Πολιτισμός
Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Πεκίνο και τις δύο αθηναϊκές της παραστάσεις στο Ηρώδειο,τα θρυλικά πουλιά του Θεάτρου Τέχνης ταξιδεύουν στην Άρτα, την  Πέμπτη 28 Αυγούστου στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.
Μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Πεκίνο και τις δύο αθηναϊκές της παραστάσεις στο Ηρώδειο, τα θρυλικά πουλιά του Θεάτρου Τέχνης ταξιδεύουν στην Άρτα, την  Πέμπτη 28 Αυγούστου στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας.

Είναι η τρίτη φορά που αναβιώνει η παράσταση του Καρόλου Κουν (σκηνοθετημένη το 1959) μετά το θάνατό του και φέτος ανέλαβαν ο Νίκος Μπουσδούκος και ο Γιάννης Δεγαΐτης να την ξαναζωντανέψουν, ανασκαλεύοντας στις μνήμες τους τις εμπειρίες τους από τις πρώτες παραστάσεις εκείνες στις οποίες συμμετείχαν παλιότερα. Η πρώτη της παρουσίαση, στο Ηρώδειο, ήταν επεισοδιακή, η συνέχεια απρόβλεπτη. Μια δημιουργία που απαγορεύτηκε έφτασε να γίνει θρυλική και να διατηρεί ακόμα το μύθο της.

Οι Όρνιθες πρωτοπαρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 414 π.Χ. και πήραν το 2ο βραβείο. Τη σημερινή αναβίωση ανέλαβαν με ευθύνη, δέος, και σεβασμό, οι μαθητές των μεγάλων δασκάλων: τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Κωστής Καπελώνης και ο Θόδωρος Γράμψας, τη διδασκαλία της χορογραφίας η Μαρίζα Τσίγκα, η Βικτωρία Τασοπούλου και η Βανέσα Ανδρικοπούλου. Τη μουσική διδασκαλία ο Θοδωρής Οικονόμου με την Μαρίνα Χρονοπούλου, την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών η Κατερίνα Σωτηρίου.

Οι Όρνιθες του Κουν και του Τσαρούχη, του Χατζιδάκι, της Ζουζούς, του Χατζημάρκου, του Μπάκα, του Λαζάνη, του Κουγιουμτζή και εκατοντάδων άλλων ηθοποιών δεν είναι μόνο μια εξαιρετική και μες στον χρόνο αξεπέραστη παράσταση. Είναι «σύμβολο», λέει ο Διαγόρας Χρονόπουλος. «Συμβολίζει» την αντοχή του Θεάτρου Τέχνης στον χρόνο, το πνεύμα και την φιλοσοφία του από γενιά σε γενιά, την ανάγκη διατήρησης της μνήμης, τον σεβασμό στους δασκάλους, την επιθυμία να ξανακούσεις το «Ω καλή μου ξανθιά», την ανυπομονησία να ξαναδείς την εμφάνιση των πουλιών, τη γλυκιά μου Αηδόνα.

Μετάφραση-Διασκευή:Βασίλης Ρώτας
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν 
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης
Μουσική:Μάνος Χατζηδάκις
Χορογραφία:Ζουζού Νικολούδη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Διαγόρας Χρονόπουλος, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας


Παίζουν: Νίκος Μπουσδούκος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Λέμπερος,Γιάννης Καρατζογιάννης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Παναγιώτης Σούλης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Δομινίκη Μητροπούλου, Παναγιώτης Σούλης, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Κώστας Βελέντζας, Γιάννης Δεγαϊτης, Αριστείδης Σταύρου, Αλέξανδρος Πέτρος, Ηλέκτρα Καπετανάκη, Μάριος Κωνσταντίνου, Χάρης Ανδριανός, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Χριστίνα Δαλαμάγκα, Βερονίκη Δαβάκη κ.α.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

e horos logo