Με μία διαφορετική όσο και ξεχωριστή μουσικο-θεατρική εκδήλωση, γιορτάστηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου το βράδυ, η επέτειος των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας.

Η εκδήλωση που ήταν συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα και του Δήμου Ζηρού, λόγω της αστάθειας του καιρού πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της

Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα. Προηγήθηκε η δοξολογία στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση “Η Ευρωστίνη στην Επανάσταση του 1821”, ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο Ιστορικό και Ηρωικό έργο γραμμένο από τους Νίκο Μπούζα και Στέφανο

Παπαγεωργίου

οι οποίοι συμμετείχαν με το θέατρο σκιών. Συνοδοί της παράστασης τα μέλη του μουσικού σχήματος “ΟΡΤΣΑ”, που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, μαζί με έναν σύντομο χαιρετισμό, εκφώνησε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής. Ο Δήμαρχος εξήρε το έργο της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα και συνεχάρη τον Παππά Λευτέρη για την

προσφορά της Ενορίας στην εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή της πόλης, ενώ ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την συνεργασία και τη στήριξή της.

Με αφορμή το ιστορικό της απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε την ομοψυχία των Ελλήνων που μαζί με την πίστη ήταν τα βασικά στοιχεία του θριάμβου της επανάστασης του 1821 και στάθηκε στη σημασία

που έχει η ενότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Οι πρόγονοί μας στις 12 Οκτωβρίου του 1912, βρήκαν το κουράγιο και το σθένος να αγωνιστούν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας. Κρατάμε αυτό το μήνυμα το αισιόδοξο στην πράξη για να προχωρήσουμε μπροστά»

σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζηρού.

fil_2.JPG

Ο πατήρ Ελευθέριος, εμφανώς συγκινημένος από την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και τις μνήμες των ιστορικών στοιχείων που αναδύθηκαν μέσα από τη παρουσίαση και τη θεματολογία της, συνεχάρη κι ευχαρίστησε όλα τα μέλη

του μουσικού συνόλου ΟΡΤΣΑ και του θεάτρου Σκιών, ξεχωριστά.

Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, την παράσταση παρακολούθησαν, ο πρωτοσύγκελος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομου, πατήρ Συμεών, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος

Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας, η δημοτική σύμβουλος κα Μαρία Γάλλιου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Κωστάκος και πλήθος κόσμου.fil._3.JPG

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου Αναστάσιου (Τάσου) Κουράκη σε ηλικία 73 ετών το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2021. Ο Τάσος τα τελευταία χρόνια έδινε με γενναιότητα μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα: Καλλιεργημένος, αντισυμβατικός, κοσμοπολίτης, πολιτικός, συνδικαλιστής, ακτιβιστής, διανοούμενος, λογοτέχνης, ποιητής. Συμμετείχε στην πρώτη γραμμή σε όλους τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του. Από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής, αφυπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα ήταν οι επιδράσεις του περιβάλλοντος και των μεταλλαγμένων τροφίμων στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Με μετεκπαιδευτικές σπουδές στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Ιδιαίτερη ήταν η ενασχόλησή του Τάσου με θέματα Υγείας, Παιδείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής, Βιοηθικής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την έντονη αγωνιστική παρουσία του Τάσου στο χώρο της αριστεράς και στη δημόσια σφαίρα.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης.

Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).

Ιδρυτικό μέλος (2001) της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», επικεφαλής (2001-2008) και δημοτικός σύμβουλος (2002, 2006) με την παραπάνω Δημοτική Κίνηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής και περιφερειακός σύμβουλος (2010) της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Μπορούμε να τους σταματήσουμε» στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διετέλεσε βουλευτής (2007, 2009, 2012, 2015), Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Σύριζα (2015), Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2015-2919).

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο παιδείας (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015) έλαβε μέρος στις επίπονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πρωταγωνίστησε στην αποκατάσταση αδικιών και δυσμενών πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Υπήρξε ακτιβιστής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών, υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ειρηνική συνύπαρξη με το λαό του Ισραήλ. Συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ (Ιούλιος 2006), στην αποστολή του Free Gaza Movement που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας (Αύγουστος 2008), ως μέλος επιτροπής φορέων στο Κάιρο για συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους (Ιανουάριος 2009), ως μέλος αντιπροσωπίας βουλευτών από την Ευρώπη και την Ελλάδα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας και με παλαιστίνιους ηγέτες (Μάρτιος 2009), ως μέλος αντίστοιχης αντιπροσωπίας βουλευτών και ευρωβουλευτών στη Λωρίδα της Γάζας και το Κάιρο για συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου (Ιανουάριος 2010)

Το λογοτεχνικό έργο του Τάσου Κουράκη περιλαμβάνει, ποιητικές συλλογές καθώς και μία συλλογή με δοκίμια. Το 2021 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του υπό τον τίτλο «Τάσος Κουράκης: Ποιήματα 1995-2020».

Ο Τάσος Κουράκης διένυσε μια μακρά πολιτική διαδρομή και διέγραψε μια πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα. Θα θυμόμαστε τον Τάσο με αγάπη και συντροφικότητα για όλες τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε.Θα τον θυμόμαστε ως αγωνιστή διανοούμενο και ευγενή επαναστάτη.

Καλό σου ταξίδι Τάσο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αντί στεφάνου, η ΟΜ Πανεπιστημιακών θα καταθέσει χρηματικό ποσό για κοινωφελή σκοπό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας.

Στη μνήμη του Τάσου, κάποια στιγμιότυπα της δημόσιας ζωής του ως πολιτικού, βουλευτή, ποιητή, διανοούμενου (http://kourakis.gr)

Από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2021

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θεσπρωτικού σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: "Στέκεται δίπλα και στηρίζει τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη και κατά της εγκατάστασης των Φωτοβολταϊκών πάρκων στα βουνά «Βόϊδι» και «Κάτω Βλάχα» των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας, του Δήμου Ζηρού.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θεσπρωτικού εκφράζει την ανησυχία της για τα σχεδιαζόμενα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα δίπλα από τα χωριά και τα σπίτια μας για τους εξής λόγους:

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, είμαστε αντίθετοι με την εγκατάστασή των στα Θεσπρωτικά όρη, επειδή:

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών (βιομηχανικών αιολικών πάρκων) θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το ορεινό τοπίο, θα εκδιώξει σημαντικό μέρος της ορεινής κτηνοτροφίας, θα επιφέρει αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής καθώς και αντίστοιχη υποβάθμιση της πανίδας και χλωρίδας του τόπου εγκατάστασής των. Η ζημιά επίσης στους ορεινούς μελισσοκόμους θα είναι μεγάλη, λόγω του περιορισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων αλλά και της απώλειας πληθυσμού τους από την λειτουργία τους. Η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν θα αποφέρει παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας (μία ή δύο), ενώ θα καταργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημιές για την ίδια την επιβίωσή τους.

Τα εκατοντάδες στρέμματα που θα καλύψουν οι ορεινοί δρόμοι προσπέλασης και τα γήπεδα στήριξής των, θα αφαιρεθούν ως εκτάσεις από τον επιλέξιμο κοινοτικό βοσκότοπο με συνέπειες στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

Ο ιδιώτης-επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποσύρει τα κουφάρια τους μετά το πέρας της 20ετίας, που υπολογίζεται η διάρκεια της λειτουργίας τους. Τότε, θα απομείνουν πάνω στις κορυφογραμμές της Μικρής Λάκκας Σουλίου να κρέμονται οι σκουριασμένοι έλικες διαμέτρου 162 μέτρα στους τεράστιους σκελετούς τους και να θυμίζουν ένα απέραντο νεκροταφείο σιδηρικών στερώντας το φυσικό κάλλος από την ορεινή περιοχή μας, μοναδική κληρονομιά που έχουμε, την οποία ενώ η φύση την δημιούργησε σε χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια εμείς ερχόμαστε να την καταστρέψουμε σε μια 20ετία.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα των 2.500 στρεμμάτων, είμαστε αντίθετοι με την εγκατάστασή των στα βουνά «Βόϊδι» και «Κάτω Βλάχα» των Τοπικών Κοινοτήτων Θεσπρωτικού και Κρανέας, του Δήμου Ζηρού, επειδή:

1) Θα καταργήσει την άρδευση στους αγρότες Θεσπρωτικού και Κρανέας μέχρι και 1.500 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας και αρδευόμενη.

2) Από την περιοχή αυτή περνάει ο αγωγός ύδρευσης της Κοινότητας Κρανέας, αλλά και υπάρχει εκεί η δεξαμενή της ίδιας Κοινότητας στην θέση «Αετοφωλιά».

3) Θα προκαλέσει ζημιές σε δεκάδες κτηνοτρόφους που έχουν εκεί τις σταβλικές, μελισσοκομικές και γεωργικές τους εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις.

4) Στην ίδια αυτή περιοχή περνάει και ο ρωμαϊκός αγωγός (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο), μεγάλο αρχαιολογικά μνημείο της περιοχής μας, ανεξάρτητα αν αυτό δεν έχει αναδειχθεί ακόμη, όπως θα έπρεπε.

Η ανάγκη κάλυψης των αναγκών ενέργειας στην χώρα μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε το φυσικό τοπίο δίπλα από τα χωριά μας, δεν σημαίνει να στραφούμε ενάντια στην κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον φυσικό πλούτο και την βιοποικιλότητα της περιοχής μας.

Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, ο ιδιώτης-επενδυτής μπορεί να κάνει την επένδυσή του σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι παραπάνω ζημιές στην τοπική οικονομία και οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και όπου δεν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω, η ΟΜ Θεσπρωτικού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στηρίζει τις Επιτροπές Αγώνα για την μη εγκατάσταση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μικρή Λάκκα Σουλίου.

Για τον ίδιο λόγο στηρίζουμε και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού , καθώς και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Θεσπρωτικού και Κρανέας.

                                                                      

                                                                                                      

                                                                                                                      ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ"

Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση ημεδαπός

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας υπόθεση κλοπής σε βάρος ημεδαπής, που έγινε την

30-08-2021 σε περιοχή της Άρτας.

Για τη υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε διάρρηξη μονοκατοικίας από όπου καταγγέλθηκε ότι

αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των -4.500- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

 
Το Νομαρχιακό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Ιωαννίνων σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: “Αφορμή για το παρόν δελτίο Τύπου αποτέλεσε η πληθώρα θεμάτων που αφορούν στα άτομα με Αναπηρία και η διαχείριση αυτών από την Δημοτική Αρχή και Τοπικούς Φορείς Διοργάνωσης Αθλητικών Γεγονότων και έχουν να κάνουν με την συμμετοχή, την ένταξή τους, την αξιοπρεπή εκπαίδευσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους.
 
Διανύοντας τα τελευταία δύο χρόνια όλοι μας πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του COVID 19 με λύπη μας διαπιστώνουμε ως Νομαρχιακό Σωματείο από συζητήσεις και αιτήματα μελών μας ότι η Πανδημία αποτέλεσε τον "Δούρειο Ίππο" προώθησης της αορατότητας και διάκρισης παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία.
 
Με πρόσχημα άλλοτε την Πανδημία και άλλοτε επιλέγοντας την σιωπή:
 
δεν γίνεται να αναστέλλεται το ισότιμο δικαίωμα εκπαίδευσης παιδιών με Αναπηρία με αξιοπρέπεια και τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας βάσει Υπουργικών Αποφάσεων  και διάθεσης αυτών του προβλεπόμενου αριθμού αιθουσών διδασκαλίας και παρέμβασης, δεν γίνεται να απαξιώνονται και αποθαρρύνονται Αθλητές με Αναπηρία που μας εκπροσωπούν μετά από υπεράνθρωπη προσπάθειά ετών συμμετοχής τους σε Παραολυμπιακούς αγώνες, δεν γίνεται να τροποποιούνται διευκολύνσεις ετών συμμετοχής Ατόμων με Αναπηρία σε δραστηριότητες Πολιτιστικού χαρακτήρα χωρίς να ερωτηθούν θεσμοθετημένα όργανα Αναπηρίας της Πόλης μας .
 
Συγκεκριμένα:
 
(1). Με λύπη μας διαπιστώσαμε την απουσία της Παραολυμπιονίκη Ανθής Λιάγκου, Γραμματέα του Σωματείου μας που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο ως Αθλήτρια του Συλλόγου Ιωαννίνων "Πύρρου" από την τελετή της 14ης Σεπτεμβρίου του Δήμου Ιωαννιτών.
 
Χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προπόνησης, προσπάθειας και κάλυψης των εξόδων συμμετοχής σε αγώνες όλων των Αθλητών ΑμεΑ. Σε αυτόν τον μοναχικό δρόμο υπέρβασης ικανοτήτων σημασία έχει πάντα η προσπάθεια και συμμετοχή, που με την αναγνώριση και βράβευση ενισχύεται η προσπάθεια συμμετοχής και η προαγωγή προτύπων και αποδοχής της Αναπηρίας.
 
(2). Αναμένουμε με μεγάλη ανησυχία το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του σχολείου ΣΑΠ Ιωαννίνων, λαμβάνοντας μία σιωπηλή απαξίωση σχετικά με αιτήματα Εκπαιδευτικών και Γονέων που αφορούν και στο παρόν προσωρινό περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα παιδιά με Αναπηρία.
 
(3). Από την Οργανωτική επιτροπή του Run Lake ενημερωθήκαμε μετά από πρωτοβουλία επικοινωνίας της Προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων τελευταία στιγμή για τον αποκλεισμό των ατόμων με Αναπηρία από τις δράσεις των αγώνων λόγω τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και συμπλήρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων.
 
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους.
 
Συγκεκριμένα τα άτομα με Αναπηρία που λάμβαναν μέρος συμμετέχουν πάντα με εθελοντές συνοδούς οπότε δεν επιβαρύνεται η διοργάνωση και θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στον αριθμό των συμμετεχόντων που αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα και όχι να αποκλείονται θέτοντας διαχωρισμούς και διακρίσεις βάσει ικανότητας.
 
(4). Χαιρετίζουμε θετικά την επαναφορά της απαλλαγής διδάκτρων για τα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων για τα άτομα με Αναπηρία άνω του 50% μετά και από παρέμβασή μας στην Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών .
 
(5). Αναμένουμε την ένταξη κάποιων προτάσεων μας στον σχεδιασμό και επαναδιάρθωση νέων project του Δήμου μετά από προσκλήσεις μας σε σχετικά Συμβούλια καθώς έχουμε παραδώσει επανειλημμένως πλάνα σχεδιασμού με βάσει τον "Σχεδιασμό για Όλους" (Designed for All) που προάγουν την προσβασιμότητα σε όλες τους συμπολίτες μας όλων των ηλικιακών ομάδων και ικανοτήτων σε όλες τις πτυχές της τοπικής μας κοινωνικής ζωής.
 
Επισημαίνουμε λοιπόν την ανησυχία μας και θέτουμε τους προβληματισμούς μας μετά από αυτές τις διαπιστωμένες αστοχίες , καθώς μη εντοπίζοντας τες ενισχύεται η διάκριση, η αορατότητα, η απομόνωση και η έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας στα άτομα και στις οικογένειες παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία.
 
Η Πανδημία λοιπόν ας αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ευαισθητοποίηση προς αυτές τις ομάδες των ατόμων, ενίσχυση προσπαθειών τους, ισότιμης και αξιοπρεπούς εκπαίδευσης και συμμετοχής τους ως ισότιμοι Πολίτες .
 
Ο Πρόεδρος
 
Ξενοφώντας Αποστολόπουλος

Το Εργατικό Κέντρο του Νομού Κοζάνης με αφορμή τις τελευταίες εεξλίξεις στη ΔΕΗ, σημειώνει: "Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ιδρύθηκε το 1950 για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

Για 71 ολόκληρα χρόνια, κατάφερε να στηρίξει την οικονομία της χώρας γράφοντας ιστορία ως η Δημόσια επιχείρηση που έβαλε την σφραγίδα της στον τομέα αυτό καθιστώντας την ορόσημο σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Η εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ με την άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, αποτελεί λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης καθώς οδηγεί στην εκχώρηση της επιχείρησης του Ελληνικού λαού στα ιδιωτικά χέρια ανοίγοντας, ταυτόχρονα, τον ασκό του Αιόλου.

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι η αρχή πολλών δεινών με πολλαπλές προεκτάσεις και επιρροές στην οικονομικοκοινωνική αλυσίδα.

Η ενεργειακή ασφάλεια, το φθηνό ρεύμα, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο ισχυρός επενδυτικός παράγοντας, η πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και πολλά ακόμα, θα παύσουν πλέον να είναι «δεδομένα» με την επιχείρηση να λειτουργεί μόνον προς όφελος των μετόχων.

Για τη δε περιοχή μας που ήδη έχει βιώσει σοβαρότατες αλλαγές στη σχέση της με την ΔΕΗ, η εκχώρηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης θα επιφέρει πολλές ακόμα «μαχαιριές» δίδοντας τη χαριστική βολή στις όποιες διαφαινόμενες ευκαιρίες και αναπτυξιακές προοπτικές.

Το ΕΚΝΚ ενώνει τη φωνή του στη φωνή αντίδρασης και αντίστασης της κοινωνίας και των συνδικάτων που ζητούν την διατήρηση της Επιχείρησης με Δημόσιο χαρακτήρα έτσι ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί "χάριν του δημοσίου συμφέροντος"."

Το πρώτο 11μελές διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α μετά τη μετατροπή της εταιρίας σε Αναπτυξιακό Οργανισμό συγκροτήθηκε σε σώμα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά από τις αρχαιρεσίες ανάδειξής του που διενεργήθηκαν στο Δημαρχείο του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα.

Ο νέος τίτλος της ΕΤΑΝΑΜόπως προέκυψε κατά την μετατροπή της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία (Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ) σε “Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης” είναι: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» και διακριτό τίτλο “ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ”.

Μετά την συγκρότηση σε σώμα τη νέα διοίκηση της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ απαρτίζουν οι εξής:

Καλαντζής Νικόλαος: Δήμαρχος Δήμου Ζηρού, Πρόεδρος (επανεξελέγη).

Χασιάκος Χρήστος: Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Αντιπρόεδρος.

Μπούρης Ιωάννης: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Διευθύνων Σύμβουλος.

Τσιρογιάννης Χρήστος: Δήμαρχος Δήμου Αρταίων, Μέλος.

Μίγδος Περικλής: Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, Μέλος.

Βαβέτση Ροζίνα: Δήμαρχος Δήμου Νικολάου Σκουφά, Μέλος.

Ζαχαριάς Νικόλαος: Δήμαρχος Δήμου Πάργας, Μέλος.

Δαρδαμάνης Ιωάννης: Αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας, Μέλος.

Γούσης Χρήστος: Εκπρόσωπος Περιφέρειας Ηπείρου, Μέλος.

Βαρελής Δημήτριος: Εκπρόσωπος Περιφέρειας Ηπείρου, Μέλος.

Κλούμπα Λεμονιά: Εκπρόσωπος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Μέλος.

Ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Καλαντζής και τα μέλη του νέου διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζουν την πεποίθηση και την αισιοδοξία τους ότι με τη μετατροπή της ΕΤΑΝΑΜ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, ανοίγονται νέοι ορίζοντες δράσης, που θα ωφελήσουν όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

Ευχαριστούν την Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για τη συμβολή τους στη μετατροπή της εταιρίας σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την εν γένει στήριξη η οποία είναι ουσιαστική.  

Ο νέος πρόεδρος και Δήμαρχος Δήμου Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής σε δήλωσή του ευχαριστεί τους συναδέλφους του και τα μέλη του Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη τους.  

Λίγα λόγια για την ΕΤΑΝΑΜ

Η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε ΟΤΑ έχει 33 συναπτά έτη πετυχημένης διαδρομής στις Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας όπου δραστηριοποιείται.

Μετατράπηκε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό προσαρμόζοντας το Καταστατικό της στη νέα νομοθεσία (σ.σ.νόμος ο Ν.4674/2020 «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.4735/2020).

Υποστηρίζει με κάθε διαθέσιμο μέσο επιστημονικό, συμβουλευτικό, τεχνικό τους Ο.Τ.Α.-μετόχους της.

Λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και συμπράττει με τους ΟΤΑ-μέλη της ή και με άλλους Ο.Τ.Α. για την εφαρμογή και υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ, υλοποιεί για τους Νομούς Πρέβεζας και Άρτας το Τοπικό Πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων – ΤΑΠΤοΚ» CLLD/LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), Προϋπολογισμού συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 12.000.000,00€ για Δημόσιες και Ιδιωτικές Επενδύσεις.

                                                                                                                       

                                                                                                                        Ο πρόεδρος

Νικόλαος Καλαντζής

Καταγγείλαμε τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι για τα τις διώξεις εργαζομένων. Η απάντηση ήρθε από τη Δ.Α.Κ.Ε, πλειοψηφούσα παράταξη στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με την υπογραφή «Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων», επιβεβαιώνοντας έτσι την απόλυτη κομματικοποίηση, βαπτίζοντας μάλιστα τις δημόσιες καταγγελίες για διώξεις ως «εσωτερικές διεργασίες του Π.Γ.Ν.Ι».

Να τους θυμίσουμε όμως τις δικαστικές προσφυγές που είναι σε εξέλιξη από εργαζόμενους και το γεγονός ότι το ζήτημα έχει φτάσει με σχετική ερώτηση και στη Βουλή.

Καλούμε τέλος, για μια ακόμη φορά, τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. να σταματήσει τις διώξεις και την κομματοκρατία μιας και εκ του νόμου η αρμοδιότητα της διοίκησης του Νοσοκομείου της ανήκει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Τα κίνητρα των δραστών που βεβήλωσαν το μνημείο για την ιστορική Μάχη της Μπογόρτσας, την προηγούμενη των αποκαλυπτηρίων (Κυριακή 29 Αυγούστου) νύχτα αναζητά η Αστυνομία. Υπενθυμίζουμε ότι τη νύχτα πριν τα αποκαλυπτήρια, πιθανότατα προς τα ξημερώματα γιατί το χρώμα ήταν ακόμη νωπό, άγνωστοι -μέχρι στιγμής- έριξαν μαύρη μπογιά στο μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Ζηρού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και για να τιμηθεί η μνήμη των ηρώων αγωνιστών Σουλιωτών και Λακκιωτών.

Αφού έχει αποκλειστεί η πιθανότητα οι δράστες να ήταν αντίπαλοι ή ‘εχθροί’ των… Μάρκου Μπότσαρη και Γώγου Δράκου, η προσοχή των αστυνομικών αρχών εστιάζεται σε τρείς περιπτώσεις: α. Σε πολιτικούς αντιπάλους (ή υποστηρικτές αυτών) του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, που θα είχαν κίνητρο να ακυρωθεί η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων στην κοινότητα του Άσσου, καθώς ήταν ξημερώματα Κυριακής που η ανεύρεση διαλυτικών και καθαριστικών με τα μαγαζιά κλειστά ήταν ελάχιστες. Β. Σε άτομα με ψυχικές διαταραχές που αρέσκονται σε καταστροφικές πράξεις, και Γ. Σε αλλοδαπά άτομα πιθανότατα ισλαμικής καταγωγής, σενάριο ωστόσο που -ενώ εξετάζεται- δεν είναι σε πρώτο πλάνο.

Ο Δήμος Ζηρού παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Καλαντζής κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων οι φθροές θα αποκατασταθούν σύντομα και οι δράστες -αργά ή γρήγορα- θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. 

Το νησί των Αντικυθήρων, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, στην απόληξη της Βαλκανικής χερσονήσου, προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών που μετακινούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, καθιστώντας το νησί μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές στενωπούς της Ελλάδας.

Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους, γι’ αυτό και στο νησί λειτουργεί από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων, ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Από φέτος το φθινόπωρο, στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων λειτουργεί ένας πλήρως λειτουργικός αυτοματοποιημένος σταθμός τηλεμετρίας! Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό τέτοιου τύπου που λειτουργεί στη Βαλκανική Χερσόνησο, στην υπηρεσία των μεταναστευτικών πουλιών.

Ο σταθμός αυτός θα επιτρέψει στους ερευνητές να μετρήσουν τη διάρκεια στάθμευσης των μεταναστευτικών πουλιών στο νησί, ώστε στη συνέχεια να προσφέρουν νέα δεδομένα στην κατανόηση της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας των μεταναστευτικών πουλιών που σταθμεύουν στα Αντικύθηρα, αφού έχουν ήδη διασχίσει τα μεγάλα οικολογικά φράγματα της ερήμου Σαχάρας και της Μεσογείου.

Ο σταθμός τηλεμετρίας θα ενταχθεί σύντομα στο σύστημα Motus, ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών που χρησιμοποιούν ραδιοπομπούς ώστε να παρακολουθούν τις μετακινήσεις χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών. Παρόλο που η παρακολούθηση των μικρών σε μέγεθος πουλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο από τεχνική όσο και από οικονομική άποψη, η πρόοδος στην τεχνολογία ραδιοπαρακολούθησης μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε πομπούς βάρους μόλις μισού γραμμαρίου (0,45gr) και ως εκ τούτου να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε ακόμη και τους πιο μικροσκοπικούς φτερωτούς μετανάστες!

Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος «ROUTES» που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

 

Σημειώσεις 

1.Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων αποτελεί τη βάση ενός πολυετούς Προγράμματος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2000, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με συνεχή παρουσία ερευνητών και εθελοντών στο νησί κατά την περίοδο της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με σκοπό την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, στόχος του Προγράμματος είναι η έρευνα και μελέτη της ορνιθοπανίδας, των ενδιαιτημάτων της και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των Αντικυθήρων. Ο ΟΣΑ και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στηρίζει επίσης την έρευνα όλου του φάσματος των Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιείται από τρίτους στην περιοχή δραστηριοποίησης του Ορνιθολογικού Σταθμού.

2. Το ερευνητικό Πρόγραμμα «ROUTES» υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (2η Προκήρυξη Ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών) και υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα στο: https://routes.project.uoi.gr

Περισσότερες πληροφορίες:

-       Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γεωργία Αλεξοπούλου - Υπεύθυνη Τύπου, 210 8227937 εσωτ. 107, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

-       Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τάσος Μπούνας – Επιστημονικός Υπεύθυνος / Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, 6973573235, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 2/9 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων για τους εργαζόμενους στα Market In. Η απόφαση σε ακόμα ένα δικαστήριο είναι θετική. Αλλά αυτό δεν θα γινόταν εφικτό χωρίς τον πολύχρονο και σκληρό αγώνα .

Συκοφάντησαν τον αγώνα μας! Μας είπαν να δεχτούμε να δουλεύουμε με 400 ευρώ και να μη σηκώσουμε κεφάλι, μας έστειλαν μπράβους, όταν έβλεπαν ότι δεν τα κατάφερναν να μας σταματήσουν! Μας χτύπησαν “βρώμικα” με τα ΜΑΤ σε κάθε ευκαιρία και μας έσερναν στα δικαστήρια. Δεν τα κατάφεραν όμως! Η νίκη μας αυτή είναι “γροθιά” στο στομάχι της εργοδοσίας!

Η νίκη μας είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους!

Γιατί στόχος τους ήταν και παραμένει να φτιάξουν εργαζόμενους φθηνούς, χωρίς δικαιώματα, που να δουλεύουν ωράρια λάστιχο για μισθό - χαρτζιλίκι. Κόντρα σε αυτό ορθώσαμε το ανάστημα μας!

Στο τέλος όμως τι νίκησε;

Νίκησε η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στα Γιάννενα, όλων των Σωματείων που στάθηκαν στο πλευρό μας, για να μπορέσουμε επί 4 χρόνια να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα μας! Νίκησε η ενότητα όλων των εργαζόμενων! Νικήσαμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τι μπορεί να μας δώσει η εργοδοσία. Νίκησε η δύναμη των εργαζομένων όταν είναι αποφασισμένοι να φέρουν τα πάνω κάτω. Νικήσαμε γιατί φτάσαμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους!

Λέμε, λοιπόν, σε όλους τους συναδέλφους μας που πιστεύουν ότι “τα σωματεία δεν τα έχουμε ανάγκη”, ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” ή ότι “πάει μπροστά όποιος σκύβει το κεφάλι” και παρακαλάει να γίνει 8ώρος”:οτι

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Αυτή η νίκη ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο, που ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματα μας, στην ζωή μας. Θα ενταθεί η τρομοκρατία, η προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα που πέρασε η κυβέρνηση, που θα μας αναγκάζει να δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες. Η πίεση για εντατικοποίηση της δουλειάς θα μεγαλώνει. Την ίδια στιγμή όλα τα προϊόντα έχουν πάρει “την ανηφόρα”, τα τιμολόγια από ρεύμα και νερό έρχονται “φουσκωμένα” κι εμείς προσπαθούμε μήνας μπαίνει ,μήνας βγαίνει να τα βγάλουμε πέρα.

Γι’ αυτό μην μένεις άλλο πια μόνος σου! Έλα μαζί μας, μαζικοποίησε το Σωματείο σου.

Απαιτούμε άμεσα από την εργοδοσία των Μarket IN:

  • Να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου, άμεσα.
  • Να μας απασχολήσει, όπως είναι υποχρεωμένη, στα 2 νέα καταστήματα που έχει ανοίξει!
  • Να μας δώσει όλα τα δεδουλευμένα και να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές μας εισφορές

Η ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ!

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Τους έξι βασικούς άξονες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, επισημαίνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, καθώς και άλλα επιπρόσθετα μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες.
Σε μια περίοδο που η απώλεια εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο την τρέχουσα χρονιά φτάνει στο 80%, με τις πολύ αυξημένες τιμές πρώτων υλών, την αλματώδη αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τους έξι βασικούς άξονες στήριξης, 
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές,
⦁Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές,
⦁Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων,
⦁Χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος,
⦁Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης,
⦁Λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Πέρα από τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε κι άλλα εμπροσθοβαρή μέτρα στα οποία συγκαταλέγονται και οι αγρότες. Ειδικότερα, θεσμοθετείται,
⦁Η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και της αγροτικής γης,
⦁Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, γιατί αυτός είναι ένας φόρος εντελώς άδικος,
⦁Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους (αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους), όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
 

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων στο πλαίσιο διάδοσης και ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα (βάσει του Νόμου 4582/2018 περίθεματικού τουρισμού), συνδιοργανώνει το European CirrusRally2021.

Δώδεκα αεροσκάφη τύπου Cirrus SR22 θα συμμετέχουν με τα πληρώματα τους. Οι χώρες προέλευσης τωναεροσκαφών και πληρωμάτων θα είναι από την κεντρική Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Η διαδρομή με τις χώρες που θα επισκεφθούν θα είναι Γερμανία-Σλοβακία-Βουλγαρία - Ελλάδα –Μαυροβούνιο – Σλοβενία –Γερμανία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Cirrus Aircraft Γερμανίας και η Pilotravel. Η εκδήλωση τελείυπότηναιγίδατουΥπουργείου Τουρισμού καιτης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι σχολές Ωμέγα, η Pegasus Aviation και η Olympus Aviation.

Καιρού επιτρέποντος, τα 12 ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα από την Σόφια της Βουλγαρίας και να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στις 3 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, θα κατευθυνθούν στο αεροδρόμιοτης Σύρου όπου και θα ελλιμενιστούν για δύο μέρες. Στον αερολιμένα της Σύρου θα υπάρξει δυνατότητα επίδειξης των σύγχρονων τεχνολογικά αεροσκαφών CirrusSR22TG6,τα οποία διαθέτουν βαλλιστικό αλεξίπτωτο στο στάνταρ εξοπλισμό τους για κάθετη προσγείωση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε τοπικούς φορείς και κατοίκους του νησιού.

Στις 5 Οκτωβρίου τα αεροσκάφη θα αφιχθούν στο δημοτικό αερολιμένα Καστελορίζου, όπουαναμένεται καλωσόρισμα από τους τοπικούς φορείς, την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων και τοδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κύριοΓεώργιο Δριτσάκο. Θα υπάρξει επίσηςπρογραμματισμένη επίδειξη των αεροσκαφών στους τοπικούς παράγοντες, στους κατοίκους τουνησιούκαισταπαιδιά.

Στις 7 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν από το Καστελόριζο προς διεθνές αεροδρόμιο των      Ιωαννίνων όπου θα τους καλωσορίσουν οι τοπικές αρχές, ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων και το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Θα διαμείνουν για 2 ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των πληρωμάτων στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Πωλείται οικοδομήσιμο γωνιακό οικόπεδο 1.300 τ.μ. στην Ελεούσα Ιωαννίνων επί της οδού Σωκράτη Νο 16 στην τοποθεσία Πλήχτες. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλ.6947373713.
._2.jpg._3_1.jpg