμένο προσωπικό στην καταγραφή του πληθυσμού και στην συγκέντρωση σχετικών στοιχείων υπαίθρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρόγραμμα Life-IP).

Ελέγχθηκαν 6 υποπεριοχές στην ευρύτερη περιοχή (Ακαρνανικά Όρη, Αράκυνθος, Βαράσοβα και Βόρεια και Νότια Όρη Βάλτου) όπου τα Όρνια φωλιάζουν ή χρησιμοποιούν για κούρνια. Με την βοήθεια στοιχείων δορυφορικής τηλεμετρίας που οι ομάδες πεδίου λάμβαναν συνεχώς από το εξωτερικό, εντοπίστηκαν και απογράφηκαν συνολικά και ταυτόχρονα 64-68 πτηνά (εκ των οποίων 10-14 είναι ζευγάρια που αναπαράγονται σε τρεις διαφορετικές θέσεις), αρκετά λιγότερα από άλλες χρονιές (συνολική μείωση ~ 15%). Ταυτόχρονα φωτογραφήθηκαν επιπλέον μαρκαρισμένα πτηνά από άλλες Βαλκανικές χώρες που διαχειμάζουν στην Δυτική Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της απογραφής δείχνουν κατ’ αρχήν ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα από την καταγραφή των εναπομενόντων λιγοστών ενεργών αναπαραγωγικών ζευγαριών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επώασης (του μοναδικού αυγού ανά ζευγάρι). Υπάρχει έτσι πιθανότητα ο υποπληθυσμός αυτός, ειδικότερα στον Αράκυνθου που το 1/3 του αφανίστηκε από την πρόσφατη μαζική δηλητηρίαση, να ανακάμψει σταδιακά αν και θα περάσουν τουλάχιστον 5-10 χρόνια, δεδομένου ότι χάθηκαν ενήλικα πουλιά και τα όρνια χρειάζονται 5-6 έτη από την γέννησή τους για να ενηλικιωθούν και να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή.

Δυστυχώς ο πληθυσμός αυτός δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή του Αράκυνθου πριν λίγες ημέρες, με σοβαρές απώλειες (11 δηλητηριασμένα όρνια εκ των οποίων 9 έχουν ήδη πεθάνει ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ). Τετρακόπτερο (drone) συνέδραμε στην έρευνα των ενόχων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ασφαλής τροφή παρασχέθηκε στα εναπομείναντα όρνια σε οργανωμένο ΧΤΑΠ (Χώρο Τροφοληψίας Αρπακτικών Πτηνών) που ξεκίνησε να λειτουργεί πειραματικά με μεγάλη επιτυχία.

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 41χρονου

αλλοδαπού.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος 31χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο παθών στο πλαίσιο επικοινωνίας, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, με γυναίκα η οποία είχε

αναρτήσει ψεύτικο προφίλ και παρουσιάζοντας του ψευδή στοιχεία ως αληθινά κατάφερε να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει χρηματικό ποσό.

Συγκεκριμένα, με το πρόσχημα υποτιθέμενης αποστολής δέματος με πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα, τον έπεισε να καταθέσει, μέσω εταιρείας μεταφοράς

χρημάτων, χρηματικό ποσό.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 31χρονου αλλοδαπού ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό της συνεργού του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Δυναμικά ξεκίνησε τη θητεία του το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Θεσπρωτικού. Ήδη ανήγγειλε τη διοργάνωση τριών εκδηλώσεων για το εορταστικό πρόγραμμα της Αποκριάς, ενώ σχεδιάζει πολλές περισσότερες. 

 

Apokri._Lampadidromia.jpegEkd._Tsiknopempths.jpeg

 

Ekd._Kyriakhs_23_Fevroyariou.jpeg

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.
Στη συνέλευση έγινε εισήγηση-απολογισμός από τον πρόεδρο Χ. Πάνη για τη δραστηριότητα του Συλλόγου κατά το τελευταίο έτος. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δράσεις και παρεμβάσεις του συλλόγου όπως:
-Η ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ και οι απόψεις που εξέφρασε για το θέμα της αγροτικής αγοράς Πρέβεζας
-Η συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Πρέβεζας
-Το Δελτίο Τύπου για τη Δακοκτονία
-Ο προγραμματισμός ημερίδας για την ελιά
-Η υποβολή προτάσεων στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
-Η διοργάνωση της ημερίδας για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα, τονίζοντας ότι σημείωσε απόλυτη επιτυχία τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς συμμετοχής.
Στη συνέχεια η συνέλευση συζήτησε θέματα όπως η έκδοση ΑΦΜ του συλλόγου, η επικαιροποίηση του μητρώου και η εγγραφή νέων μελών, η δυνατότητα ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις κ.ά.
 
Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου 
 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369