Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηπείρου και στηρίζουμε το ομόφωνο αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου προς το υπουργείο Υποδομών, για σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής μας.

Το αίτημα αφορά στην ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων-Καλαμπάκας» στα έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027, συμπληρώνοντας τη «Σιδηροδρομική Εγνατία» και συμβάλλοντας καθοριστικά στην διασύνδεση και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ηπείρου και με σεβασμό στο σπάνιο φυσικό της περιβάλλον, συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις που θα κάνουν όλους τους Ηπειρώτες συμμέτοχους σε ένα καλύτερο αύριο.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν δύο άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση εισαγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση

Κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (20) κιλών και (500) γραμμαρίων, που βρέθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, σήμερα (01-06-2020) στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας και στην Αμαλιάδα Ηλείας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδος, δύο άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην εισαγωγή και μεταφορά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (20) κιλών και (500) γραμμαρίων.

Πρόκειται για έναν αλλοδαπό και έναν ημεδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Κομποτίου Άρτας, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ανωτέρω αλλοδαπός και επιχείρησαν να το ελέγξουν.

Ο δράστης δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και λίγο αργότερα, το όχημα ακινητοποιήθηκε στην περιοχή του Αγγελόκαστρου Αιτωλοακαρνανίας, όπου και τον συνέλαβαν.

Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε στο παραπάνω αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, (20) ανισοβαρείς συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (20) κιλών και (500) γραμμαρίων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε επίσης ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του οχήματος, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Αμαλιάδας Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδος.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

 • -20- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -20- κιλών και -500- γραμμαρίων,
 • το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών,
 • -3- κινητά τηλέφωνα,
 • Το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Στην παράταση του επιδόματος των 534 ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση.
 
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρώτη φάση της κρίσης στηρίχθηκαν περίπου 2 εκατ. πολίτες. Στη δεύτερη φάση που ξεκίνησε μέσα στον Μάιο θα στηριχτούν όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και οι εργαζόμενοι σε αυτές αναλογικά.
Κατά συνέπεια το επίδομα των 534 ευρώ θα το λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας παραμένει σε αναστολή, τόσο για το Μάιο όσο και για τον Ιούνιο και σε περίπτωση που επιστρέψουν στην εργασία τους κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τότε θα το λάβουν αναλογικά με τις μέρες που θα εργαστούν.
Παράλληλα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξει μέριμνα και για τους εποχιακούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα εργαστούν ή θα εργαστούν μόνο για μέρος της σεζόν.
Σε ότι αφορά το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40%, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι στην εστίαση το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ και τον Ιούνιο κι επίσης το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι και τον Σεπτέμβριο σε άλλους κλάδους.
Ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι τις επόμενες μέρες με ΠΝΠ θα ξεκαθαριστεί πως θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ενοικίων που πήραν μειωμένο ενοίκιο. Αυτό θα γίνει κυρίως με συμψηφισμό από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το κράτος θα καλύψει περίπου το 1/3 των χρημάτων που έχασαν.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι μέσα από τα μέτρα που ανακοίνωσε δρομολογεί μειώσεις μισθών σε ποσοστό 20% για μερίδα εργαζομένων, απάντησε ότι η κυβέρνηση, στο δίλημμα επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, επέλεξε το δεύτερο. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν απολύσεις, είπε ο κ. Σταϊκούρας και ευχής έργον να μην υπάρξουν και μειώσεις εισοδημάτων, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε η κάλυψη του εισοδήματος για τους εργαζόμενους που θα πληγούν θα είναι σε ποσοστό 84% και άνω.
 
ΠΗΓΗ: in.gr

Την Παρασκευή 29/05 το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, για την συνέχιση της απασχόλησης 18 καθαριστριών του ΠΓΝΙ, με νέα σύμβαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την τροπολογία και πετάει στο δρόμο εργαζόμενες απόλυτα απαραίτητες για το νοσοκομείο.

Η στάση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη για την υποκρισία της κυβέρνησης περί «θωράκισης του συστήματος υγείας» και ότι την πολιτική «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Η άρνηση της ΝΔ να δεχτεί την τροπολογία του ΚΚΕ, αποτελεί συνέχεια του εμπαιγμού και της πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων καθαριότητας. Από το τέλος Φεβρουαρίου, τα στελέχη της ΥΠΕ, συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη της ΝΔ, διαβεβαίωναν για πολιτική παρέμβαση αποκατάστασης της αδικίας. Μία αδικίας που εύκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφορά την απουσία από τα δικαιολογητικά των εργαζομένων για τον ΑΣΕΠ, μίας μη υποχρεωτικής (!) από την προκήρυξη, υπεύθυνης δήλωσης, που να αποδεικνύει, την υπαρκτή έτσι και αλλιώς, προϋπηρεσία τους σε δημόσια μονάδα υγείας. Άλλωστε στο ίδιο σχέδιο νόμου η ΝΔ προσέθεσε τροπολογία για την παράταση ενός έτους σύμβασης εργασίας σε 16 εργαζόμενους του ΠΓΝΙ, διαφόρων ειδικοτήτων. Μία σύμβαση που είναι πανομοιότυπη με αυτήν που απέρριψε η ΝΔ.

Είναι φανερό ότι η στάση αυτή έχει πολλαπλούς στόχους. Εκτός από την ανακύκλωση της ανεργίας, τον εκφοβισμό, την διάσπαση της ενότητας μεταξύ των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, αφορά τη διαμόρφωση «καθαρού διαδρόμου» για τον ιδιώτη εργολάβο που περιμένει την λήξη των συμβάσεων των 210 εργαζομένων στην καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη στο τέλος του Νοεμβρίου. Είναι άλλη μία πράξη στην πολιτική έντασης των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

Η στάση των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές των 18 καθαριστριών και των άλλων συμβασιούχων του ΠΓΝΙ και η στήριξη της τροπολογίας του ΚΚΕ στη βουλή, είναι υποκριτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γέμισε με όμηρους συμβασιούχους τα νοσοκομεία και βάφτισε τις μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης ως «έκτακτες και επιτακτικές». Αυτή διασφάλισε την επιστροφή του ιδιώτη εργολάβου, αφού οι υπάρχουσες συμβάσεις των καθαριστριών με τις διοικήσεις των νοσοκομείων δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να ξανά υπογραφούν από το 2020, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου, διατήρησαν το άρθρο που απαγορεύει την μετατροπή ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, που το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου να αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο της αντεργατικής «νομιμότητας» προφανώς και το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25, απέφυγαν να τοποθετηθούν στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες του ΠΓΝΙ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκιο αγώνα των συμβασιούχων στην υγεία- πρόνοια για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο αγώνας αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, με την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγείας για όλο το λαό. Καλούμε σε αποφασιστικό αγώνα για να μην πληρώσει και πάλι ο λαός με τα δικαιώματά του και την υγεία του τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

 

Γιάννενα 01.06.20

Την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε η χώρα μας να παραμείνει σε λίγα κρούσματα covid 19 και να αποτραπεί τυχόν πισωγύρισμα από την αθρόα προσέλευση υπηκόων της γείτονος Αλβανίας, ζητά από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά με σημερινή επιστολή της η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Με αφορμή τόσο τα δημοσιεύματα του Τύπου όσο και την ανησυχία που εκφράζουν πολίτες από τις εικόνες συγχρωτισμού στην Κακαβιά και τις πληροφορίες περί εισόδου στην χώρα μας χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από τον Υφυπουργό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετακίνηση και η είσοδος στο Ελληνικό έδαφος των χιλιάδων υπηκόων Αλβανίας κυρίως για εποχικές αγροτικές εργασίες, να γίνονται με υγειονομικούς ελέγχους   και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων περί αποστάσεων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα (01-06-2020) νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα - ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας - που διακινείται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Έπειτα από επτά χρόνια στον Ολυμπιακό με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε τα πάντα η 27χρονη Ηπειρώτισσα, διεθνής αθλήτριας βόλεϊ, θ’ αγωνιστεί στη γαλλική ομάδα Μιλούζ.

Η Λαμπρούση θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ομάδα του εξωτερικού και θα γίνει η τρίτη Ελληνίδα που θα φορέσει τη φανέλα της Μιλούζ. Η πρώτη ήταν η Γεωργία Τζανακάκη και ακολούθησε η Αθηνά Παπαφωτίου.

"Είναι τιμή μου που θα αποτελέσω μέλος της Μιλούζ και ανυπομονώ για τη χρονιά που θα έρθει" δήλωσε μεταξύ άλλων η Λαμπρούση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ολυμπιακό για την ευκαιρία που της έδωσε να κατακτήσει τα πάντα και βέβαια τις συμπαίκτριές της για την άρτια συνεργασία που είχαν.

Από την πλευρά του ο κόουτς της γαλλικής ομάδας, Σαλβάνι, αποθέωσε την Ελληνίδα κεντρική: "Έχει ένα εξαιρετικό προφίλ. Είναι εξαιρετική επιθετικός με ποικιλία στα χτυπήματά της. Είναι γρήγορη στο μπλοκ και μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας, ενώ είναι καλή και στο σερβίς".

Η Τζίνα Λαμπρούση κατάγεται από της Κοινότητα Άσσος που ανήκει στον Δήμο Ζηρού του Νομού Πρέβεζας. Τις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα της ομάδα και το νέο άλμα στην καριέρα της.

Γράφει ο Φόντας Χήτας

Μέρες τώρα επιχειρούμε την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων τοπικών φορέων και της κοινωνίας, εν όψει της ... αιολικής καταιγίδας που έρχεται στην περιοχή του Δήμου μας.

Με την προηγούμενη ανάρτηση, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) 4 Αιολικών Πάρκων στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), για την οποία και ευχαριστούμε το φίλο Δημήτρη Καρανίκα, που με τη σειρά του δίνει τις δικές του μάχες στον Ασπροπόταμο, διαπιστώνεται ότι όσοι ... 40 μέρες κοσκινίζουν θα βρεθούν προ εκπλήξεων ...
Η Κοινωνία Πολιτών του Δήμου Μετσόβου, απευθύνει δημόσιο πλέον ερώτημα στο Δήμο, τις Δημοτικές Ενότητες του, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους Φορείς, τους Βουλευτές, τοπικούς και μη άρχοντες: Θα πάρουν θέση, θα αντιδράσουν, τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν; Η σιωπή και το κρυφτούλι πλέον δεν βοηθά ...
Στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής Ενστάσεων κατά του έργου. Ιδού λοιπόν, αν συμφωνούν να μας το πούνε δημόσια και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, αν όχι, ένας δρόμος υπάρχει. Αγώνας, μαζί με την Κοινωνία.
Δυο λόγια λοιπόν για το έργο γερμανικών συμφερόντων (η εταιρεία ABO WIND AG, εδρεύει στο Βισμπάντεν), που περιλαμβάνει 4 Αιολικούς Σταθμούς συνολικής ισχύος 88,45 MW, με 29 Ανεμογεννήτριες.
Η χωροθέτηση τους έχει γίνει στις τοποθεσίες "Κορφούλα" (7 ανεμογεννήτριες, 21,35 MW), "Πύργος" (8 ανεμογεννήτριες, 24.40 MW), "Αλάτιστα" (9 ανεμογεννήτριες 27,45 MW) και "Καλόγηρος" (5 ανεμογεννήτριες, 15,25 MW).
Η ίδια η Μελέτη, αναφέρει πως η χωροθέτηση τους βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000, αλλά και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Περιστερίου - Χαράδρας Αράχθου"!!!
Η ανάπτυξη του έργου θα γίνει σε κορυφογραμμή συνολικού μήκους 7.9 χλμ, οι δε αποστάσεις των Αιολικών Σταθμών από οικισμούς θα είναι:
*Ο σταθμός στη θέση "Κορφούλα", 630μ από τον οικισμό Καρυόφυτο, 1.170μ από τον οικισμό Αμπελάκι, 937μ από τον οικισμό Καστρί, 1.705μ από τον οικισμό Μεγάλο Περιστέρι και 804μ από τον οικισμό Παλιοχώρι.
*Ο σταθμός στη θέση "Πύργος", 1.717μ από τον οικισμό Παλιοχώρι, 1.250μ από τον οικισμό Ραχούλα, 1.699μ από τον οικισμό Μικρό Περιστέρι και 775μ από τον οικισμό Ανθοχώρι
Όπως αναφέρει η ίδια Μελέτη, για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί η διάνοιξη δρόμων μήκους 2,83χλμ, η βελτίωση άλλων μήκους 14,060χλμ και η βελτίωση δασόδρομων μήκους 1,729χλμ.
Οι 4 Αιολικοι Σταθμοί, χωροθετούνται σε εδάφη των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, των Δημοτικών Ενοτήτων Μετσόβου, Εγνατίας και Σιράκου.
Στην ευρύτερη περιοχή, έχει δοθεί ήδη Άδεια Παραγωγής σε 3 άλλα έργα στις θέσεις: 1. "Μακροβούνι - Δοκίμι - Φούρκα", των Δήμων Μετσόβου και Μετεώρων, συνολικής ισχύος 144 MW (48 ανεμογεννήτριες) σε 10.000 τμ του Ανηλίου και όμορων του χωριών στον Ασπροπόταμο, 2. "Καλιγωμένο Αλώνι" του Δήμου Μετσόβου, συνολικής ισχύος 14 MW και 3. "Κατάρα¨, του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW.
Άδεια Λειτουργίας έχει ήδη πάρει το έργο στη θέση "Βαρικό" του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW, ενώ Αξιολόγηση έχουν πάρει τα έργα στις θέσεις:
*"Θανασάκη - Βούλγαρη", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 42 MW
*"Βούλγαρη", των Δήμων Μετσοβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Πλαγιά", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Οξυά Δεσπότη", των Δήμων Μετσόβου & Μετεώρων, ισχύος 3 MW
*"Κύρου", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
*"Κύρου - Βαρικό", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 37,80 MW
*"Αυχένας", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
"Οξυές", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 6 MW
"Τσούμα", του Δήμου Μετσόβου, ισχύος 3 MW
Γίνεται πια κατανοητό, ότι αυτό που έχει πλέον δρομολογηθεί να γίνει στα βουνά μας, δεν είναι καμιά ανάπτυξη και ...πράσινα άλογα, αλλά μια εν ψυχρώ λεηλασία του φυσικού μας πλούτου, από αεριτζήδες.
Δημόσιες λοιπόν, καθαρές και σταράτες κουβέντες.

Δείτε τη μελέτη του έργου -τέρατος

https://drive.google.com/file/d/16jBzvf2KVQl594l8oIESYythn3kqZin2/view?fbclid=IwAR0_vJGPql__jzUC8u2kGTirYw-mvx0HnCGw_PJ7evTFvi3bbmHsCkXcle8

Με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: H 19η Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις περιουσίες τους, τις πατρογονικές τους εστίες, πέφτοντας θύματα μίας διεστραμμένης εγκληματικής στρατηγικής, της οποίας τα αίτια, τα γεγονότα και οι τραγικές συνέπειες άφησαν το πιο μελανό αποτύπωμα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί χρέος της ανθρωπότητας αλλά και μία δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ειδικά σήμερα που η Τουρκία μετέρχεται προκλητικών μεθόδων που εκφεύγουν των φιλειρηνικών σχέσεων καλής γειτονίας είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη διεκδίκησης της καθολικής διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από μια περιοχή στην οποία υπήρχε συνεχής και διακριτή παρουσία για περίπου 3.000 χρόνια και ολοκληρώθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο το 1924, δεν μπορεί να 'παραγραφεί” ή να παραχαραχτεί . Η ιστορία έχει διδάξει ότι η αγνόηση παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οδηγεί τον κόσμο σε νέες τερατώδεις καταστροφές.

Η άφιξη των Ποντίων στις νέες Πατρίδες -πολλοί εξ' αυτών είχαμε την τύχη να εγκατασταθούν στον τόπο μας- ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για εκείνους. Διατηρώντας ωστόσο ζωντανή τη μνήμη του μαρτυρίου αλλά και βαθιά την πίστη, τα ήθη -έθιμα και τις παραδόσεις, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε ν' αναγεννηθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει μπροστά στέλνοντας σε όλη την ανθρωπότητα το πιο δυνατό μήνυμα αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
 
 
 Η ιδιαιτερότητα των αρχαίων θεάτρων δεν είναι ό, τι απλώς φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τους δραματικούς αγώνες. Η ακουστική τους, η  τοποθεσία, που επιλέχθηκε, ώστε να είναι επικλινής, τα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν, η ομορφιά του τοπίου αλλά και η λατρεία προς τους θεούς, που εκφράστηκε μέσα από το θέατρο είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τους αρχαίους Έλληνες, που έδωσαν τα φώτα τους σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι το Εμπόριο και η Τεχνολογία, όταν βαδίζουν σε κοινούς δρόμους με την Τέχνη και τη Φιλοσοφία και τον Αθλητισμό μπορούν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Η ιδέα του θεάτρου, μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες, τις κωμωδίες και τα σατιρικά δράματα, που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να μας συγκινούν και να μας διαπαιδαγωγούν, είναι ένα διαχρονικό μήνυμα τέχνης, διαπαιδαγώγησης και ψυχικής ευφορίας. Σ΄αυτό το πλαίσιο η νέα αναμνηστική σειρά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που κυκλοφορεί στις 8 Απριλίου 2020 αφορά σε πέντε γραμματόσημα που αποκαλύπτουν την πλούσια πολιτιστική, αρχαιολογική, ιστορική και θεατρική κληρονομιά της Ηπείρου. Γίνεται με τη βοήθεια του Διαζώματος, σε σχεδιασμό Ελένης Αποστόλου και παρότι αποφασίστηκε κι ετοιμάστηκε προτού ξεσπάσει η πανδημία του Κορωνοϊού, είναι μία μικρή πνευματική όαση, για να ονειρευτούμε και να ξεφύγει το μυαλό μας, από την ταλαιπωρία και τ’ ανθρώπινα δράματα, που ζει ο πλανήτης σήμερα. Για οποιονδήποτε Ηπειρώτη, δε, είναι μία απόδειξη ότι η Ήπειρος ήταν διαχρονικά πρώτη στα γράμματα, στις τέχνες και τα… θεάματα. Τα, δε,  Αρχαία Θέατρα Κασσιώπης και Αμβρακίας δείχνουν τη διαχρονική συνέχεια των σχέσεων, ανάμεσα σε Ηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες. Αποτυπώνουν έτσι δεσμούς διαχρονικούς, εμπορικούς και οικογενειακούς, που αποτυπώθηκαν και κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, που οι γάμοι δεν ήταν προϊόν εξωγαμίας, σε  γάμους πολιτών, ανάμεσα σ΄ αυτές τις περιοχές.
 
 
Σ’ αυτά απεικονίζονται:
 
*Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (1€), που υπήρξε αναπόσπαστο τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης. Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την τωρινή πόλη των Ιωαννίνων, παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία θέατρα της χώρας μας, χωρητικότητας περίπου 17.000 θεατών. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε  γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλέως Πύρρου (292-272 π.Χ.) και φτιάχτηκε από ασβεστόλιθο. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, στην περιοχή διοργανώνονταν εκτός από δραματουργικοί κι αθλητικοί αγώνες, κάθε τέσσερα χρόνια, προς τιμήν του Δία, ενώ με την κατάληψη των Ρωμαίων, το αρχαίο θέατρο μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα, που αφορούσε σε άγρια θηρία, μετατρέποντας ένα χώρο διαχρονικού πολιτισμού, σε κατάντημα αρένας θηριομαχιών.  
 
 
*Το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης (2€),  ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας και σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Η Νικόπολη μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την τωρινή πόλη της Πρέβεζας είναι από μόνη της ένα τεράστιο αρχαιολογικό και βυζαντινό πάρκο, ενώ τα πανέμορφα δάπεδα εντυπωσιάζουν και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Μάλιστα, κατάλογοι ακτιονικών, που έχουν βρεθεί στο τέμενος του Απόλλωνα, αναφέρουν ότι στο θέατρο πραγματοποιούνταν αγώνες ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων ενώ είχε τη δυνατότητα, όταν γίνονται καταιγίδες οι θεατές να καταφεύγουν σε στοά!
 
*Το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης (0,50€) στο βορειοδυτικό άκρο της Ακρόπολης της Κασσώπης με την πανοραμική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη, κατασκευάστηκε επίσης από ντόπιο ασβεστόλιθο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ενώ  υπολογίζεται πως η χωρητικότητά του ήταν για 5.000 έως 6.000 θεατές.
 
 
*Το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας (2,5€) που είναι το μικρότερο από τα θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο, σε μικρή απόσταση από ναό του Απόλλωνα. Το λιλιπούτειο θέατρο κι αυτό από καλής ποιότητας ασβεστόλιθο εικάζεται πως χτίστηκε περί τα τέλη του 4ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. κατά την περίοδο της βασιλείας του Πύρρου. Το αξιοπερίεργο στοιχείο είναι ότι δεν κατασκευάστηκε σε βουνοπλαγιά, όπως συνέβαινε συνήθως αλλά έγινε επιχωμάτωση. Εξ ίσου σημαντικό γεγονός για τους αρχαιολόγους, που έκαναν την ανασκαφή, είναι ότι δεν είχε θέσεις για τους επισήμους.
 
*Το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων (0,10€),  που κτίστηκε στην πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας και πολλά εδώλιά του φέρουν επιγραφές με ονόματα δεν έχει επαρκώς μελετηθεί ακόμη. Χτίστηκε στην περιοχή Γιτάνη  του σημερινού δήμου Φιλιατών με κύριο υλικό τον λευκό ασβεστόλιθο. Η περίοδος κατά την οποία κατασκευάστηκε φαίνεται να ήταν γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., οπότε και βλέπουμε μία γενικότερη άνθηση στην Ήπειρο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Παρότι είναι σε εξαιρετική τοποθεσία, από άποψη φυσικής καλλονής, το θέατρο ταλαιπωρήθηκε και χρειάζεται οπωσδήποτε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυσή του, εξαιτίας της γειτνίασης με τον ποταμό Καλαμά (Θύαμις, κατά την αρχαιότητα).
 
 
Σειρά εν καιρώ καραντίνας
 
Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων, που εκδίδουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για το 2020 καταγράφεται, ως η πρώτη που κυκλοφορεί, στην χώρα μας, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας και αυστηρής καραντίνας, ενώ τα λευκώματα αφορούν είναι προς 23€ ανά τεμάχιο. Η σειρά αυτή είναι σαφώς, μία ανάσα για τους φιλοτελιστές αλλά ταυτόχρονα και μία αναγνώριση των τόπων και των ανθρώπων της Τέχνης, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδυναμία ακόμη και για τ΄ απαραίτητα, αφού δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί ή οι σκηνοθέτες καλοπληρωμένοι, ενώ το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό δεν έχει συχνά ούτε την πρόσβαση στα μίντια για να διαμαρτυρηθεί. Οι αφανείς ήρωες του θεάτρου μπορεί να μη ζουν  το χειροκρότημα, που θρέφει ηθοποιούς και σκηνοθέτες,  αλλά κάνουν ό, τι μπορούν, για να δουλέψει στην εντέλεια, η πρώτη μέχρι κι η τελευταία σκηνή. Κι ενώ γνωρίζουμε πολλά για τον ρόλο των αρχαίων συγγραφέων, των ηθοποιών, της αρχιτεκτονικής, η γνώση μας, πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες των θεάτρων εκείνης της εποχής, παραμένει περιορισμένη.  Η σειρά αυτών των γραμματοσήμων, πέραν του προφανούς, που αφορά στη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου,  αποκαλύπτει και μία σειρά από διαφορετικές πτυχές και για την λατρεία, τους θεούς, τους αγώνες, που ελάμβαναν χώρα στην περιοχή και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, μουσικούς, δραματικούς αλλά κι αθλητικούς. Οι αρμόδιοι του ΕΛΤΑ ευχαρίστησαν το Σωματείο «Διάζωμα» για τη συμβολή τους, σε αυτή τη σειρά γραμματοσήμων. Η κυκλοφορία τους την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι οι άνθρωποι των Ελληνικών Ταχυδρομείων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε συνθήκες κρίσης, εξυπηρετώντας τις ταχυδρομικές ανάγκες της χώρας, εφοδιάζοντας επαρκώς το δίκτυό τους με γραμματόσημα και καλύπτοντας τις ανάγκες και των συλλεκτών.
 

Συνελήφθη, στις 17-05-2020 το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αγρινίου – Άρτας (στο ύψος του Κομποτίου), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και συνελήφθη, διότι αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο έλεγχο, απέρριψε από το παράθυρο του οχήματος ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, βάρους -15,8- γραμμαρίων.

Η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι: 

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2020/2021 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:

 1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση
 2. Φύτευση νέων αμπελώνων
 3. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

 1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
 2. Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου
 3. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών
 4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2020
 5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
 6. Φωτοτυπία φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
 7. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και IBAN.
 8. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής για ιδιόκτητα ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια (άνω των 9 ετών) για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια. Για τα ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια όταν ο παραγωγός ενταχτεί στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης άνω των 9 ετών.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr – Ενημέρωση Αγροτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651 0 87114.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369