Σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Ρομά που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο λεκανοπέδιο καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εξοχής βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Ιωαννιτών για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοιού.

Στο διάστημα αυτό έγινε και καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Σε συνέχεια των επαφών αυτών και της συνεργασίας που υπήρξε, σήμερα αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επιτόπιας ενημέρωσης στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αιβατίδης, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Διονυσία Αμπατζίδη, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τονίστηκε σε όλους η ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και επισημάνθηκε ότι η οδηγία για παραμονή στο σπίτι αποτελεί προυπόθεση για την διασφάλιση της υγείας.

Στις οικογένειες των Ρομά διανεμήθηκαν προστατευτικές μάσκες καθώς και γάντια.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

 Ακόμη μία δράση του Δήμου Αρταίων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της υγειονομικής κρίσης, προστίθεται και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις διευρυμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχει από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Αρταίων, στους πολίτες  που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.
Αυτή την φορά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου θέτουν σε ισχύ  γραμμή ψυχολογικής στήριξης με στόχο την ψυχολογική βοήθεια  όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του Covid-19.
«Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στελεχώνεται από Ψυχολόγους της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αρταίων οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική βοήθεια- υποστήριξη σε συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και θα απαντούν σε ερωτήσεις και προβληματισμούς » ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νίκος Λίοντος. 
 
Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από  ώρες 7:00 έως 15:00: στο 2681077400 στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης για την Βία κατά των Γυναικών και στο τηλέφωνο 2681362138 του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αρταίων.
 

Το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προμήθεια δύο συστημάτων FaceCrandle καθώς και υλικό για την προστασία υγειονομικών στα Νοσοκομεία ικανοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα για την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Τα δύο Νοσοκομεία της πόλης καθώς και το Πανεπιστήμιο δίνουν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμος θεωρεί καθοριστική την συμβολή τους και από την πλευρά του συμβάλλει για την ενίσχυσή τους, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Παροχή υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο προσφέρει ο Δήμος Πωγωνίου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU. Η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνδεση στα 14 επιλεγμένα σημεία θα γίνεται από τη συγκεκριμένη πύλη.

Έτσι, οι δημότες θα απολαμβάνουν πλέον ακόμη υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στα σημεία δωρεάν πρόσβασης όπως δημαρχεία, πλατεία, κέντρα υγείας, βιβλιοθήκες κ.λπ, ενώ παράλληλα γίνεται επέκταση του υπάρχοντος δικτύου.

«Ο Δήμος Πωγωνίου ήταν ο 1ος Δήμος της Ηπείρου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να ικανοποιούμε τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας. Πρόκειται για μία παράλληλη δράση που λειτουργεί επικουρικά στο ήδη υπάρχον ασύρματο δίκτυο προσφέροντας πιο υψηλές ταχύτητες» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσω του προγράμματος καλύπτονται τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης των σημείων πρόσβασης Wi-Fi ενώ ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της συνδεσιμότητας (συνδρομή στο Διαδίκτυο), της συντήρησης και της λειτουργίας του εξοπλισμού για τουλάχιστον 3 έτη.

Το πρόγραμμα WiFi4EU υλοποιείται στις εξής Τοπικές Κοινότητες: Καλπακίου, Δελβινακίου, Παρακαλάμου, Δολιανών, Κτισμάτων, Πωγωνιανής, Βήσσανης, Κεφαλοβρύσου

Είκοσι χιλιάδες μάσκες για τους Δήμους της Ηπείρου παρέδωσε σήμερα στα Γιάννινα ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλίας Γιάτσιος.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση, του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, άλλων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από δήμους της περιοχής.

Οι μάσκες προορίζονται για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα οι ανάγκες τόσο των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές για μέσα ατομικής προστασίας είναι αυξημένες.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας αναφέρει: "Η κυβέρνηση, κάτω από τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, την αναγνώριση της κοινωνίας στην εργασία και την προσφορά των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» (ΒΣΣ) και κυρίως κάτω από την πίεση των εργαζομένων κυκλοφόρησε «σχέδιο» προκήρυξης του ΑΣΕΠ με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Όμως η κατανομή των θέσεων, όπως γίνεται, μας παραπέμπει στην προκήρυξη 3Κ/2018 και στην εξαπάτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις τελικά έμειναν απ’ έξω.

Όπως προσδιορίζονται οι θέσεις στο σχέδιο της προκήρυξης παρατηρούμε ότι οι θέσεις με ειδική εμπειρία (στήλη 3) είναι κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο πρόγραμμα ΒΣΣ. Από τον ΑΣΕΠ ή το υπουργείο εσωτερικών δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία διευκρίνιση ότι στις θέσεις με γενική εμπειρία (στήλη 2) θα υπολογιστεί η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο ΒΣΣ. Όπως επίσης το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα στους δήμους το υπόδειγμα βεβαίωσης ειδικής εμπειρίας για το υπάρχον προσωπικό.

Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, δεν σταματάει στο σχέδιο προκήρυξης.

Πολλοί εργαζόμενοι που καθημερινά εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση τους επιβάρυνε με επιπλέον αρμοδιότητες, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Κυβέρνηση και δήμαρχοι υποκριτικά μιλούν για τους ήρωες της πρώτης γραμμής και με ευθύνη τους σε δεκάδες δήμους οι εργαζόμενοι είναι από 3 έως 7 μήνες απλήρωτοι (στο Νομό μας, 4 μήνες στο Δήμο Πρέβεζας και 6 στο Δήμο Ζηρού), ενώ δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες και διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τη δόση πληρωμής των εργαζόμενων στο ΒΣΣ.

Κυβέρνηση και δήμοι πρέπει να δώσουν λύση εδώ και τώρα. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και εφησυχάζουν το λαό με το να λένε ότι το "Βοήθεια στο Σπίτι" θα παίξει ειδικό ρόλο για τη φροντίδα συνανθρώπων μας στον κορονοϊό και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν σε πολλές περιπτώσεις κατάλληλα και επαρκή γάντια, μάσκες, ειδικές στολές, κ.α. μέσα προστασίας. Δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση και φροντίδα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι άνθρωποι που φροντίζουν από τον ιό. Υποτιμούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους με το να τους έχουν διαρκώς απλήρωτους ενώ προσφέρουν εργασία και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική και επικίνδυνη.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη. Η κρατική ευθύνη είναι πρώτη και μεγαλύτερη όσο και αν η κυβέρνηση εσκεμμένα την αφήνει στην άκρη, βάζοντας μάλιστα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ακόμη μια φορά σε καραντίνα και λειτουργώντας εις βάρος των εργαζομένων του "Βοήθεια στο Σπίτι" και του λαού που ωφελείται από τις υπηρεσίες του.

Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρει και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Κυβέρνηση και δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να σταματήσουν τον εμπαιγμό και να δώσουν τέλος στην ομηρία των συναδέλφων. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
 • Να πληρωθούν έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους.
 • Να διατεθούν επαρκώς, δωρεάν και άμεσα από τους Δήμους της περιοχής, μέσα απολύμανσης και προστασίας με βάση τα όσα προβλέπονται για τους υγειονομικούς.
 • Άμεση χορήγηση στους συναδέλφους των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ΚΥΑ 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208 Β’/2019)
 • Ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
 • Για όλους τους συναδέλφους που είναι απλήρωτοι να υπάρχει αναστολή πληρωμών σε Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου
 • Οριστική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

   Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γραμματέας

         Μισηρλής Γεώργιος                                                                                 Σαρόγλου Μαρίνα"

Η δημοτική παράταξη "Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα" σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξλης: "Πιστή στην πολιτική της στάση να στηρίξει κάθε μέτρο που λαμβάνεται από το Δήμο Ιωαννιτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», υπερψήφισε τη δέσμη μέτρων που πρότεινε η Δημοτική Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ωστόσο, όπως ανέδειξαν τα μέλη μας στη διάρκεια της συζήτησης, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν.

Άτολμη και πρόχειρη η Δημοτική Αρχή ακόμα και σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης των συμπολιτών μας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν μπήκε ούτε καν «στον κόπο» να κοστολογήσει τα προτεινόμενα από αυτήν μέτρα.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής θα έπρεπε να είναι η άμεση και αποφασιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που πλήττονται από ένα σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, η οποία, όμως, για να έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο και να μην αποτελεί απλά «ασπιρίνη» στο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι γενναία αλλά και να εκτείνεται χρονικά πολύ πέραν από την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και σίγουρα να μην αφορά μόνο την περίοδο που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους.

Η από 20/03/2020 ΠΝΠ για τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή πλήττονται από τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορονοιού COVID-19, προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι Δήμοι στην κατεύθυνση αυτή. Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής κινούνται, δυστυχώς, αυστηρά πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Η παράταξη μας θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πληττόμενους, το τεράστιο χρηματικό απόθεμα των 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε ως παρακαταθήκη. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που να βοηθούν πραγματικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σκεπτόμενη «έξω από το κουτί».

Στην κατεύθυνση αυτή προτείναμε τις ακόλουθες κοστολογημένες παρεμβάσεις :

1. Οριζόντια μείωση κατά 50% των συντελεστών των δημοτικών τελών για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν αναστείλει την οικονομική τους δραστηριότητα) και διαθέτουν κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που περιλαμβάνονται στην Απόφαση 1062/2020 (ΦΕΚ 949 Α) του Υφυπουργού Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα γενικά μέτρα στήριξης. Η μείωση θα έχει ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020 μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας. Θα αποτυπώνονται στον επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτροδότησης με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού. Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας για τα προβλεπόμενα έσοδα από τα δημοτικά τέλη από τις επιχειρήσεις, αλλά και τον κατάλογο των πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, το μέγιστο πιθανό κόστος της συγκεκριμένης μείωσης υπολογίζεται στις 65.000 έως 75.000 ευρώ κάθε μήνα.

2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις. Η μείωση θα έχει ισχύ από την ημερομηνία άρσης των μέτρων και για ολόκληρο το 2020. Το ποσό της οφειλής θα προσδιορίζεται με την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερόμενου για την έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τη σχετική αίτηση. Για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έως σήμερα λάβει την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και έχουν καταβάλλει το αναλογούν ποσό του 50% που προβλέπεται από το νόμο, θα γίνεται συμψηφισμός αυτού του ποσού με το νέο υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την προτεινόμενη μείωση του συντελεστή. Το κόστος της παρέμβασης αυτής για το 2ο εξάμηνο του 2020 υπολογίζεται στις 90.000 ευρώ.

3. Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 20 εργατών καθαριότητας και οδηγών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 4 μηνών (δυνατότητα που δίνεται βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου) για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό που παρατηρείται αυτή την περίοδο μετά τις άδειες ειδικού σκοπού που έχουν δοθεί αλλά και της αποχής από την υπηρεσία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το κόστος υπολογίζεται στις 30.000 μηνιαίως.

4. Επίσπευση των διαδικασιών για την πλύση – απολύμανση των κάδων στο σύνολο του Δήμου, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, με αξιοποίηση και του πλυντηρίου του Δήμου αλλά και του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συχνότητα στις απολυμάνσεις.

5. Άμεση δημοπράτηση της προμήθειας των 4 απορριμματοφόρων που εκκρεμεί αδικαιολόγητα από τις αρχές Οκτωβρίου, για την ανακούφιση του υφιστάμενου στόλου. Η πίστωση των 630.000 ευρώ στον κωδικό 02.20.7132.005 είναι εξασφαλισμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

6. Μείωση κατά 50% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους των πωλητών (επαγγελματιών – παραγωγών) στις Λαϊκές αγορές του Δήμου και τη διαμόρφωση του στα 5 ευρώ με άμεση ισχύ. Το κόστος υπολογίζεται στις 2.500 ευρώ μηνιαία.

7. Εξέταση από τη ΔΕΥΑΙ της δυνατότητας απαλλαγής από το πάγιο τέλος ύδρευσης και αποχέτευσης με άμεση ισχύ και έως το τέλος του 2020 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση.

8. Να υπάρξει μέριμνα από τη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου για όσους μαθητές των δομών του έχουν προπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων για όλο το έτος και δεν μπορούν έτσι να υπαχθούν στην προτεινόμενη απαλλαγή για τους μήνες που οι εν λόγω δομές παραμένουν κλειστές.

9. Να υποβληθεί αίτημα του Δήμου στην ΚΕΔΕ ώστε να γίνει συνολική παρέμβαση που θα αφορά την οικονομική ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον επιχορηγήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φορτίο που έχουν αναλάβει. Στο αίτημα να συμπεριληφθεί και η πρόταση για αναστολή απόδοσης για το 2020 του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Φόρου Εισοδήματος για Έσοδα Ακινήτων που θα επιβαρύνουν τον Δήμο μας με 340.000 ευρώ τη φετινή χρονιά.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το σύνολο των προτάσεών μας κοινοποιήθηκε σε επιμελητηριακούς και επαγγελματικούς φορείς".

Επιταχύνονται οι διαδικασίες από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε μέσα στον Απρίλιο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κάλυψη των 2.909 θέσεων για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην λίστα των 278 δήμων εντάσσεται και ο Δήμος Αρταίων που θα προσλάβει 15 μονίμους υπάλληλους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τοπρόγραμμα "ΒοήθειαστοΣπίτι" είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που διαθέτει για όλες τις Δημοτικές Ενότητες ο Δήμος Αρταίων και απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, άτομα που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως,σεάτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, άτομα που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωσητηςποιότηταςζωήςτων ατόμων αυτών παρέχοντας συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά από εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι 15 θέσεις που προκηρύσσονται για τον Δήμο Αρταίων είναι οι εξής:

Μία θέση ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, μία θέση ΠΕ Κοινωνιολόγων, τρεις θέσεις ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, πέντε θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, πέντε θέσεις ΥΕ οικογενειακών Βοηθών.          

 

   

Στο μεταξύ εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών του Δήμου Αρταίων

Μία σειρά μέτρων ανακούφισης και στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών του Δήμου Αρταίων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση.

«Οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες και είναι καθήκον μας να συνδράμουμε στην ελάφρυνση και στην βιωσιμότητα των Τοπικών μας Επιχειρήσεων. Παραμένουμε δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους αλλά και σε όλους τους δημότες μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και προχωράμε σε μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης. Είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε την κρίση και θα την ξεπεράσουμε όλοι μαζί » ανέφερε ο  Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Τα μέτρα που προτάθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

 • Απαλλαγή των τροφείων σε βρεφονηπιακούς, και παιδικούς  σταθμούς, αλλά και διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου
 • Απαλλαγή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού).
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
 • Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων των καταστημάτων (0,5%).
 • Από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.

                      

Η Δημοτική Παράταξη Πρέβεζας "Ανάπτυξη τώρα" σε ανακοίνωσή της προς την οικονομική επιτροπή ζητάει την έκτακτη ενίσχυση των κοινωνικών δομών της πόλης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "ΠΡΟΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

 1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ : ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ 30.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ.

Την δέσμευση και μεταφορά 30.000 ευρώ από τα ίδια έσοδα του δήμου (συγκεκριμένα από τον κωδικό 02307425002 τεχνικός σύμβουλος για την υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου), προς το κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο για την στήριξη των συνδημοτών μας που βρίσκονται στο περιθώριο. Την κάλυψη και δράση του συγκεκριμένου κωδικού μπορεί να την αναλάβει η τεχνική υπηρεσία (άλλοι δήμοι την δίνουν και στους ειδικούς συνεργάτες !!!).

Με την απόφαση αυτή, διασφαλίζουμε την λειτουργία, τόσο του Κοινωνικού Παντοπωλείου όσο και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Πρεβέζης, ώστε να προσφέρουν σε περισσότερους συνανθρώπους μας βασικά επισιτιστικά αγαθά και φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση θα καλύπτει αποκλειστικά τις δαπάνες λειτουργίας του – Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες, για προμήθεια   των αγαθών και φαρμάκων.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην τοπική μας κοινωνία.

Ως δήμος πρέπει να σταθούμε δίπλα στους δημότες μας. Ζούμε σε μια εποχή που θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και είναι η ώρα να χτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες να δείξουμε ότι θέλουμε και ξέρουμε να προστατεύουμε τους δημότες μας. Με την απόφαση αυτή διασφαλίζουμε ότι πάρα πολλοί συντοπίτες μας θα συνεχίσουν και πολλοί άλλοι που θα βρεθούν στην ανάγκη θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.   Οι συνδημότες μας που βρίσκονται στο περιθώριο είναι πάρα πολλοί και χρειάζονται ενίσχυση.

 • (υπάρχουν πολλοί κωδικοί από ίδια έσοδα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα για τους συνδημότες μας ας γίνει η αρχή και … συνεχίζουμε.

ΠΡΕΒΕΖΑ 8/04/2020

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

ΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                     ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ     ΣΤΥΛΟΣ ΙΩΣΗΦ       ΛΟΥΦΕΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ"

Στο σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διαβούλευσης στάλθηκε η πρόταση ανάπλασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο μέχρι το τέλος του μήνα οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι παρατάξεις και οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους ώστε στη συνέχεια η πρόταση να κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί ζωτικό χώρο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σημείο αναφοράς για τους πολίτες.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάπλασή του με άξονα την απόδοση στους πολίτες.

Αυτή είναι και η βασική αρχή που διέπει την πρόταση η οποία στηρίζεται στο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αναγνώριση της ιστορικότητας και της σπουδαιότητας του χώρου, στις υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η τοπογραφία και οι χρήσεις που αναπτύσσονται εντός του πάρκου οριοθετούν τρεις θεματικούς τομείς παρεμβάσεων:

-         Χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων

-         Χώρο πολιτιστικών εγκαταστάσεων

-         Φυσικό περιβάλλον.

Ο χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ και πίστα ανάπτυξης skate park.

Στον «τομέα» των πολιτιστικών εγκαταστάσεων προτείνεται η ολοκληρωτική επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, η ανακατασκευή της παιδικής χαράς και η ανάπλαση του χώρου περιμετρικά της λίμνης για την ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στον «τομέα» του φυσικού περιβάλλοντος προτείνεται η επισκευή των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από όλους τους επισκέπτες του πάρκου, η διατήρηση των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρομών, η διαμόρφωση ποδηλατικής διαδρομής περιμετρικά του πάρκου και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών κήπων.

Επιπλέον προτείνονται:

-Η διατήρηση και ανάδειξη των τεσσάρων εισόδων του πάρκου.

-Η αποκατάσταση της περίφραξης και η προσθήκη μεταλλικών κιγκλιδωμάτων επί του υφιστάμενου χαμηλού τοιχίου, όπου είναι απαραίτητο.

-Η τοποθέτηση πινακίδων περιήγησης και πληροφόρησης στις εισόδους και σε διάφορα σημεία του πάρκου (Info Points).

-Η τοποθέτηση διαφορετικών τύπων καθιστικών.

-Η ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών ιστών.

Η κατάθεση της πρότασης αποδεικνύει την βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει τάχιστα στην ανάπλαση του Πάρκου ώστε να ανακτήσει την θέση που του αξίζει. Εκτιμά ότι η πρόταση αυτή θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ενός γόνιμου και αποδοτικού διαλόγου τόσο με τις παρατάξεις όσο και με την τοπική κοινωνία ώστε μέσα από την σύνθεση να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στις 4 Μαΐου δημοπρατείται και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα ακόμη έργο για Καλογερικό και την Ανέζα, του Δήμο Αρταίων, προϋπολογισμού, 352.000 ευρώ.

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και από πόρους του Δήμου Αρταίων.

Ειδικότερα το έργο αφορά την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου στο Καλογερικό και την Ανέζα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού. Στόχος του έργου αυτού είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των πτηνο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής.

«Ένα ακόμη σημαντικό έργο για τους δημότες μας, που αφορά την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων, δημοπρατείται και βαδίζει προς υλοποίηση. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πτηνο- κτηνοτρόφων και των αγροτών της περιοχής μας και κατ΄ επέκταση η αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Πανέτας.

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Το ποσό των 2 εκ. ευρώ θα διαθέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για στήριξη των αγροτών και για παροχή ρευστότητας στην αγροτική οικονομία. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά αποζιώσεις που έχουν εγκριθεί αλλά έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους δικαιούχους. Αυτό δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης. 

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369