ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ.Δωδώνης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, στη Μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και στο χώρο της αρχαίας Δωδώνης δηλώνει τα εξής:

Θα ήταν μεγάλη αυταπάτη να πίστευε κανείς ότι η επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στο Δήμο μας θα δρομολογούσε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των Δημοτών. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις τους ότι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να λειτουργήσουν ως κράχτες και ντίλερ των μεγαλοεπιχειρηματικών του τουρισμού, της αγροτοπαραγωγής και αυτών που κερδοφορούν από τα σκουπίδια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Την μισή αλήθεια είπαν αναδεικνύοντας την μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί σ΄όλη την Ελλάδα. Την άλλη μισή που αφορά τι θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών την έκρυψαν. Σύμφωνα με έγγραφο του κ.Καχριμάνη, το επιπλέον ποσό που αναλογεί στον Δ.Δωδώνης για το 2/μηνο δοκιμαστικής λειτουργίας του Εργοστασίου είναι περίπου 12.000€ και καταλαβαίνουμε ποιος θα το πληρώσει.

Φυσικά κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκανε την παραμικρή δήλωση για τις αιτίες που συντέλεσαν ώστε ο Δήμος Δωδώνης να είναι από τους φτωχότερους, απομονωμένους και δυσπρόσιτους Δήμους της χώρας. Κανένα μέτρο δεν εξήγγειλαν για τη στήριξη των λίγων εναπομεινάντων κατοίκων, για εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, για δημιουργία νέων οδικών αξόνων, για αποπεράτωση όσων βρίσκονται σε εκκρεμότητα και βελτίωση των υπαρχόντων, για στελέχωση των κέντρων υγείας και των δομών πρόνοιας του Δήμου με μόνιμο και επαρκές προσωπικό. Και φυσικά η Δημοτική αρχή ενώ έθεσε τα προβλήματα, δεν θέλησε να φανεί «ενοχλητική και αγενής» ώστε να ζητήσει απαντήσεις και δεσμεύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων

Όσο για τις δηλώσεις από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ένα παγκόσμιο μνημείο που δυστυχώς μόνο από μακριά μπορεί να το χαρεί ο Ηπειρώτης εργαζόμενος, (πχ μια τετραμελής οικογένεια θέλει 30€ για μια βόλτα στο χώρο και κοντά στα 100€ για να δει μια καλή παράσταση), επιβεβαιώνουν ότι η μόνη αγωνία που έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι η στήριξη και ενίσχυση των μονοπωλίων του τουρισμού με απαραίτητο κερασάκι τις ΜΚΟ -όπως το "Διάζωμα"- που τις επιβάλλει η ΕΕ.

Για τις δηλώσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος οι ρυθμίσεις που περιέχονται στον πρόσφατο αντεργατικό “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο οι οποίες διαλύουν όλους τους όρους της περιβαλλοντικήςπροστασίας που έχουν απομείνει για την αδειοδότηση της λειτουργίας μεγάλων μονάδων, αναδεικνύουν ποια είναι η πραγματική αλήθεια. Έτσι, τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων , ότι «γίνονται με περιβαλλοντικούς όρους, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος» μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν, όταν είναι σε όλους γνωστό, πώς καταντάει το φυσικό περιβάλλον γύρω από τις εξορύξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ποιος καρπώνεται τον φυσικό πλούτο της χώρας και ποιος ζει μόνιμα στην ενεργειακή (και όχι μόνο) φτώχεια.

Καμιά αυταπάτη στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες τις λαϊκές οικογένειες στο Δήμο Δωδώνης. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα είναι εχθρική προς τα συμφέροντά τους. Τα κυβερνητικά σχέδια έχουν βασικό στόχο, το χτύπημα σε όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, στην περαιτέρω συμπίεση των μισθών, στην πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών δίνοντας ταυτόχρονα “δωράκια” στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο λαός της περιοχής θα πρέπει με τη συλλογική του οργάνωση και δράση να βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και να δώσει μαζικό παρών στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στο εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης που κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι: 

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2020/2021 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:

 1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση
 2. Φύτευση νέων αμπελώνων
 3. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

 1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
 2. Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου
 3. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών
 4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2020
 5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
 6. Φωτοτυπία φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
 7. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και IBAN.
 8. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής για ιδιόκτητα ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια (άνω των 9 ετών) για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια. Για τα ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια όταν ο παραγωγός ενταχτεί στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης άνω των 9 ετών.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr – Ενημέρωση Αγροτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651 0 87114.

Όπως ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας "Πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 16 Απριλίου 2019) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών – μελών της ΠΣΕ μετά από πρόσκληση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής «για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, για τα προβλήματα της Ηπείρου και τα θέματα που απασχολούν την Ηπειρωτική αποδημία».

Στη συνάντηση κυριάρχησε η διάθεση και θέληση όλων να συμβάλουν αποφασιστικά, όχι μόνο στη σφυρηλάτηση δεσμών συνεργασίας και δράσης, αλλά και αγωνιστικής τακτικής για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα σωματεία και εν γένει την ηπειρώτικη αποδημία.
Από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας συμμετείχε ο Γεώργιος Κουρτέσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προβολής των θεμάτων της περιοχής, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της. Επίσης πως αναγκαία καθίσταται η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής στις εκδηλώσεις της περιοχής (Σέλτσο, Καραϊσκάκεια κλ.). Ενημέρωσε την Πανηπειρωτική για την προσπάθεια αναστήλωσης της γέφυρας του Κοράκου και ζήτησε οι σχέσεις της Πανηπειρωτικής με την τοπική διοίκηση να είναι άμεσες και συχνές.
Ακολούθησε ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τζουμέρκα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της συγκοινωνίας και την αναγκαιότητα κατασκευής νέου οδικού δικτύου. Επίσης τόνισε πως φέτος «…θα περπατήσουμε, θα διαβούμε το γεφύρι της Πλάκας που άρχισαν ήδη οι εργασίες αναστήλωσής του», και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της ΠΣΕ στις διαδικασίες λήψης απόφασης για τα έργα. Επίσης ζήτησε, αναφερόμενος και στην προηγούμενη θετική εμπειρία, να συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.
Από την Ομοσπονδία Καλαμά μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Στεργίου και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά, εξόρυξης υδρογονανθράκων, εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μόλυνσης του Καλαμά. Τα χαρακτήρισε μείζονα προβλήματα, ζοφερά, που αφορούν το μέλλον του τόπου και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή της Πανηπειρωτικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Από την Ομοσπονδία Μουργκάνας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Κανακόπουλος. Πρότεινε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής να κοινοποιούνται στις Ομοσπονδίες και αυτές ακολούθως να ενημερώνουν τα σωματεία. Επίσης, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο τμήμα της νεολαίας αναδεικνύοντας την θετική εμπειρία από τα 2 τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, που διοργάνωσαν αδελφότητες και κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση βιβλίων που αφορούν την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουργκάνας.
Τέλος, από την Ομοσπονδία Κόνιτσας μίλησε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διάσωσης των Κοινοτικών Αρχείων, στο σοβαρότατο ζήτημα της αξιοποίησης των Κληροδοτημάτων και στην άμεση επαφή της Συνομοσπονδίας με όλες τις αποδημικές οργανώσεις του ελληνισμού, όπου γης.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τόνισε πως ο ίδιος προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντα στη διάθεση όλων των πατριωτών και οπωσδήποτε με πνεύμα κατανόησης και ηπειρώτικης ομοθυμίας από κοινού θα «παλέψουμε και θα επιλύσουμε τα προβλήματα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς». Δεσμεύτηκε δε, για την συστηματική και οργανωμένη θεματική συνέχιση της επαφής με τις Ομοσπονδίες.
 
Το Γραφείο Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας"

 

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει στο “Αθανασία Τσουμελέκα” την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 3 μ.μ. τον ΑΟ Ανατολής, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' Εθνικής (4ος Όμιλος).

Διαιτητής: Καζανάς (Αιτ/νίας)

Βοηθοί: Τσιπούρας – Πλέσσας (Φωκίδας)Είσοδος: 10 ευρώ

Μαθητές άνω των 12 ετών – Άνεργοι – Σπουδαστές - Γυναίκες: 5 ευρώ

Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών που συνοδεύονται είναι δωρεάνΗ 10η αγωνιστική:Σούλι Παραμυθιάς-Τηλυκράτης Λευκάδας

Ναυπακτιακός Αστέρας-ΑΕ Μεσολογγίου

Αστέρας Ιτέας-ΑΕ Λευκίμμης

Αναγέννηση Άρτας-Μακεδονικός Φούφα

ΠΑΣ Πρέβεζα-ΑΟ Ανατολής

Αχέρων Καναλακίου-Θιναλιακός

ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Απόλλων Ευπαλίου.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369