Περίπου μισό κιλό ήταν το κυδώνι που έκοψα σήμερα το πρωί από την κυδωνιά του κήπου της μητέρας μου. Το φωτογράφισα γιατί με εξέπληξε κάπως το μέγεθος και με γοήτευσε με το χρυσοκίτρινο χρώμα του. Έσπευσα να αναζητήσω περισσότερα στοιχεία για το υπέροχο αυτό φρούτο.
Η wikipedia μας ενημερώνει: "Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει.
Το φρούτο περιέχει επίσης άφθονη τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδα. Μάλιστα, ο όρος 'μαρμελάδα' σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».
Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες".
Και το πιο εντυπωσιακό: Στους Βίους Παράλληλους του Πλουτάρχου , ο Σόλων λέγεται ότι θέσπισε διάταγμα με βάση το οποίο «η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί» Αναφέρεται επίσης ότι ο Πάρης προσέφερε στη θεά Αφροδίτη ένα κυδώνι. Ο καρπός ήταν επίσης γνωστός στους Ρωμαίους".
Αλήθεια στα εστιατόρια και στα ξεονοδοχεία που θέλουν να προσελκύσουν τουρίστες και επισκέπτες τα γνωρίζουν όλα αυτά;