Ρολό χοιρινό γεμιστό με μυρωδικά, είναι η συνταγή -πρόταση- για τις φίλες και τους φίλους του www.Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου

Τόλη, επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

 

Για να το μαγειρέψετε θα χρειαστείτε: 

 

(Υλικά για 4-6 άτομα)

1 ολόκληρη πανσέτα περίπου 2 κιλά

1 κ.σ αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο

2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

¼ κ.σ  τριμμένο μαραθόσπορο

1 ποτήρι λευκό κρασί

2 κ.σ. ελαιολαδο

 

Εκτέλεση συνταγής 

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το αλάτι, το πιπέρι, ή το ξερό δεντρολίβανο ή το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου και τον τριμμένο μαραθόσπορο.

Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, τυλίγουμε σε ρολό και κάνουμε σφιχτά δεσίματα με σπάγκο κουζίνας σε διάφορα σημεία. Αλατίζουμε εξωτερικά.

Βάζουμε το ρολό σε ταψί ρίξτε το κρασί και ραντίστε το κρέας με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C.

Δυναμώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθεί

Συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα η γαρνιτούρα της αρέσκεια μας.

 

Καλή όρεξη! 

 

Κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια προτείνει για τις φίλες και τους φίλους του www.Hpeiros.gr, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης. Για να φτιάξετε την συνταγή που προτείνει θα χρειαστείτε:

Υλικά (για 4 - 6 άτομα)

1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε μερίδες

1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 δαφνόφυλλα

1 ½ κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη

500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, χοντροκομμένα

 

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε μια μεγάλη, χαμηλή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το κοτόπουλο, σε 2 λεπτά προσθέτουμε το μισό λάδι και ροδίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε και τα μανιτάρια και το κρασί.

Κατόπιν προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε με πιλάφι λαχανικών η γαρνιτούρα της αρέσκεια σας.

Αγριογούρουνο στη Γάστρα ένα φαγητό που θα θυμάστε για πολύ καιρό, προτείνει στους φίλους του Hpeiros.gr, ο γνωστός Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης. Για να πετύχει η συνταγή θα χρειαστείτε:

(Υλικά για 8 άτομα)

2 κιλά αγριογούρουνο σπάλα κομμένο σε μερίδες

4 κ.σ ελαιόλαδο

6 Καρότα σε χοντρές ροδέλες

3 Κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα

4 σκελίδες σκόρδο

4 κλωνάρια σέλινο

1 κλαράκι δενδρολίβανο

1 κλαράκι θυμάρι ή θρούμπι

10 Γαρίφαλα

10 κόκκοι μπαχάρι

1 μπουκάλι κόκκινο Κρασί

3 κ.σ. Αλεύρι

4 κ.σ. Μέλι

Αλάτι-Πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Σε λεκάνη βάζουμε το κρέας, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, σκόρδο, το μπαχαρικά, μυρωδικά, και τα περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το κρέας, τα κρεμμύδια και τα καρότα από τη μαρινάδα την οποία σουρώνουμε κρατώντας το ζουμί της σε άλλο σκεύος.

Σε γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρέας με τα κρεμμύδια και τα καρότα, πασπαλίζουμε με αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη μαρινάδα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί.

Κλείνουμε τη γάστρα, τη βάζουμε στο φούρνο (προθερμασμένος 180 βαθμούς) και ψήνουμε για 2 1/2 – 3 ώρες ανακατεύοντας περίπου κάθε μια ώρα απαλά. Εά χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Αν η σάλτσα του φαγητού μας είναι αρκετή την αφαιρούμε από τη γάστρα και τη βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα να σιγοβράσει και να δέσει ακόμα περισσότερο. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα περιχύνουμε το φαγητό με σάλτσα και συνοδεύουμε με πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά η πουρέ.

 

Κοτόσουπα (με κοχυλάκι ) προτείνει για τους αναγνώστες του hpeiros.gr και τους φίλους της Ηπείρου, ο κορυφαίος Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης

 

Για να φτιάξουμε την συγκεκριμένη κοτόσουπα θα χρειαστούμε: 

(Υλικά για 5-6 άτομα=

1 κοτόπουλο (1 ½ κιλό περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα
2 κλαράκια σέλινο
Αλάτι, πιπέρι
150 γρμ. Ζυμαρικό (κοχυλάκι)

1 λεμόνι το χυμό του
Πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό το κοτόπουλο με το κρεμμύδι,καροτο και το σέλινο (κομμένα σε κυβακια) για μία ώρα περίπου, μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από τα κόκαλα.
Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, αφαιρείτε τις πέτσες και τα κόκαλα και το κόβετε σε κομμάτια.

Το ρίχνετε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ζυμαρικό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σούπα να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τη σούπα.

 Τη σερβίρετε ζεστή και την πασπαλίζετε με πιπέρι.

Για να φτιάξουμε ζαρκάδι κρασάτο με πουρέ θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6 άτομα)

 1 ½ κιλό ζαρκάδι, σπάλα (κομμένο σε χονδρές φέτες )

 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη

 1 καρότο, ψιλοκομμένο

 1 κλωνάρι σέλερυ, ψιλοκομμένο

 1 κουταλιά αλεύρι

 400 γρ. ψιλοκομμένα ντο ματάκια

 50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

2 ποτήρια κρασί κόκκινο

2 κ.γλ. ζάχαρη

 3 κ.σ.  κρεμμύδι ξερό

 2 κ.γλ. σκόρδο

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

 1 ξύλο κανέλας

 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

 6 πατάτες

2 κ.σ βούτυρο

120 γρ. κεφαλοτύρι

 Αλάτι –πιπερι

Εκτέλεση συνταγής

 Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνουμε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο, και τα σοτάρουτε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ψηθεί, για 2 με 3 λεπτά.  Προσθέτουμε τις ντομάτες , τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και βότανα. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί ,  συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπάζει το κρέας.

 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου για 2 ώρες σε σιγανή φωτά.

Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Ρίχνουμε το βούτυρο και το μισό τυρί  ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε περιχύνοντας τον πουρέ με την σάλτσα γαρνίρετε με λεμόνι κα μαϊντανό.

Για τις κρύες ημέρες και νύχτες της εποχής, αλλά όχι μόνο, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, προτείνει για τους φίλους τους www.Hpeiros.gr, μία εξαιρετική συνταγή για Χορτόσουπα. Για να την μαγειρέψουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 4-6 άτομα)

4 κ.σ ελαιόλαδο

1 πράσο κομμένο σε κυβάκια

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

4  καρότα, σε κυβάκια

1κ.γλ. πάστα ντομάτας

2 µέτριες πατάτες, σε κυβάκια

2 µέτρια κολοκυθάκια, σε κυβάκια

1 ματσάκι σέλινο  

2 λίτρα  νερό

2  κ.σ  ψιλοκομμένος µμαϊντανός,

1 λεμόνι το χυμό του

 αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνουμε  το ελαιόλαδο σε µια  κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε  τα πράσα µε τα σκόρδα µε λίγο αλάτι, µέχρι να µμαραθούν, για 6-7 λεπτά.

Προσθέτουμε  τα καρότα, τις πατάτες ,σέλινο και τα κολοκυθάκια και συνεχίζετε το σοτάρισµα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς.

Σβήστε  με  το νερό , δυναµώνετε τη φωτιά ,αφήνετε να κοχλάσει ξανά, χυλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, µέχρι να µμαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Ανακατεύουμε µέσα το µμαϊντανό και το λεµόνι, ελέγχουμε το αλατοπίπερο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε τη σούπα.

 

Καλή μας όρεξη! 

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία νόστιμότατη και θρεπτική σούπα. Ας 'ζεσταθούμε' λοιπόν με σούπα με αστράκι και χορταρικά.  

Για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 4-5 άτομα)

250 γρ. αστράκι 250γρ.

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα

2 μπαστουνάκια σέλινο
2 Τομάτες η 100 Mel χυμό ντομάτας
100 γρμ. Φύλλα σπανάκι
2 κ.σ.βούτυρο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός κρέατος
Τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά για 10 λεπτά (Πριν τα έχουμε πλύνει καλά και ψιλοκόψει).

Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, το χυμό τομάτας το σπανάκι , το αστράκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε 'πουδράροντας' με τριμμένη κεφαλογραβιέρα η άλλο τυρί της αρέσκειας μας.

 

Χοιρινό καρέ ψημένο στο φούρνο με πετιμέζι είναι η νέα συνταγή που συστήνει στους φίλους του www.Hpeiros.gr ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος

Τόλης. Εύχεται σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά με υγεία, πεντανόστιμες συνταγές και... καλή όρεξη!

 

(Υλικά για 8 -10 άτομα)

 

1 χοιρινό καρέ, περίπου 2-2½ κιλών

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, πούδρα

1 κουτ. γλυκού. σπόροι γλυκάνισου ,πούδρα

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι δενδρολίβανο

1 πορτοκάλι το χυμό του

1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο

4 κουτ. σούπας πετιμέζι

280 ml κόκκινο ξηρό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

2-3 μήλα

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πασπαλίζουμε το καρέ με το μπαχάρι, τον γλυκάνισο και αλατοπίπερο.  

 
 Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το πετιμέζι, το κρασί, το ελαιόλαδο και 50 ml νερό σε ένα μπολ και περιχύνουμε το καρέ προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τα σκόρδα και τα μήλα κομμένα σε φέτες. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ραντίζοντας σταδιακά με το ζωμό του μέχρι να πάρει χρυσαφή χρώμα .
Κατά το ψήσιμο, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού τακτικά (περίπου 5-6 φορές στη διάρκεια του ψησίματος).
Μεταφέρουμε το καρέ σε ξύλο κοπής. Σε κατσαρόλι δένουμε τα υγρά σε σάλτσα, προσθέτοντας λίγη μουστάρδα και, αν χρειάζεται, λίγο νερό με κορν φλάουρ. Συνοδεύουμε με ψητές πατάτες και σοτέ μήλα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στη διάρκεια του ψησίματος λίγο νερό. Επίσης, καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.

 

Για να φτιάξουμε Κοτόπουλο κοκκινιστό με λαχανικά θα χρειαστούμε: 

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 - 6 ΑΤΟΜΑ)

 

1 κοτόπουλο (1.2 – 1.5 κιλό) σε μερίδες

1 ποτήρι λευκό κρασί

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους

300 γρ (4 τμχ) κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους

1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους

3 ώριμες τομάτες σε κυβάκια

4-5 τοματινια

10 -12 ελιές

1 φύλλο δάφνης

1 κγ θυμάρι

Αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου και τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Όταν θωρακιστούν προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και την τομάτα με τις ελιές. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα αφού σκεπάζοντας την κατσαρόλα.

Έπειτα κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε 10 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

 

* Εάν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο από κότες ελευθέρας βοσκής τότε ίσως χρειαστεί λίγη περισσότερη ώρα στο βράσιμο, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

 

Το γλυκό που ξετρελαίνει τα παιδιά αλλά αρέσει ιδιαίτερα και στους ενήλικες είναι ο Χριστουγεννιάτικος κορμός. Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος

Τόλης μας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός επιτυχημένου Χριστουγεννιάτικου κορμού.

 

Για να τον φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6-8)

6 αυγά

150 γρ. μαύρη ζάχαρη

50 γρ. σκόνη κακάο

100 γ.ρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. κανέλλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

225 ml κρέμα γάλακτος

250 γρ. κάστανο σε πουρέ

1 κ.σ. μπράντι

 

Για το γλάσο

285 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. σοκολάτα γάλακτος

100 γρ. κουβερτούρα

λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 οC. Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30Χ20 εκ. και στρώνουμε με λαδόχαρτο.

Ρίχνουμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε για δυο λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο, αλεύρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και το ρίχνουμε στο μίγμα με τους κρόκους.

Σε μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια να γίνει το μίγμα αφράτο και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Ανακατεύουμε ξανά και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει, περισσότερο, όσο ακόμα είναι τυλιγμένο.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο και το μπράντι, για να φτιάξουμε το γλάσο. Ζεστάνουμε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλουμε από τη φωτιά προσθέστε τα κομμάτια της σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι την κρέμα με το κάστανο τυλίγουμε σε ρολό απαλά και τοποθετούμε στο δίσκο σερβιρίσματος. Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιηούμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε το εφέ του ξύλινου κορμού.

 

Χοιρινό κρέας με φασόλια είναι η νέα συνταγή που μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης.

 

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε!

 

(Υλικά για 6 άτομα)

 

1 κιλό χοιρινό λαιμό ή πανσέτα

400γρ. φασόλια

2 ντομάτες , ψιλοκομμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα

2 καρότα χονδροκομμένα

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

3 κ. σ. ελαιόλαδο

4-5 κόκκους μπαχάρι

2 κτ. γλ. μπούκοβο αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε νερό. Αφού τα στραγγίσουμε τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 30 λεπτά ξαφρίζοντας.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και πάλι και κρατώντας τον ζωμό τους.

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και το χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους, αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί. Ακολούθως ρίχνουμε τα λαχανικά τα μπαχαρικά, και τα μισοβρασμένα φασόλια. Προσθέτουμε το ζωμό από τα φασόλια ώστε να σκεπάσει το χοιρινό κρέας.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ½ ώρα δοκιμάζουμε στο αλάτι και σερβίρουμε.

 

Καλή μας όρεξη!

More Articles ...

e horos logo