ΥΓΕΙΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καταλογίζονται βαρύτατες ευθύνες στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ακραία, όπως την χαρακτηρίζει, πίεση που δέχονται οι δομές Υγείας της Ηπείρου. Μάλιστα δίνει στη δημοσιότητα και δύο έγγραφα, ένα την 6ης ΥΠΕ με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και ένα δεύτερο που αποτελεί απόφαση της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Και τα δύο επισυνάπτονται και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Οι ευθύνες για την ακραία πίεση που δέχονται οι δομές υγείας στα Ιωάννινα με επίκεντρο το ΠΓΝΙ είναι τεράστιες και γίνονται ορατές σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού της Ηπείρου. Από την μία η απουσία μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωναϊού σε σχολεία, δομές πρόνοιας όπως το γηροκομείο και σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ όπως η ΠΙΝΔΟΣ που μετρά ήδη 75 κρούσματα και διασωληνωμένους στο ΠΓΝΙ. Από την άλλη η απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας των δομών υγείας στο 6μηνο που πέρασε οδηγώντας σε αδυναμία να ανοίξουν με ασφάλεια, προδιαγραφές και προσωπικό νέες δομές covidσε όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ.

Κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, εργοδότες και διοικήσεις νοσοκομείων «συνεργάστηκαν» με κοινό κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας, για να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο αυτό. Έχοντας στο πλάι τους, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

Αφήσανε τους εργοδότες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς κανέναν έλεγχο για την λήψη και τήρηση στοιχειωδών μέτρων, για να μην θιχτεί η εικόνα και η κερδοφορία τους. Μέσα σε 6 μήνες δεν προστέθηκε τίποτα νέο στις δομές υγείας των Ιωαννίνων παρά μόνο τα κοντέινερ έξω από τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με καθυστέρηση 3 μηνών, χωρίς επάρκεια παθολόγων και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και χωρίς την δυνατότητα φιλοξενίας κρεβατιών για τους πιο βαριά πάσχοντες. Με το πρώτο ταρακούνημα προερχόμενο από ένα γηροκομείο και ένα εργοστάσιο το «απόλυτα προετοιμασμένο σύστημα υγείας» που με μια φωνή προπαγάνδιζαν φαντάζει καρυδότσουφλο στην πρώτη τρικυμία.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μιας νόσου για covid19 περιστατικά, σε βάρος της περίθαλψης των άλλων ασθενών και σε βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών, γίνεται ορατός μετά την εντολή της 6ης ΥΠΕ για άνοιγμα και 4ης ΜΕΛ αναστέλλοντας τις λειτουργίες 3 κλινικών που συστεγάζονται (δερματολογική-ενδοκρινολογική και ρευματολογική). Χωρίς καμιά τεχνική προδιαγραφή ασφάλειας, με το ήδη υπάρχων προσωπικό. Εξέλιξη που έρχεται μετά το άνοιγμα της 3ης ΜΕΛ με την αναστολή της γαστρεντερολογικής κλινικής εν μία νυκτί με εντολή Χαρδαλιά πριν μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ζητείται από την 6η ΥΠΕ η μετατροπή των 50 κλινών της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Χ/κώστα σε κλίνες covid, προτάσσοντας την επικίνδυνη προοπτική να αναστείλει η παθολογική κλινική την λειτουργία της καθιστώντας αδύνατη την εφημέρευση του Γ.Ν. Χ/κώστα. Επικίνδυνες εντολές απόδειξη έλλειψης επιτελικού σχεδιασμού.

Με κοινή ευθύνη 6ης ΥΠΕ και διοίκησης του Γ.Ν. Χατζηκώστα βλέπουμε μια πλήρη ακινησία και απραξία να συνεισφέρει το νοσοκομείο στην περίθαλψη ασθενών με covid19. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του ΓΝ Χατζηκώστα βάζει σε προτεραιότητα την προκήρυξη διαγωνισμού πριν λίγες ημέρες ,για την αγορά συστήματος ελέγχου του προσωπικού με κάρτες εισόδου-εξόδου, ύψους   8.000 ευρώ.!!!

Αντί για ενίσχυση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου καλούνται να καλύψουν κενά στα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων του νομού. Το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που επιτάχθηκε τάχα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, έχοντας μόλις 2 παθολόγους και 1 παιδίατρο, όσους και τον Μάϊο.

Αρνούνται να επιτάξουνε τα διαγνωστικά test του ιδιωτικού τομέα για να προφυλάξουνε τα νοσοκομεία από την εισαγωγή ασθενών με covid. Σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΙ γίνονται 35 επείγουσες εισαγωγές από τα ΤΕΠ, διατίθενται όμως μόλις 10 rapidtest. Έτσι 25 εισαγωγές γίνονται με τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στις κλινικές. Την ίδια στιγμή δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά έχουν επάρκεια σε test. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει το Χατζηκώστα μετρώντας ήδη εισαγωγές ασυμpτωματικών σε παθολογική και γυναικολογική κλινική που βρέθηκαν θετικοί εκ των υστέρων .

Αρνούνται να επιτάξουνε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ειδικοτήτων που λείπουν από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου καθιστώντας αδύνατη και την ελάχιστη δυνατότητα να ανοίξουνε δομές covid χωρίς να συρρικνώσουνε άλλες λειτουργίες μη covid.

Πιέζουνε αφόρητα το υπάρχων προσωπικό στο οποίο αρνούνται την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη στα ΒΑΕ. Αντιεπιστημονική είναι και η προστασία της υγείας και ασφάλειας υγειονομικών και ασθενών. Ήδη στα δύο νοσοκομεία 25 υγειονομικοί νόσησαν. Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», δεν αλλάζουν λόγω των νέων επιστημονικών γνώσεων όπως διατείνεται η κυβέρνηση και οι «επιστήμονες» της, άλλα γίνονται λάστιχο ανάλογα με την έλλειψη προσωπικού, τις αντοχές των νοσοκομείων και της οικονομίας. Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και την παθολογική του ΓΝ Χ/κώστα «δικαιούνται» μηδέν μέρες καραντίνας ως θετικές επαφές κρούσματος, ενώ οι τεχνικοί 14 μέρες καραντίνας. Ως «κρύο ανέκδοτο», αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ το γεγονός ότι η διοίκηση προσέλαβε επιτέλους γιατρό εργασίας, που είναι όμως παιδοχειρουργός, αφού πρώτα κατέταξε τα ¾ του προσωπικού, εν μέσω πανδημίας, στην χαμηλής κατηγορίας έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο, στην ίδια κατηγορία δηλ. με τους υπαλλήλους τραπεζών.

       Δεν είναι η έλλειψη ατομικής ευθύνης αιτία όλων των παραπάνω. Βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου, η απουσία ουσιαστικής ιχνηλάτησης και αντιπροσωπευτικών μαζικών διαγνωστικών τεστ ,το εσκεμμένο κομφούζιο για το ποιος ευθύνεται για τι.

Η αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν να μετατραπεί σε αγώνα, συλλογική δράση. Ο αγώνας, για να έχει προοπτική, πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο: Την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η οποία θεωρεί την υγεία του λαού «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα κόμματά του. Για να είναι η υγεία του λαού κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Eggrafo.pdf

 

Apofash_iatrikhs_sxolis.pdf

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369