ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

giorti portokaliou3

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή πορτοκαλιού, ακτινιδίου και ελιάς που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 30 Νοεμβρίου ο  Δήμος Αρταίων σε μια προσπάθεια να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που ο παράγει ο τόπος μας, αλλά και τους δεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ιδιωτική πρωτοβουλία.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Διώνη» και συμμετείχαν αγρότες, παραγωγοί και οργανώσεις αυτών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου, αλλά και ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής και πλήθος επισκεπτών.

Στο χαιρετισμό της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και στοχευμένων δράσεων για την παραγωγή τοπικών προϊόντων με ταυτότητα, μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης τουρισμού και αγροτικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η συνεργασία όλων των φορέων και η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες μιας στρατηγικής η οποία θα αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάδειξη των προϊόντων μας, στα οποία με την ποιότητα  που διαθέτουν ανοίγει τους δρόμους της εξωστρέφειας σε νέες αγορές».

Και συνέχισε: «Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε θέσει ως στόχους και είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία με αρμόδιους φορείς για:
•       Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη
•       Την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την εισαγωγή της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα
•       Την σύσταση και οργάνωση ομάδων παραγωγών.
•       Την τυποποίηση και την οργανωμένη προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων.
•       Τη συμβολή στην εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και δικτύωση με φορείς.

•       Την προώθηση του δευτερογενή τομέα  (μεταποίηση –συσκευασία) για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.
•       Τη στήριξη και συνεργασία με τους επιχειρηματικούς συλλόγους της περιοχής και συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις προβολής των αγροτικών μας προϊόντων.
Επίσης να τονίσω ότι δέσμευσή  μας, ήταν η δημιουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης στο Δήμο, το οποίο ήδη λειτουργεί στηρίζοντας καθημερινά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Τέλος να δηλώσω ότι, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι αυτή η γιορτή να γίνει θεσμός και να γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μεγαλύτερης διάρκειας και απήχησης».

Ακολούθησε σειρά ομιλιών από προσκεκλημένους, ειδικούς σε θέματα που αφορούν τη συνεταιριστική ανάπτυξη και δράση, την πορεία της αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης στην περιοχή, όπως και τους τρόπους προώθησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στη σύγχρονη αγορά.

Καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, λειτουργούσαν στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου περίπτερα, όπου διέθεταν και διένειμαν τοπικά προϊόντα με βάση το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και την ελιά.

Ακολούθησε ποδηλατικός γύρος που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας και η διαδρομή περιλάμβανε περιοχές του Δήμου όπου παράγονται τα παραπάνω τοπικά προϊόντα .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Άρτας .

e horos logo