ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Με το κλείσιμο του 2018 στο Δήμο Ιωαννιτών προέκυψε, για 4η συνεχόμενη χρονιά, ένα σημαντικό πλεόνασμα 2.2 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά.

Αποδεικνύουμε με τον τρόπο αυτό ότι η χρηστή οικονομική διαχείριση έχει συνέχεια και συνέπεια. Ο Δήμος μας αποτελεί κατά γενική ομολογία, έναν απόλυτα

οικονομικά υγιή Δήμο, που έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών».

Αυτό τόνισε με δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας (φωτό), αναλύοντας στη συνέχεια τις δράσεις και τα έργα που θα

χρηματοδοτηθούν άμεσα, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Πρόκειται για έργα υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων, έργα και δράσεις από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών κ.α.

Όσον αφορά τα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Κατηρτσίδη, το πλεόνασμα

των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμεται σε σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

 • Την προμήθεια 4 νέων απορριμματοφόρων για τις ανάγκες αποκομιδής απορριμμάτων, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ

 • Την ανάθεση της υπηρεσίας για τη συλλογή των βιοαποβλήτων επιχειρήσεων και λαϊκών αγορών με 180.000 ευρώ

 • Την προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία πράσινων σημείων σε περιοχές του Δήμου, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ

 • Τη χρηματοδότηση μιας ολοκληρωμένης καμπάνιας ευαισθητοποίησης των κατοίκων μέσω εντύπων και ΜΜΕ, ύψους 25.000 ευρώ

 • Την πρόσληψη 40 συμβασιούχων 2μινης και 8μηνης διάρκειας έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού που καθυστερεί αδικαιολόγητα με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.

 • Την ενίσχυση της πίστωσης για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου με 245.000 ευρώ.

Παράλληλα εγγράφηκαν πιστώσεις για 3 νέα, σημαντικά έργα που βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο μελετητικής ωριμότητας.

 • 100.000 ευρώ για την ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου στο ιστορικό κέντρο του Κληροδοτήματος Γκαστή για τη λειτουργία κέντρου υποστήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπου θα παραχωρούνται δωρεάν οι χώροι και οι υποδομές για νέους επιστήμονες που θέλουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους.

 • 200.000 ευρώ, με δέσμευση πίστωσης 50.000 για το 2019, για την αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ.

 • 70.000 ευρώ, με δέσμευση πίστωσης 30.000 για το 2019, για την ανακατασκευή του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου στο αθλητικό κέντρο Κατσικάς.

Τέλος, χρηματοδοτείται και ένα πλέγμα άλλων σημαντικών παρεμβάσεων:

 • 60.000 ευρώ επιχορήγηση στον ΝΟΙ για τη διεξαγωγή ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος, τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας κάτω των 23 ετών.

 • 80.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση στον ΟΚΠΑΠΑ για τη λειτουργία μιας νέας δομής, του ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ στα Καρδαμίτσια.

 • 30.000 ευρώ για την υποβολή στο Κτηματολόγιο 1.000 περίπου ακινήτων του Δήμου. Μια διαδικασία που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας και σύντομα θα κατατεθούν οι δηλώσεις ώστε να κατοχυρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

 • 10.000 ευρώ για μελέτες και τεύχη δημοπράτησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικάς ώστε να υποβληθεί άμεσα η πρόταση χρηματοδότησης ανακατασκευής του κτιρίου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

 • 17.000 ευρώ για μια σημαντική δράση, ενταγμένη στον συμμετοχικό προϋπολογισμό του Δήμου, τη διεξαγωγή του 1ου Εθνικού τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια

 • Την προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος αυτόματου ποτίσματος στο γήπεδο των Μαρμάρων 25.000 ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε και στην επιχορήγηση των πολιτιστικών Συλλόγων για το 2019 με μεγαλύτερο κονδύλι από πέρσι, αφού φέτος αναμένεται να επιχορηγηθούν πάνω από 40 Σύλλογοι, στην επικαιροποίηση της απόφασης συμμετοχής και οικονομικής στήριξης το Δήμου στη ΣΧΕΔΙΑ με το ποσό των 15.000 ευρώ ετησίως και στην ανανέωση παραχώρησης οικοπέδου 17 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννενα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του στην περιοχή του Σταυρακίου, όπου έχει δημιουργηθεί μια κυψέλη αθλητισμού για τα παιδιά των Ιωαννίνων.

«Είναι φανερό πως η δέσμευσή μας να επιστρέψουμε σε έργα τα χρήματα των συμπολιτών μας γίνεται πράξη. Ο Δήμος δεν είναι αποταμιευτής και το ταμειακά του διαθέσιμα, για τα οποία συχνά ακούμε κριτική από την αντιπολίτευση, είναι δεσμευμένα σε έργα και δράσεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ήδη τους προηγούμενους μήνες η απορροφητικότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη με αποτέλεσμα το ταμειακό υπόλοιπο από 22 εκ. ευρώ να πέσει στα 20. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα ώστε τα έργα και οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει προς όφελος των συμπολιτών μας να προχωρήσουν άμεσα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γιωτίτσας.

 

 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 

 KarzPreveza

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή της  προς Προέδρους Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, ζητάει από κάθε σύλλογο που λειτουργεί χορευτικό τμήμα να προτείνει δύο

 

ζευγάρια χορευτών προκειμένου να πάρουν μέρος σε παράσταση της ΠΣΕ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 3 Οκτωβρίου.

 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που έχει θέμα: 'Επιλογή χορευτών για την παράσταση της ΠΣΕ στο Ηρώδειο' αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

 

Η ΠΣΕ στις 3 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εκδήλωση ηπειρώτικης Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μεταξύ των  συντελεστών της εκδήλωσης θα είναι και χορευτικά

 

που θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς και θα απαρτίζονται από χορευτές των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων μελών μας.

 

Προκειμένου να συγκροτηθούν τα χορευτικά αυτά παρακαλείσθε κάθε σύλλογος, να μας προτείνει με ευθύνη του, δύο ζευγάρια χορευτών, των καλύτερων, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

 

ώρα 11 πρωινή, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                                                                                                                      Γιώργος Δόσης                                                                    Κώστας Γαβριήλ

 

Μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση. Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.

Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές Τρίτων Χωρών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να επισπεύδονται – κατά το δυνατόν – οι σχετικές διαδικασίες.

Το ΥπΑΑΤ εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα νέων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες εξαγωγής και ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματός τους.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Η Υδρα, η Ναύπακτος, το Ναύπλιο και η Μονεμβασιά έχουν τα πρωτεία φέτος στον πασχαλινό τουρισμό (Μ. Παρασκευή ώς Δευτέρα του Πάσχα), σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ενώ στην Ήπειρο ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι τα Ιωάννινα με την πληρότητα να αγγίζει το 90%. Ένας δεύτερος και ελαφρώς οικονομικότερος προορισμός για την Ήπειρο, είναι το Μέτσοβο με την πληρότητα να φτάνει στο 77%.

Η έρευνα αφορά ανεξάρτητα διαμερίσματα με το σήμα του ΕΟΤ και βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη του Απριλίου.

 Σε μια χρονιά που αναμένεται νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά τα ερωτήματα για το εάν υπάρχουν επαρκείς υποδομές στη χώρα μας και πόσο μεγάλες είναι οι παρενέργειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων παραμένουν.
 

Σύμφωνα με την έρευνα, η πληρότητα στα καταλύματα αρκετών δημοφιλών προορισμών είναι αυξημένη σε σχέση με το 2018 και σε αυτό βοηθά ο θρησκευτικός τουρισμός: ορθόδοξοι από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία που θέλουν να περάσουν το Πάσχα στη χώρα μας, αλλά και καθολικοί από χώρες της δυτικής Ευρώπης που δείχνουν προτίμηση στα νησιά Σύρο, Τήνο και Κέρκυρα.

Ο συνδυασμός μάλιστα με την Πρωτομαγιά, επιτρέπει σε αρκετούς τουρίστες να επεκτείνουν την παραμονή τους ή να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση για ένα ταξίδι, καθώς θα έχουν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ χορωδιών στην Πανηπειρωτική. Χοροδιδάσκαλος ο Βαγγέλης Κώτσος

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369