Χοιρινό κρέας με φασόλια είναι η νέα συνταγή που μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης.

 

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε!

 

(Υλικά για 6 άτομα)

 

1 κιλό χοιρινό λαιμό ή πανσέτα

400γρ. φασόλια

2 ντομάτες , ψιλοκομμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα

2 καρότα χονδροκομμένα

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

3 κ. σ. ελαιόλαδο

4-5 κόκκους μπαχάρι

2 κτ. γλ. μπούκοβο αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε νερό. Αφού τα στραγγίσουμε τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 30 λεπτά ξαφρίζοντας.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και πάλι και κρατώντας τον ζωμό τους.

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και το χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους, αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί. Ακολούθως ρίχνουμε τα λαχανικά τα μπαχαρικά, και τα μισοβρασμένα φασόλια. Προσθέτουμε το ζωμό από τα φασόλια ώστε να σκεπάσει το χοιρινό κρέας.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ½ ώρα δοκιμάζουμε στο αλάτι και σερβίρουμε.

 

Καλή μας όρεξη!

Καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία σούπα που ταιριάζει με το κρύο και είναι και ιδιαίτερα θρεπτική. Πρόκειται για την γνωστή και αγαπημένη στους περισσότερους ψαρόσουπα, που μπορεί να σας 'τονώσει' τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά όχι μόνο.

Για να φτιάξετε μία ξεχωριστή ψαρόσουπα θα χρειαστείτε:

Υλικά για 6 άτομα


1 φλιτζάνι λάδι
3 μεγάλες πατάτες
1 κιλό φιλέτο πέρκας η μπακαλιάρου
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 καρότα σε ροδέλες
2 ρίζες σέλινο ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σέλινο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής


Καθαρίζετε και αλατοπιπερώνετε το ψάρι, βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το χονδροκομμένο κρεμμύδι .
Ρίχνετε το φιλέτο ψαριού, τα λαχανικά χονδροκομμένα , αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε με νερό
Αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα, σερβίρετε την σούπα ζεστή, με φέτες ψωμιού και φρέσκο λεμόνι.

Χοιρινή σπάλα στη γάστρα, είναι το πιάτο που μας προτείνει για τις φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες που έρχονται, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας

Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

 

Για να μαγειρέψετε αυτό το ξεχωριστό πιάτο θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

 

Για 6-8 άτομα

2 κιλά χοιρινή σπάλα (χωρίς κόκαλο)

4 κ.σ. μουστάρδα

1/2 κ.γ. γλυκό μπούκοβο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμό από 1 πορτοκάλι

200 κόκκινο κρασί

5 σκελίδες σκόρδο,

2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο

100 ml ελαιόλαδο

100 mel πετιμέζι

1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

τριμμένο πιπέρι - αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζετε τα υλικά της μαρινάδας υγρά και μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.

Προσθέτετε το κρέας και το γυρίζετε να βραχεί καλά. Στη συνέχεια σκεπάζετε την λεκάνη με διάφανη μεμβράνη.

Αφήνετε εκεί το κρέας για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ΊC. 

Βάζετε το κρέας σε μια γάστρα, το ραντίζετε με τη μαρινάδα και κλείνετε το καπάκι.

Ψήνετε το φαγητό για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ακολούθως αφαιρείται το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


Βγάζετε τη γάστρα με το κρέας από τον φούρνο, το αφήνετε να 'ξεκουραστεί' για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες.

Σερβίρετε , ραντίζοντάς το με λίγη από τη σάλτσα που έχει απομείνει στη γάστρα.

Ήδη έχετε φτιάξει ένα εξαιρετικό φαγητό για εσάς, την οικογένειά σας και τους φίλους σας!

Καλή σας όρεξη!

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό είναι η σημερινή συνταγή που μας προτείνει ο κορυφαίος Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης. Ένα πιάτο που συνήθως αρέσει σε όλη την οικογένεια και κυρίως στα παιδιά. Για το φτιάξετε με βάση την ξεχωριστή συνταγή που προτείνει ο Τάσος Τόλης θα χρειαστείτε:

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

½ κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 καρότα χονδροκομμένα

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι γλυκό κρασί

600 mel νερό ζεστό

600 γρ. ντομάτα Ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι, ξύλο, κανέλλας, γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση συνταγής

Μαραίνετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνετε τα καρότα και στη συνέχεια το κρέας κομμένο σε κύβους. Το σοτάρετε, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ζεστό νερό, τη ντομάτα, αλάτι & πιπέρι, μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 ώρα και 30'.

Σερβίρετε με ρύζι, ζυμαρικά ή με πατάτες, τηγανιτές ή πουρέ.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Η αποθέωση του...ουρανίσκου! Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, μας προτείνει μία εξαιρετική 'φθινοπωρινή' αλλά όχι μόνο, συνταγή, για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωμα αλλά και όλους τους συγγενείς και τους φίλους σας.

 

Για να φτιάξετε Ρολάκια κοτόπουλου θα χρειαστείτε:

 

Υλικά για 4 άτομα

 

4 φιλέτα κοτόπουλου

2 ½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη

½ φλιτζ. λάδι

3 κουταλιές πάστα ελιάς

Κόκκους κόκκινου, μαύρου και λευκού πιπεριού

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ξεπλένετε τα φιλέτα με κρύο νερό και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Με ένα μαχαιράκι τα χαράσσετε ώστε να ανοίξουν στη μέση.

Τα βάζετε ανάμεσα σε δύο φύλλα διαφανής μεμβράνης και τα χτυπάτε ελαφρά με το ειδικό σφυράκι ώστε να ανοίξουν.

Βάζετε σε ένα μπολ την κεφαλογραβιέρα , τη φρυγανιά, την πάστα ελιάς και ανακατεύετε για να ενωθούν.

Απλώνετε τα φιλέτα σε επιφάνεια, τα αλείφετε με λάδι και απλώνετε πάνω σε κάθε ένα λίγο από το μείγμα με την πάστα ελιάς.

Προθερμαίνετε τον φούρνο 180 βαθμούς.

Τυλίγετε τα φιλέτα σε ρολό και τα δένετε με το σπάγκο.

Τα αλείφετε εξωτερικά με λάδι τα βάζετε σε ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο. Ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά.

Βγάζετε τα ρολάκια από το φούρνο, αφαιρείτε τον σπάγκο και σερβίρετε πάνω σε σαλατα από όσπρια με σπαράγγια ραντίστε με ελαιολαδο , η συνοδέψτε γαρνιτούρα της επιλογή σας.

Σκιουφιχτά μακαρόνια με  λαχανικά, μία συνταγή που την συναντάμε κατά κόρον στην Κρήτη, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, είναι η νέα διατροφική πρόταση για τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη.

Για να φτιάξουμε σκιουφιχτά μακαρόνια με λαχανικά θα χρειαστούμε:

Υλικά για 4 άτομα

    500 γραμμ. μακαρόνια σκιουφιχτά
    1 κουτ. σουπας  στακοβούτυρο
    1 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
    2 -3 τοματίνια
    3 -4 φύλλα βασιλικό

    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    3 κολοκυθάκια
    250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

    αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 6-8 λεπτά,  τα στραγγίζετε, στη συνέχεια ρίχνετε το στακοβούτυρο  και ανακατεύετε   καλά.

 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα κολοκύθια κομμένα σε φέτες. τα τοματινια μαζί με το σκόρδο.

Μόλις μαραθούν,  προσθέτετε τα σκιουφιχτά και το χονδροκομμένο  τυρί. Αφού τα δοκιμάσετε στο αλατοπίπερο σερβίρετε με φύλλα βασιλικού.   

 

Καλή σας όρεξη!

Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, προτείνει για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, μία καταπληκτηικτή συνταγή για επιδόρπιο αλλά και για κέρασμα που θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες και την παρέα σας. Πρόκειται για κρέμα τυριού με πορτοκάλι. Για να παρασκευάσετε την συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστείτε τα εξής υλικά: 

400 γρ. τυρί κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος

3 φύλλα ζελατίνη

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 βανίλια

1 πορτοκάλι το χυμό του και το ξύσμα

100 γρμ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

50 Mel μπαλσάμικο ροδιού

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Μουλιάστε τις ζελατίνες σε κρύο νερό.

Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε κατσαρολάκι με το χυμό πορτοκαλιού.

Ζεσταίνετε να λιώσουν, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά αφήστε να κρυώσουν.

Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κρύο μίγμα της ζελατίνας, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.

Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκαλιού και ανακατεύετε.

Μοιράζετε το μίγμα σε πιάτα η μπολ και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεροποιηθεί.

Σερβίρετε προσθέτετε από πάνω κομμάτια από τυρί ανθότυρο , σταγόνες κρέμας μπαλσαμικο ροδιού και φρέσκα φύλλα της αρεσκεία σας και σερβίρετε .

Σαλάτα με πράσινα λαχανικά και γαλοτύρι είναι η νέα υγιεινή πρόταση για την καθημερινή μας διατροφή, που μας κάνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης.

 

Πιο συγκεκριμένα για το πιάτο "Πρασινάδες με γαλοτύρι" θα χρειαστούμε:

 

Υλικά  για 4 άτομα

 

800 γρ. πράσινα σαλατικά, όπως Λόλα, ρόκα, χοντροκομμένα

6-8 τοματίνια

2-3 ραπανάκια

1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι,

120 γρ. γαλοτύρι

60 γρ. πάστα ελιάς

1 φρέσκο κρεμμύδι

50 ml πετιμέζι

120 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

2 κουτ. γλυκού μέλι

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια βαθιά σαλατιέρα η πιάτο, τοποθετούμε τα καλά πλυμένα πράσινα λαχανικά,. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ρίγανη και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ (κτυπάμε σε μπλέντερ το πετιμέζι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι), ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με το γαλοτυρι ( με κουτάλι) τα καρύδια, πάστα ελιάς ελιές , ραπανάκια.

Το φρέσκο κρεμμύδι το κόβουμε σε λωρίδες, και σερβίρουμε.

 

Καλή μας όρεξη!

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, μας προτείνει μία εξαιρετική συνατγή για παγωτό καϊμάκι με φουντούκια.

Για να την φτιάξετε στην κουζίνα του σπιτοιού σας θα χρειαστείτε: 

Υλικά για 6 άτομα

2 Κούπες  φλιτζ.  κρέμα γάλακτος

1 Κούπες  φλιτζ.  αγελαδινό γάλα

1 κούπα φρέσκο κατσικίσιο γάλα

½ κούπα ζάχαρη

1 ½ κ. γ. σαλέπι

½  κ.γ. πούδρα  μαστίχας

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπλέντερ ρίξτε  τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη  και το σαλέπι και λίγο γάλα .

Βάλτε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί , όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι  τη μαστίχα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα.

 Κατά τη διάρκεια της παρασκευής ανακατέψτε  σταδιακά , για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.

Προσθέστε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα.

Βράστε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, χτυπώντας με το σύρμα,  αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ.

Ανακατέψτε  σταδιακά  για άλλες 1-2 ώρες τοποθετείστε στην κατάψυξή για 6 ώρες .

Σερβίρετε με καβουρντισμένο αμύγδαλο η φουντούκια.

Διανύουμε ακόμη τις ζεστές ημέρες του φθινοπώρου και ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία εξαιρετική συνταγή της εποχής αλλά όχι μόνο της τωρινής. Το συγκεκριμένο φαγητό όπως και όλα τα πιάτα με θαλασσινά, 'φημίζεται' και για τις ...αφροδισιακές του ιδιότητες! Ο κορυφαίος σεφ μας συστήνει και να μας συμβουλεύει πως να φτιάξουμε  ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΖΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

Μύδια με κέλυφος 1 κιλό

Ρύζι Καρολίνα 350γρ

Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού

Ζωμός ψαριού 800γρ

Σκόρδο 2 σκελίδες

Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο

Δάφνη 1 φύλλο

Καρότο 60γρ

Κολοκύθια 120γρ

Κρασί λευκό 1 ποτήρι

Ούζο ½ ποτήρι κρασιού

Μάραθος 2 κουτ. σούπας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Πλένετε τα μύδια αφαιρώντας τα εξωτερικά στίγματα.

Σε κατσαρόλα με λάδι τσιγαρίστε το κρεμμύδι , το σκόρδο και ρίξτε τα καρότα ,τα μύδια και σβήστε με το ούζο και το κρασί. Κατόπιν προσθέστε τα κολοκύθια ψιλοκομμένα ,τη δάφνη και προσθέτουμε το ζωμό του ψαριού , τη ζαφορά και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις , ρίχτε και το πλυμένο ρύζι ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Σερβίρετε με φύλλα ρόκας με ψιλοκομμένη ντομάτα και αγγούρι με δυόσμο .


Μία ιδιαίτερη συνταγή με μοσχάρι μαγειρεμένο με μπίρα, προτείνει για τους φίλους του Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης σεφ Τάσος Τόλης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με την τεράστια γνώση και εμπειρία που διαθέτει στη μαγειρική, συστήνει την παραπάνω συνταγή, ως εξής:

 

Υλικά για 5 άτομα

 

800 γρ. μοσχάρι ελιά ή σπάλα κομμένο σε μέτριους κύβους

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κ. σούπας μέλι

2 κ. σούπας ξίδι

1 κουτάκι μπύρα τύπου 500 ml.

2 φύλλα δάφνης

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Αλάτι- πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μια ρηχή κατσαρόλα. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Τα αφήνετε πρώτα να ροδίσουν από τη μια πλευρά, με μια ξύλινη κουτάλα τα γυρίζετε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, ρίχνετε το ελαιόλαδο.

Όταν ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο προσθέστε, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά. προσθέστε το ξίδι και το μέλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα

Κατόπιν την την μπίρα, το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 2 ώρες.

Αν το φαγητό μας χρειάζεται επιπλέον υγρά και προσθέστε ζεστό νερό από το βραστήρα.

 

Συνοδέψτε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

 

 

Υστερόγραφο:

* Η πληροφορία ότι εάν βάλετε μεγάλη ποσότητα μπίρας μπορεί να σας ...πιάσουν στο αλκοτέστ ελέγχεται ως ανακριβής!

More Articles ...

e horos logo