ΗΠΕΙΡΟΓΕΥΣΙΑ

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα είναι η νέα συνταγή -πρόταση του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. 

 

Υλικά για 6 άτομα

4 χειροποίητα φύλλα

Για το σπιτικό φύλλο

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι ολικής

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξύδι ή ρακή

2 κ.γ. αλάτι

χλιαρό νερό όσο πάρει

 

Για τη γέμιση

1 κιλό περίπου (μισή μεγάλη κολοκύθα)

200 γρ. φέτα σπασμένη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. τραχανά ή ρύζι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση συνταγης

Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια με τη φλούδα, τη βάζουμε όπως είναι σε ταψί και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Καθαρίζουμε τη φλούδα, βάζουμε την ψύχα στο σουρωτήρι και μόλις κρυώσει τη στίβουμε όσο μπορούμε, να φύγουν τα ζουμιά της.

Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το βούτυρο σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τον τραχανά, αλατοπίπερο και τη φέτα.

Για το φύλλο Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα-ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας. Στην αρχή ζυμώνουμε στη λεκάνη, μετά μεταφέρουμε τη ζύμη για να τη δουλέψουμε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της πίτας. Κόβουμε μπαλίτσες σαν και τις ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο . Πριν από κάθε μας κίνηση αλευρώνουμε καλά κι από τις δυό πλευρές το ζυμάρι.

Λειώνουμε στα 100 γρ. βούτυρο και το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο.Λαδοβουτυρώνουμε την τάρτα η ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα, να προεξέχει από τα τοιχώματα.Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει .

 

e horos logo