ΕΛΛΑΔΑ

Mία συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο Πολυστάφυλο Δήμου Ζηρού Πρέβεζας. Την συγκάλεσε ο πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας κ. Σπύρος Καραμούτσος με θέμα: «Αναπτυξιακές προοπτικές της Λάκκας Σουλίου».

Παρουσία των Δημάρχων Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή και Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, ο κ. Καραμούτσος ανέλυσε την πρότασή του για την ανάληψη μίας συντονισμένης προσπάθειας προκειμένου μία τεράστια έκταση στην Λάκκα Σουλίου με θαμνώδη βλάστηση που θεωρείται δασική περιοχή να αποχαρακτηριστεί και να αντικατασταθεί από ήμερη βλάστηση (αχλαδιές, μηλιές κλπ). Έτσι θα δημιουργηθεί μία μεγάλη παραγωγική ζώνη που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο κρίσιμο ερώτημα πως θα γίνει ο αποχαρακτηρισμός μίας περιοχής που θεωρείται δασική και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συμβεί αυτό η απάντηση ήταν η εξής: «Όταν δίνουν άδειες να χτιστούν βίλες μέσα στα δάση, δεν μπορεί κανένας να μας αρνηθεί να αποχαρακτηριστεί μία περιοχή για να αποτελέσει την αναπτυξιακή μηχανή της Λάκκας Σουλίου, η οποία μαραζώνει όπως και ολόκληρη η ελληνική περιφέρεια». «Η απόφαση δεν θα είναι για άρση του χαρακτηρισμού δασική, αλλά για άρση της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούτσος.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, αφού συνεχάρη τον κ. Καραμούτσο για την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης δήλωσε ότι: «Όσο κι αν ακούγεται ουτοπικό ένα τέτοιο εγχείρημα με την οργάνωση και τη συνδρομή όλων μπορεί να γίνει εφικτό».

Ντακαλέτσης: «Είναι δύσκολο αλλά όχι ουτοπία…»

Ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, όπως και όλοι σχεδόν οι ομιλητές καυτηρίασε τη στάση της Περιφέρειας που έχει εγκαταλείψει την περιοχή λέγοντας: «Η Περιφέρεια και ειδικότερα ο Περιφερειάρχης έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Υπάρχει ο δρόμος από την Τύρια που θα ένωνε την περιοχή με την Εγνατία και την Ιόνια οδό. Επί 14 χρόνια κατασκευάζεται και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και όχι μόνο αυτό λένε και ψέματα καθώς στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις δικές του ευθύνες προσπαθούν να επιρρίψουν μέρος αυτών στον Δήμος μας, (σ.σ εξήγησε τι έχει συμβεί με μελέτη που είχε εκπονήσει ο Δήμος και άλλαξε η Περιφέρεια).

«Η Περιφέρεια αντί να κατέβει στον πολίτη, πηγαίνει προς την κεντρική εξουσία»

Και ο Δήμαρχος Δωδώνης κατέληξε: «Η Περιφέρεια αντί να ‘κατέβει’ προς τους δημότες, να ενσκήψει στα προβλήματά τους και να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, συνεχώς απομακρύνεται και λειτουργεί όλο και πιο αποστειρωμένη.. Βαδίζει πιο πολύ προς την κεντρική εξουσία αντί να έρθει πιο κοντά στον κόσμο».

Το «Γεφύρι της Άρτας»

Το ότι ο δρόμος Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα έχει καθυστερήσει υπερβολικά, σχολιάστηκε πικρόχολα και ποικιλοτρόπως. «Γεφύρι της Άρτας», ‘Μετρό Θεσσαλονίκης’ και ‘ανέκδοτο’ ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν από μικροφώνου αλλά και στις μεταξύ τους συζητήσεις των κατοίκων.

Καλαντζής: «Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν»

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, αφού συγχάρηκε τον κ. Καραμούτσο για την πρωτοβουλία οργάνωσης της συγκέντρωσης, σημείωσε ότι υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και να προχωρήσει το έργο, φτάνει να επιτευχθεί ο αποχαρακτηρισμός από δασική έκταση που είναι σήμερα.

Ζάψας: «Όλα μπορούν να γίνουν…»

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Γιώργος Ζάψας, συντάχθηκε με την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του στην κατεύθυνση της υλοποίησής της. Καυτηρίασε ακόμη την εγκατάλειψη της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Ηπείρου από κυβέρνηση και Περιφέρεια, κάνοντας και ο ίδιος ειδική αναφορά στην μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου Τύρια – Γέφυρα Μπακόλα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκε στην συγκέντρωση ήταν πολυπληθής, υπήρχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Η Χαρά Τριανταφύλου, πρόσθεσε ότι η βεντάλια των αναπτυξιακών στόχων είναι καλό να ανοίξει περισσότερο και πέρα από τον πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της γης να επιδιωχτεί και η ανάδειξη μορφών τουρισμού όπως ο Θρησκευτικός κ.ά.

Ο παιδίατρος και πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας, Πολυσταφυλίτης κ. Ευάγγελος Μπακόλας, μεταξύ άλλων, καυτηρίασε την πολυετή καθυστέρηση στην κατασκευή δρόμων στην περιοχή, η έλλειψη των οποίων αποτελεί τροχοπέδη για κάθε ανάπτυξη.

Ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννης Στέφος, συνεχάρη τον κ. Καραμούτσο για την οργάνωση της συγκέντρωσης και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από την αναζήτηση λύσεων στα πρότυπα άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα της Κόνιτσας και του Μετσόβου.

Επίσης μίλησαν οι κ. Υφαντής Ευάγγελος από το Αλεποχώρι Μπότσαρη, ο κ. Κωνσταντίνος Γρόπας από το Πολυστάφυλο, αλλά και πρόεδροι των όμορων κοινοτήτων που ανέπτυξαν προτάσεις και κατέθεσαν τη διάθεσή τους να συνταχτούν στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.

Από τον κ. Καραμούτσο διαβάστηκε σχετικό υπόμνημα με το οποίο όλοι συμφώνησαν. Το υπόμνημα θα σταλεί στον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρχηγούς των κομμάτων, στους αρμόδιους υπουργούς και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου που απουσίαζε από την συγκέντρωση.

Ακόμη ο κ. Καραμούτσος τόνισε:

- Η Λάκκα Σουλίου είναι η πιο φτωχή όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην Ε.Ε. εδώ εμείς ‘ζούμε’ τον τόπο και όχι αυτός όπως γίνεται σε όλα τα άλλα μέρη.

-Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί ή να μην στηρίξει την ανάπτυξη του τόπου μας.

- Με την ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού και τον καθαρισμό από τη βλάστηση θα συσταθεί φορέας διαχείρισης ή συνεταιρισμός με γεωπόνους, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες που θα αναλάβουν να προτείνουν το πλάνο αξιοποίησης και τα δέντρα που μπορούν να φυτευτούν με βάση τα χωματικά συστατικά, το μικρόκλιμα κλπ.

-       Έτσι θα απαλλαγούμε και από τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν τις μικρές καλλιέργειες που υπάρχουν σήμερα.

Στο τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα ‘τρέξει’ τα όσα αποφασίστηκαν.

Αξιοσημείωτο της συγκέντρωσης ήταν η μεγάλη ανταπόκριση που είχε στους κατοίκους του Πολυσταφύλου και των όμορων Κοινοτήτων με την αγωνία για το μέλλον του τόπου ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, ενώ ρωτούσαν συνεχώς για το εάν ένα τέτοιο φιλόδοξο, πλην όμως σημαντικό και άκρως απαραίτητο σχέδιο, μπορεί να ευοδωθεί.

 

 

 

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εξέδωσε στις 8/11/2022 το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
 
Θέμα: « Ενημέρωση για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας»
 
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της μόλυνσης της τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, ότι κανένα από τα δείγματα που στάλθηκαν για έλεγχο από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στο πλαίσιο των επισκοπήσεων 2022, δεν βρέθηκε θετικό. Οι δειγματοληψίες έγιναν, τόσο σε τυχαίες, όσο και σε καλλιέργειες που εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάσει κανένα, αφού δεν αποκλείεται η ύπαρξη του ιού στην ευρύτερη καλλιεργητική περιοχή, καθώς είναι αδύνατη τεχνικά ο εργαστηριακός έλεγχος όλων των καλλιεργειών τομάτας και πιπεριάς. 
Απεναντίας, τα στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί μία στις 8 παρτίδες σπόρων τομάτας που ελέγχθηκαν το 2022 βρέθηκε μολυσμένη από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι 8 χρόνια μετά την πρώτη ανίχνευση του ιού της καστανής ρυτίδωσης στο Ισραήλ, οι σποροπαραγωγικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, στην σποροπαραγωγή. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι είναι ο πρωταρχικός τρόπος διάδοσης του ιού και στη συνέχεια μολύνονται φυτώρια και παραγωγικά θερμοκήπια. 
 Οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ανθρώπων και αντικειμένων από άλλες εγκαταστάσεις. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που οδηγεί στην απασχόληση των ίδιων εργατών από πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μεταδώσει πολύ γρήγορα μία αρχική μόλυνση. 
Καλούνται οι παραγωγοί σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων να ειδοποιήσουν άμεσα την υπηρεσία για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός ποικίλουν ανάλογα με το καλλιεργούμενο υβρίδιο, το στάδιο της μόλυνσης, τις κλιματικές συνθήκες, την ευρωστία και τη φυσιολογία του φυτού κ.α. με αποτέλεσμα να μην ασφαλής η οπτική διάγνωση. Είναι σαφές ότι από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό δεν επιβάλλεται, ούτε η άμεση εκρίζωση της μολυσμένης καλλιέργειας, ούτε η διακοπή συγκομιδής και εμπορίας των καρπών της. Πρέπει, όμως, να ληφθούν μέτρα υγιεινής για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού σε άλλες εγκαταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει μία δυνατότητα στον παραγωγό να εκριζώσει την μόλυνση στα αρχικά στάδια. Αν ο ιός πολλαπλασιαστεί και εγκατασταθεί σε μία καλλιέργεια είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να εκριζωθεί, καθώς παραμένει στο έδαφος, στα δομικά στοιχεία του θερμοκηπίου, στα εργαλεία και σε άλλα αντικείμενα. 
 Οι γεωπόνοι της υπηρεσίας είναι στη διάθεση των παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες και συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης ίωσης της τομάτας.
 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Mε βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι αεροπορική εταιρία διεθνών πτήσεων, επιθυμεί να εντάξει τα Ιωάννινα στους χειμερινούς προσορισμούς της, καταγγέλοντας ταυτόχρονα την έλλειψη ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Τουρισμού καθώς και ότι έγινε σύσκεψη φορέων στην Κρήτη για το ίδιο θέμα ενώ στην Ήπειρο σημειώνεται μια εκκωφαντική σιωπή, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη συνεχιζόμενη απαξίωση των Ιωννίνων αλλά και της Ηπείρου γενικότερα από τη Κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά στελέχη της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δυσκολίες, ολοκλήρωσε μέσα σε 3 χρόνια την Ολυμπία και την Ιόνια οδό μέχρι τα Ιωάννινα, καθώς και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έργα που καρκινοβατούσαν για πάνω από 10 χρόνια ,έχοντας το αμείωτο και συνεχές ενδιαφέρον του Ηπειρώτη πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και όλων των Ηπειρωτών βουλευτών και στελεχών μας, έργα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αντίθετα στα τρία χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση της ΝΔ και παρά την από το 2018 έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο δεν έχει προστεθεί ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμος!!!!Το «παιχνίδι» μεταξύ της Κυβερνησης της ΝΔ και της Περιφέρειας Ηπείρου με την ανταλλαγή υπευθυνοτήτων στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακκαβιά και της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια που κρατάει τρία χρόνια τώρα , δείχνει και την ανικανότητα αλλά και την αδιαφορία για την δημιουργία υποδομών στην περιοχή μας.

Προφανώς στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές ο λαός των Ιωαννίνων και της Ηπείρου θα αποδόσει τα «δέοντα» στη Νέα Δημοκρατία, που φιλοδοξεί με πρόσχημα τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο,το μόνο έργο της να είναι η αλλαγή των ορίων της λίμνης Παμβώτιδας , συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, αδιαφορώντας και για την κατάθεση του Π.Δ της λίμνης, με κύρια ευθύνη του Κ.Μητσοτάκη που είναι ενήμερος για όλα αυτά.

                                                                                                                   Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ζητούνται Πωλητές, για μερική η πλήρη απασχόληση στα Ιωάννινα από επιχείρηση στον κλάδο προϊόντων ελέγχου βάρους, διατροφής, ευεξίας και περιποίησης δέρματος. Παρέχονται bonus, δώρα, υψηλό ποσοστό προμήθειας επί των πωλήσεων, και μια εξαιρετική ευκαιρία για καριέρα, με διαρκή εκπαίδευση, υποστήριξη, καθοδήγηση και υλικά προώθησης και ανάπτυξης των πωλήσεων..
Προϋπηρεσία στον κλάδο επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

Ζητούμενα η γνώση χειρισμού Η/Υ, internet και εξοικείωση με τη χρήση social media.


Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Τηλ. επικοινωνίας 6931 090939, 6971 761202