ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκάθαρος και αποφασιστικός κατά της εγκατάστασης μονάδων βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. «Θα σταθούμε απέναντι μέχρι τέλους στην εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των μονάδων καθώς και στους κάθε λογής επίδοξους «επενδυτές» που έρχονται να σώσουν εμάς χωρίς εμάς» διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας για ακόμη μία φορά «έχουμε και την ικανότητα και το πολιτικό σθένος να διαχειριστούμε τα δικά μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε ο Δήμος Ζίτσας να μετατραπεί σε Δυτική Αττική». Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή της στην εγκατάσταση βιορευστών έχει εκφράσει με ανακοίνωσή της και η περιφερειακή παράταξη "Κοινό των Ηπειρωτών". 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας κατά την πολύωρη συνεδρίασή του εξέφρασε την καθολική του αντίδραση στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων καύσης βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου της Δ.Ε. Πασσαρώνος. Συγκεκριμένα, το Σώμα γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί του περιεχομένου των φακέλων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου και ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεσή του στο επιχειρηματικό πλάνο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα για την δημιουργία και άλλων μονάδων καύσης βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή των Γραμμενοχωρίων

«Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων και στεκόμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και έστειλε σαφές μήνυμα πως η Δημοτική Αρχή παραμένει αταλάντευτη στην θέση της πως τέτοιες επενδύσεις δεν έχουν θέση στο Δήμο Ζίτσας. «Δεν αντιδρούμε συλλήβδην στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ» είπε υπογραμμίζοντας πως «οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχουν κανένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο και τους κατοίκους, αντιθέτως υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον». Απευθυνόμενος δε, προς τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση τόνισε: «Αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτοί που σκέφτηκαν να έρθουν εδώ διάλεξαν λάθος τρόπο και λάθος τόπο. Πρέπει να περάσουμε όλοι το μήνυμα προς τους επίδοξους «επενδυτές», μην έρχεστε, δεν θα είμαστε ανοιχτοί και αρεστοί σε κανένα». Ακολούθως ο Δήμαρχος ανέπτυξε ερωτηματικά και ζητήματα που προκύπτουν καθώς οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αποσαφηνίζουν καίρια θέματα όπως αυτά που αφορούν στη διασπορά των ατμοσφαιρικών ρύπων, τι είδους πρώτες ύλες θα χρησιμοποιούν, από που θα τις προμηθεύονται, που θα οδηγούν τα πλεονάζοντα υλικά καθώς και τα κατάλοιπα των προϊόντων που επεξεργάζονται. «Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την αντίθεσή μας στις συγκεκριμένες επενδύσεις» είπε ο Δήμαρχος και επεσήμανε «Δε μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο όταν εμείς επί πέντε χρόνια τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των Γραμμενοχωρίων υλοποιώντας έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Κλείνοντας άσκησε δριμεία κριτική στη μείζονα αντιπολίτευση για την αντιπολιτευτική της τακτική. «Δε μπορούμε να ανεχθούμε τα κροκοδείλια δάκρυα και τις σαφείς αιχμές της πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε για τον χωρικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης. Γνωρίζουν πολύ καλά πως όλα αυτά τα χρόνια το κεντρικό κράτος δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση τέτοιων θεμάτων. Τώρα που το Υπουργείο προκήρυξε την πρόσκληση είμαστε πανέτοιμοι και υποβάλαμε αιτήματα για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και για τις πέντε Δημοτικές Ενότητες. Επομένως τα σχόλια και οι παραινέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι περιττά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τη σημασία και τη σπουδαιότητα του θέματος τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός και ανιδιοτελής για να επιτευχθεί ο στόχος.

«Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση για το Δήμο Ζίτσας καθώς βιώνει έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση στο λεκανοπέδιο και τον κάμπο. Τώρα στο στόχαστρο μπαίνει και η περιοχή των Γραμμενοχωρίων που μέχρι σήμερα διατηρούσε χαρακτηριστικά ήπιας ως επί το πλείστον μορφής δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα» τόνισε ο Βασίλης Γαρδίκος επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας» επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Δημοτική Αρχή, «η κατάσταση αυτή έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε αυτής της μορφής ανάπτυξη στο Δήμο μας συνολικά» υπογράμμισε ο κ. Γαρδίκος.

«Μου προκαλεί εντύπωση γιατί η εταιρεία επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την παρθένα περιοχή των Γραμμενοχωρίων να εγκαταστήσει διάσπαρτες μονάδες βιορευστών» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή τώρα- Δήμος Ζίτσας για όλους» Γιώργος Ζιάκκας υποστηρίζοντας πως « τίποτε δεν είναι τυχαίο και πως όλοι ενωμένοι θα πρέπει να αντισταθούμε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει η άναρχη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε αντίθετοι ως κόμμα και ως παράταξη με την εγκατάσταση ΑΠΕ» τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Λωρίδας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και εξήγησε «η διαφωνία εκφράζεται ως προς το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε σήμερα που προτάσσει το συμφέρον των ιδιωτών και των επιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Την ικανοποίησή τους καθώς ο Δήμος τάσσεται στο πλευρό τους στον αγώνα που ξεκίνησαν ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου εξέφρασαν παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Κίτσιου και η δικηγόρος Καίτη Φωττίκα. « Χαιρόμαστε που έχουμε στο πλάι μας σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων που καταδικάζουν τον τόπο μας και όλους εμάς που ζούμε εκεί» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που πήραν το λόγο εκφράζοντας με τοποθετήσεις τους την αντίθεσή τους και απεύθυναν ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ» Αλέξανδρο Λάμπρου ο οποίος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να παρουσιάσει την άποψη των επενδυτών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας με ομόφωνη απόφασή του η οποία θα αποσταλεί στα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. των έργων:

  1. «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00KWe, με καύση βιορευστών στη θέση «ΠΟΛΤΣΕΣ-ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ» αγροτεμάχιο 1316 διανομής 1935, Τ.Κ. Λύγγου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», και
  2. «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00KWe, με καύση βιορευστών στη θέση «ΠΟΛΤΣΕΣ-ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ» αγροτεμάχια 1299 και 1304 διανομής 1935, Τ.Κ. Λύγγου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας των έργων την εταιρεία «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ».

Τέλος εκφράζεται η πεποίθηση ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με τις αποφάσεις τους θα δικαιώσουν τον αγώνα των κατοίκων καθώς και το όραμα και τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369