ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Βαρύς είναι ο "λογαριασμός" που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για την τριετή χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM. 

Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών, αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%, κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες, αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Τρίτη (14/7/2015), στη Βουλή, και αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
- Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
- Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

Σήμερα θα προχωρήσει η ψήφιση των φορολογικών μέτρων (ΦΠΑ, διεύρυνση της φορολογικής βάσης), των μέτρων για το συνταξιοδοτικό (θα πρέπει να εγκριθούν σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο), η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και η εισαγωγή της ρήτρας ημιαυτόνομων περικοπών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα ακολουθήσει, στις 22 Ιουλίου, η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD). Εφόσον εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για τη σύναψη με τους δανειστές Μνημονίου Συνεννόησης (Μemorandum of Understanding -MoU).
Προκειμένου να συναφθεί αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, μέσα σε 4 εβδομάδες, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (περιλαμβάνεται και το γάλα), στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πηγή: www.agrotypos.gr

e horos logo