Σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού κατά το σχολικό έτος 2018-2019 παρατηρείται στα Επαγγελματικά Λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που σπουδάζουν στα δημόσια Ημερήσια, Εσπερινά και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια κατά τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχονται σε 93.387, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται πως σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος (2017-2018), παρατηρείται αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ κατά 7,7%, ενώ συνεχής αυξητική τάση καταγράφεται στην προσέλευση των μαθητών/τριών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ (φετινή αύξηση σε σχέση με πέρσι: 13%).

Όλο και περισσότεροι και περισσότερες νέοι και νέες «επιλέγουν ΕΠΑΛ». Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στα ΕΠΑΛ συμβάλλουν στην παροχή αφενός στέρεων γενικών γνώσεων και αφετέρου εξειδικευμένων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αποφεύγοντας την πρόωρη ειδίκευση. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί ισότιμη επιλογή των αποφοίτων Γυμνασίου, προσφέροντας ελκυστικά προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις κλίσεις των μαθητών/τριών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Για το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, η ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση (νέα δομή με Τομείς και Ειδικότητες, Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, πρόσληψη ψυχολόγων, εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.α.).

Η διαρκής αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια, επιβεβαιώνει με θετικό πρόσημο τον σχεδιασμό, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και την υλοποίηση του «Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας», ισχυροποιώντας έναν βασικό πυλώνα Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της οροφής σε αίθουσα του 1ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων, καθώς και ο συνολικός έλεγχος των εγκαταστάσεων του σχολείου, μετά την αποκόλληση και πτώση τμήματος του επιχρίσματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε για το θέμα η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, τόσο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας, όσο και από τη Διευθύντρια του Σχολείου, το καλοκαίρι στο σχολείο έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης από το Δήμο Ιωαννιτών. Ωστόσο, το συμβάν οφείλεται σε τεχνικές αστοχίες, που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν.

Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες που εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και τον έλεγχο του υπόλοιπου κτιρίου, καθώς και η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνουν πως εντός των επόμενων ημερών οι μαθητές του σχολείου θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους.

Η Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε πως το πλέον σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε τραυματισμός μαθητών και εκπαιδευτικών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου συμμετέχει στο έργο διακρατικής συνεργασίας των περιοχών Αδριατικής-Ιονίου «QNeST -Δίκτυο ποιότητας για τον αειφόρο τουρισμό» http://www.qnest.eu/.

Ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου με στελέχη του Εργαστηρίου συμμετείχε στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου στη Διακρατική Συνάντηση και Εκπαίδευση για τον αειφόρο τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, Ιταλία.

Το έργο QΝeST έχει ως αντικείμενο να προωθήσει, για τουριστικούς σκοπούς, την τοπική πολιτιστική κληρονομιά (φύση, τέχνη, χειροτεχνία, τρόφιμα, παραδόσεις, ήθη & έθιμα), να ενισχύσει την προσβασιμότητά τους και να δημιουργήσει ένα ενεργό δίκτυο για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, δημιουργώντας ένα "σήμα ποιότητας" που θα αποδίδεται κύρια στην πολιτιστική κληρονομιά και στη Μεσογειακή Διατροφή. Στοχεύει στη βελτίωση, διάδοση και εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής σχετικά με την ποιότητα και τον βιώσιμο τουρισμό που θα συμβάλει στην ενίσχυση της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας κάθε περιοχής και θα την καταστήσει γνωστό και πιο προσιτό τουριστικό προορισμό, και θα αναδείξει την ιστορία και την κληρονομιά της.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, όσον αφορά τους πολιτιστικούς πόρους, έχει σημαντική ανταγωνιστική θέση εξαιτίας της ύπαρξης πολλών ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής παράδοσης σε διάφορες μορφές τέχνης. Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις περιφερειακές ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας, που αποτελούν πιλοτικές περιοχές του, καθώς θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη του τοπίου καθώς και για την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου, το ΤΕΙ Ηπείρου είναι υπεύθυνο:

• για την σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, την συλλογή δεδομένων και ανάλυση συναφών πληροφοριών από όλους τους εμπλεκόμενους και την οπτικοποίησή τους.

• για την σχεδίαση και ανάπτυξη μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα χρησιμοποιείται για την προβολή νέων τουριστικών διαδρομών στις περιοχές ενδιαφέροντος

• την αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων για την προώθηση πολιτιστικών και τουριστικών πληροφοριών και την ενίσχυση της διαδραστικότητας μεταξύ χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να σχολιάζουν και να βελτιώνουν τις προβαλλόμενες πολυμεσικές πληροφορίες.

Έναρξη της μεγαλύτερης δωρεάν επιμόρφωσης στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ξεκινά σταδιακά μέσα στον Οκτώβριο το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν επιμόρφωσης στους τομείς της Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Προπονητικής Ζωής, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε 48 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το πρόγραμμα προσφέρεται επίσης και διαδικτυακά.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα με 8.000 επιμορφούμενους, δεκάδες διδάσκοντες και συντονιστές, το οποίο έγινε εφικτό χάρη στην αρωγή των δημοτικών αρχών και στην κινητοποίηση των τοπικών φορέων. Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι

Αγ. Νικόλαος – Κρήτη, Αγρίνιο, Αλιβέρι, , Αθήνα, Αμύνταιο, Αμφιλοχία, Άρτα, Άστρος Κυνουρίας, , Διδυμότειχο, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο – Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα – Κρήτη, Ιτέα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Λαμία, Λάρνακα-Κύπρος, Λειβαδιά, Λάρισα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Ναύπακτο, Νάουσα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πλωμάρι Λέσβου, Πτολεμαΐδα, Πύργος Ηλείας, Σέρρες, Σητεία – Κρήτη, Σκύδρα , Σκύρος, Σουφλί, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φάρσαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα,

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα μπορείτε να πάρετε επικοινωνώντας με το 22510-36520 ή πατώντας στον εξής σύνδεσμο:

https://goo.gl/4C2v4m

 

email επικοινωνίας: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Κατασκευή Ειδικού Σχολείου, παιδικής χαράς ΑμεΑ και απόκτηση λεωφορείου για τη μετακίνηση των παιδιών»

Την έναρξη της λειτουργίας του για τη νέα σχολική χρονιά, εγκαινίασε με τον καθιερωμένο Αγιασμό, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες του Δήμου Αρταίων.

Στην τελετή του Αγιασμού, σήμερα το πρωί, παρέστη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ Μιχάλης Βλάχος, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για κοινωνικά θέματα Άννα Κουτρούμπα, η Δημοτική Σύμβουλος Βίκυ Βασιλάκη, εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ και γονείς με παιδιά.

«Το έργο που παράγεται στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι πλούσιο και πολύ σημαντικό, για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους της δομής, καθώς και στους γονείς και τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΚΔΑΠ. Ως Δημοτική Αρχή δείχνουμε εμπράκτως ότι είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε ώστε να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, πάντα σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της Άρτας. Θέλουμε τα παιδιά να βγουν από το σπίτι, να αναπτυχθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Έτσι, προχωράμε στην επίλυση του προβλήματος μετακίνησης των παιδιών, καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα ανοίξουν οι προσφορές για την προμήθεια ενός λεωφορείου, γεγονός που θα διευκολύνει πολύ το έργο της δομής» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος.

Και συνέχισε: «Επιπλέον, προχωράμε στην κατασκευή παιδικής χαράς ΑμεΑ στην πόλη της Άρτας, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινά η κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Γλυκόριζο. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που το θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα και το οποίο ο Δήμος έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα, της στέγασης του Ειδικού Σχολείου, το οποίο τώρα φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε, το Σύλλογο ΑμεΑ Άρτας, το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Άρτας «Αγία Θεοδώρα», καθώς και το  Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Αγκαλιά», που επιτελούν εξαιρετικά σημαντικό έργο για την κοινωνία μας».

Να σημειωθεί, ότι στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων, το οποίο λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά, είναι εγγεγραμμένα 30 παιδιά και καθημερινά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δραστηριότητας όπως αθλητισμός, φυσικοθεραπείες, χορός, μαγειρική, περίπατοι, γυμναστική,  μουσική και καλλιτεχνικά. 

Συνάντηση ενημέρωσης με την Πρέσβειρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) Όλγα Παπακυριακού είχε σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, η Ηπειρώτισα Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι συνεργάτες της Υφυπουργού σε θέματα ΕΕΚ Θέμης Κοτσιφάκης και Κατερίνα Ζιώγα.

Η κ. Παπακυριακού, η οποία προέρχεται από τον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, επελέγη ως Πρέσβειρα για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018, που θα διεξαχθεί στη Βιέννη κατά το διάστημα 5-9 Νοεμβρίου. Η Εβδομάδα διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύνθημα «Ανακάλυψε το ταλέντο σου!».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για την σημασία της ΕΕΚ στη διεύρυνση των επιλογών και των δυνατοτήτων των μαθητών και των μαθητριών. Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έγινε στις δυνατότητες της ΕΕΚ συνδεθεί με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με βάση της ανάγκες τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν προτάσεις για την βέλτιστη ενημέρωση και προβολή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας.

Η Υφυπουργός δήλωσε ότι η συνολική αναβάθμιση της ΕΕΚ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του ΥΠΠΕΘ, το οποίο θα εξακολουθήσει να την υποστηρίζει ως αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος.

Επιστολή με την οποία ζητά στήριξη για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και στην αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρει, για μια ακόμη χρονιά και στο Δήμο Αρταίων, όπως και σε όλη τη χώρα, παρατηρείται το έντονο πρόβλημα αρκετές οικογένειες να στερούνται την ευκαιρία να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αν και κατέχουν το σχετικό voucher (επιταγή εισόδου).

Για μια ακόμη χρονιά και στο Δήμο Αρταίων, όπως και σε όλη τη χώρα, παρατηρείται το έντονο πρόβλημα αρκετές οικογένειες να στερούνται την ευκαιρία να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αν και κατέχουν το σχετικό voucher (επιταγή εισόδου).

Σκοπός της δημιουργίας των παιδικών σταθμών είναι η διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και κυρίως της εργαζόμενης μητέρας. «Προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς ως Δήμος, διαθέσαμε και θέσεις  στις εργαζόμενες μητέρες που δεν δικαιούνται voucher δηλαδή όλες τις μητέρες που εργάζονται ως τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι ή αορίστου στους Ο.Τ.Α., με σκοπό την εξυπηρέτησή τους κατά τις ώρες της εργασίας, μιας και μια άνεργη μητέρα έχει την ευχέρεια χρόνου να φροντίσει το παιδί της. Μέλημά μας είναι κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών» αναφέρεται στην επιστολή.  

Επίσης τα voucher που χορηγήθηκαν για την κατηγορία Α2 δηλαδή για την ηλικία των προνηπίων ήταν πολύ λιγότερα ενώ προς την κατηγορία Α1 δηλαδή βρεφικής ηλικίας και κυρίως προς την άνεργη μητέρα, ήταν πολύ περισσότερα και από το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και επανεγγραφές παιδιών που δεν λαμβάνουν voucher.

Επειδή το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, για τον οικογενειακό προγραμματισμό, κυρίως των εργαζομένων γονέων και αποτελεί οξύ κοινωνικό φαινόμενο,   ο Δήμος Αρταίων ζητά: 

                                                   

  • Να δοθούν για τους παιδικούς σταθμούς περισσότερα voucher της κατηγορίας Α2, έτσι ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ
  • Να δοθούν voucher σε μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και σε Ο.Τ.Α.
  • Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να προβούμε στη δημιουργία νέων δομών βρεφικών τμημάτων, και να υπάρξει η δυνατότητα πρόσληψης του απαιτούμενου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού καθώς και η προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε να λυθεί το οξύ κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στο Δήμο μας καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα.

Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη που ήδη αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, εγκρίθηκε

 

συμπληρωματικά η λειτουργία 16 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.

 

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης τμημάτων με αριθμό μαθητών/τριών μικρότερο από τον προβλεπόμενο από την

 

ισχύουσα νομοθεσία, ενώ παράλληλα υλοποιείται η δημόσια δέσμευση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση σχετικής

 

επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή στις 27-Σεπ-2018.

 

Με την υπογραφή και αυτής της απόφασης, για τη σχολική χρονιά 2018-2019 έχει εγκριθεί η λειτουργία 1463 ολιγομελών τμημάτων, τα

 

οποία αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου των λειτουργούντων τμημάτων στα ΕΠΑΛ.

 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία των τμημάτων στα ΕΠΑΛ, προβλέπεται ανώτατος (25) και κατώτατος

 

αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, τομέα ή ειδικότητας (Α τάξη: 15, Β τάξη: 13, Γ τάξη: 10). Για τις απομακρυσμένες περιοχές

 

προβλέπεται η μείωση του κατώτατου αριθμού, προκειμένου να είναι δυνατή η συγκρότηση τμήματος με λιγότερους μαθητές (Α τάξη: 13, Β

 

τάξη: 10, Γ τάξη: 8). Επιπρόσθετα, σε μικρές νησιωτικές περιοχές ή πολύ απομακρυσμένες περιοχές προβλέπεται ακόμα μικρότερος αριθμός

 

μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων (Α τάξη: 10, Β τάξη: 8, Γ τάξη: 6).

 

Επιπλέον, σε περιοχές με δυσμενείς συνθήκες ή άλλες ιδιαιτερότητες δόθηκε η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να

 

εγκρίνουν τη λειτουργία τμημάτων με ακόμα μικρότερους αριθμούς. Σημειώνεται επίσης πως υπάρχει η πρόβλεψη μείωσης των κατώτερων

 

αριθμών κατά 20%, όταν ένας τομέας ή ειδικότητα είναι μοναδικοί στον εκάστοτε Nομό.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έλαβε την εν λόγω τελική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες

 

εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ο κύβος ερρίφθη! Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, η ώρα προσέλευσης των μαθητών το πρωί στα Σχολεία από τις 8.15 που είναι σήμερα θα μετατεθεί για τις 9.00 π.μ.

 

Αναμφίβολα πρόκειται για μία απόφαση που θα ικανοποιήσει τους μαθητές οι οποίοι θα ξυπνούν λίγη ώρα αργότερα το πρωί και ουσιαστικά θα ξεκουράζονται καλύτερα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πρόταση για να αρχίζουν αργότερα τα

 

μαθήματα στα Σχολεία, έχουν κάνει και επιστήμονες οι οποίοι σε έρευνές τους διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έχουν καλύτερη επίδοση όταν ξυπνούν αργότερα το πρωί και έχουν ξεκουραστεί πλήρως. Το ότι δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα ήταν

 

γιατί δε βόλευε τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι καλούνται να πάνε το πρωί τα παιδιά τους στα Σχολεία και στη συνέχεια στις δουλειές τους, κάτι που δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα και δημιουργεί προβλήματα.

 

Με την ευκαιρία όμως του ζητήματος αλλαγής της ώρας προσέλευσης των μαθητών στα Σχολεία αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε την καθιέρωση της ώρας έναρξης των μαθημάτων στις 8.15 το πρωί

 

την έκανε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ο Γάλλος Στρατηγός και αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης, (Napoléon Bonaparte, 15 Αυγούστου 1769 —5 Μαΐου 1821).

 

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από την πρώτη κυβέρνηση της χώρας αυτή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Βαθιά θλίψη που σε αναγκάζει να... στρέψεις αλλού το βλέμμα σου, αλλά και ντροπή, σου προκαλεί η εικόνα του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Δομπόλη. Μιλάμε για ένα κτίριο εμβληματικό καθώς εκεί στεγάστηκε και λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην Ήπειρο. Η θλίψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν σκέφτεσαι ότι τα Ιωάννινα τα οποία έχουν μείνει στη συνείδηση όλων των Ελλήνων ως η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, δεν έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες να βρουν τρόπους να ανακαινίσουν τις συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, όταν μάλιστα το τμήμα αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να εκπονήσει δεκάδες μελέτες εντελώς δωρεάν.

 

Και φυσικά επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για την 'επόμενη μέρα' του κτιρίου, -εφόσον υπάρξει- αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών (αυτές μπορούν να στεγαστούν οπουδήποτε) όπως έχει γίνει με το εσωτερικό κτιριακό συγκρότημα που

 

IMG_9778.JPG

στεγάζει την εφορία και άλλες υπηρεσίες, ούτε να γίνει φοιτητική εστία με εμπορικούς χώρους για να οφεληθούν μόνο κάποιοι ιδιώτες. 

Εκεί, με έξοδα του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να δημιουργηθεί το μεγάλο Κέντρο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ήπειρο και όχι μόνο. Αυτή είναι η δική μας πρόταση, η πρόταση του Hpeiros.gr και τη θέτουμε προς δημόσια συζήτηση.

 

 

IMG_9779.JPG

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, στο μέρος που κάποτε άκμαζε το τρίτο κατά σειρά ίδρυσης ΑΕΙ της χώρας, στο κτίριο που κουβαλάει άπειρες ιστορικές και πνευματικές αναμνήσεις -όπως προαναφέραμε και μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, σήμερα κυριαρχούν τα χαλάσματα και τα σκουπίδια που το 'στοιχιεώνουν' και σου μαυρίζουν την καρδιά.

Μόνο η παλιά μαρμάρινη επιγραφή που γράφει “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων” έχει μείνει για να θυμίζει ότι επί τρεις δεκαετίες λειτουργούσε εκεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου το λεγόμενο και ως “Μικρό Πολυτεχνείο” των Ιωαννίνων.

Για την ιστορία να πούμε ότι αυτό το κτιριακό συγκρότημα, σχήματος 'Π', άρχισε τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακό ίδρυμα το 1964. Κατά το δεύτερο πανεπιστημιακό έτος (1965-66) λειτούργησε το Τμήμα Φιλοσοφικής ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα που έγινε στην Ήπειρο.

Ακολούθησε το 1966 το Τμήμα Μαθηματικών και το 1970 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη δεν χτίστηκε για να στεγάσει το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο, αλλά για να φιλοξενήσει τεχνικές σχολές. Το Πανεπιστήμιο έμεινε σε αυτόν τον χώρο μέχρι το 1994, όταν και μετακόμισε στις νέες του εγκαταστάσεις στη Δουρούτη.

 

Υστερόγραφο: Ας ελπίσουμε ότι το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Ηπείρου στα Ιωάννινα δεν θα δοθεί προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ, διότι τότε η ντροπή και η θλίψη θα είναι αβάστακτες....

Τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου επισκέφθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια, κα. Φωτεινού, καθώς και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, κ.κ. Τζίμα και Ράπτη.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- στην άρτια προετοιμασία ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους, ενώ ο κ. Ράπτης έκανε λόγο για κάλυψη σχεδόν του συνόλου των κενών όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η Υφυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή της και δεσμεύτηκε να συνδράμει ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά που καταγράφηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό της στη διάθεση των Εκπαιδευτικών Αρχών της περιοχής.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Παρατείνεται κατά ένα μήνα η προθεσμία υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό καινοτομίας του αμπελοοινικού κλάδου Viti Vini Lab και πλέον η καταληκτική ημερομηνία από τις 15 Οκτωβρίου που ήταν μετατίθεται στις 15 Νοεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο γνωστοποιώντας ότι η επεξεργασία της πρότασής τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση www.vitivinilab.com

Στις 6 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας η επετειακή εκδήλωση του Ηπειρωτικού Συλλόγου Μπίλεφελντ για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ζωής και δράσης του.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κα Αντιγόνη Φίλη, η οποία και μετέφερε στους απόδημους Ηπειρώτες τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Στη συνέχεια, στο σύντομο χαιρετισμό της, συνεχάρη το Προεδρείο και τα Μέλη του συλλόγου για τη δράση τους, εξήρε το έργο και τη συμβολή όλων των αποδήμων Ελλήνων, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην μητέρα πατρίδα, καθώς –όπως υπογράμμισε- συντηρούν την ελληνική ταυτότητα και συνείδηση, κρατούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, διαφυλάττουν και προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεταλαμπαδεύοντας στη νεότερη γενιά τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων της, που ταυτόχρονα δημιουργούν και κατάλληλες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των αποδήμων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί κυρίως από την Ήπειρο αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 14 πολιτιστικών συλλόγων που δρουν στη Γερμανία. Την επομένη, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, συναντήθηκε με τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Δημήτριο Τσόμπρα, τον οποίο συνεχάρη για το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

Ακολούθησε συνάντηση με μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλεφελντ, με εκπροσώπους νεολαίας καθώς και όλων των ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, από τους οποίους ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.

Στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur» που διοργανώθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων στοχεύοντας στην προβολή της Άρτας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.

Ο Δήμος Αρταίων συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Τουρισμού και πρώην Αντιδήμαρχο, Κώστα Χαρακλιά και τον Προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Αρταίων, Θανάση Αρκουμάνη.

Η «TourNatur» είναι μια από τις σημαντικότερες Εκθέσεις Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα στους εκθέτες να προβάλλουν τον εναλλακτικό τουρισμό και να προσελκύσει επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ιππασία, rafting, καγιάκ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στη φύση.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Το Hpeiros.gr ζητάει άτομα για το τμήμα μάρκετινγκ.
Όποιος ενδιαφέρεται -και διαμένει στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, τη Νότιο Αλβανία, τη Λευκάδα και τους Παξούς -Αντίπαξους- μπορεί να αποστείλει τα στοιχεία του και τηλέφωνο επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί του.
Τυχόν προϋπηρεσία στον τομέα της εμπορικής και επιχειρηματικής διαφήμισης θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Παρέχονται υψηλά ποσοστά επί των διαφημίσεων.
Απαραίτητη η διάθεση μεταφορικού μέσου.