ΕΛΛΑΔΑ
Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) Πανόραμα Ηπείρου (Αθανάσιος Σταυρακούδης, Νίκος Μπένος) σε συνεργασία με τους Στέλιο Μιχαλόπουλο (Brown University, USA) και Στέλιο Καραγιάννη (Joint Research Center, EC) παρουσιάζει μια περίληψη της εργασίας του σχετικά με την δημογραφική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Ηπείρου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Πρόκειται για μια προσπάθεια ψηφιοποίησης των δεδομένων που αφορούν την περιοχή της Ηπείρου και που μέχρι σήμερα ήταν απλώς τόμοι σε βιβλιοθήκες.
 
Το ΕΕΠΥΟ ζωντανεύει αυτά τα δεδομένα σε ψηφιακούς διαδραστικούς χάρτες διαθέσιμους στο ευρύτερο κοινό και όλους όσους ενδιαφέρονται για την διαχρονική πορεία του τόπου:
 
Ας δούμε τι αναφέρει η περίληψη του Ε.Ε.Π.Υ.Ο για την δημογραφική, οικονομική και πολιτική ιστορία της Ηπείρου για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά ταυ. 
 
1. Πληθυσμιακή εξέλιξη
 
Το ΕΕΠΥΟ σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΕΕΤΑΑ παρουσιάζει για πρώτη φορά την πληθυσμιακή εξέλιξη όλων των οικισμών της Ηπείρου. Πχ για τη Νήσο Ιωαννίνων:
Nhsi.png
 
Επίσης δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της πληθυσμιακής εξέλιξης
διοικητικών μονάδων,
όπως πχ η Δημοτική Ενότητα Κατσανοχωρίων, λαμβάνοντας υπόψη
όλους τους οικισμούς εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας:
 
 
Nhsi_2.png
 
2. Εσωτερική Μετανάστευση.
 
Το ΕΕΠΥΟ αναλύει τα μικροδεδομένα των απογραφών της ΕΛΣΤΑΤ 1971-2011
και μελετά την εσωτερική μετανάστευση, την μετακίνηση του πληθυσμού
από και προς την Ήπειρο από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έτσι μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:
Που ζούσαν οι Ηπειρώτες που μέχρι το 1971 εγκατέλειψαν (μόνιμα ή προσωρινά)
την 'Ηπειρο;
 
Nhsi_3.png
 
3. Κατοικία και συνθήκες διαβίωσης
 
Μια άλλη διάσταση των απογραφών είναι οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα κατοικίας.
Σήμερα για παράδειγμα είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την ιδέα πως ένα σπίτι
έχει ηλεκτρικό ρεύμα, παροχή πόσιμου νερού, μπάνιο, τουαλέτα, κλπ.
Δεν είναι ωστόσο πάντοτε έτσι.
Η χωρική διάσταση της βελτίωσης της ποιότητας διαβίωσης είναι από τα κεντρικά
ερωτήματα της έρευνας μας.
Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει το ποσοστό των κατοικιών για κάθε
δημοτική ενότητα της Ηπείρου με WC εντός κατοικίας από το 1971 έως το 2011.
nhsi_4.png
 
 
Οι καλύτερες συνθήκες στα Ιωάννινα, η μικρή υστέρηση των μικρότερων πόλεων
και κωμοπόλεων (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Μέτσοβο, κλπ) και η μεγάλη
υστέρηση της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης στην επαρχία της Ηπείρου
αποτυπώνονται πάρα πολύ καθαρά.
 
 
4. Μέγεθος νοικοκυριού
 
Το πόσα άτομα ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι ενδεικτικό του μεγέθους μιας
οικογένειας.
Η ανάλυση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως η Ήπειρος, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είχε μεγαλύτερο μέγεθος οικογένειας το 1971 (πολυτεκνία;).
Κάτι το οποίο έχει πλέον εκλείψει.
Σαράντα ή πενήντα χρόνια μετά το μέγεθος της οικογένειας είναι περίπου το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Nhsi_5.png
 
5. Πρωτογενής τομέας.
 
Το ΕΕΠΥΟ ψηφιοποιεί κάθε υπάρχουσα πληροφορία σχετικά με την πρωτογενή
παραγωγή στην περιοχή της Ηπείρου.
Η απογραφή του 1961 είναι η πρώτη στην Ελλάδα που παρέχει πληροφορίες
σε επίπεδο κοινότητα (μέχρι το 1951 τα παρεχόμενα στοιχεία ήταν σε επίπεδο επαρχίας).
Παρουσιάζουμε εδώ το πλήθος αιγοπροβάτων ανά κοινότητα στην Ήπειρο το 1961.
Το ΕΕΠΥΟ αξιοποιεί επίσης τα δεδομένα επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
για μια πλήρη περιγραφή της πορείας της αγροτικής και κτηνοτροφικής
παραγωγής της Ηπείρου κατά τα τελευταία 100 χρόνια.
 
Nhsi_6.png
 
7. Εκλογικά αποτελέσματα.
 
Αναλύουμε και παρουσιάζουμε τα εκλογικά αποτελέσματα όλων των εκλογών
στην Ήπειρο από το 1974 έως το 2019 σε επίπεδο κοινότητας,
όχι μόνο σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.
Έτσι μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη των εκλογικών αποτελεσμάτων,
όπως πχ των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2019.
 
Nhsi_8.png
 
Όπως επίσης μπορούμε να έχουμε εικόνα της διαχρονικής επίδοσης ενός
κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια, όπως πχ του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Άρτας
 
 
Nhsi_9.png
 
 
8. Επίπεδο εκπαίδευσης
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα γύρω από το επίπεδο εκπαίδευσης
στην Ήπειρο.
 
Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο τα Ιωάννινα είναι "πρώτα στα γράμματα".
 
 
Nhsi_10.png
  
Οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων είχαν πάντοτε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από το μέσο όρο όλης της χώρας. Ακόμα και το 1971 πριν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ασκήσει την έντονη επίδρασή του στην πόλη.
Η υπόλοιπη περιοχή της Ηπείρου ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.
Ανάλογη τάση παρατηρούμε και στο αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν το Δημοτικό Σχολείο.
Στην πόλη των Ιωαννίνων το ποσοστό είναι μικρότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Η Ήπειρος ωστόσο υπολείπεται σημαντικά, αρκετά από τα παιδιά εγκαταλείπουν το Δημοτικό Σχολείο.
 
Nhsi_11.png
 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369