Την παραχώρηση έκτασης εκατό περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την βούλησή του να δημιουργηθεί ένα πρότυπο σωφρονιστικό κατάστημα, να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και να παραχωρηθούν στο Δήμο οι σημερινές εγκαταστάσεις στο Σταυράκι.

Το θέμα της παραχώρησης έκτασης έχει απασχολήσει τα Δημοτικά Συμβούλια αρκετές φορές τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Επανήλθε μετά από σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο χώρος, εκατό στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, ελέγχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και υπήρξε καταρχήν θετική απάντηση.

Ο Δήμος, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, έχει θέσει ως όρο την παραχώρηση του χώρου όπου βρίσκεται σήμερα το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Από την Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπήρξε καταρχήν θετική απάντηση ενώ στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί αποτυπώνεται η πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή νέων φυλακών.

«Η ανέγερση ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος θα έχει προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία. Ήταν αίτημα πολλών ετών, είναι θέμα ανθρωπισμού και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης», τόνισε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος ζητά να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράλληλα. Να προχωρήσει δηλαδή η παραχώρηση της έκτασης από το Δήμο και η παραχώρηση των σημερινών εγκαταστάσεων από τα Υπουργεία.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόντσικας Γιώργος Καραγιάννης ο οποίος τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις θετικές αποφάσεις που έχουν ληφθούν κατά το παρελθόν για την παραχώρηση έκτασης ώστε να γίνει νέο κατάστημα κράτησης.

«Εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει στην παραχώρηση της έκτασης και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι το σημερινό κατάστημα στο Σταυράκι αποτελεί ντροπή και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα νέο κατάστημα κράτησης. «Συμφωνούμε στην παραχώρηση αυτής της έκτασης όπως και στη λογική της παραχώρησης στο δήμο των σημερινών εγκαταστάσεων», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε ότι η πόλη ωφελείται από την μετεγκατάσταση των φυλακών. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο Σταυράκι όπου φιλοξενούνται οι φυλακές και πρότεινε πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί κάτι τέτοιο όπως και ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε πρέπει να αποδοθεί ο χώρος των σημερινών φυλακών στο Δήμο και παράλληλα να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, ώστε να μην δεσμεύεται ες αεί ο Δήμος.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα.

Θετικά στην παραχώρηση τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας.

Ο Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα οφέλη από μία τέτοια παραχώρηση είναι πολλά. Ο αστικός ιστός της πόλης θα ανασάνει ενώ παράλληλα θα γίνει ένα αξιοπρεπές σωφρονιστικό κατάστημα. «Παραχώρηση υπό όρους δεν θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο» τόνισε ο κ. Γκόντας και συμπλήρωσε πως με συστράτευση όλων των δυνάμεων μπορούμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για την πόλη.

Ο Δήμος Πρέβεζας σε ανακοίνωσή του για το ΚΗΦΗ της πόλης αναφέρει: "Με αφορμή ότι η δομή Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Πρέβεζας είναι σε αναστoλή λειτουργίας για αποφυγή της διάδοσης κορονοϊού COVID-19 και οι ωφελούμενοι καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον, εξυπηρετούνται τηλεφωνικά για παροχή υπηρεσιών, από το προσωπικό του (Κ.Η.Φ.Η.), στο χρονικό διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε η αναγκαία ανακαίνιση «εσωτερικών και εξωτερικών χώρων» του κτηρίου του Κ.Η.Φ.Η. από τη Νέα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πρέβεζας «ΝΕ.ΔΗ.Κ.Ε.Π». Οι ωφελούμενοι επιστρέφοντας από αυτή τη δοκιμασία του κορονοϊού , θα βρεθούν και πάλι στο ζεστό περιβάλλον της δομής".

Με απόφαση του δημάρχου Πρέβεζας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου και κατόπιν της μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα NOVOVILLE η Δημοτική Αρχή εισάγει τις ψηφιακές πρακτικές του e-democracy προσφέροντας για πρώτη φορά στους Δημότες τη δυνατότητα της ενεργής τους συμμετοχής σε καίριες αποφάσεις του Δήμου. Η αρχή γίνεται με το ψηφιακό ερωτηματολόγιο συμμετοχής των Δημοτών ως προς την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.dimosprevezas.gr/epixeirisiako-sxedio-d-prevezas-i-gnomi-metraei/.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κος Νίκος Γεωργάκος δήλωσε ότι στη νέα εποχή όπου οι ψηφιακές πρακτικές επιτρέπουν, όπως αδιαπραγμάτευτα αποδείχθηκε και στην τελευταία περίοδο της πανδημίας του Covid-19, την ενεργή, άμεση και αδιάβλητη συμμετοχή των δημοτών κάθε κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας στη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του Δήμου της καρδιάς μας. Όπως ο ίδιος τόνισε «Από την πρώτη στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή εκπληρώνοντας την αρχική της δέσμευση για εξωστρέφεια αλλά και εναρμόνιση του Δήμου μας με κάθε νέα καλή πρακτική στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ξεκίνησε με σταθερά βήματα την ένταξη της άμεσης ψηφιακής επικοινωνίας με τους δημότες. Στην είσοδο της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης ο χρόνος, ο χώρος αλλά και η απλούστευση για την άμεση μαζική συμμετοχή σε λήψη αποφάσεων (χωρίς την απαιτούμενη ύπαρξη φυσικής παρουσίας) αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού δικτύου ενεργής συμμετοχής των δημοτών στα πεπραγμένα του Δήμου μας. Ξεκινάμε για πρώτη φορά δίνοντας το Bήμα στο δημότη μέσα από ένα πλήρες και αναλυτικό ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την καταγραφή προτάσεων, τάσεων και παρατηρήσεων ως προς τον τελικό σχηματισμό του επιχειρησιακού πλάνου του Δήμου μας και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με δημοψηφίσματα καθώς και με live συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις. Καλώ όλους του δημότες κάθε ηλικίας και ιδιότητας να συμμετάσχουν μαζικά, καθώς και τους δημότες που κατέχουν τη χρήση των ψηφιακών μέσων να βοηθήσουν όσους δημότες θέλουν να συμμετάσχουν αλλά δεν έχουν την απαραίτητη εξοικείωση. Μια νέα εποχή άμεσης επαφής ξεκινά μεταξύ του Δημότη και της Δημοτικής Αρχής για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του Δήμου μας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας αλλά και τη βέλτιστη χρήση κάθε καλής πρακτικής για τη συμμετοχή του τόπου μας στον τόσο απαραίτητο και σημαντικό για την ανάπτυξη ψηφιακό μετασχηματισμό».

Θ' αποτελεί πάντα φωτεινό πρότυπο ευεργέτη!

Τον ευχαριστούμε και εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι στις μακρινές ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος πατριώτης, ο Δημήτρης Κίτσιος από το Νικολίτσι. Υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος που οραματίστηκε και αγωνίστηκε για ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παρά τις κοπιώδεις προσπάθειές του να αναπτυχθεί και να ορθοποδήσει στην ξενιτιά, οι βαθιές αξίες που τον διέκριναν τον οδήγησαν στο να έχει συνεχή προσφορά στον τόπο αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του στον τόπο μας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στήριξή του του για την ανακαίνιση και συντήρηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νικολιτσίου, την επένδυση του καμπαναριού αλλά και την εκτέλεση άλλων σημαντικών έργων στην κοινότητα.

Με το κοινωφελές έργο του κέρδισε επάξια την εκτίμηση και τον σεβασμό των συγχωριανών του, αλλά και όλων μας, που πληροφορηθήκαμε την κοινωνική του προσφορά. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’. Θ’ αποτελεί διαχρονικά το πρότυπο του ευεργέτη και ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς.

Ο Δήμος Ζηρού, μόλις περάσει η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε λόγω της πανδημίας, προτίθεται να διοργανώσει ειδική εκδήλωση, για να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά του.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλαντζής Νικόλαος

Δήμαρχος Ζηρού

Σε ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρονται τα εξής: "Η τελική πρόταση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα ώστε ο σχεδιασμός να μετατραπεί σε έργο παρουσιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο και την ομάδα έργου.

Βασικός πυρήνας της πρότασης είναι η αξιοποίηση του πάρκου σε όλη την έκτασή του, με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων συμβατών με το φυσικό περιβάλλον, αθλητικών χώρων, κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κήπων, παιδικών χαρών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το κεντρικό κτίριο θα αξιοποιηθεί ως εστιατόριο- καφέ χωρίς πρόσθετες κατασκευές.

Σύμφωνα με την αρχική κοστολόγηση ο προυπολογισμός των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στις δηλώσεις του τόνισε ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο και η δημοτική αρχή συνεπής στις δεσμεύσεις της προχώρησε στην τελική πρόταση ανάπλασης.

Αναγνωρίζοντας ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η εκτέλεση των έργων, τόνισε ότι ο Δήμος ήδη έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του χώρου και με μόνιμη παρουσία συνεργείων θα φροντίζει ώστε το πάρκο να είναι επισκέψιμο για τους πολίτες.

«Ελπίζουμε ότι και οι πολίτες από την πλευρά τους θα υιοθετήσουν το πάρκο και μαζί μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης θα φροντίζουμε ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι «το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα για την πόλη των Ιωαννίνων και οφείλουμε τον χώρο αυτό να τον αναβαθμίσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αποδώσουμε στους πολίτες.

Με αυτό τον στόχο ξεκίνησε η επεξεργασία της πρότασης για την ανάπλαση. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκαν αρκετές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μελετήθηκαν και ορισμένες ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαχειριστική μελέτη η οποία ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη για έγκριση ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο για την έναρξη του έργου».

Οι βασικοί άξονες της πρότασης

Βασικοί άξονες της πρότασης ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι οι ακόλουθοι:

•          Δυνατότητα σύνδεσης με παρακείμενους χώρους. Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Στρατόπεδο Βελισαρίου, πάρα μόνο με χρήση της εργαλειοθήκης που προσφέρει η πολεοδομική νομοθεσία (ανταλλαγή, απαλλοτρίωση, κλπ).

•          Επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών. Οι επιφάνειες του δικτύου διαδρομών του Πάρκου διαμορφώνονται ως εξής:

Α. Μαλακές φυσικές διαδρομές: οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου που παραμένουν ως έχει.

Β. Συνδυασμός μαλακών και πιο σκληρών διαδρομών: οι δύο περιπατητικές διαδρομές (Διαδρομή μεγάλη: μήκος 1.5χλμ., Διαδρομή μικρή: μήκος 800μ.).

Γ. Σκληρές διαδρομές: σκληρές επιφάνειες που θα αντικατασταθούν.

•          Αξιοποίηση του δυτικού τμήματος. Στο δυτικό τμήμα γίνεται διάνοιξη χωμάτινης περιπατητικής διαδρομής, στην ίδια λογική με το Ανατολικό Κομμάτι.

•          Χώρος στάθμευσης. Οριοθετείται ο χώρος του parking και ορίζεται η δυναμικότητά του (προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ).

•          Ξύλινη αποθήκη. Το κτίσμα, μετά την αποκατάστασή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης / πληροφόρησης.

•          Φυλάκιο κεντρικής εισόδου. Προτείνεται να λειτουργεί ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων

•          Εκπαιδευτικοί κήποι: Οι εκπαιδευτικοί αστικοί κήποι θα τοποθετηθούν στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, βόρεια της κεντρικής εισόδου.

•          Καθίσματα εξωτερικού χώρου. Προτείνονται θέσεις για παγκάκια-καθίσματα εξωτερικού χώρου σε συγκεκριμένες θέσεις του Πάρκου.

•          Αξιοποίηση κεντρικού κτηρίου. Προβλέπεται η χρήση του Κεντρικού Κτηρίου ως καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του, για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών, καθώς και καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.

•          Διατήρηση και επέκταση αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο νότιο τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης.

•          Πάρκο ζώων συντροφιάς. Προτείνεται η κατασκευή Πάρκου Ζώων Συντροφιάς.

•          Ανάδειξη περιοχής λίμνης – Σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προτείνεται η αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης. Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

•          Δημιουργία παιδικής χαράς. Ο γενικός σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει την παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω). Στην παιδική χαρά προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ.

•          Περίφραξη. Προτείνεται η αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και ο επανασχεδιασμός των εισόδων του Πάρκου Πυρσινέλλα.

•          Φωτισμός. Η πρόταση αναφέρεται στον φωτισμό των διαδρομών του Πάρκου Πυρσινέλλα καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους.

•          Πρόταση διαχείρισης πρασίνου. Προτείνονται δράσεις για τη διαχείριση του πρασίνου καθώς και για την εξασφάλιση συνθηκών πυρασφάλειας της δασικής βλάστησης.

Την πλήρη παρουσίαση της πρότασης με τα έργα και τις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο Πάρκο έκανε η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη.

Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος έργων ευχαρίστησαν την ομάδα έργου που από την άνοιξη μέχρι τώρα εκπόνησαν μία ολοκληρωμένη μελέτη, ενσωματώνοντας αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση.

Την ομάδα έργου αποτελούν:

-Ορέστης Μπρίκος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

-Κυριακή Μακρή, προϊσταμένη του τμήματος μελετών και εκτέλεσης έργων.

- Βασίλης Τσούρης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

-Σοφία Γαλάνη, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

-Γιώργος Οικονόμου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

-Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

-Γιώργος Σαούγκος, προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου

-Κατερίνα Βίνη, ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου

-Ιωάννης Μποσκίδης, συνεργάτης του Δήμου Ιωαννιτών

-Ελένη Μπακόλα, συνεργάτιδα του Δήμου Ιωαννιτών

Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ διαθέτουν πλέον δημότες και επισκέπτες του Δήμου Δωδώνης, μετά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε ο Δήμος, μέσω της πρωτοβουλίας WiFi4EU.

Δωρεάν και γρήγορο ίντερνετ σε ταχύτητες έως και 50Mbit παρέχεται από το Δήμο Δωδώνης σε επτά σημεία και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές:

-          Κεντρικό Δημαρχείο του Δήμου Δωδώνης, στην Αγία Κυριακή

-          Δωδωνούπολη (πρώην Δημαρχείο)

-          Δερβίζιανα (πρώην Δημαρχείο)

-          Τύρια (πρώην Δημαρχείο)

-          Αρτοπούλα (κεντρική πλατεία)

-          Σενίκο (κεντρική πλατεία)

-          Σκλίβανη (κεντρική πλατεία)

Η παροχή δωρεάν και γρήγορου ίντερνετ πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του Δήμου, με δεδομένο ότι έχει γίνει η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Στην επόμενη φάση, τα σημεία όπου θα εγκατασταθεί το ασύρματο ίντερνετ βρίσκονται στα εξής χωριά: Τέροβο, Κάτω Μουσιωτίτσα, Νέα Μουσιωτίτσα, Κρυφοβός, Κοπάνη, Ρωμανός, Σιστρούνι (Πηγές Αχέροντα), Μελιγγοί και Πολύγυρος.

Το πρόγραμμα WiFi4EU

Μέσω του WiFi4EU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφαλίζει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη.

Το κουπόνι WiFi4EU παρέχει ένα σταθερό ποσό χρηματοδότησης ύψους 15.000 ευρώ ανά Δήμο. Οι Δήμοι που λαμβάνουν τα κουπόνια επιλέγουν τα «κέντρα δημόσιας ζωής» όπου θα δημιουργηθούν τα σημεία WiFi4EU (σημεία ασύρματης πρόσβασης). Τα κουπόνια WiFi4EU καλύπτουν τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης των σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι Δήμοι που λαμβάνουν κουπόνι δεσμεύονται να καλύπτουν τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού, με στόχο την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας Wi-Fi για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάργας, αναφέρει: "Ο Δήμος Πάργας είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι την Τρίτη 22/12/2020 θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, τα ποσά που αφορούν τις αποζημιώσεις πληγέντων του σεισμού, που σημειώθηκε τον Μάρτιο στην ΔΕ Φαναρίου. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 1.313.970 € και η καταβολή θα γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν συλλέξει και επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Δήμου, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες και εγκρίσεις που προβλέπονται.

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου εστιάστηκαν στην επείγουσα ανάγκη των πολιτών εν μέσω πανδημίας, με απόλυτη συναίσθηση και σεβασμό προς τον πολίτη. Με συντονισμένο τρόπο επιδιώχθηκε η επίσπευση της διαδικασίας εκταμίευσης των χρημάτων από τον Δήμο και την όσο το δυνατό αμεσότερη καταβολή τους στους δικαιούχους, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που παρουσιαστήκαν.

Από την αρχή εκδήλωσης του φαινομένου υπήρξε άριστη συνεργασία και διαρκής επικοινωνία του Δημάρχου Πάργας κ. Ζαχαριά, με την ηγεσία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο.

Η τελική έκβαση είναι θετική και όλοι μαζί στον Δήμο Πάργας συνεχίζουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξαλείψουμε τις συνέπειες του σεισμού του Μαρτίου, αναλογιζόμενοι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των δημοτών".

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας, αναφέρει: "Σας κάνουμε γνωστό ότι από την Τρίτη 19/01/2021 ξεκινά σταδιακά η λειτουργία του συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Σε πρώτη φάση τίθενται σε λειτουργία οι κάδοι επί της οδού Εθνικής Αντίστασης (3 σημεία), ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι.

Στους υπόγειους κάδους τοποθετούμε σύμμεικτα οικιακά (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα, καλά κλεισμένα σε σακούλες. Για την εισαγωγή των απορριμμάτων πατάτε απλά με το πόδι το πεντάλ της χοάνης τροφοδοσίας για να ανοίξει το καπάκι. Έπειτα, μπορείτε να αποθέσετε τη σακούλα εντός της χοάνης.

Προσοχή!

  • Μην αφήνετε τις σακούλες απορριμμάτων δίπλα στους υπόγειους κάδους.
  • Μην παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μπροστά από τους υπόγειους κάδους.
  • Μην ρίχνετε τα σύμμεικτα (μη ανακυκλώσιμα) απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, που βρίσκονται δίπλα από τους υπόγειους κάδους.

**** Η σωστή λειτουργία των υπόγειων κάδων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Ζητάμε την κατανόησή σας, καθώς αποτελεί μία νέα διαδικασία με την οποία πρέπει όλοι να εξοικειωθούμε.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

Χριστίνα Τζέλλου"

Τηλεδιάσκεψη για την ολοκλήρωση του κοινού έργου με τον τίτλο «Διαπολιτισμική αδελφοποίηση: πολιτιστική πολυμορφία για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς- Intercultural twinning: cultural diversity for inclusive growth» πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 16.12.2020) με τη συμμετοχή των Δήμων Ιωαννιτών και Λεμεσού Κύπρου.

Στο πλαίσιο του έργου που ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση του δικτύου «Διαπολιτισμικών Πόλεων» του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δύο δήμοι, αδελφοποιημένοι από το 1984, και οι δύο ενεργά μέλη του εν λόγω δικτύου, έχουν προβεί σε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με φορείς και οργανισμούς αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της πολιτισμικής διαφορετικότητας στην πορεία ανάκαμψης στην «μετα-πανδημία» εποχή.

Στο έργο έλαβαν μέρος Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, συντεχνίες, ΜΚΟ (που ασχολούνται με τα θέματα ανάπτυξης, μετανάστευσης και νεολαίας), πανεπιστήμια, διαπολιτισμικά συμβούλια, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας κοινωνικού διαλόγου, όπου η διαφορετικότητα αναδεικνύεται ως συγκριτικό πλεονέκτημα των σύγχρονων πόλεων.

Η ιστορία των Ιωαννίνων και της Λεμεσού συναντήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1912, όταν ο τότε εν ενεργεία δήμαρχος της Κυπριακής πόλης Χριστόδουλος Σώζος, έπεφτε μαχόμενος ηρωικά στη μάχη του Μπιζανίου, για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το 1984 οι δύο πόλεις υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Πέρυσι ο Δήμαρχος Ιωαννιτών επισκέφθηκε την Κύπρο και έβαλε τις βάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας. Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Λεμεσού κ.κ. Μωυσής Ελισάφ και Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενοι από διευρυμένες αντιπροσωπίες των δύο Δήμων.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη αναγνώστηκε το κείμενο της κοινής διακήρυξης, «Πολιτισμική Διαφορετικότητα ως πλεονέκτημα για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», με την οποία οι δύο δήμοι προχώρησαν σε μια συμβολική πράξη, την έμπρακτη και ζωντανή «διαπολιτισμική» αδελφοποίηση.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε λόγο για τη συνέχιση της συνεργασίας δύο πολυπολιτισμικών πόλεων, οι οποίες κάνουν το επόμενο βήμα μέσω αυτής της κοινής διακήρυξης που δημιουργεί στέρεες βάσεις για την ανταλλαγή πρακτικών και καλών εμπειριών και την ανάπτυξη νέων δράσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας κτλ.

Οι στόχοι της κοινής διακήρυξης

Ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Ιωαννιτών, επιπλέον της συμφωνίας αδελφοποίησής τους προχωρούν από κοινού σε μια Διαπολιτισμική Διδυμοποίηση, μια ενέργεια υψηλής συμβολικής αξίας, με στόχο:

o          να εμβαθύνουν την συνεργασία στον τομέα της διαπολιτισμικής ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με το πλαίσιο του προγράμματος Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης,

o          να στηρίξουν την ανάπτυξη των τοπικών πλατφορμών συνεργασίας που θα βοηθήσει στην άρση των εμποδίων αναφορικά με την αναγνώριση προσόντων και την στήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών των ομάδων και κοινοτήτων διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου,

o          να διευκολύνουν τις συζητήσεις ανάμεσα σε πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ενόψει της ετοιμασίας σχεδίων δράσης και μέτρων για να επαυξηθεί η διαφορετικότητα στους εργασιακούς χώρους και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε μετανάστες, ώστε να ενσωματωθούν στις οικονομικές δραστηριότητες,

o          να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συνιστωσών της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ομάδων των μεταναστών, των γυναικών, των νέων, των εθνικών μειονοτήτων, των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες,

o          να αναπτύξουν περαιτέρω πρότυπα διαχείρισης ποιότητας συμβατά με τις αρχές κατά των διακρίσεων, ίσης μεταχείρισης και δίκαιης αμοιβής.          

Ένα φορτηγό όχημα αντιρυπαντικής τεχνολογίας ενέταξε στον στόλο του ο Δήμος Ζηρού. Το όχημα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων –ύδρευσης & αποχέτευσης κ. Βασίλης Ζάβαλης, ο οποίος δήλωσε: «Μετά την αγορά –πρόσφατα- ενός σκαπτικού μηχανήματος, σήμερα, ενισχύουμε τον Δήμο και με ένα φορτηγό σύγχρονης και αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το κόστος του οχήματος καλύφθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», έπειτα από σχετική πρόταση που είχαμε καταθέσει».

Απλοποίηση της διαδικασίας για την υποχρέωση δήλωσης των δικαιωμάτων δικαιούχων οικογενειακών τάφων στο Δημοτικό κοιμητήριο Πρέβεζας.

Σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Πρέβεζας, αναφέρονται τα εξής: "Ο Δήμος Πρέβεζας με την από 9-12-2020 ειδοποίηση, ενημέρωσε τους δικαιούχους οικογενειακών τάφων στο Δημοτικό κοιμητήριο Πρέβεζας για την υποχρέωση δήλωσης του δικαιώματός τους επί αυτών.

Στόχος είναι μετά την ψηφιακή αποτύπωση του κοιμητηρίου που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Δήμο και προέκυψε μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων τάφων, να   διαμορφωθεί μια επικαιροποιημένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης που θα διευκολύνει τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για μια τέτοια διαδικασία είναι συγκεκριμένα ωστόσο ο Δήμος Πρέβεζας κατανοώντας ότι υπάρχει δυσκολία εύρεσης στο σύνολό τους ενημερώνει ότι θα γίνονται δεκτές και οι δηλώσεις που θα συνοδεύονται από αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος και πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του ενταφιασμένου.

Για κάθε πληροφορία στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2682025200 (αρμόδιος υπάλληλος Δημ. Ντόντορος) και στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος δήλωσε:

“Συμπληρωματικά, και έπειτα από το ζωηρό ενδιαφέρον των δημοτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ,προχωρούμε στην απλοποίηση της .

Επίσης για να διευκολύνουμε τους ετεροδημότες μας δίνουμε την δυνατότητα σε περίπτωση πολλών δικαιούχων να υποβληθεί μία δήλωση από ένα δικαιούχο στην οποία θα αναφέρονται και οι άλλοι συνδικαιούχοι, συνοδευόμενη από αντίγραφο των ταυτοτήτων τους. Τέλος, σε περίπτωση κατάθεσης δήλωσης μέσω τρίτου, αυτός θα πρέπει να φέρει και εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο.

Το αρμόδιο γραφείο βρίσκεται στην διάθεση των δημοτών μας για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνηση”.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369