Η αποθέωση του...ουρανίσκου! Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, μας προτείνει μία εξαιρετική 'φθινοπωρινή' αλλά όχι μόνο, συνταγή, για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωμα αλλά και όλους τους συγγενείς και τους φίλους σας.

 

Για να φτιάξετε Ρολάκια κοτόπουλου θα χρειαστείτε:

 

Υλικά για 4 άτομα

 

4 φιλέτα κοτόπουλου

2 ½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη

½ φλιτζ. λάδι

3 κουταλιές πάστα ελιάς

Κόκκους κόκκινου, μαύρου και λευκού πιπεριού

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ξεπλένετε τα φιλέτα με κρύο νερό και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Με ένα μαχαιράκι τα χαράσσετε ώστε να ανοίξουν στη μέση.

Τα βάζετε ανάμεσα σε δύο φύλλα διαφανής μεμβράνης και τα χτυπάτε ελαφρά με το ειδικό σφυράκι ώστε να ανοίξουν.

Βάζετε σε ένα μπολ την κεφαλογραβιέρα , τη φρυγανιά, την πάστα ελιάς και ανακατεύετε για να ενωθούν.

Απλώνετε τα φιλέτα σε επιφάνεια, τα αλείφετε με λάδι και απλώνετε πάνω σε κάθε ένα λίγο από το μείγμα με την πάστα ελιάς.

Προθερμαίνετε τον φούρνο 180 βαθμούς.

Τυλίγετε τα φιλέτα σε ρολό και τα δένετε με το σπάγκο.

Τα αλείφετε εξωτερικά με λάδι τα βάζετε σε ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο. Ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά.

Βγάζετε τα ρολάκια από το φούρνο, αφαιρείτε τον σπάγκο και σερβίρετε πάνω σε σαλατα από όσπρια με σπαράγγια ραντίστε με ελαιολαδο , η συνοδέψτε γαρνιτούρα της επιλογή σας.

Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, προτείνει για τις φίλες και τους φίλους του Hpeiros.gr, μία καταπληκτηικτή συνταγή για επιδόρπιο αλλά και για κέρασμα που θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες και την παρέα σας. Πρόκειται για κρέμα τυριού με πορτοκάλι. Για να παρασκευάσετε την συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστείτε τα εξής υλικά: 

400 γρ. τυρί κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος

3 φύλλα ζελατίνη

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 βανίλια

1 πορτοκάλι το χυμό του και το ξύσμα

100 γρμ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

50 Mel μπαλσάμικο ροδιού

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Μουλιάστε τις ζελατίνες σε κρύο νερό.

Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε κατσαρολάκι με το χυμό πορτοκαλιού.

Ζεσταίνετε να λιώσουν, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά αφήστε να κρυώσουν.

Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κρύο μίγμα της ζελατίνας, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.

Προσθέτετε και το ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκαλιού και ανακατεύετε.

Μοιράζετε το μίγμα σε πιάτα η μπολ και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεροποιηθεί.

Σερβίρετε προσθέτετε από πάνω κομμάτια από τυρί ανθότυρο , σταγόνες κρέμας μπαλσαμικο ροδιού και φρέσκα φύλλα της αρεσκεία σας και σερβίρετε .

Εκδήλωση με θέμα τη Μεσογειακή Κουζίνα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20.30, στο ξενοδοχείο Grand Serai Congress and Spa (Δωδώνης 33, Ιωάννινα), από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, μας προτείνει μία εξαιρετική συνατγή για παγωτό καϊμάκι με φουντούκια.

Για να την φτιάξετε στην κουζίνα του σπιτοιού σας θα χρειαστείτε: 

Υλικά για 6 άτομα

2 Κούπες  φλιτζ.  κρέμα γάλακτος

1 Κούπες  φλιτζ.  αγελαδινό γάλα

1 κούπα φρέσκο κατσικίσιο γάλα

½ κούπα ζάχαρη

1 ½ κ. γ. σαλέπι

½  κ.γ. πούδρα  μαστίχας

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπλέντερ ρίξτε  τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη  και το σαλέπι και λίγο γάλα .

Βάλτε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί , όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι  τη μαστίχα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα.

 Κατά τη διάρκεια της παρασκευής ανακατέψτε  σταδιακά , για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.

Προσθέστε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα.

Βράστε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, χτυπώντας με το σύρμα,  αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ.

Ανακατέψτε  σταδιακά  για άλλες 1-2 ώρες τοποθετείστε στην κατάψυξή για 6 ώρες .

Σερβίρετε με καβουρντισμένο αμύγδαλο η φουντούκια.


Μία ιδιαίτερη συνταγή με μοσχάρι μαγειρεμένο με μπίρα, προτείνει για τους φίλους του Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης σεφ Τάσος Τόλης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με την τεράστια γνώση και εμπειρία που διαθέτει στη μαγειρική, συστήνει την παραπάνω συνταγή, ως εξής:

 

Υλικά για 5 άτομα

 

800 γρ. μοσχάρι ελιά ή σπάλα κομμένο σε μέτριους κύβους

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κ. σούπας μέλι

2 κ. σούπας ξίδι

1 κουτάκι μπύρα τύπου 500 ml.

2 φύλλα δάφνης

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Αλάτι- πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μια ρηχή κατσαρόλα. Όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξτε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Τα αφήνετε πρώτα να ροδίσουν από τη μια πλευρά, με μια ξύλινη κουτάλα τα γυρίζετε για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, ρίχνετε το ελαιόλαδο.

Όταν ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο προσθέστε, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά. προσθέστε το ξίδι και το μέλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα

Κατόπιν την την μπίρα, το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 2 ώρες.

Αν το φαγητό μας χρειάζεται επιπλέον υγρά και προσθέστε ζεστό νερό από το βραστήρα.

 

Συνοδέψτε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

 

 

Υστερόγραφο:

* Η πληροφορία ότι εάν βάλετε μεγάλη ποσότητα μπίρας μπορεί να σας ...πιάσουν στο αλκοτέστ ελέγχεται ως ανακριβής!

Τα εύσημα όλων έλαβαν οι Ηπειρώτες shefs-μάγειροι, που με την εκδήλωση-συμμετοχή «Η Γαστρονομία της Ηπείρου», στα πλαίσια του Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016'', κατενθουσίασαν τους επισκέπτες του Σταδίου Ταε Κβο Ντο, το διήμερο 5 και 6 Μαρτίου 2016

Για πολλούς από εμάς το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, μυρίζει κανέλα και βανίλια και περνάει σίγουρα μια βόλτα από το στομάχι. Ωστόσο, ενόψει της πιο γλυκιάς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- εποχής του χρόνου, κάποιοι λάτρεις των γλυκών ήδη σκέπτονται το μεθεόρτιο ραντεβού με τη ζυγαριά.

Στην ενημερωτική εκπομπή ΟΝ ΕΡΤ που παρουσιάζουν κάθε μεσημέρι η Ελένη Χρονά και ο Ανδρέας Ροδίτης , προβλήθηκαν τα θαλασσινά προϊόντα μιας επιχείρησης της Πρέβεζας που μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε εκδήλωση.

Μια παραδοσιακή συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα που έχει αρκετές παραλλαγές, γάλα, γιαούρτι και και ξινόγαλα αντί για νερό, αλλά και διαφορετικά ονόματα όπως ζυμαρόπιτα, κουρκουτόπιτα, αλευρόπιτα.

More Articles ...

e horos logo