Σε υπογραφή σύμβασης μελέτης για δασοκομικές επεμβάσεις και εργασίες στο περιαστικό δάσος της Φιλιππιάδας, προχώρησε ο Δήμος Ζηρού, με ανάδοχο μελετητή τον κ. Ευστάθιο Παπακώστα.

Αντικείμενο του έργου, το οποίο αφορά την έκταση του δάσους από το γήπεδο Μπουσούλιζα έως τη λίμνη Ζηρού, θα είναι ν' απομακρυνθούν γερασμένα πεύκα που μπορούν ν' αποτελέσουν εστίες φλέξης και ν' αντικατασταθούν με φυλλοβόλα -οπωροφόρα δέντρα όπως είναι οι κερασιές, οι καστανιές, οι αμυγδαλιές αλλά και καλλωπιστικά, ανθοφόρα δέντρα όπως φλαμουριές, οι οποίες είναι χρήσιμες και για τις μέλισσες, κουτσουπιές κ.ά.

Η μελέτη και η υλοποίηση του έργου πραγματοποιούνται από τον Δήμο Ζηρού σε συνεργασία την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η εξέλιξη των επεμβάσεων θα παρακολουθείται από το Δασαρχείο.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται και αναδάσωση δημοτικών αγροτεμαχίων με ελλειπή βλάστηση.  


Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι έχει υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για έργα πυροπροστασίας και ανάδειξης των περιαστικών δασών Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού και αναμένεται σύντομα η ένταξη.

Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Φώτης Μπάβας για την τοποθέτηση λαμπτήρων led στην πόλη των Ιωαννίνων και την έντονη αντιπαράθεση που έχει προκληθεί σε Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, θα αναφέρουμε, για να συμβάλουμε στον διάλογο που έχει ανοίξει στην τοπική κοινωνία, τα εξής: Το έργο τοποθέτησης λαμπτήρων LEd, είναι προβληματική ούτως ή άλλως για τον λόγο ότι έχει 12χρονη  και σε κάθε περίπτωση μακροχρόνια, λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη διοίκηση που μπορεί να έχει ένα διαφορετικό πλάνο για την αναβάθμιση του φωτισμού στον Δήμο είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να το εφαρμόσει, διότι ακόμη και αν τολμήσει να το επιχειρήσει το κόστος θα είναι διπλάσιο και άρα απαγορευτικό. Το δεύτερο είναι ότι όπως έχει δείξει η εμπειρία από τους Δήμους που έχουν τοποθετήσει μέχρι σήμερα λαμπτήρες LED το οικονομικό όφελος είναι ελάχιστο παρά τα όσα λένε οι δήμαρχοι για να πείσουν για την αναγκαιότητα του έργου. Μερικές φορές υπάρχει και έξτρα επιβάρυνση καθώς οι δήμαρχοι ικανοποιούν και αιτήματα δημοτών για φωτοδότηση κι άλλων περιοχών ή γειτονιών με αποτέλεσμα το όποιο όφελος υπάρχει από την οικονομική λειτουργία των φωτιστικών LED να εξανεμίζεται ή και να προστίθενται και επιπλέον έξοδα. Ένα άλλο αρνητικό είναι το υψηλό κόστος τοποθέτησης φωτιστικών LED καθώς πέρα από τα φωτιστικά συνήθως απαιτείται και αντικατάσταση των πυλώνων. Φυσικά υπάρχει ένα σημαντικό όφελος που αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα. Τα επιτίμια όμως είναι αυστηρά... 

Σε Δελτίο Τύπου για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρονται τα εξής: Στοιχεία και απαντήσεις για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο θα προχωρήσει με βάση την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας.

Η απόφαση της Οικονομικής Προγραμματικής ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου σύνθετου τεχνικά, με μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο και τους πολίτες και με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το έργο θα ωριμάσει και θα δημοπρατηθεί με αξιοποίηση του μηχανισμού Elena μέσω του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί και άλλα ενεργειακά έργα.

Όπως τόνισε ο κ. Βάββας ο Δήμος και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση τόσο στην φάση ωρίμανσης του έργου όσο και στην φάση κατασκευής και συντήρησης.

«Ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας σε όλες τις φάσεις του έργου. Με το μοντέλο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που θα προχωρήσει το έργο οι πολίτες δεν θα έχουν κανένα απολύτως κόστος. Ο Δήμος πετυχαίνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος και με σημαντικά οφέλη στο στάδιο της παραγωγικής λειτουργίας του έργου», τόνισε ο κ. Βάββας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά την προεργασία που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, στο Δήμο υπάρχουν 17.624 λαμπτήρες εκ των οποίων μόνο οι 763 είναι led.

Με την ολοκλήρωση του έργου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατ’ ελάχιστον 62%

Η σημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 12,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια.

Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια.

Ο επιμερισμός επί της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας – ελάχιστα εκτιμώμενος - θα είναι 25% για τον Δήμο και 75% για τον ιδιώτη που έχει κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το έργο και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης.

Έτσι το καθαρό όφελος για τον δήμο υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια για τα δώδεκα χρόνια. Το γεγονός αυτό όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών προς τους πολίτες κάτι που αποτελεί δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μεγάλης κλίμακας, χωρίς κανένα κόστος για τον δημότη και με πολλαπλά οφέλη για τον δήμο και την πόλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τόνισε ότι αναλύθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά μοντέλα που είναι διαθέσιμα στους ΟΤΑ για ένα τέτοιο έργο και η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μέχρι τον Αύγουστο του 2019 είχαν την άποψη ότι το πρόγραμμα Elena αποτελεί ιδανική λύση για τους δήμους στην Ήπειρο και σήμερα υποστηρίζουν τα αντίθετα. Αναρωτήθηκε δε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα.

Τη συστηματική και διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, που καταβάλει η διοίκηση του Δήμου Ζηρού, ήρθε να ενισχύσει η έγκριση από το ‘Πράσινο Ταμείο’, πρότασης του Δήμου για την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκε η τοποθέτηση 12 νέων υπόγειων κάδων, προϋπολογισμού 171.113.60 ευρώ, που προστίθενται στους τρεις οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν στην πόλη της Φιλιππιάδας, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια ειδικού τύπου απορριμματοφόρου.      

Με το σύστημα των υπόγειων βυθιζόμενων κάδων -εκτός των άλλων- επιτυγχάνεται η αισθητική αναβάθμιση της εικόνας κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων των δύο πόλεων, αποφεύγεται η έκθεση των απορριμμάτων σε κοινή θέα, εκλείπουν φαινόμενα όχλησης από ανάδυση οσμών αλλά και οι δυσάρεστες εικόνες των ξεχειλισμένων κάδων κλπ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων αλλά και η υγιεινή των σημείων.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τη μελέτη εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και εξασφαλίστηκε η έγκρισή της από το Πράσινο Ταμείο, σε διάστημα μόλις δυο μήνες από την υποβολή της.

Σε σχετική δήλωση ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νκόλαος Καλαντζής σημείωσε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος του Δήμου μας, εξασφαλίσαμε έγκριση από το ‘Πράσινο Ταμείο’ και το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν 12 ακόμη υπόγειοι κάδοι, στη Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό. Πρόκειται για έργο ουσίας, το οποίο με τη συνεργασία επιχειρηματιών και κατοίκων, θ’ αναβαθμίσει αισθητικά και περιβαλλοντικά τις δύο πόλεις».

Συνάντηση με το Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγο Π.Σ. Κωνσταντίνο Παχίδη είχε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος το πρωί της Τετάρτης (08/07/2020) στο γραφείο του στο Δημαρχείο στην Ελεούσα. Το Συντονιστή συνόδευε ο Υπασπιστής του Πύραρχος Περικλής Μπόττης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των πυροσβεστικών υπηρεσιών καθώς και το επίπεδο συνεργασίας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου Ζίτσας στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικότερα, αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ζωής και της περιουσίας των ίδιων των πολιτών.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Συντονιστή για την αγαστή συνεργασία που έχει ο Δήμος Ζίτσας με τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Σταθμούς που εδρεύουν στα όρια του ενισχύοντας το έργο τους ποικιλοτρόπως.

Στο επίκεντρο της συνάντησης η στέγαση του Μουσικού Σχολείου και τα τέσσερα νέα Νηπιαγωγεία σε Καμπή, Καλαμιά, Γραμμενίτσα και Αγίους Αναργύρους.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Σοφία Ζαχαράκη, στην Αθήνα, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Κώστα Χαρακλιά.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Θέσαμε στην κα. Ζαχαράκη βασικές προτεραιότητες του Δήμου μας, που αφορούν τις σχολικές υποδομές και το Υπουργείο μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις ώστε να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε πολύ σημαντικά θέματα για την Άρτα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και κατέληξε «Περιμένουμε αυτό το καλό κλίμα να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις μας ». 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, στις επικείμενες χρηματοδοτήσεις και συγκεκριμένα αναφέρθηκαν :

 • Στην στέγαση του Μουσικού Σχολείου και τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν,
 • Στις νέες εγκαταστάσεις σε (4) νηπιαγωγεία σε Καμπή, Καλαμιά, Γραμμενίτσα και Αγίους Αναργύρους,
 • Σε επιπλέον χρηματοδότηση για συντήρηση και προμήθεια εξοπλισμού για τις σχολικές μονάδες του Δήμου,
 • Και στην ανανέωση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών και την πληρωμή για τις επιπλέον εργασίες (κοινόχρηστοι χώροι, τουαλέτες).

Τέλος ο Δήμαρχος, ενημέρωσε την κα. Ζαχαράκη, για τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, για τις ενέργειες που πραγματοποίησε ο Δήμος, με τον κ. Τσιρογιάννη, να αναφέρει ότι « Ο Δήμος όλο το διάστημα της πανδημίας έδρασε έγκαιρα, δεν εφησύχασε και πραγματοποίησε συνεχόμενες και επαναληπτικές απολυμάνσεις. Όσο αναφορά τι σχολικές μονάδες, εκτός από την προμήθεια σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, τακτικές απολυμάνσεις και σχολαστικό καθαρισμό από το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, διαθέσαμε στους μαθητές, που οι οικογένειές τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα,tablet, προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω της τηλεεκπαίδευσης».

Με 24 τακτικά θέματα και με 6 εκτός ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων.

Το Σώμα απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της άμεσης λειτουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας, ύστερα και από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τα οποία αναφέρουν την δημιουργία παρόμοιου πάρκου στα Ιωάννινα, μετά και από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, η λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου με έδρα την Άρτα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλο τον Νομό, δίνοντας ώθηση στη Γεωπονική Σχολή της Άρτας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, καθώς και στην διασύνδεση και ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα και του τομέα της Μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων της Άρτας και όχι μόνο. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων ήταν ξεκάθαρος στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι "η άμεση λειτουργία του Πάρκου είναι μια δίκαιη απαίτηση των Αρτινών. Το θέμα έχει ωριμάσει σε επίπεδο δεσμεύσεων στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν δικαιούται να ξεχνάει προσπάθειες και υποσχέσεις προηγούμενων ετών".

Πρέπει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπεριφέρεται ως Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Δεν δέχομαι να δημιουργηθεί στα Γιάννενα Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και εδώ κάτι άλλο. Στα Γιάννενα να γίνει κάτι το οποίο να συνάδει με την περιοχή το ίδιο για την Ηγουμενίτσα για την Πρέβεζα και ούτω καθεξής. Δεν πρέπει να ρίξουμε καθόλου νερό στο κρασί μας ». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

 • Την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας.

 • Καλεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου παραχωρώντας κατά χρήση, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκταση στην περιοχή των Κωστακιών πλησίον των εγκαταστάσεων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4559/2018.

 • Να προχωρήσει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Αρταίων και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία του Πάρκου και τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

 • Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραβρεθούν ο Πρύτανης ,η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου και οι πολιτικοί φορείς τόπου, να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τις ενέργειες Ίδρυσης του Π.Α.ΤΕ.Π.Η.

 • Τη λειτουργία εντός του Πάρκου 1) Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος 2) Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και 3) Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

 • Ζητά την άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Ηπείρου για τα απαραίτητα έργα και υποδομές για τη δημιουργία και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου

 • Την παροχή στήριξης καθώς και κάθε δυνατή βοήθεια και την χρηματοδότηση από το Δήμο Αρταίων με το ποσό των 100.000,00€, για τις απαιτούμενες ενέργειες εκκίνησης, της δημιουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση»,  κα. Τζένη Ταπραντζή, ανέφερε πως "Διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να υποβαθμίσουν την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία σχολή ήταν ένα αίτημα των Αρτινών δημοτών μας, καθώς επίσης και δίπλα στις σχολές να υπάρχουν τα αντίστοιχα Πάρκα. Το Πάρκο ανήκει στην Γεωπονική Σχολή, υπάρχουν τα στρέμματα, υπάρχει η γνώση γατί να μην γίνει; στηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου και η διεκδίκηση μας θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμική. "

Ενώ στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Παράταξης «Πολίτες με Όραμα», Γιώργος Μπαλάγκας δήλωσε: «Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή του Δημάρχου. Θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα. Θα πρέπει να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις γατί έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και μπορούμε να ανταποκριθούμε στην δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου. Αυτό το δικαιούμεθα και το απαιτούμε".

Ο Επικεφαλής της Παράταξης « Λαϊκή Συσπείρωση » Στράτος Καλλώνης τόνισε πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να στηρίξουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλοι οι αρμόδιοι Φορείς. «Να προχωρήσουμε σε δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρευρεθούν ο Πρύτανης, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου αλλά και όλοι οι Φορείς του τόπου μας και να πάρουν θέση για το θέμα. Όλη η γνώση πρέπει να λειτουργήσει προς των συμφέρον των αγροτών αλλά και στην αξιοποίηση του Πρωτογενούς μας Τομέα.

Η επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», Λίτσα Κιτσαντά, στην δική της τοποθέτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε και άμεσα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για το θέμα που αφορά το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Φοβάμαι και συμμερίζομαι την ανησυχία του Δημάρχου στο ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες μεθοδεύονται από την πλευρά της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και αφορούν το μέλλον των σχολών που βρίσκονται στην Άρτα γενικά. Πρέπει να γίνει συνάντηση με την Πρυτανεία να υπάρξει ορθή και κάθετη άποψη ότι στην Άρτα δεν θα φύγει ποτέ και καμία σχολή, τα τμήματα θα ενισχυθούν, ενώ το Πάρκο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα .Το Πάρκο που σχεδιάζουν στα Γιάννενα δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στα δικά μας σχέδια".

Για το συγκεκριμένο τοποθετήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και οι Αντιδήμαρχοι, Χριστόφορος Σιαφάκας, Γιώργος Πανέτας, Παντελής Κωλέτσος και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Μιχάλης Κοτσαρίνης, ενώ σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομοφώνα τα όσα ανέφερε η εισήγηση του Δημάρχου για την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Αρταίων: "Την επαναλειτουργία του θερινού δημοτικού  κινηματογράφου "Σινέ Ορφέα" από τον Ιούλιο του 2020, με δωρεάν προβολές για τους θεατές ανακοινώνει ο Δήμος Αρταίων. 

 

Ο σχεδιασμός του Δήμου και της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Δήμου Αρταίων (Α.Δ.Α.Ε Ο.Τ.Α) περιλαμβάνει αρχικά, την προβολή ταινιών με την συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας και του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα αλλά και

 

τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, προκειμένου να διευθετηθούν επιμέρους θέματα.  

 

Οι προβολές αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο, ενώ  και θέτουν ως στόχο, οι προβολές να αρχίσουν από τον Ιούλιο, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων και η ΑΔΑΕ ΟΤΑ, ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με εταιρίες παραγωγής ώστε σε δεύτερο χρόνο να προβληθούν και ταινίες πρώτης προβολής.

 

Ήδη, έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του θερινού δημοτικού κινηματογράφου από τα τεχνικά συνεργεία και τα συνεργεία καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου με την πολύτιμη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς. Τα συνεργεία

 

πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης και βαψίματος, επισκευάζονται οι φθορές, γίνεται καθαρισμός και απολύμανση, διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος, ώστε όλα να είναι έτοιμα και ασφαλή προς τους θεατές.  

 

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε σχετικά: " Η επαναλειτουργία και η ανάδειξη του Σινέ Ορφέα ήταν ένας από τους στόχους που είχαμε βάλει για την νέα χρονιά. Δυστυχώς, η πανδημία πήγε πίσω τους σχεδιασμούς μας, καθώς στόχος μας ήταν από την

 

αρχή να υπάρχουν ταινίες πρώτης προβολής. Αλλά, δεν ξέραμε καν την εποχή που κλείνονται οι συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής αν θα ξανανοίξουν και πότε οι κινηματογράφοι. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα γίνεται. Και η πόλη μας αποκτά ένα νέο σημείο

 

συνάντησης για αυτό το καλοκαίρι και για κάθε καλοκαίρι". 

 

Αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, αλλά και καταγεγραμμένων παραπόνων επαγγελματιών και συμπολιτών μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η πόλη της

Πρέβεζας, όσο και οι τοπικές κοινότητες της παραλιακής ζώνης του Δήμου με την υδροδότησή τους.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν είναι τωρινά, αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενα. Δεν έχουμε καμία διάθεση να επιρρίψουμε ευθύνες στη δημοτική αρχή ή τις προηγούμενες ή να κάνουμε μικροπολιτική.

Παρ' όλα αυτά ζητούνται λύσεις με μεθοδικό τρόπο και πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης του νερού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε ως παράταξη, ωστόσο θα πρέπει να μην παραγνωρίζουμε ότι είναι και αναπτυξιακή προϋπόθεση για τον τουρισμό της περιοχής, καθώς και για

την υγεία και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα υδροδότησης του Δήμου Πρέβεζας από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, προκύπτουν κατά βάση από τα έργα υποδομής που απαιτούνται στην πηγή και θα λυθούν οριστικά με

το μεγάλο έργο “Κατασκευή έργων ύδρευσης Νομών Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας”. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της παραλιακής ζώνης προκύπτουν από την ανεπάρκεια των υποδομών (σωληνώσεις) και θα

λυθούν οριστικά με το μεγάλο έργο “Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς, με προϋπολογισμό 5.696.966,56 €”. Σε θετική κατεύθυνση είναι και η

δημοπράτηση του έργου “Ύδρευση Δήμου Πρέβεζας Φάση Β'”, το οποίο από το “Φιλόδημος Ι” μεταφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά δε μπορούμε να μη ζητούμε τα αυτονόητα, για ένα κομβικό ζήτημα για τη ζωή και την οικονομία του Δήμου μας. Και θα πρέπει η δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες, να

φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και καταληκτικά να διαμορφώσει πολιτική για τη διαχείριση του νερού στο Δήμο μας. Οι πολίτες

οφείλουν να γνωρίζουν επακριβώς και από επίσημα χείλη τι ισχύει και τι δεν ισχύει και ασφαλώς τι να περιμένουν μέσα στο καλοκαίρι.

Και απευθύνουμε δημόσια τα παρακάτω ερωτήματα, περιμένοντας και τις ανάλογες τεκμηριωμένες απαντήσεις:

 

1. Έχει διαμορφώσει η δημοτική αρχή ένα πλάνο αναλυτικής καταγραφής για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες;

 

2. Κάθε τρεις και λίγο σημειώνονται σοβαρές βλάβες στο δίκτυο εντός της πόλης της Πρέβεζας. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη συντήρηση του δικτύου;

 

3. Θα αντιμετωπίσουμε και πάλι προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι; Δεσμεύεται η ΔΕΥΑΠ ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα και ότι έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα;

4. Έχει εξαντλήσει η νέα δημοτική αρχή τις δυνατότητες πρόσληψης προσωπικού από προγράμματα ΟΑΕΔ;

5. Έχουν ετοιμάσει η ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) και το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τ.Α. «Αντώνης Τρίτσης», όπως έχουν κάνει άλλες εταιρείες ύδρευσης

πανελλαδικά; Αν ναι, ποια έργα και παρεμβάσεις περιλαμβάνει;

6. Είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΠ να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την ευθύνη για τις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου;

7. Έχει προβλέψει για τη στελέχωση και την εκπαίδευση του προσωπικού;

8. Υπάρχει πρόνοια για την ενδεχομένως αύξηση των τελών και των τιμολογίων που θα φτάσουν στα χέρια των δημοτών;

9. Το μεγάλο έργο ύδρευσης της παραλιακής ζώνης, δίνει λύσεις στο δίκτυο εντός των μικρών χωριών ή θα χρειαστούν extra χρήματα για τις συνδέσεις, τα οποία θα τα επιβαρυνθεί ο Δήμος, η ΔΕΥΑΠ ή οι

δημότες;

10. Έχουν διερευνηθεί οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το “Ήπειρος 2014-2020” για έργα ύδρευσης;

11. Έχετε εξετάσει την περίπτωση ώστε με οδηγίες προς τους πολίτες (σε περίπτωση έλλειψης και όχι μόνο … ) για το ποιες ώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν και πως να το κάνουν, το νερό στις οικίες και

τα καταστήματά τους να λύσουμε μέρος του προβλήματος άμεσα;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης το συγκεκριμένο θέμα. Να υπάρξει ενημέρωση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι παρατάξεις. Προτείνουμε να

ξεκινήσει ο Δήμος Πρέβεζας τις διαδικασίες για την εκπόνηση ενός τριετούς πλάνου διαχείρισης των υδατικών πόρων, έπειτα από διαβούλευση με κατοίκους και ειδικούς, ώστε να “θωρακίσει” την περιοχή

και να διασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες για δημότες και επισκέπτες.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη παραχώρηση σήμερα ο δημάρχος Ιωαννιτών κ. Μωϋσής Ελισάφ και αντιδημάρχοι. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σημειώνονται τα εξής: 

Το πιο καθοριστικό βήμα για να πάρει σάρκα και οστά το έργο δημιουργίας Κέντρου για το παιδί στους χώρους του παλιού Ασύλου Ανιάτων αποτελεί η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος, με πλήρεις τις μελέτες πλέον, θα υποβάλλει τον φάκελο για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν ανάγκη της πόλης εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, καθώς μέσω αυτού θα αξιοποιηθούν οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις του Ασύλου.

«Όταν αναλάβαμε μας περίμενε μία πραγματικά οδυνηρή έκπληξη όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών του συγκεκριμένου έργου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ χαμηλή. Τρέξαμε πολύ γρήγορα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να τις ολοκληρώσουμε. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μπερδεμένο κουβάρι με τις προγραμματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Είχαν υπογραφεί τέσσερις συμβάσεις με διαφορετικούς κάθε φορά συμμετέχοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και έκανε ειδική μνεία στην άριστη συνεργασία του Δήμου με την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την απεμπλοκή της υπόθεσης και την υπογραφή νέας προγραμματικής.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη που με την συμβολή της η διαδικασία ολοκληρώθηκε και παράλληλα άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας.

«Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο δήμος είναι μέσα στις προθεσμίες για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε σύντομα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Τα βιοαπόβλητα

Ο Δήμος Ιωαννιτών το επόμενο διάστημα θα περάσει στην εποχή των καφέ κάδων. Αυτό θα γίνει εφικτό με την υποβολή σχετικής πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσαρμόζεται σε όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μέρος του Περιφερειακού και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιείται. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερη διαχείριση, θα μειώσουμε τις ποσότητες που καταλήγουν στο εργοστάσιο και φυσικά συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος προγραμματισμού Νατάσα Τύρου- Ούζα.

Δύο νέα έργα

Με αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή δρομολογούνται δύο ακόμη σημαντικά έργα στο Δήμο. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, μέσω προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας θα προχωρήσει η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μανωλιάσσας. Με το έργο θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα διακοπών νερού στο χωριό.

Παράλληλα ο Δήμος, υποβάλλει στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, μετά από σχετική πρόσκληση, πρόταση για χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Κοινότητα Κατσικά ύψους 420 χιλιάδων ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει πλήρης και ώριμη μελέτη.

Για τα κρούσματα Covid-19

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και για πιθανές ανησυχίες από το άνοιγμα των συνόρων.

«Η περίοδος του εγκλεισμού έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σ’ αυτή. Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν, το Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο πρέπει να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του και την τουριστική περίοδο πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Υπό μία προϋπόθεση. Να τηρούμε όλοι, μα όλοι, τα υγειονομικά μέτρα και να προφυλάσσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Νομίζω ότι είμαστε σε μονόδρομο», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό Αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση, προχωράει ο Δήμος Ζηρού. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ένταξη του έργου «Βελτίωση αθλητικών υποδομών και χώρων αναψυχής Φιλιππιάδας» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (σ.σ. δεν ψηφίστηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτριο Γιολδάση).

Η πρόταση αφορά τα εξής έργα:

α. Προμήθεια και τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων σε δύο σημεία στη Φιλιππιάδα.

β. Αναβάθμιση των παιδικών χαρών στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας και το Ελευθεροχώρι.

γ. Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού αποδυτηρίων στο γήπεδο “Μπουσούλιζα”.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο ανάθεσης ή υλοποίησης τα εξής έργα:

α. Βελτίωσης των υποδομών στα γήπεδα ποδοσφαίρου “Μπουσούλιζα” Φιλιππιάδας και Νέας Κερασούντας (σ.σ. έχει δημοπρατηθεί και η σύμβαση ανάθεσης θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με συνολικό προϋπολογισμό 460.000 ευρώ).

β. Κατασκευής στεγάστρου στο στάδιο 'Κατερίνα Θάνου” στο Θεσπρωτικό, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.

γ. Αποπεράτωσης στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας (σ.σ. ο στόχος είναι να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους).

δ. Βελτίωσης των εγκαταστάσεων τένις στη Φιλιππιάδα (σ.σ. απομένει η τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων).

ε. Συντήρησης εγκαταστάσεων στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού ύψους 40.000 ευρώ, ενώ προχωρά και η προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής. (σ.σ. Το έργο είναι υπό δημοπράτηση)

στ. Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Δημοτικού γηπέδου Φιλιππιάδας καθώς και την κατασκευή αποδυτηρίων.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής σε σχετική δήλωση αναφέρει: “Όπως έχουμε δεσμευτεί στους συμπολίτες μας, θέτουμε τον αθλητισμό στις πρώτιστες προτεραιότητές μας. Στεκόμαστε δίπλα στους Αθλητικούς συλλόγους αλλά και στους αθλούμενους πολίτες. Έργα που έχουμε προβλέψει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, ενώ κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να αναγγείλουμε έργα βελτίωσης αλλά και κατασκευής νέων σημαντικών αθλητικών υποδομών στον Δήμο μας”.      

Με την ενημερωτική συνάντηση που έγινε στο Πέραμα ολοκληρώθηκε ο ενημερωτικός κύκλος που άνοιξε από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και τον ΟΚΠΑΠΑ.

Σκοπός ήταν αφενός να ενημερωθούν οι πρόεδροι όλων των κοινοτήτων για τις δράσεις και τα προγράμματα τα οποία υλοποιεί ο Δήμος και αφετέρου να υποβάλλουν

προτάσεις για νέες δράσεις που επιθυμούν στηριγμένες στις τοπικές κοινωνικές ανάγκες.

Στη συνάντηση του Περάματος συμμετείχαν οι πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αιβατίδης και Γιώργος Λώλης, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ

Δημήτρης Πάνου και η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Διονυσία Αμπατζίδη.

Ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες και τον ΟΚΠΑΠΑ αναμένει τις προτάσεις από όλους τους προέδρους των Κοινοτήτων ώστε άμεσα να τις αξιολογήσει και να

δρομολογήσει τις παρεμβάσεις που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

 

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος για την τιμή γάλακτος που θα εισπράξει φέτος ο παραγωγός από τις γαλακτοκτομικές εταιρίες και βιομηχανίες. Δυστυχώς κι εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες που έχουν μπερδέψει τους παραγωγούς. Ενώ γίνεται λόγος και καλλιεργούνται προσδοκίες στους παραγωγούς ότι η τιμή του γάλακτος θ' ανέβει και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό με μέση τιμή τα 94 λεπτά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Όταν, κυρίως οι μικροπαραγωγοί, συζητούν με εμπόρους και εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίων για την τιμή που εκτιμούν ότι θα ισχύει από το φθινόπωρο, απογοητεύονται πλήρως καθώς τους λένε ότι θα είναι μόλις τα 77 λετπά το κιλό. Δηλαδή θα υπάρχει αύξηση 2 λεπτά, από τα 75 που πουλούσαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όπως μας ενημέρωσαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στην οποία απευθυνθήκαμε, όντως η τιμή του γάλατος και ειδικά του πρόβειου, εκτιμάται ότι λόγω αυξημένης ζήτησης και κορωνοϊού, θ' ανέβει αλλά η αύξηση δεν αφορά τους μικροπαραγωγούς. Θα την εισπράξουν όσοι διαθέτουν προς πώληση πάνω από 20 τόνους ετησίως και η ποιότητα του γάλα΄κτος πληροί συγκεκριμένες υψηλές προδιαγραφές. Για όλους τους υπόλοιπους η τιμή θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα ίσως αυξημένη κατά 1 ή το πολύ 2 λεπτά το κιλό, όπως προαναφέραμε. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369