Για να φτιάξουμε ζαρκάδι κρασάτο με πουρέ θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 6 άτομα)

 1 ½ κιλό ζαρκάδι, σπάλα (κομμένο σε χονδρές φέτες )

 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη

 1 καρότο, ψιλοκομμένο

 1 κλωνάρι σέλερυ, ψιλοκομμένο

 1 κουταλιά αλεύρι

 400 γρ. ψιλοκομμένα ντο ματάκια

 50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

2 ποτήρια κρασί κόκκινο

2 κ.γλ. ζάχαρη

 3 κ.σ.  κρεμμύδι ξερό

 2 κ.γλ. σκόρδο

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

 1 ξύλο κανέλας

 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

 6 πατάτες

2 κ.σ βούτυρο

120 γρ. κεφαλοτύρι

 Αλάτι –πιπερι

Εκτέλεση συνταγής

 Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνουμε το κρεµµύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι, το καρότο, και τα σοτάρουτε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και το αφήνουμε λίγο να ψηθεί, για 2 με 3 λεπτά.  Προσθέτουμε τις ντομάτες , τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και βότανα. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί ,  συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπάζει το κρέας.

 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου για 2 ώρες σε σιγανή φωτά.

Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε. Ρίχνουμε το βούτυρο και το μισό τυρί  ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε περιχύνοντας τον πουρέ με την σάλτσα γαρνίρετε με λεμόνι κα μαϊντανό.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία νόστιμότατη και θρεπτική σούπα. Ας 'ζεσταθούμε' λοιπόν με σούπα με αστράκι και χορταρικά.  

Για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

(Υλικά για 4-5 άτομα)

250 γρ. αστράκι 250γρ.

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα

2 μπαστουνάκια σέλινο
2 Τομάτες η 100 Mel χυμό ντομάτας
100 γρμ. Φύλλα σπανάκι
2 κ.σ.βούτυρο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός κρέατος
Τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά για 10 λεπτά (Πριν τα έχουμε πλύνει καλά και ψιλοκόψει).

Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, το χυμό τομάτας το σπανάκι , το αστράκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε 'πουδράροντας' με τριμμένη κεφαλογραβιέρα η άλλο τυρί της αρέσκειας μας.

 

Σκιουφιχτά μακαρόνια με  λαχανικά, μία συνταγή που την συναντάμε κατά κόρον στην Κρήτη, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, είναι η νέα διατροφική πρόταση για τους φίλους του Hpeiros.gr, του Ηπειρώτη αρχιμάγειρα Τάσου Τόλη.

Για να φτιάξουμε σκιουφιχτά μακαρόνια με λαχανικά θα χρειαστούμε:

Υλικά για 4 άτομα

    500 γραμμ. μακαρόνια σκιουφιχτά
    1 κουτ. σουπας  στακοβούτυρο
    1 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
    2 -3 τοματίνια
    3 -4 φύλλα βασιλικό

    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    3 κολοκυθάκια
    250 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

    αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 6-8 λεπτά,  τα στραγγίζετε, στη συνέχεια ρίχνετε το στακοβούτυρο  και ανακατεύετε   καλά.

 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τα κολοκύθια κομμένα σε φέτες. τα τοματινια μαζί με το σκόρδο.

Μόλις μαραθούν,  προσθέτετε τα σκιουφιχτά και το χονδροκομμένο  τυρί. Αφού τα δοκιμάσετε στο αλατοπίπερο σερβίρετε με φύλλα βασιλικού.   

 

Καλή σας όρεξη!

Για να φτιάξουμε Κοτόπουλο κοκκινιστό με λαχανικά θα χρειαστούμε: 

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 - 6 ΑΤΟΜΑ)

 

1 κοτόπουλο (1.2 – 1.5 κιλό) σε μερίδες

1 ποτήρι λευκό κρασί

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους

300 γρ (4 τμχ) κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους

1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους

3 ώριμες τομάτες σε κυβάκια

4-5 τοματινια

10 -12 ελιές

1 φύλλο δάφνης

1 κγ θυμάρι

Αλάτι- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου και τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Όταν θωρακιστούν προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και ανακατεύουμε απαλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και την τομάτα με τις ελιές. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα αφού σκεπάζοντας την κατσαρόλα.

Έπειτα κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε 10 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

 

* Εάν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο από κότες ελευθέρας βοσκής τότε ίσως χρειαστεί λίγη περισσότερη ώρα στο βράσιμο, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

 

Σαλάτα με πράσινα λαχανικά και γαλοτύρι είναι η νέα υγιεινή πρόταση για την καθημερινή μας διατροφή, που μας κάνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης.

 

Πιο συγκεκριμένα για το πιάτο "Πρασινάδες με γαλοτύρι" θα χρειαστούμε:

 

Υλικά  για 4 άτομα

 

800 γρ. πράσινα σαλατικά, όπως Λόλα, ρόκα, χοντροκομμένα

6-8 τοματίνια

2-3 ραπανάκια

1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι,

120 γρ. γαλοτύρι

60 γρ. πάστα ελιάς

1 φρέσκο κρεμμύδι

50 ml πετιμέζι

120 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

2 κουτ. γλυκού μέλι

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια βαθιά σαλατιέρα η πιάτο, τοποθετούμε τα καλά πλυμένα πράσινα λαχανικά,. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ρίγανη και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ (κτυπάμε σε μπλέντερ το πετιμέζι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι), ανακατεύουμε, γαρνίρουμε με το γαλοτυρι ( με κουτάλι) τα καρύδια, πάστα ελιάς ελιές , ραπανάκια.

Το φρέσκο κρεμμύδι το κόβουμε σε λωρίδες, και σερβίρουμε.

 

Καλή μας όρεξη!

Χοιρινό κρέας με φασόλια είναι η νέα συνταγή που μας προτείνει ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης.

 

Για να την παρασκευάσουμε θα χρειαστούμε!

 

(Υλικά για 6 άτομα)

 

1 κιλό χοιρινό λαιμό ή πανσέτα

400γρ. φασόλια

2 ντομάτες , ψιλοκομμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

2-3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα

2 καρότα χονδροκομμένα

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

3 κ. σ. ελαιόλαδο

4-5 κόκκους μπαχάρι

2 κτ. γλ. μπούκοβο αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε νερό. Αφού τα στραγγίσουμε τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 30 λεπτά ξαφρίζοντας.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και πάλι και κρατώντας τον ζωμό τους.

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και το χοιρινό κομμένο σε μεγάλους κύβους, αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί. Ακολούθως ρίχνουμε τα λαχανικά τα μπαχαρικά, και τα μισοβρασμένα φασόλια. Προσθέτουμε το ζωμό από τα φασόλια ώστε να σκεπάσει το χοιρινό κρέας.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ½ ώρα δοκιμάζουμε στο αλάτι και σερβίρουμε.

 

Καλή μας όρεξη!

Διανύουμε ακόμη τις ζεστές ημέρες του φθινοπώρου και ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία εξαιρετική συνταγή της εποχής αλλά όχι μόνο της τωρινής. Το συγκεκριμένο φαγητό όπως και όλα τα πιάτα με θαλασσινά, 'φημίζεται' και για τις ...αφροδισιακές του ιδιότητες! Ο κορυφαίος σεφ μας συστήνει και να μας συμβουλεύει πως να φτιάξουμε  ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΖΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

Μύδια με κέλυφος 1 κιλό

Ρύζι Καρολίνα 350γρ

Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού

Ζωμός ψαριού 800γρ

Σκόρδο 2 σκελίδες

Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο

Δάφνη 1 φύλλο

Καρότο 60γρ

Κολοκύθια 120γρ

Κρασί λευκό 1 ποτήρι

Ούζο ½ ποτήρι κρασιού

Μάραθος 2 κουτ. σούπας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Πλένετε τα μύδια αφαιρώντας τα εξωτερικά στίγματα.

Σε κατσαρόλα με λάδι τσιγαρίστε το κρεμμύδι , το σκόρδο και ρίξτε τα καρότα ,τα μύδια και σβήστε με το ούζο και το κρασί. Κατόπιν προσθέστε τα κολοκύθια ψιλοκομμένα ,τη δάφνη και προσθέτουμε το ζωμό του ψαριού , τη ζαφορά και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις , ρίχτε και το πλυμένο ρύζι ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Σερβίρετε με φύλλα ρόκας με ψιλοκομμένη ντομάτα και αγγούρι με δυόσμο .

Καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης μας προτείνει μία σούπα που ταιριάζει με το κρύο και είναι και ιδιαίτερα θρεπτική. Πρόκειται για την γνωστή και αγαπημένη στους περισσότερους ψαρόσουπα, που μπορεί να σας 'τονώσει' τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά όχι μόνο.

Για να φτιάξετε μία ξεχωριστή ψαρόσουπα θα χρειαστείτε:

Υλικά για 6 άτομα


1 φλιτζάνι λάδι
3 μεγάλες πατάτες
1 κιλό φιλέτο πέρκας η μπακαλιάρου
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 καρότα σε ροδέλες
2 ρίζες σέλινο ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σέλινο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής


Καθαρίζετε και αλατοπιπερώνετε το ψάρι, βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε το χονδροκομμένο κρεμμύδι .
Ρίχνετε το φιλέτο ψαριού, τα λαχανικά χονδροκομμένα , αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε με νερό
Αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα, σερβίρετε την σούπα ζεστή, με φέτες ψωμιού και φρέσκο λεμόνι.

Χοιρινή σπάλα στη γάστρα, είναι το πιάτο που μας προτείνει για τις φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες που έρχονται, ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας

Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

 

Για να μαγειρέψετε αυτό το ξεχωριστό πιάτο θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

 

Για 6-8 άτομα

2 κιλά χοιρινή σπάλα (χωρίς κόκαλο)

4 κ.σ. μουστάρδα

1/2 κ.γ. γλυκό μπούκοβο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμό από 1 πορτοκάλι

200 κόκκινο κρασί

5 σκελίδες σκόρδο,

2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο

100 ml ελαιόλαδο

100 mel πετιμέζι

1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

τριμμένο πιπέρι - αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζετε τα υλικά της μαρινάδας υγρά και μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.

Προσθέτετε το κρέας και το γυρίζετε να βραχεί καλά. Στη συνέχεια σκεπάζετε την λεκάνη με διάφανη μεμβράνη.

Αφήνετε εκεί το κρέας για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ΊC. 

Βάζετε το κρέας σε μια γάστρα, το ραντίζετε με τη μαρινάδα και κλείνετε το καπάκι.

Ψήνετε το φαγητό για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ακολούθως αφαιρείται το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


Βγάζετε τη γάστρα με το κρέας από τον φούρνο, το αφήνετε να 'ξεκουραστεί' για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες.

Σερβίρετε , ραντίζοντάς το με λίγη από τη σάλτσα που έχει απομείνει στη γάστρα.

Ήδη έχετε φτιάξει ένα εξαιρετικό φαγητό για εσάς, την οικογένειά σας και τους φίλους σας!

Καλή σας όρεξη!

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό είναι η σημερινή συνταγή που μας προτείνει ο κορυφαίος Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης. Ένα πιάτο που συνήθως αρέσει σε όλη την οικογένεια και κυρίως στα παιδιά. Για το φτιάξετε με βάση την ξεχωριστή συνταγή που προτείνει ο Τάσος Τόλης θα χρειαστείτε:

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

½ κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 καρότα χονδροκομμένα

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι γλυκό κρασί

600 mel νερό ζεστό

600 γρ. ντομάτα Ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι, ξύλο, κανέλλας, γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση συνταγής

Μαραίνετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνετε τα καρότα και στη συνέχεια το κρέας κομμένο σε κύβους. Το σοτάρετε, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ζεστό νερό, τη ντομάτα, αλάτι & πιπέρι, μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 ώρα και 30'.

Σερβίρετε με ρύζι, ζυμαρικά ή με πατάτες, τηγανιτές ή πουρέ.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Η αποθέωση του...ουρανίσκου! Ο Ηπειρώτης αρχιμάγειρας Τάσος Τόλης, μας προτείνει μία εξαιρετική 'φθινοπωρινή' αλλά όχι μόνο, συνταγή, για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωμα αλλά και όλους τους συγγενείς και τους φίλους σας.

 

Για να φτιάξετε Ρολάκια κοτόπουλου θα χρειαστείτε:

 

Υλικά για 4 άτομα

 

4 φιλέτα κοτόπουλου

2 ½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη

½ φλιτζ. λάδι

3 κουταλιές πάστα ελιάς

Κόκκους κόκκινου, μαύρου και λευκού πιπεριού

 

Εκτέλεση συνταγής

 

Ξεπλένετε τα φιλέτα με κρύο νερό και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Με ένα μαχαιράκι τα χαράσσετε ώστε να ανοίξουν στη μέση.

Τα βάζετε ανάμεσα σε δύο φύλλα διαφανής μεμβράνης και τα χτυπάτε ελαφρά με το ειδικό σφυράκι ώστε να ανοίξουν.

Βάζετε σε ένα μπολ την κεφαλογραβιέρα , τη φρυγανιά, την πάστα ελιάς και ανακατεύετε για να ενωθούν.

Απλώνετε τα φιλέτα σε επιφάνεια, τα αλείφετε με λάδι και απλώνετε πάνω σε κάθε ένα λίγο από το μείγμα με την πάστα ελιάς.

Προθερμαίνετε τον φούρνο 180 βαθμούς.

Τυλίγετε τα φιλέτα σε ρολό και τα δένετε με το σπάγκο.

Τα αλείφετε εξωτερικά με λάδι τα βάζετε σε ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο. Ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά.

Βγάζετε τα ρολάκια από το φούρνο, αφαιρείτε τον σπάγκο και σερβίρετε πάνω σε σαλατα από όσπρια με σπαράγγια ραντίστε με ελαιολαδο , η συνοδέψτε γαρνιτούρα της επιλογή σας.

More Articles ...

e horos logo