Την πρόταση του Ομίλου Παιδαγωγικών Μελετών για την ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στα Γιάννενα μετέφεραν σήμερα στο Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, την

αντιδήμαρχο Παιδείας, Βούλα Τσίλη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Παπαδιώτη, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Πολυξένη Μπενέκου

και Μαρία Γιαννακού, αντίστοιχα.

Όπως εξήγησαν, πρόθεση του Ομίλου είναι να ιδρύσει ένα Μουσείο που θα στεγάσει αρχειακό υλικό, το οποίο καταγράφει την πορεία της εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, με

σκοπό τόσο τη διάσωση, όσο και την ανάδειξη του, αποτελώντας μια βάση για ενημέρωση αλλά και περεταίρω έρευνα.

Παράλληλα, στην πρόταση που έχουν επεξεργαστεί και θα την καταθέσουν επίσημα στη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου

εκπαίδευσης μέσα στο Μουσείο.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του Ομίλου Παιδαγωγικών Μελετών και δεσμεύτηκε πως θα ξεκινήσει άμεσα τις

απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυσή του.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Πλακίτση, η οποία ενημέρωσε για την

πρωτοβουλία που έχουν πάρει το Τμήμα Νηπιαγωγών μαζί με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών για την ίδρυση ενός διαδραστικού Κέντρου

Επιστημών στα Γιάννενα, ζητώντας τη συνδρομή του Δήμου.

Ο κ. Μπέγκας δήλωσε πως ο Δήμος θα σταθεί δίπλα και σε αυτή την πρόταση, ενώ τόνισε πως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει σύντομα να επεξεργαστούν από

κοινού τρόπους δικτύωσης, υπενθυμίζοντας ότι από τη μεριά της η Δημοτική Αρχή έχει και η ίδια προγραμματίσει την ίδρυση διαδραστικών χώρων, όπως στα

οθωμανικά λουτρά κι αλλού.

«Τα Γιάννενα και με την παιδεία είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Ακούσαμε δύο εξαιρετικές προτάσεις για την ίδρυση ενός μουσείου κι ενός

Κέντρου Επιστημόνων με κοινό τους στοιχείο τη διάδραση. Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε στην αξία της συνέργειας και των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων που

αυτή φέρνει. Στην κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσουμε άμεσα να εργαζόμαστε για την υλοποίηση και των δύο προτάσεων με στόχο όμως και την δικτύωση των δομών

αυτών μαζί με άλλες για την καλύτερη προβολή και παρουσία τους στην κοινωνία», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Το Κολυμβητήριο πλέον θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο»

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου Άρτας, με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο ώστε το Κολυμβητήριο να λειτουργεί όλο το χρόνο, έναν στόχο που είχε θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή και πλέον παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

«Είχαμε δεσμευθεί ότι από το 2020 το Κολυμβητήριο θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτή την δέσμευσή μας. Πλέον μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και πόρων για το Δήμο και να λειτουργούμε 12 μήνες το χρόνο το Κολυμβητήριο, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητικούς συλλόγους της Άρτας και σε όλους τους συμπολίτες να κολυμπούν όλο το χρόνο. Ο Δήμος Αρταίων εκπόνησε τη σχετική μελέτη, ετοίμασε το φάκελο και τον υπέβαλλε στο ΕΣΠΑ, όπου η αξιολόγηση ήταν συγκριτική. Η πρότασή μας ήταν μια από τις καλύτερες πανελλαδικά για αυτό και αξιοκρατικά εντάχθηκε» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του έργου, οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν:

  • Στην αντικατάσταση κουφωμάτων με πιστοποιημένα κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες,

  • Στην αντικατάσταση μονάδας λέβητα-καυστήρα θέρμανσης χώρων με σύστημα υψηλής θερμικής απόδοσης,

  • Στην εγκατάσταση αερόψυκτης αντλίας θερμότητας για την κάλυψη αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης ή/και θέρμανσης χώρων,

  • Σε επεμβάσεις με τη χρήση λαμπτήρων LED στις εγκαταστάσεις φωτισμού,

  • Στη χρήση διατάξεων αυτόματου ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας κτηρίου (Building Energy Management System, BEMS),

  • Στην εγκατάσταση ηλιακού θερμικού συστήματος για την κάλυψη μέρους των αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης.

Το έργο του αλλά και το πρόγραμμά του για την επόμενη διοικητική θητεία ξεδίπλωσε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του εκλογικού Κέντρου Καναλλακίου, ο Δήμαρχος Πάργας, Αντώνης Νάστας. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

"Με μία εντυπωσιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν στις 21.4.2019 στο Καναλλάκι τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Δημοτική Ενωτική Πορεία του Δήμου Πάργας». Στην ομιλία του ο σημερινός Δήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Πάργας, Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ θερμά, όλες και όλους για την παρουσία σας στα εγκαίνια του εκλογικού μας Κέντρου. Μια παρουσία που στέλνει το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης, όλων των υπεύθυνων πολιτών του τόπου μας. Μια παρουσία που δείχνει την αγάπη σας. Μια παρουσία που φανερώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ μας. Σχέση που αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε και εδραιώθηκε, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από εδώ σήμερα, ξεκινάμε επίσημα, όλοι μαζί, έναν νέο αγώνα. Έναν αγώνα που δεν θα τελειώσει στις εκλογές της 26ης Μαΐου, αλλά θα συνεχιστεί και μετά.

Γιατί για εμάς, για το συνδυασμό της «Δημοτικής Ενωτικής Πορείας», όπως κάναμε και στο παρελθόν, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών ξεκινά ο αγώνας για μια νέα ελπιδοφόρα και πετυχημένη πορεία του Δήμου Πάργας. Για να πάμε ακόμη πιο μπροστά το Δήμο Πάργας, πιο μπροστά το Φανάρι και την Πάργα!

Αισθάνομαι ευτυχής που είχα τη δυνατότητα, με τη δική σας εντολή, να ήμουν τα προηγούμενα χρόνια Δήμαρχος στον τόπο μας. Αισθάνομαι όμως και απόλυτα προσηλωμένος στη νέα προσπάθεια που θα κάνουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ. Είναι μια πρόκληση που την αναλαμβάνω με μεγάλη αίσθηση ευθύνης, και με ένα και μοναδικό κίνητρο: Την αγάπη μου, για τον τόπο που γεννήθηκα, για τον τόπο που μεγάλωσα, για τον τόπο που με ανέδειξε κοινωνικά και επαγγελματικά.

Είναι υποχρέωσή μου να συνεχίσω την προσπάθεια προσφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συνεχίσω να βρίσκομαι κοντά σε όλους εσάς και στα προβλήματα του τόπου μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε.Συνεχίζουμε με όραμα!Συνεχίζουμε με δύναμη».

«Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι ο Καλλικράτης αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και ότι έγινε σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει την χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση από την μεταπολίτευση. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για πειράματα, ούτε για αβέβαιες λύσεις. Αυτό να το έχετε πολύ καλά στο μυαλό σας. Μην υποτιμάτε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα προβλήματα που αυτή γεννά. Ακουμπήστε, όπως έλεγαν οι παλιοί, σε αγκωνάρια και όχι στα λιανόκλαδα!!! Σε ανθρώπους πρακτικούς, που ξέρουν να είναι ευέλικτοι και αποφασιστικοί!

Το 2014 παραλάβαμε ένα Δήμο με πολλές υποχρεώσεις. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που βρήκαμε μπροστά μας, έχουμε κάνει πράξη τα περισσότερα απ’ όσα είχαμε υποσχεθεί. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο, την Τεχνική μας Υπηρεσία, την Οικονομική Υπηρεσία, όλους ανεξαιρέτως. Χωρίς αυτούς, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Ήταν άξιοι συνεργάτες!

-Ολοκληρώσαμε το αποχετευτικό δίκτυο των Τοπικών Διαμερισμάτων και των Οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Πάργας, όπως στο Βάλτο, δαπάνης 6.000.000 ευρώ.

-Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στην κυκλοφορία, το έργο της εισόδου του Καναλλακίου, δαπάνης 6.850.000 ευρώ.

-Ολοκληρώσαμε και πριν λίγες ημέρες κάναμε τα εγκαίνια, το Κλειστό Γυμναστήριο του Καναλλακίου, επισκευάσαμε τα γήπεδα και τα κτήρια και διαμορφώσαμε τον περιβάλλοντα χώρο, δαπάνης 950.000 ευρώ.

Ένα έργο ημιτελές και παρατημένο, το μετατρέψαμε σε ένα πραγματικό στολίδι για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, και όχι μόνο!!!

-Προχωρούμε το μεγάλο διαδημοτικό έργο της ύδρευσης των παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών και Καστροσυκιάς, προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

-Κατασκευάζεται ήδη το μεγάλο διαδημοτικό έργο της συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των λυμάτων, του πρώην Δήμου Ζαλόγγου και των οικισμών Λούτσας και παραλιών Λούτσας, προϋπολογισμού 29.000.000 ευρώ.

-Εντάξαμε στο πρόγραμμα Leader και ολοκληρώνουμε το έργο της ανάπλασης του κέντρου του Καναλλακίου, δαπάνης 350.000 ευρώ. Όλο το κέντρο του Καναλλακίου αναβαθμίζεται και αλλάζει μορφή.

-Ολοκληρώσαμε το έργο της ύδρευσης του Καναλλακίου, δαπάνης 300.000 ευρώ, λύνοντας μια για πάντα το πρόβλημα της υδροδότησης.

-Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση για να οριστεί ο ανάδοχος για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο της Πάργας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

-Έχει ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος για τη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάργας. Ένα έργο προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και εμπορικά το κέντρο της πόλης και θα ωφελήσει πολλαπλά την τοπική κοινωνία.

-Αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης του οικισμού της Πάργας.

-Προωθήσαμε την τουριστική προβολή του Δήμου με τη συμμετοχή μας σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, με αδελφοποιήσεις πόλεων (Ρουμανία- Τουρκία) και με τη δημιουργία ενός υπέροχου αφιερωματικού λευκώματος, υψηλής αισθητικής.

-Προχωρήσαμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού:

Δύο νέα απορριμματοφόρα, ένα δορυφορικό απορριμματοφόρο για την Πάργα, νέα μηχανήματα έργου από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τρία νέα οχήματα προσωπικού, όλα αυτά με συνολική δαπάνη 620.000 ευρώ.

-Φροντίζουμε, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας. Ο οργανωμένος χώρος φιλοξενίας που ετοιμάζουμε, βρίσκετε στο τελικό στάδιο κατασκευής του.

-Εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών 2.500.000 ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του πρώην Δήμου Πάργας, λύνοντας μια μεγάλη εκκρεμότητα που έρχονταν από το παρελθόν και που κινδύνευε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη λειτουργία του τωρινού Δήμου.

-Μετά από πολλές περιπέτειες, η επέκταση του οικισμού του Μεσοποτάμου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προχωρούμε αντίστοιχες διαδικασίες, για να δημιουργηθούν οικόπεδα για τους δημότες μας, και στους οικισμούς της Λούτσας και της Κυψέλης.

-Λειτουργήσαμε σημαντικές κοινωνικές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Κοινότητας, δίνοντας ανακούφιση και στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

-Διεκδικήσαμε δυναμικά από την Πολιτεία τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στην Πάργα και το Καναλλάκι, αναλαμβάνοντας σαν Δήμος τα έξοδα διαμονής των γιατρών που υπηρετούν σ’ αυτά.

- Με το Πρόγραμμα του Μυθικού Αχέροντα, που ετοιμάσαμε με την Περιφέρειας Ηπείρου και το Δήμου Σουλίου, έχουμε πλέον στα χέρια μας, για πρώτη φορά στην περιοχή μας, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων και δράσεων.

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη του πρωτογενή τομέα μας.

-Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη λειτουργία νέου Σταθμού του ΕΚΑΒ στον Μεσοπόταμο.

Με δικές μας δαπάνες διαμορφώθηκε ο χώρος, ενώ τα έξοδα του Σταθμού καλύπτονται από το Δήμο.

-Βελτιώσαμε τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου δημιουργώντας ταμειακά υπόλοιπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Πάργας αναδείχτηκε στην 8η θέση μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας στον τομέα της καλής οικονομικής διαχείρισης προς όφελος των δημοτών».

 

«Έχουμε μπροστά μας για την επόμενη δημαρχιακή θητεία, και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, έτοιμα, εγκεκριμένα και ώριμα, μια σειρά από έργα και μελέτες:

-Την επανάχρηση του κτιρίου Βασιλά στην Πάργα και τη μετατροπή του σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο , προϋπολογισμού 1.500.00 ευρώ.

-Το έργο της βελτίωση της πρόσβασης σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις Τοπικές Κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Πάργας, Καναλλακίου και Δεσποτικών, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

-Την κατασκευή και λειτουργία νέων παιδικών χαρών, στις Τοπικές Κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Πάργας, Μεσοποτάμου, Τσουκνίδας, Κορώνης, Βουβοποτάμου και Κάτω Δεσποτικών, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.

-Την τοποθέτηση μηχανισμών πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες Λούτσας και Βάλτου, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, για να γίνουν οι παραλίες μας πιο ελκυστικές και γι’ αυτά τα άτομα.

-Την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιαχείρισης, στο δίκτυο ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Πάργας και Φαναρίου, δαπάνης 950.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα.Για να ελέγχουμε αυτόματα τις διαρροές και να τις επισκευάζουμε άμεσα.

-Τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

-Την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας για το μύθο του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί, χιλιάδες επισκέπτες θα έρχονται για να μαθαίνουν το μύθο του Αχέροντα και το πώς λειτουργούσε το Νεκρομαντείο στην αρχαιότητα.

-Τη μελέτη της αποχέτευσης και της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού σε Δημοτικά Διαμερίσματα του πρώην Δήμου Φαναρίου (Καναλλάκι- Αμμουδιά), που έχει πλέον έγκριση για τον τελικό αποδέκτη. Το έργο αυτό προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ, εντάσσεται το επόμενο διάστημα για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου.

-Τη μελέτη του Αλιευτικού Καταφυγίου Λούτσας, που βρίσκεται για έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), και που όταν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο έργο θα έχει προϋπολογισμό περίπου 2.500.000 ευρώ.

-Μία μελέτη που ξεκίνησε από τον πρώην Δήμαρχο Πάργας, τον Σπύρο τον Πηγή, για τον κυματοθραύστη της Πάργας, που βρίσκεται επίσης στο ΕΣΑΛ. Που όταν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο έργο για την προστασία του κόλπου της Πάργας θα έχει προϋπολογισμό 7.000.000 ευρώ.

-Επίσης, μία μελέτη που έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης, και έχει ξεκινήσει και αυτή από τον πρώην Δήμαρχο Πάργας, τον Σπύρο τον Πηγή, είναι αυτή που ξεκινάει από την Αγιά, την Πέρδικα και καταλήγει στο Καρτέρι. Ένας δρόμος διαδημοτικός με την Ηγουμενίτσα, που είναι υψίστης σημασίας και αναβαθμίζει την περιοχή μας.

-Τις μελέτες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τον περιφερειακό του Καναλλακίου και τη βελτίωση της οδού Σαρακίνικο- Αι Σώστης- Αγία Παρασκευή Πάργας.

-Τον ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο από την Αμμουδιά στο Μεσοπόταμο και τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου, «Το μονοπάτι των ψυχών», προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

- Και τέλος, το μεγάλο όραμά μας, τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου του Αχέροντα, οι μελέτες του οποίου έχουν εγκριθεί να χρηματοδοτηθούν με 460.000 ευρώ, ενώ το έργο θα έχει προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ. Τώρα, είμαστε στη διαδικασία χωροθέτησής του .

Όλα αυτά, τι δείχνουν, φίλες και φίλοι; Δείχνουν, πρώτον, ότι χάρη στις δικές μας προσπάθειες, στο δικό μας σχεδιασμό, τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Πάργας θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο. Θα υπάρχει μια πραγματική κοσμογονία έργων, και με τα έργα αυτά ο τόπος μας κυριολεκτικά θα απογειωθεί, σε όλους τους τομείς! Και δείχνουν, και κάτι άλλο: Ότι δεν αφήσαμε καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη, και κανένα Πρόγραμμα που να μην έχουμε υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης».

 

«Τόσα χρόνια μαζί στους αγώνες της Αυτοδιοίκησης δεν σας πρόδωσα ποτέ. Και εσείς με τη σειρά σας με έχετε τιμήσει πολλές φορές, από διάφορες θέσεις, και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Από αυτές τις θέσεις, έκανα σημαντικό έργο! Ξέρω τα προβλήματα, δουλεύω για τις λύσεις, έχω όραμα, παράγω έργο. Όταν κάνεις όμως έργο, όταν έχεις τόσα χρόνια παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, θα κάνεις λάθη και παραλείψεις. Αλλά τα λάθη δεν έγιναν από σκοπιμότητα, έγιναν από την προσπάθεια να ισορροπήσεις ανάμεσα σε καταστάσεις αντίξοες και δύσκολες.

Και πάντα ήμασταν μαζί. Μαζί μοιραστήκαμε τις αγωνίες και τα προβλήματά σας. Μαζί σχεδιάσαμε, μαζί υλοποιήσαμε όλα εκείνα που έβαλαν τον Δήμο μας στον δρόμο της ανάπτυξης και το επόμενο διάστημα θα τον πάνε ακόμη πιο μπροστά. Μαζί κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και οραματιστήκαμε ένα καλύτερο αύριο. Μαζί συνεχίζουμε και σας καλούμε στον αγώνα μιας νέας πορείας, μιας νέας εποχής για το Δήμο της Πάργας:

-με προοπτική, και ελπίδα

-με τη συμμετοχή των πολιτών

-με δυνατή και ανανεωμένη ομάδα.

Από έμπειρους συνεργάτες αλλά και από νέους, με νέες ιδέες και με θέληση προσφοράς. Που αποδέχονται τις θέσεις του συνδυασμού μας, και συμπορεύονται μαζί μας στην κοινή μας προσπάθεια. Σε επόμενη εκδήλωση, θα παρουσιάσω ολοκληρωμένη αυτή την αξιόλογη ομάδα των συνεργατών».

 

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προχώρησε σήμερα στην παρακάτω δήλωση: «Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, αντί να μας προσφέρει τη

χαρά του παιχνιδιού, μας γεμίζει απογοητεύσεις από πολλά και σύνθετα γεγονότα που το έχουν οδηγήσει – δυστυχώς- σε απαξίωση στα μάτια των υγιών φιλάθλων

και στη συνείδηση αυτών που το αγαπούν πραγματικά.

Οφείλουν τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου να διασφαλίσουν, με τη λειτουργία τους και τις αποφάσεις τους, τη διαφάνεια, την αμεροληψία, την ισονομία, τις ίσες

αποστάσεις απέναντι σε όλες τις ομάδες.

Διαχρονικά οφείλουν να μην επιτρέπουν να δημιουργείται καμία «σκιά», καμία αμφιβολία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να συμβάλουν στην εξυγίανση του ελληνικού

ποδοσφαίρου, που είναι και το ζητούμενο.

Δράττομαι της ευκαιρίας ενός πολύ δυσάρεστου γεγονότος – έτσι όπως εξελίχθηκε – για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για να διατυπώσω μια γενικότερη σκέψη μου που αφορά

την ομάδα κι ελπίζω να φανεί χρήσιμη για τη συνέχεια.

Έτσι όπως έχει δομηθεί σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ομάδες – όπως και ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - αποτελούν ανώνυμες εταιρείες. Όμως υπάρχουν ομάδες που δεν

είναι απλά εταιρείες. Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έχει μια ιστορία που τον συνδέει με την καρδιά και το συναίσθημα του κάθε Γιαννιώτη.

Στη συνείδηση όλων μας, ο ΠΑΣ είναι η ομάδα της πόλης μας, ακόμα κι αν αλλάζουν διοικήσεις.

Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν, να το σεβαστούν, να το ενισχύσουν - αν θέλετε ακόμη και να το αξιοποιήσουν γιατί είναι προς το συμφέρον τους- οι εκάστοτε

διοικήσεις της «Ανώνυμης Εταιρείας ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».

Ως ένας άνθρωπος που έμαθε να αγαπάει τον ΠΑΣ από παιδί, είμαι με το συναίσθημα δίπλα στην ομάδα.

Θεσμικά όμως, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, έχω δηλώσει πολλές φορές, ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών και των συνεργειών , γιατί μόνο έτσι μπορούμε να

έχουμε πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος του τόπου μας. Την ίδια διάθεση συνεργασίας έχω εκδηλώσει και απέναντι στον ΠΑΣ.

Επαναλαμβάνω ότι ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Ιωαννιτών, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Περιμένουμε … θέλουμε, τις κινήσεις, την ενημέρωση και τις πρωτοβουλίες:

-που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σταθούμε ενεργά στο πλευρό του ΠΑΣ στο πλαίσιο μιας διαρκούς και ειλικρινούς σχέσης κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές,

όπως είναι οι τωρινές

- και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε από κοινού, Δήμος και ΠΑΣ, την κοινωνική διάσταση που μπορεί να έχει για την πόλη μας η ομάδα διαχρονικά».

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, συνοδευόμενος από υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Εκεί

συνάντησαν τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ, Γιάννη Παπαχρήστου και εργαζόμενους στο Δίκτυο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με μέλη της θεραπευτικής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το ΚΕΘΕΑ καθώς και τη βοήθεια που παρέχει ο Δήμος, ειδικά την τελευταία τετραετία, τόσο στο ίδιο, όσο και γενικότερα σε ευαίσθητες

κοινωνικά ομάδες, μέσα από τις κοινωνικές του δομές και υπηρεσίες.

Παράλληλα, άκουσε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των μελών της θεραπευτικής κοινότητας ενώ δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα τους για την προμήθεια ηλεκτρονικών

υπολογιστών τους οποίους έχουν ανάγκη για τα μαθήματα που κάνουν με εθελοντές εκπαιδευτικούς και τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το νυχτερινό Λύκειο.

«Είμαστε διαχρονικά πάντα δίπλα στο ΚΕΘΕΑ γιατί γνωρίζουμε το έργο που παράγει το οποίο είναι σημαντικό για την κοινωνία μας. Είμαστε σε μια συνεχή επαφή για να διευρύνουμε το επίπεδο της

συνεργασίας μας και χαίρομαι πραγματικά γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας οι οποίοι

βρέθηκαν σε μια δύσκολη στιγμή αλλά τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία μας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μπέγκας.

Στην επίσκεψη του στο ΚΕΘΕΑ, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων συνόδευαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε Ιωαννίνων, Αγγελική Αγέλη, Μαρκούλα Σοφία, Ντίνα Μπακόλα, Ναπολέων Παπαγεωργίου,

Γιάννης Μανώλης και Βασίλης Νούσιας.

 

 

Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Απριλίου τα εγκαίνια του εκλογικού Κέντρου της παράταξης “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για το Δήμο Ζηρού” στη

 

Φιλιππιάδα. Η Κεντρική Πλατεία της πόλης αλλά και τα παρακείμενα του εκλογικού Κέντρου, Καφέ, πλημμύρισαν από κόσμο που έσπευσε να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα της νέας νίκης

 

 

για τον Δήμο Ζηρού.

 

Στη δυναμική συγκέντρωση του συνδυασμού “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για το Δήμο Ζηρού” έδωσαν το “παρών' δημότες και κάτοικοι από κάθε Τοπική Κοινότητα.

Ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Καλαντζής και υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου, έστειλε -καταχειροκροτούμενος- ξεκάθαρο μήνυμα και κάλεσμα προς τους δημότες, για νίκη από

την πρώτη Κυριακή.

 

D4S_8852.jpg Περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία παρέλαβε η σημερινή διοίκηση τον Δήμο από την προηγούμενη, έναν Δήμο όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “Δίχως όραμα, δίχως οργάνωση,

δίχως αξιοπιστία προς τους πολίτες, δίχως αναπτυξιακές προοπτικές”

Και πρόσθεσε: “Σήμερα ο Δήμος έχει αλλάξει άρδην. Αλλάξαμε την κουλτούρα διοίκησης, οργανώσαμε τις υπηρεσίες, δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές, ολοκληρώσαμε έργα που είχαν

μείνει για χρόνια στα συρτάρια των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, όπως για παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης στη Φιλιππιάδα, εκπονήσαμε μελέτες και προχωρήσαμε δεκάδες

μικρά και μεγάλα έργα, τόσο στην πόλη της Φιλιππιάδας στην οποία κάνουμε και πιο εκτενή αναφορά σήμερα, όσο και σε κάθε Τοπική Κοινότητα ξεχωριστά”.

Στη συνέχισε ξεδίπλωσε το νέο όραμα για την πόλη της Φιλιππιάδας και τον Δήμο (σ.σ. για το Θεσπρωτικό θα αναφερθεί αναλυτικά στα εγκαίνια του εκλογικού Κέντρου στο Θεσπρωτικό),

όπου θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των παρεμβάσεων, αλλά και των αναπλάσεων δρόμων και Πλατειών, όπως για παράδειγμα της Πλατείας “Παπανδρέου” έναντι του Κέντρου Υγείας και

της Πλατείας “Καραμανλή” όπου εκτός από ανάπλαση ο Δήμαρχος Ζηρού ανήγγειλε την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ χωρητικότητας 40 θέσεων.

Επίσης προανήγγειλε την κατασκευή και λειτουργία καινούργιου Παιδικού Σταθμού, διαμόρφωση της εισόδου της Φιλιππιάδας, με ποδηλατοδρόμους και πεζοδρομήσεις, ένα έργο που έχει

εγκριθεί η πίστωση (πάνω από 2 εκ. Ευρώ) και έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις”.

 

 

D4S_8817.jpgΑκόμη άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη διοίκηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και υποψηφίου δημάρχου κ. Γιολδάση, ωστόσο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης

σημείωσε:

Στις εκλογές αντίπαλός μας δεν είναι το χθες. Είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες των πολιτών. Είναι το αύριο αυτού του τόπου και των παιδιών μας”.

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας για όλο τον Δήμο Ζηρού, είπε ότι “στόχος μας είναι ένας Δήμος σύγχρονος, καθαρός, λειτουργικός, με ανθρώπινο πρόσωπο και απόλυτο σεβασμό

στον πολίτη και το Περιβάλλον”. Και πρόσθεσε: “Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την κάθε Τοπική Κοινότητα ξεχωριστά. Έργα έχουν γίνει,και μάλιστα αρκετά,σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, στα

δίκτυα ύδρευσης, στην οδοποιία, στην ανακατασκευή 22 σύγχρονων Παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο και θα φτιάξουμε κι άλλες, ωστόσο στη νέα μας θητεία θα δώσουμε ακόμη

μεγαλύτερη βαρύτητα στα επιμέρους ζητήματα των Τοπικών Κοινοτήτων, της κάθε γειτονιάς”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη των αγροτών αναγγέλλοντας ότι μέχρι το τέλος της νέας διοικητικής θητείας δεν θα υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα ή μονάδα αγροτικής εκμετάλλευσης

δίχως ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη δυνατή ομάδα της “ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ για τον Δήμο Ζηρού” ενώ έστειλε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μήνυμα αποφασιστικότητας για τη νίκη, που όπως

χαρακτηριστικά ανέφερε θα είναι “Νίκη του Δήμου και των Πολιτών”.

 

 

 

 

 

D4S_8826.jpg

 

 

 

Μετά το κλείσμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, που ωθεί σε περαιτέρω μαρασμό μία ολόκληρη περιοχή (σ.σ. οι

επιχειρηματίες της περιοχής κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους που ξεπερνάει το 50%) ένα δεύτερο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ήπειρο, αυτό της

ιστορικής περιοχής Καλούταση στα Ιωάννινα, θα είναι το επόμενο 'θύμα' στο βωμό της ... αναδιάρθρωσης της Εθνικής η οποία, όπως φανερώνει και η νέα αυτή

εξέλιξη, δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Άλλωστε σε όλη τη χώρα έχει κλείσει περισσότερα από 70 υποκαταστήματα, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε κατοίκους,

επιχειρηματίες και ηλικιωμένους που λαμβάνουν τη σύνταξή τους.    

 

Σχετικά με το επικιείμενο κλείσιμο τους υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καλούτσιανη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, απέστειλε επιστολή

στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο

– CEO κ. Παύλο Μυλωνά, με την οποία εκφράζει την έντονη αντίρρησή του. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι

Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημα που διατηρεί στα Γιάννινα στην περιοχή της Καλούτσιανης.

Μιας περιοχής ιστορικής για την πόλη των Ιωαννίνων η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε από την κρίση ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στο Δήμο μας.

Παρόλα αυτά παραμένει μια ζωντανή γειτονιά, με το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας να αποτελεί πυρήνα της καθημερινής δραστηριότητα των ανθρώπων της.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το κατάστημα εξυπηρετεί, πέραν των εμπόρων και καταστηματαρχών, ένα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας αλλά και ευπαθών

ομάδων και στην περίπτωση που αυτό κλείσει, θα υπόκεινται πλέον σε μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με την τράπεζα.

Γνωρίζω ότι η αναδιάρθρωση των καταστημάτων και της Εθνικής Τράπεζας είναι σε ένα βαθμό επιβεβλημένη ωστόσο πιστεύω πως μια τέτοια κίνηση για το

συγκεκριμένο υποκατάστημα θα αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα για τους κατοίκους της συγκεκριμένης, εμβληματικής γειτονιάς της πόλης.

Στη βάση αυτή λοιπόν σας καλώ να αναθεωρήσετε την όποια σκέψη υπάρχει για το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος και δηλώνω διαθέσιμος να

συναντηθούμε από κοντά προκείμενου να συζητήσουμε διεξοδικά το ζήτημα.

 

Με εκτίμηση

 

Θωμάς Κ. Μπέγκας

Δήμαρχος Ιωαννίνων

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλαν σήμερα στον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Αναστάσιο Γιούνη και στους υπαλλήλους του δημαρχείου Καλπακίου οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Καλπακίου.

Ο κ. Γιούνης, αφού καλωσόρισε τα παιδιά, τα ευχαρίστησε για τη νότα αισιοδοξίας και χαράς και τους ευχήθηκε Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη. Επίσης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις εκπαιδευτικούς που φροντίζουν να μην χαθούν οι θρησκευτικές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαΐου η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ανακάλυψε την «ευφυή» πόλη και πομπωδώς ανακοίνωσε ότι το «μέλλον συμβαίνει

 

σήμερα».

 

Χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια που αποτελούν το δικό της παρελθόν για να φτάσει στο σημείο ένταξης ενός έργου στο ΕΣΠΑ και όχι στην ολοκλήρωσή του.

 

Πρόκειται δηλαδή για μία μακέτα που θα παραδώσει με την λήξη της θητείας της.

 

Κομμάτι του δικού της παρελθόντος αποτελεί η πλήρης κατάρρευση του ασύρματου δικτύου και η υπολειτουργία όσων εφαρμογών ξεκίνησαν τα προηγούμενα

 

χρόνια.

 

Κομμάτι από το δικό της παρελθόν αποτελεί η πανάκριβα πληρωμένη «πλατφόρμα ενημέρωσης πολιτών για τις μετακινήσεις», την οποία ουδέποτε

 

χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών.

 

Κομμάτι από το δικό της παρελθόν αποτελούν οι ανύπαρκτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 

Μια σειρά από ψηφιακά έργα όπως προβλέπονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο ανάθεσης και συμβασιοποίησης στο

 

πρώτο δίμηνο του 2019: Βοήθεια στο σπίτι με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Εφαρμογή Τουριστικής Προβολής με χρήση beacons,

 

E-poleodomia και για τα οποία δεν υπάρχει πληροφόρηση.

 

Στο στάδιο της ένταξης θα έπρεπε να βρίσκονται οι Διαγωνισμοί Καινοτομίας, το Σύστημα Παρακολούθησης Ενεργειακής Κατανάλωσης, η Παρακολούθηση

 

Αντλιοστασίων και η Παρακολούθηση Περιβάλλοντος.

 

Ως εκ τούτου οι πανηγυρισμοί μετά από μία πενταετία απραξίας είναι περιττοί.

 

Αυτό που συνάδει απολύτως με τις λογικές του παρελθόντος που ακολουθεί η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι η «εκτυπωτική επιχείρηση» που έχει θέσει σε

 

λειτουργία. Πολυσέλιδες και πολυτελείς εκδόσεις απολογισμού έργου δήθεν, που στην πραγματικότητα αποτελούν προσωπική προβολή που πληρώνεται με

 

δημόσιο χρήμα.

 

Αυτό συμβαίνει σήμερα!

 

Στο άμεσο μέλλον αυτές οι λογικές κι αυτές οι πρακτικές θα αποτελούν οριστικό παρελθόν.

Σε ένα μεγάλο πασχαλινό εργαστήρι μετατράπηκαν το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός Παρακαλάμου την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 !

Λαμπάδες, κορδέλες, χαρτιά, ψαλίδια, κόλλες, μαρκαδόροι αλλά και σοκολάτες και αλεύρι στην "πρώτη γραμμή"! Γονείς και παιδιά κατασκευάσανε υπέροχες δημιουργίες (πασχαλινά καλαθάκια και κάρτες), έπλασαν μοσχομυριστά λαζαράκια, ψάλανε τα κάλαντα του Λαζάρου, έβαψαν αυγά με διάφορους τρόπους, στολίσανε υπέροχα τις λαμπάδες τους και φτιάξανε πεντανόστιμα λαγο-σοκολατο-γλειφιτζούρια. Το πασχαλινό εργαστήρι τελείωσε με πολλά παιχνίδια και με το διασκεδαστικότατο κυνήγι του κρυμμένου πασχαλινού αυγού.

Γονείς και παιδιά με κέφι,πνεύμα δημιουργίας, μπόλικη φαντασία και μεράκι πέρασαν υπέροχα και διασκέδασαν . Όσοι παραβρέθηκαν το χάρηκαν πραγματικά. Και του χρόνου!         

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση. Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.

Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές Τρίτων Χωρών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να επισπεύδονται – κατά το δυνατόν – οι σχετικές διαδικασίες.

Το ΥπΑΑΤ εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα νέων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες εξαγωγής και ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματός τους.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Την Κυριακή, 17-3-2019 πραγματοποιήθηκαν, με ενιαίο ψηφοδέλτιο (κατά πάγια τακτική), οι εκλογές του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας. 
 
Αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων εκλέχθηκε ο Βαγγέλης Νάνος.
 
Την Τρίτη, 26-3-2019 συνεδρίασε το νέο ΔΣ και ομόφωνα συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
 
Πρόεδρος: Χαράλαμπος Πάνης
 
Αντιπρόεδρος: Τάσος Γάτσιος
 
Γ. Γραμματέας: Αλέξης Τσαπάρας
 
Ταμίας: Κώστας Αρετάκης
 
Μέλη: Μαρία Τσομή
 
            Θοδωρής Κορωναίος
 
            Θανάσης Κατωγιάννης.
 
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας ευχαριστεί τα μέλη που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία και καλεί όλους τους γεωπόνους να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία του Συλλόγου και στη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεών του.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369