Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείτε:
Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά
4 κότσια χοιρινά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια μεγάλα, χονδροκομμένα
1 καρότο κομμένο σε κύβους
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνη
5-6 κόκκοι μπαχάρι
1/2 λίτρο λευκό κρασί
1 κλαδάκι θυμάρι
3 φλιτζάνια ξηρά φασόλια
6 φλιτζάνια νερό
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε τα φασόλια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ο -170ο C. Αλατοπιπερώνετε τα κότσια. Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνετε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κότσια από όλες τις πλευρές.
Βάζετε τα κότσια σε ένα μεγάλο ταψί με σκέπασμα (γάστρα) και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το λευκό κρασί, και αρκετό ζωμό η νερό ώστε να τα σκεπάσει. Σκεπάζετε τη γάστρα ψήνετε
τα κότσια για 3-4 ώρες.
Όσο ψήνονται τα κότσια, ξεπλένετε τα φασόλια τα βράζετε πρώτα για 40΄σε καθαρό νερό μετά τα στραγγίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι τα φασόλια μαλακώσουν λίγο. Περίπου 1/2 ώρα προτού βγάλετε το κρέας από τον φούρνο,
στραγγίζετε τα φασόλια και τα ρίχνετε μέσα στη γάστρα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Καλή σας όρεξη!