ΚΟΣΜΟΣ

Επειδή το θέμα με την εγκατάσταση ανεμογενητριών είναι τεράστιο και ήδη απασχολεί έντονα τους κατοίκους πολλών περιοχών της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίοι δεν επιθυμούν ιστορικά βουνά και δασοτόπια να γίνουν αιολικά πάρκα, γνωστοποιούμε τον αγώνα που έκανε μία ομάδα ανθρώπων και κατάφερε να φέρει νικηφόρο αποτέλεσμα και την ελπίδα ότι δεν θα τεθούν όλα (από ανθρώπινη υγεία, μέχρι διατάραξη της πανίδας) στο βωμό του κέρδους κάποιων εταιριών. 

Είναι μία απόφαση που μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για τους κατοίκους που αντιδρούν στην τοποθέτηση αιολοκών πάρκων στα Άγραφα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου. Απ' ότι φαίνεται ρόλο 'κλεισί' στο να ακυρωθούν οι όποιες συμφωνίες με εταιρίες αιολικές ενέργειες παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι αυτοδιοικητικοί της χώρας (περιφεριακοί και δημοτικοί) να τοποθετηθούν και να πάρουν σαφή θέση. Να επιλέξουν δηλαδή εάν θα ταχθούν υπέρ της προστασίας της υγείας των κατοίκων, της διαφύλαξη της πανίδας και της χλωρίδας, ακόμη και το εάν θέλουν τα βουνά να παραμείνουν καλαίσθητα ή να γίνουν εκτρώματα για το κέρδος στο βωμό του κέρδους κάποιων εταιριών, που συνήθως βρίσκουν τρόπους να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Βέβαια ο αγώνας ενάντια σε όλα αυτά μπορεί να είναι μακροχρόνιος, επίπονος και ψυχοφθόρος αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο εάν θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, μία Ήπειρο και μία Ελλάδα, ανθρώπινες και καθαρές. 

Ας δούμε τι ακριβώς συνέβη, όπως μας ενημερώνει ο enallaktikos.gr, 

Ένας νομικός αγώνας που κράτησε 5 ολόκληρα χρόνια μεταξύ μιας μεγάλης εταιρείας Αιολικής Ενέργειας και κατοίκων της περιοχής South Gippsland της Βικτώριας, έληξε την εβδομάδα αυτή με νίκη των κατοίκων. Ιστορική χαρακτηρίζεται η νίκη τους απέναντι στην Bald Hills Wind Farm (BHWF) η οποία είχε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή τους 52 ανεμογεννήτριες. Το South Gippsland βρίσκεται 100 χλμ νοτιοανατολικά της Μελβρούρνης.

 

Πριν 5 χρόνια ένας δικηγόρος και μόλις 12 κάτοικοι, αγρότες κατά το πλείστον, κατήγγειλαν ότι προσβλήθηκαν από το "σύνδρομο των ανεμογεννητριών", τις κατέστησαν υπεύθυνες για προβλήματα ακατάστατου ύπνου και άλλων επιπτώσεων υγείας και κατέθεσαν την πρώτη τους αγωγή.


Στόχος τους να αναγκάσουν την εταιρεία να τις περιορίσει ή να τις απομακρύνει από την περιοχής τους. Ακολούθησαν αγωγές και εφέσεις από τις δύο πλευρές. Η αξίωση των κατοίκων είχε ως βάση ότι η εταιρεία υποτίμησε τις συνέπειες του αιολικού πάρκου στην δημόσια υγεία και συγκεκριμένα στην έκθεσή τους αναφέρουν "μεγάλη αναστάτωση, δυσφορία, διαταραχές, όπως πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά και τον λαιμό, συνεχείς εμβοές, ακατάστατους καρδιακούς παλμούς, διαταραγμένο ύπνο, άγχος και ανθυγιεινές συνθήκες περιβάλλοντος για να ζουν και να εργάζονται".

Η δικαστική διαμάχη πήρε διαστάσεις και πριν ένα χρόνο η μικρή ομάδα κέρδισε την υποστήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στάθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καταγγέλλοντας παραβίαση του νόμου περί Δημόσιας Υγείας και Ευημερίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να διενεργηθεί έρευνα, με ανεξάρτητο αξιολογητή υγείας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν "διαταραχές που προκαλούνται από τον θόρυβο του αιολικού πάρκου, καθώς ακούγεται ακόμη και σε καλά ηχομονωμένες κατοικίες και επηρεάζει δυσμενώς την προσωπική άνεση και ευημερία των ατόμων".

Δείτε τη συνέχεια εδώ: https://www.enallaktikos.gr/Article/53886/istorikh-nikh-kata-twn-anemogennhtriwn

e horos logo