Mία συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο Πολυστάφυλο Δήμου Ζηρού Πρέβεζας. Την συγκάλεσε ο πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας κ. Σπύρος Καραμούτσος με θέμα: «Αναπτυξιακές προοπτικές της Λάκκας Σουλίου».
Παρουσία των Δημάρχων Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή και Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, ο κ. Καραμούτσος ανέλυσε την πρότασή του για την ανάληψη μίας συντονισμένης προσπάθειας προκειμένου μία τεράστια έκταση στην Λάκκα Σουλίου με θαμνώδη βλάστηση που θεωρείται δασική περιοχή να αποχαρακτηριστεί και να αντικατασταθεί από ήμερη βλάστηση (αχλαδιές, μηλιές κλπ). Έτσι θα δημιουργηθεί μία μεγάλη παραγωγική ζώνη που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο κρίσιμο ερώτημα πως θα γίνει ο αποχαρακτηρισμός μίας περιοχής που θεωρείται δασική και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συμβεί αυτό η απάντηση ήταν η εξής: «Όταν δίνουν άδειες να χτιστούν βίλες μέσα στα δάση, δεν μπορεί κανένας να μας αρνηθεί να αποχαρακτηριστεί μία περιοχή για να αποτελέσει την αναπτυξιακή μηχανή της Λάκκας Σουλίου, η οποία μαραζώνει όπως και ολόκληρη η ελληνική περιφέρεια». «Η απόφαση δεν θα είναι για άρση του χαρακτηρισμού δασική, αλλά για άρση της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούτσος.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, αφού συνεχάρη τον κ. Καραμούτσο για την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης δήλωσε ότι: «Όσο κι αν ακούγεται ουτοπικό ένα τέτοιο εγχείρημα με την οργάνωση και τη συνδρομή όλων μπορεί να γίνει εφικτό».
Ντακαλέτσης: «Είναι δύσκολο αλλά όχι ουτοπία…»
Ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, όπως και όλοι σχεδόν οι ομιλητές καυτηρίασε τη στάση της Περιφέρειας που έχει εγκαταλείψει την περιοχή λέγοντας: «Η Περιφέρεια και ειδικότερα ο Περιφερειάρχης έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Υπάρχει ο δρόμος από την Τύρια που θα ένωνε την περιοχή με την Εγνατία και την Ιόνια οδό. Επί 14 χρόνια κατασκευάζεται και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και όχι μόνο αυτό λένε και ψέματα καθώς στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις δικές του ευθύνες προσπαθούν να επιρρίψουν μέρος αυτών στον Δήμος μας, (σ.σ εξήγησε τι έχει συμβεί με μελέτη που είχε εκπονήσει ο Δήμος και άλλαξε η Περιφέρεια).
«Η Περιφέρεια αντί να κατέβει στον πολίτη, πηγαίνει προς την κεντρική εξουσία»
Και ο Δήμαρχος Δωδώνης κατέληξε: «Η Περιφέρεια αντί να ‘κατέβει’ προς τους δημότες, να ενσκήψει στα προβλήματά τους και να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, συνεχώς απομακρύνεται και λειτουργεί όλο και πιο αποστειρωμένη.. Βαδίζει πιο πολύ προς την κεντρική εξουσία αντί να έρθει πιο κοντά στον κόσμο».
Το «Γεφύρι της Άρτας»
Το ότι ο δρόμος Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα έχει καθυστερήσει υπερβολικά, σχολιάστηκε πικρόχολα και ποικιλοτρόπως. «Γεφύρι της Άρτας», ‘Μετρό Θεσσαλονίκης’ και ‘ανέκδοτο’ ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από μικροφώνου αλλά και στις μεταξύ τους συζητήσεις των κατοίκων.
Καλαντζής: «Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν»
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, αφού συγχάρηκε τον κ. Καραμούτσο για την πρωτοβουλία οργάνωσης της συγκέντρωσης, σημείωσε ότι υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και να προχωρήσει το έργο, φτάνει να επιτευχθεί ο αποχαρακτηρισμός από δασική έκταση που είναι σήμερα.
Ζάψας: «Όλα μπορούν να γίνουν…»
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Γιώργος Ζάψας, συντάχθηκε με την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του στην κατεύθυνση της υλοποίησής της. Καυτηρίασε ακόμη την εγκατάλειψη της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Ηπείρου από κυβέρνηση και Περιφέρεια, κάνοντας και ο ίδιος ειδική αναφορά στην μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκε στην συγκέντρωση ήταν πολυπληθής, υπήρχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
Η Χαρά Τριανταφύλου, πρόσθεσε ότι η βεντάλια των αναπτυξιακών στόχων είναι καλό να ανοίξει περισσότερο και πέρα από τον πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της γης να επιδιωχτεί και η ανάδειξη μορφών τουρισμού όπως ο Θρησκευτικός κ.ά.
Ο παιδίατρος και πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας, Πολυσταφυλίτης κ. Ευάγγελος Μπακόλας, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε την πολυετή καθυστέρηση στην κατασκευή δρόμων στην περιοχή, η έλλειψη των οποίων αποτελεί τροχοπέδη για κάθε ανάπτυξη.
Ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννης Στέφος, συνεχάρη τον κ. Καραμούτσο για την οργάνωση της συγκέντρωσης και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από την αναζήτηση λύσεων στα πρότυπα άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα της Κόνιτσας και του Μετσόβου.
Επίσης μίλησαν οι κ. Υφαντής Ευάγγελος από το Αλεποχώρι Μπότσαρη, ο κ. Κωνσταντίνος Γρόπας από το Πολυστάφυλο, αλλά και πρόεδροι των όμορων κοινοτήτων που ανέπτυξαν προτάσεις και κατέθεσαν τη διάθεσή τους να συνταχτούν στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.
Από τον κ. Καραμούτσο διαβάστηκε σχετικό υπόμνημα με το οποίο όλοι συμφώνησαν. Το υπόμνημα θα σταλεί στον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρχηγούς των κομμάτων, στους αρμόδιους υπουργούς και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου που απουσίαζε από την συγκέντρωση.
Ακόμη ο κ. Καραμούτσος τόνισε:
- Η Λάκκα Σουλίου είναι η πιο φτωχή όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ε.Ε. εδώ εμείς ‘ζούμε’ τον τόπο και όχι αυτός όπως γίνεται σε όλα τα άλλα μέρη.
-Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί ή να μην στηρίξει την ανάπτυξη του τόπου μας.
- Με την ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού και τον καθαρισμό από τη βλάστηση θα συσταθεί φορέας διαχείρισης ή συνεταιρισμός με γεωπόνους, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες που θα αναλάβουν να προτείνουν το πλάνο αξιοποίησης και τα δέντρα που μπορούν να φυτευτούν με βάση τα χωματικά συστατικά, το μικρόκλιμα κλπ.
- Έτσι θα απαλλαγούμε και από τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν τις μικρές καλλιέργειες που υπάρχουν σήμερα.
Στο τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα ‘τρέξει’ τα όσα αποφασίστηκαν.
Αξιοσημείωτο της συγκέντρωσης ήταν η μεγάλη ανταπόκριση που είχε στους κατοίκους του Πολυσταφύλου και των όμορων Κοινοτήτων με την αγωνία για το μέλλον του τόπου ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, ενώ ρωτούσαν συνεχώς για το εάν ένα τέτοιο φιλόδοξο, πλην όμως σημαντικό και άκρως απαραίτητο σχέδιο, μπορεί να ευοδωθεί.