ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με το Nομό Ιωαννίνων να είναι πλέον και επίσημα στο 'κόκκινο' σε ότι αφορά τον υγειονομικό χάρτη και το Δήμο Ιωαννιτών να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, Θωμάς Μπέγκας, επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης την πρόταση του για θεσμική συνεργασία του δήμου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κι άλλους φορείς υγείας του τόπου, όπως για παράδειγμα ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Παράλληλα, μετέφερε την άποψη που έχει διαμορφώσει η τοπική κοινωνία πως στα Ιωάννινα η ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται περισσότερο με μια “εμπειρική μέθοδο” χωρίς δηλαδή την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας.
“Αφού εκφράσουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχή μας που δίνει πραγματική μάχη με την πανδημία να σημειώσουμε ότι περνάμε δύσκολες μέρες, η κοινωνία διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας σε σχέση με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχει για την εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή μας. Πρωτοβουλίες όπως αυτές της Τοπικής Κοινότητας Ιωαννίνων που σε συνεργασία με την 2η ΤΟΜΥ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τον Covid 19 αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει σε ευρύτερη κλίμακα και η Δημοτική Αρχή”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, καυτηρίασε την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να αδειοδοτήσει τη λειτουργία ενός τσίρκου στο χώρο του Πανηπειρωτικού Σταδίου.
“Σε μια περίοδο που στην περιοχή μας η εξάπλωση της πανδημίας κορυφωνόταν λάβατε μια πολιτική απόφαση να εγκρίνετε την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τσίρκου, την ώρα που θα έπρεπε να λειτουργείτε αποτρεπτικά σε τέτοιου είδους περιοδικές δραστηριότητες που είναι υπεύθυνες για την συνάθροιση πολλών συμπολιτών μας. Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, Σοφία Μαρκούλα και Γιώργος Βίνης, ως μέλη τη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καταψήφισαν την εισήγηση, δυστυχώς όμως εσείς επιμείνατε στο λάθος”, τόνισε ο κ. Μπέγκας, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση της δημοτικής αρχής, προειδοποιώντας τη παράλληλα να είναι πολύ προσεκτική και σε ότι ετοιμάζει ενόψει των Χριστουγέννων και αφορά ανάλογες δραστηριότητες όπως Λούνα Παρκ και καρουζέλ.
Για το θέμα τοποθετήθηκε αναλυτικά και ο δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Βίνης, που ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την άστοχη εισήγηση, που έγινε απόφαση, για την έγκριση της εγκατάστασης και λειτουργίας του τσίρκου.
 
 Η χρηματοδότηση των δήμων
 

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε επίσης σε δύο θέματα που αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες στρέφονται κατά της Αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για μια “προσπάθεια αρπαγής 2 εκ. ευρώ του υπουργού Εσωτερικών από τα ταμεία των δήμων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ΕΕΤΑ”, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ, αλλά και για την περικοπή κατά περίπου 300 εκ. ευρώ της κύριας κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για το 2021.
Πρόσθεσε δε, ότι τα ποσά για κοινωνικές παροχές, που ουσιαστικά είναι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προβλέπονται μειωμένα, από 219 εκ. ευρώ που ήταν φέτος στα 146 εκ. για το 2021, ενώ, όπως σημείωσε, δεν περιλαμβάνονται ούτε τα 60 εκ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των καθαριστριών.
“Μπροστά σε όλα αυτά δεν μπορεί ο δήμος μας να μην αντιδράσει και μαζί με τους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου, την ΠΕΔ, αλλά και μέσω της ΚΕΔΕ να εκφράσει την αντίθεσή του. Η δημοτική αρχή οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
 
Το καινούργιο κλειστό
Με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα, ο κ. Μπέγκας μίλησε για “επανειλημμένα fake news” εκ μέρους του Δήμαρχου ο οποίος δημοσίως είχε φτάσει τον προϋπολογισμό για την ανέγερση ενός νέου κλειστού στην περιοχή του Βοτανικού στα 17 εκ. ευρώ, χωρίς να έχει την παραμικρή ενημέρωση για την μελέτη του έργου.
“Ο Υφυπουργός στην απάντησή του τονίζει ότι ακόμα περιμένει από το Δήμο και την Περιφέρεια την επικαιροποίηση της μελέτης για την κοστολόγηση του έργου, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά που έχουν ακουστεί από το Δήμαρχο δεν είναι προϊόντα μιας επίσημης οικονομικοτεχνικής ανάλυσης”, υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να επαληθεύσει ή να διαψεύσει τον Υφυπουργό, απαντώντας όμως με στοιχεία.
 
Για τις υπηρεσίες και τις συνεδριάσεις
 
Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας ζήτησε αναλυτική ενημέρωση του Σώματος για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μετά της αλλεπάλληλες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για ανακατατάξεις, το σύστημα βρίσκεται σε νευρικό κλονισμό”.
Μετέφερε επίσης καταγγελίες συμπολιτών μας για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ, ζητώντας ενημέρωση.
Τέλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι εφαρμόζει την πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση κατά το δοκούν, καθότι, σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων Νομικών Προσώπων ή Οργανισμών του Δήμου στις οποίες θέλει να αποφύγει το διάλογο, επιλέγει την “δια περιφοράς” διαδικασία, ενώ η εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς.
“Πρόκειται για φτηνούς τακτικισμούς που δεν σας τιμούν και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αλλεργία σας στο διάλογο”, είπε ο κ. Μπέγκας.
 
Καμία δράση για την παγκόσμια ήμερα κατά του καρκίνου του μαστού
 
Η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Μεγα, στην τοποθέτησή της καυτηρίασε την πλήρη απουσία δράσεων εκ μέρους του Δήμου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.
Όπως τόνισε, τα Γιάννενα, πρωτοτύπησαν αρνητικά, αφού δεν προέβησαν σε καμία ενημερωτική ή έστω συμβολική δράση, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην ενεργοποιήσει την επιτροπή ισότητας του Δήμου έχει προκαλέσει μια σειρά υστερήσεων σε δράσεις ευαισθητοποιήσης του κοινού, αντιπαραθέτοντας το πλούσιο έργο της κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
“Νοιώθω περήφανη για την επιτροπή ισότητας των φύλων και την σπουδαία δουλειά που κάναμε ως Δημοτική αρχή με ευαισθησία και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα ισότητας. Λυπάμαι όμως διότι έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία δράση από την σημερινή δημοτική αρχή για ζητήματα όπως η πρόληψη και ενημέρωση για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως ο καρκίνος του μαστού. Δεν ξεχνάμε ότι η ενημέρωση και η πρόληψη μετράει και σώζει ζωές”, είπε μεταξύ άλλων.
 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369