ΥΓΕΙΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καταλογίζονται βαρύτατες ευθύνες στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ακραία, όπως την χαρακτηρίζει, πίεση που δέχονται οι δομές Υγείας της Ηπείρου. Μάλιστα δίνει στη δημοσιότητα και δύο έγγραφα, ένα την 6ης ΥΠΕ με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και ένα δεύτερο που αποτελεί απόφαση της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Και τα δύο επισυνάπτονται και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Οι ευθύνες για την ακραία πίεση που δέχονται οι δομές υγείας στα Ιωάννινα με επίκεντρο το ΠΓΝΙ είναι τεράστιες και γίνονται ορατές σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού της Ηπείρου. Από την μία η απουσία μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωναϊού σε σχολεία, δομές πρόνοιας όπως το γηροκομείο και σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ όπως η ΠΙΝΔΟΣ που μετρά ήδη 75 κρούσματα και διασωληνωμένους στο ΠΓΝΙ. Από την άλλη η απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας των δομών υγείας στο 6μηνο που πέρασε οδηγώντας σε αδυναμία να ανοίξουν με ασφάλεια, προδιαγραφές και προσωπικό νέες δομές covidσε όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ.

Κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, εργοδότες και διοικήσεις νοσοκομείων «συνεργάστηκαν» με κοινό κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας, για να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο αυτό. Έχοντας στο πλάι τους, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

Αφήσανε τους εργοδότες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς κανέναν έλεγχο για την λήψη και τήρηση στοιχειωδών μέτρων, για να μην θιχτεί η εικόνα και η κερδοφορία τους. Μέσα σε 6 μήνες δεν προστέθηκε τίποτα νέο στις δομές υγείας των Ιωαννίνων παρά μόνο τα κοντέινερ έξω από τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με καθυστέρηση 3 μηνών, χωρίς επάρκεια παθολόγων και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και χωρίς την δυνατότητα φιλοξενίας κρεβατιών για τους πιο βαριά πάσχοντες. Με το πρώτο ταρακούνημα προερχόμενο από ένα γηροκομείο και ένα εργοστάσιο το «απόλυτα προετοιμασμένο σύστημα υγείας» που με μια φωνή προπαγάνδιζαν φαντάζει καρυδότσουφλο στην πρώτη τρικυμία.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μιας νόσου για covid19 περιστατικά, σε βάρος της περίθαλψης των άλλων ασθενών και σε βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών, γίνεται ορατός μετά την εντολή της 6ης ΥΠΕ για άνοιγμα και 4ης ΜΕΛ αναστέλλοντας τις λειτουργίες 3 κλινικών που συστεγάζονται (δερματολογική-ενδοκρινολογική και ρευματολογική). Χωρίς καμιά τεχνική προδιαγραφή ασφάλειας, με το ήδη υπάρχων προσωπικό. Εξέλιξη που έρχεται μετά το άνοιγμα της 3ης ΜΕΛ με την αναστολή της γαστρεντερολογικής κλινικής εν μία νυκτί με εντολή Χαρδαλιά πριν μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ζητείται από την 6η ΥΠΕ η μετατροπή των 50 κλινών της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Χ/κώστα σε κλίνες covid, προτάσσοντας την επικίνδυνη προοπτική να αναστείλει η παθολογική κλινική την λειτουργία της καθιστώντας αδύνατη την εφημέρευση του Γ.Ν. Χ/κώστα. Επικίνδυνες εντολές απόδειξη έλλειψης επιτελικού σχεδιασμού.

Με κοινή ευθύνη 6ης ΥΠΕ και διοίκησης του Γ.Ν. Χατζηκώστα βλέπουμε μια πλήρη ακινησία και απραξία να συνεισφέρει το νοσοκομείο στην περίθαλψη ασθενών με covid19. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του ΓΝ Χατζηκώστα βάζει σε προτεραιότητα την προκήρυξη διαγωνισμού πριν λίγες ημέρες ,για την αγορά συστήματος ελέγχου του προσωπικού με κάρτες εισόδου-εξόδου, ύψους   8.000 ευρώ.!!!

Αντί για ενίσχυση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου καλούνται να καλύψουν κενά στα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων του νομού. Το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που επιτάχθηκε τάχα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, έχοντας μόλις 2 παθολόγους και 1 παιδίατρο, όσους και τον Μάϊο.

Αρνούνται να επιτάξουνε τα διαγνωστικά test του ιδιωτικού τομέα για να προφυλάξουνε τα νοσοκομεία από την εισαγωγή ασθενών με covid. Σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΙ γίνονται 35 επείγουσες εισαγωγές από τα ΤΕΠ, διατίθενται όμως μόλις 10 rapidtest. Έτσι 25 εισαγωγές γίνονται με τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στις κλινικές. Την ίδια στιγμή δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά έχουν επάρκεια σε test. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει το Χατζηκώστα μετρώντας ήδη εισαγωγές ασυμpτωματικών σε παθολογική και γυναικολογική κλινική που βρέθηκαν θετικοί εκ των υστέρων .

Αρνούνται να επιτάξουνε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ειδικοτήτων που λείπουν από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου καθιστώντας αδύνατη και την ελάχιστη δυνατότητα να ανοίξουνε δομές covid χωρίς να συρρικνώσουνε άλλες λειτουργίες μη covid.

Πιέζουνε αφόρητα το υπάρχων προσωπικό στο οποίο αρνούνται την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη στα ΒΑΕ. Αντιεπιστημονική είναι και η προστασία της υγείας και ασφάλειας υγειονομικών και ασθενών. Ήδη στα δύο νοσοκομεία 25 υγειονομικοί νόσησαν. Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», δεν αλλάζουν λόγω των νέων επιστημονικών γνώσεων όπως διατείνεται η κυβέρνηση και οι «επιστήμονες» της, άλλα γίνονται λάστιχο ανάλογα με την έλλειψη προσωπικού, τις αντοχές των νοσοκομείων και της οικονομίας. Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ και την παθολογική του ΓΝ Χ/κώστα «δικαιούνται» μηδέν μέρες καραντίνας ως θετικές επαφές κρούσματος, ενώ οι τεχνικοί 14 μέρες καραντίνας. Ως «κρύο ανέκδοτο», αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ το γεγονός ότι η διοίκηση προσέλαβε επιτέλους γιατρό εργασίας, που είναι όμως παιδοχειρουργός, αφού πρώτα κατέταξε τα ¾ του προσωπικού, εν μέσω πανδημίας, στην χαμηλής κατηγορίας έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο, στην ίδια κατηγορία δηλ. με τους υπαλλήλους τραπεζών.

       Δεν είναι η έλλειψη ατομικής ευθύνης αιτία όλων των παραπάνω. Βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου, η απουσία ουσιαστικής ιχνηλάτησης και αντιπροσωπευτικών μαζικών διαγνωστικών τεστ ,το εσκεμμένο κομφούζιο για το ποιος ευθύνεται για τι.

Η αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν να μετατραπεί σε αγώνα, συλλογική δράση. Ο αγώνας, για να έχει προοπτική, πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο: Την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η οποία θεωρεί την υγεία του λαού «κόστος» και ταυτόχρονα πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα κόμματά του. Για να είναι η υγεία του λαού κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Eggrafo.pdf

 

Apofash_iatrikhs_sxolis.pdf

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας, τουρκικών προκλήσεων και καταστροφών από κυκλώνες και σεισμούς κινείται με μεθοδικότητα και σχέδιο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και δίδοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στις δύσκολες αυτές ώρες στέκεται με ευήκοον ους στις εκκλήσεις μας και στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους, εξαντλώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη -από την οποία προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή -όπου βρέθηκε ο υπουργός για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα των αποζημιώσεων των καρπουζοπαραγωγών και των χοιροτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για μεν τους καρπουζοπαραγωγούς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2020 να υπάρξει στήριξή τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος πουλούν στα 6 λεπτά, στο 1/3».

Ο κ. Βορίδης τότε είχε απαντήσει ότι εξετάζει την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Όπως ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή, ήδη εκταμιεύθηκαν (εννοεί εγκρίθηκαν) 3 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώιμα καρπούζια, ενώ αποδέχθηκε ως εύλογο το αίτημα Χαρακόπουλου για αποζημίωση και των όψιμων καρπουζιών και μάλιστα δεσμεύτηκε για γενναιότερη χρηματοδότηση εντός του μήνα.

Για δε τους χοιροτρόφους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο αρμόδιος υπουργός έδειξε κατανόηση στο θέμα, που είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τον κυβερνητικό βουλευτή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, δεσμευόμενος αυτή τη φορά ότι έως τέλος του χρόνου θα υπάρξει ικανοποιητική αποζημίωση και των χοιροτρόφων.

 

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του 'κορωνοίού'όχι μόνο οι αθλητικοί Σύλλογοι πλην των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και οι Ομοσπονδίας, Συνομοσπνδίες και Πολιτιστικοί σύλλογοι τέθηκαν σε 'καραντίνα', καθώς έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις ακόμη και οι συναθροίσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από την εποχή του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου. 

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δίνεται άδεια Πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ποντοηρακλείας 1 -3 όπισθεν Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 6974144369