ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ενημερωτική συνάντηση για την ασφάλιση και προστασία της αγροτικής δραστηριότητας πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το υποκατάστημα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) στα Ιωάννινα. 

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Υποστήριξης - Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Ζίτσας το απόγευμα της Τετάρτης (18/11/2015) στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ενός κύκλου δράσεων που ξεκινά ο Δήμος Ζίτσας με στόχο την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το Δ/ντη του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α Σωτήρη Χήρα, την γεωπόνο Ευαγγελία Τσουμάνη και τον κτηνίατρο Δημήτρη Βορόπουλο για το θεσμό των γεωργικών ασφαλίσεων, τη διαδικασία της ασφάλισης καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
«Ο Δήμος Ζίτσας θέλοντας να σταθεί στο «πλευρό» του αγροτικού κόσμου και να τον βοηθήσει όσο μπορεί στις δυσκολίες που περνάει δημιούργησε το Γραφείο Υποστήριξης ώστε με συναντήσεις και δράσεις σαν τη σημερινή να τους δώσει τη δυνατότητα να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για ζητήματα που τον απασχολούν» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στο χαιρετισμό του και ευχαρίστησε τα στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για τα δεδομένα που ισχύουν στον κλάδο της ασφάλισης της παραγωγής τους.
Από την πλευρά του ο Δ/ντης του ΕΛ.Γ.Α στα Ιωάννινα Σωτήρης Χήρας παρουσίασε συνοπτικά την «ταυτότητα» του Οργανισμού επισημαίνοντας ότι «είναι ένα κοινωνικό σύστημα ασφάλισης προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, που πρέπει να ενισχυθεί».
Ακολούθως η κα Τσουμάνη και ο κ. Βορόπουλος εξειδίκευσαν και αποσαφήνισαν τις διαδικασίες ασφάλισης και σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλονται αποζημιώσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και το ζωικό κεφάλαιο που έχει υποστεί ζημιές.
Στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις – τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους όπου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερά», Μανώλης Ματσάγκας, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Ζίτσας και τον ΕΛ.Γ.Α. για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξήρε τη στήριξη που είχε ο κλάδος του μέχρι σήμερα από τα στελέχη του υποκαταστήματος του Οργανισμού.
Τέλος το ενδιαφέρον του Δ/ντη του ΕΛ.Γ.Α. προκάλεσε η πρόταση του Δημάρχου Ζίτσας να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων προκειμένου να συνδιαμορφωθεί συγκεκριμένη «δίκαιη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση προκειμένου να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα μέσω του «Πράσινου Ταμείου» από το τέλος που καταβάλουν οι κυνηγοί.

e horos logo