ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπάρκας, κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέμα "Σχετικά με ¨δανεικούς¨ εργαζόμενους στις τράπεζες". Ακολουθεί η ερώτηση.

Προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Σχετικά με ΄΄δανεικούς΄΄ εργαζόμενους στις τράπεζες».

Το νομοθετικό πλαίσιο της τελευταίας δεκαπενταετίας έχει οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μέσω της γενίκευσης της χρήσης της προσωρινής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών της, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και θυσιάζοντας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. 2956/2001 θέσπισε επίσημα τη λειτουργία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), οι οποίες προωθούν την εργασία με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Να επισημανθεί, ότι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στο τραπεζικό τομέα, στις τουριστικές μονάδες, και άλλων ειδών Ν.Π.Ι.Δ και Ν.Π.Δ.Δ. εργάζονται κάτω από το εν λόγω εργασιακό καθεστώς.

Σε γενικές γραμμές οι ΕΠΑ (άμεσος εργοδότης) προσλαμβάνουν εργαζόμενους, προκειμένου να τους ενοικιάσουν σε μια δεύτερη επιχείρηση, τη λεγόμενη «χρήστρια». Έτσι, ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του σε μια επιχείρηση υπό τις εντολές του έμμεσου εργοδότη, ενώ υπάγεται στο εργασιακό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ΕΠΑ. Τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις είναι όχι μόνο η επίτευξη χαμηλού εργασιακού κόστους και δημιουργία προσωπικού πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά και η παράκαμψη ευνοϊκών εργασιακών ρυθμίσεων όπως οι νόμιμες αποδοχές και η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Ειδικότερα, στο τραπεζικό τομέα οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δε καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ και κατά συνέπεια βιώνουν εντατικοποίηση της εργασίας με συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας, αδυναμία λήψης κανονικών αδειών , εκβιασμούς και κλίμα εκφοβισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενες στο κλάδο της καθαριότητας, οι οποίες έχουν άμεσο εργοδότη την εταιρεία “La bolaget” και έμμεσο την “EUROBANK”, δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με μειωμένες απολαβές έως και 55%. Παράλληλα, η τράπεζα σχεδιάζει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για το «έργο» της καθαριότητας, ασκώντας επιπρόσθετη πίεση στις εργαζόμενες.

Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) έχει καταφέρει με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του να πετύχει τρίμηνη αναστολή της μείωσης των αμοιβών του και αναβολή της προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για την καθαριότητα απέναντι στις επιδιώξεις άμεσου και έμμεσου εργοδότη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να γίνονται μέλη των επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου 1264/82 ανεξάρτητα εάν εργοδότης τους είναι ο κύριος της επιχείρησης που τους απασχολεί ή τρίτος;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους «δανεικούς» εργαζόμενους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Μπάρκας Κώστας
Τζούφη Μερόπη
Καφαντάρη Χαρά
Ιγγλέζη Κατερίνα
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

emailcontact

 

 

Δυναμικά ξεκίνησε τη θητεία του το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Θεσπρωτικού. Ήδη ανήγγειλε τη διοργάνωση τριών εκδηλώσεων για το εορταστικό πρόγραμμα της Αποκριάς, ενώ σχεδιάζει πολλές περισσότερες. 

 

Apokri._Lampadidromia.jpegEkd._Tsiknopempths.jpeg

 

Ekd._Kyriakhs_23_Fevroyariou.jpeg

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, διοργανώνει ενημερωτική Ημερίδα Διαβούλευσης στα Ιωάννινα, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Programma_Ioannina.pdf

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369