Τριτοκοσμικές και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Άρτας. Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο λαός στις 21 Μαΐου

Όπως σημειώνει η θεματική Υγείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Νομού Ά ρτας: "Το Νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει χωρίς κανέναν απολύτως γιατρό στο Ακτινολογικό Τμήμα, άρα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να διαγνώσει τα περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ασφάλεια, τη ζωή των ασθενών. Φυσική κατάληξη του γεγονότος όχι μόνο ότι στην προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών δεν υπήρξε ούτε μία θέση για την Άρτα, αλλά της συστηματικής και μεθοδευμένης υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Και σα να μην έφτανε αυτό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν Lasix, φάρμακο απαραίτητο όχι μόνο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά και για την αντιμετώπιση οιδημάτων σε καρδιακή, ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια, φάρμακο απαραίτητο για τη ζωή συνανθρώπων μας.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικό, λοιπόν, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή λόγω συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων η υγεία και η ζωή των ασθενών στο Νοσοκομείο Άρτας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, που στην έκκληση των ιατρών απάντησε με αοριστολογίες, που τελικά αποδείχτηκαν ψέματα. Είναι όλοι αυτοί που, στο βωμό της απαξίωσης κάθε δημόσιου αγαθού, δεν σέβονται καν το ύψιστο αγαθό της υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας. Είναι όλοι αυτοί που κατάντησαν το Νοσοκομείο μας από ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας σε Κέντρο Υγείας.

Στο αδιέξοδο που αυτοί δημιούργησαν την απάντηση θα τη δώσει ο κόσμος της Άρτας στις 21 Μαΐου".

Θεματική Υγείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Άρτας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  (ΕΔΔΥΠΠΥ), συμμετέχοντας στις διεθνείς εκστρατείες του Π.Ο.Υ., σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών και να τονιστεί η σημασία των εμβολιασμών στην πρόληψη των ασθενειών.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:00, μέσω της πλατφόρμας Zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_gYMAULc6Toq5bwHVK3vqXQ

Ομιλητές: 

  • Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ/ντης Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General
  • Λαμπρινή Γαλανή, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Δ/ντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία
  • Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής & Λοιμώξεων που συνδέονται με Φροντίδα Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας καθώς και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας: https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από την Αγγειοχειρουργική Μονάδα της Χειρουργικής Kλινικής (Διευθυντής-Καθ/τής Μ. Μήτσης) του ΠΓΝΙ Χειρουργική αποκατάσταση Θωρακοκοιλιακού Ανευρύσματος Τύπου ΙΙ. Τέτοιου είδους ανευρύσματα λόγω της μεγάλης έκτασης τους εντός της αορτής, χειρουργούνται σε δύο στάδια και συνδέονται με υψηλά ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητας.

            Επικεφαλής της πολύπλοκης αυτής επέμβασης και στα δύο στάδια, ήταν ο ΕΒ΄ Αγγειοχειρουργικής, Δρ. Γ. Καραολάνης με την υπόλοιπη Αγγειοχειρουργική ομάδα, καθώς και τον ΕΑ΄ Καρδιολογίας, Δρ. Δ. Νίκα. Στην πολύωρη και απαιτητική αυτή επέμβαση καταλυτικό ρόλο είχε η Αναισθησιολογική ομάδα του Νοσοκομείου με Επικεφαλής τον Αν. Καθ. Δρ. Π. Τζίμα καθώς και την ΕΑ΄ Αναισθησιολογίας κ. Κ. Παντελαίου.

            Σπουδαίο ρόλο είχε για ακόμα μία φορά το έμπειρο Νοσηλευτικό προσωπικό του Χειρουργείου και της Χειρουργικής Κλινικής.

            Επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το ΠΓΝΙ προσφέρει στους ιατρούς αλλά και εξελίσσει λόγω των αναγκών που δημιουργούνται. Ο συνδυασμός των παραπάνω, έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας, επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

            Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συγχαίρει τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές για την πρωτοπόρα επέμβαση και άριστη διαχείριση του ασθενή.

                                           Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  (ΕΔΔΥΠΠΥ), συμμετέχοντας στις διεθνείς εκστρατείες του Π.Ο.Υ., σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών και να τονιστεί η σημασία των εμβολιασμών στην πρόληψη των ασθενειών.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:00, μέσω της πλατφόρμας Zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_gYMAULc6Toq5bwHVK3vqXQ

Ομιλητές: 

  • Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ/ντης Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General
  • Λαμπρινή Γαλανή, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Δ/ντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία
  • Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής & Λοιμώξεων που συνδέονται με Φροντίδα Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας καθώς και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας: https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/

Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει στις 18 και 19 Μαρτίου 2022 το 1ο Συνέδριο Ασθενών με καρκίνο του μαστού με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία σε συνεδριακή αίθουσα στην Αθήνα (GoldenAgeHotel), τηρώντας όλα τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, και με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα σήμερα, να χαρτογραφηθεί ο τρόπος ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα να συζητηθούν τρόποι επίλυσης και βελτίωσης της διαχείρισης της ασθένειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας πάντα ως βασικό παρονομαστή την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Θεματολογία

Η θεματολογία του Συνεδρίου βασίζεται στις θέσεις του Υπομνήματος που έχουν συντάξει oΠανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες: Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), το οποίο έχει κατατεθεί προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ανάδειξη των βασικών τομέων δράσης για τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα:

  • Εθνικό Μητρώο Ασθενών με καρκίνο μαστού
  • Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού
  • Κέντρα Μαστού ολοκληρωμένης φροντίδα
  • Γυναίκες Υψηλού Κινδύνου
  • Σχέδιο φροντίδας κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των θεραπειών / Survivorship
  • Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού
  • Επανένταξη στην Εργασία για ασθενείς με καρκίνο μαστού
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών με συλλόγους ασθενών για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν εισηγήσεις από εξειδικευμένους και καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα διατεθεί ικανός χρόνος για συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Πρόγραμμα

Μπορείτε να βρείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ: https://almazois.gr/brca-conference2022/#program

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το συνέδριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού:

  • Γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού
  • Φροντιστές ασθενών με καρκίνο του μαστού
  • Υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με την ογκολογική ασθενή
  • Επιστημονικούς φορείς εμπλεκόμενους με τον καρκίνο του μαστού και την χάραξη πολιτικών υγείας
  • Οργανισμούς που εξυπηρετούν ασθενείς με καρκίνο μαστού ή ασχολούνται με την ασθένεια

Δηλώσεις Συμμετοχής

  • Συμμετοχή με φυσική παρουσία:

Για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία στον συνεδριακό χώρο του GoldenAgeHotel (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα) απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή μέσω της σελίδας του Συνεδρίου:

https://almazois.gr/brca-conference2022

Μέγιστος Αριθμός: 50 άτομα

Για την είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής εφόσον ζητηθούν. 

Το 1ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Με την ευγενική Υποστήριξη:

Επίσημος Χορηγός: RocheHellasΑΕ και RocheDiagnosticsHellasAE

Υποστηρικτές: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Βιοϊατρική, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ, BARD ΕΛΛΑΣ Α.Ε., GENESISPharma Α.Ε., Pfizer Ελλάς ΑΕ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  (ΕΔΔΥΠΠΥ), συμμετέχοντας στις διεθνείς εκστρατείες του Π.Ο.Υ., σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών και να τονιστεί η σημασία των εμβολιασμών στην πρόληψη των ασθενειών.

Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:00, μέσω της πλατφόρμας Zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_gYMAULc6Toq5bwHVK3vqXQ

Ομιλητές: 

  • Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ/ντης Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General
  • Λαμπρινή Γαλανή, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Δ/ντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία
  • Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής & Λοιμώξεων που συνδέονται με Φροντίδα Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης της Ημερίδας καθώς και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας: https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/

Η θεματική Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, σε ανακοίνωσή της καταγγέλει τα εξής: "Συνεχίζεται η εφιαλτική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, με ασθενείς Covid να διασωληνώνονται και να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ Covid.

Την ίδια στιγμή, αναστάλθηκαν όλα τα τακτικά χειρουργεία, η Χειρουργική Κλινική συγχωνεύτηκε με την Ορθοπεδική, το Οδοντιατρικό Τμήμα συρρικνώθηκε και υπολειτουργεί, αναστάλθηκε η λειτουργία του Ακτινολογικού εργαστηρίου του Κέντρου Υγείας Άρτας, που εκτελούσε άμεσα και δωρεάν ραντεβού-εξετάσεις όλων των ιατρών, Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα για τους ασθενείς, ενώ και η θέρμανση είναι ελλιπής εν μέσω χειμώνα.

Αντί, λοιπόν, να ενισχύσει τις δομές Υγείας, τώρα που η πανδημία το απαιτεί, η κυβέρνηση της ΝΔ, με σχέδιο, συστηματικά απαξιώνει και υποβαθμίζει τη δημόσια περίθαλψη.

Το αγαθό της δημόσιας Υγείας δεν εμπεριέχεται στην «κανονικότητά» τους και στους σχεδιασμούς της εγκληματικής τους πολιτικής.

Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν".

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Με την αριθ. Γ4α/Γ.Π. οικ.14830/8-3-2023 απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας εγκρίθηκε, εκτός των άλλων, η προκήρυξη των παρακάτω επί θητεία κενών οργανικών θέσεων ιατρών του Νοσοκομείου μας:

ΤΜΗΜΑ / ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΤΕΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μ.Ε.Θ. ή ΓΕΝΙΚΗΣ   / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση διοίκηση συντονισμό του έργου της εφημερίας (για το Τ.Ε.Π.) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 2
ΤΕΠ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μ.Ε.Θ. (για το ΤΕΠ) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε) ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ (με νοσοκομειακή εμπειρία) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α' 1
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με

εμπειρία στο PET-CT)

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1
ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΣ- ΚΑΡΔΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β' 1

Με την έγκριση προκήρυξης των εν λόγω θέσεων, ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων κλάδου ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν προς πλήρωση από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο, ανέρχεται συνολικά στις 36 θέσεις.

                                

Ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την στήριξή τους στο ΠΓΝΙ

                      

                                   Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

  

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
 

Το γάλα, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις καλύτερες τροφές για τον άνθρωπο. Δυστυχώς όμως, αλλοιώνεται εύκολα και καθίσταται ακατάλληλο προς κατανάλωση λόγω της δύσκολης συντήρησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν ευρύτατα γνωστό στα αρχαία χρόνια που η γνώση και τα μέσα ήταν ελάχιστα και πρωτόγονα. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να μετατραπεί το γάλα σε κάποιο προϊόν, που να διατηρείται και να έχει την υψηλή βιολογική αξία του γάλακτος. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το τυρί.

Η ιστορία του τυριού

Ο Όμηρος περιγράφει μια μέθοδο παρασκευής του τυριού, που ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται στη χωρική τυροκομία. Υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του μπήκε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου όπου είδε καλά κατασκευασμένα δοχεία μέσα στα οποία άρμεγε το γάλα και ράφια γεμάτα με τυριά.

Πιθανή πατρίδα του τυριού είναι κάποια από τις θερμές περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας. Σύμφωνα με αρχαίο μύθο, το πρώτο τυρί παρασκευάστηκε συμπτωματικά από έναν Άραβα έμπορο, ο οποίος έβαλε το γάλα του σε ένα ασκί από στομάχι προβάτου και ξεκίνησε για ταξίδι μέσα από την έρημο για να κάνει τις δουλειές του. Η πυτιά στα τοιχώματα του ασκιού και η ζέστη προκάλεσαν την πήξη του γάλακτος και το διαχωρισμό του σε πήγμα και τυρόγαλα. Κατά την πορεία του διαπίστωσε ότι το τυρόγαλα και το πήγμα (τυρί) του έκοψαν την πείνα και ότι το τυρί είχε ευχάριστη γεύση. Έτσι κατά το μύθο άρχισε η παραγωγή ενός από τα πιο σπουδαία τρόφιμα του ανθρώπου. Σήμερα, λοιπόν, πιστεύεται ότι ταξιδιώτες από την Ασία μετέφεραν την τέχνη της τυροκομίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πριν 2500 χρόνια το τυρί θεωρούταν εξαιρετικό τρόφιμο, γι’ αυτό το πωλούσαν και σε άλλες Μεσογειακές χώρες.

Στην Ευρώπη, που είναι και η κατ’ εξοχήν γαλακτοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, κατά την τελευταία εικοσαετία η παραγωγή τυριών διπλασιάστηκε. Επίσης, από τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως το τυρί και το γιαούρτι σημείωσαν σημαντική άνοδο στην κατανάλωση. Οι παράγοντες που συντέλεσαν σ’ αυτό είναι κυρίως η υψηλή θρεπτική αξία του τυριού, η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής τόσο κατά αρμεγόμενο ζώο όσο και συνολικά, καθώς και οι βελτιώσεις στην ποιότητα, τη συσκευασία και τη διαφήμισή του.

Πόσα είδη τυριών υπάρχουν;

Οι γνωστές ονομασίες τυριών είναι πάνω από 2000, πολλά όμως απ’ αυτά δεν διαφέρουν καθόλου ή διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Έμεινε παροιμιώδες το σχόλιο του Ντε Γκωλ, προέδρου της Γαλλίας, που είπε «πώς να συνεννοηθείς με ένα λαό που έχει 400 είδη τυριών», θέλοντας να τονίσει ότι αφού θέλουν τόση μεγάλη ποικιλία πώς είναι δυνατόν να συγκερασθούν απόψεις και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τρόποι ταξινόμησης

1. Ανάλογα με το είδος του γάλακτος ή το συνδυασμό ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, τα τυριά διακρίνονται σε:

  • Αγελαδινά
  • Πρόβεια
  • Κατσικίσια
  • Αιγοπρόβεια, κλπ

2. Ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης και την υγρασία που τελικά περιέχουν, διακρίνονται σε:

  • Πολύ σκληρά (παρμεζάνα, μυζήθρα ξηρή, μπάτζος, κλπ).
  • Σκληρά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, cheddar, emmental, kerrygold, κλπ).
  • Ημίσκληρα (gouda, edam, Roquefort, brick, κλπ).
  • Μαλακά (φέτα, τελεμές, μυζήθρα, ανθότυρος, μανούρι, cottage, camembert, κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την θρεπτική σύσταση του τυριού και το πως μπορεί να ενταχθεί στην διατροφή μπορείτε να ακούσετε στο απόσπασμα της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2 Fm, που κλήθηκα να μιλήσω στον δημοσιογράφο Γιάννη Ιωάννου.

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με το businesswoman.gr, ανοδική πορεία ακολουθεί η κατανάλωση τυριού στην Ελλάδα, είτε αυτό αφορά εγχώριο (62-65%), είτε εισαγόμενο τυρί (35-38%).

Τη διετία 2019-2020 προβλέπεται αύξηση της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%

Η συνολική εγχώρια παραγωγή τυριών παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας το 2017, με τη φέτα να αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής (76,8%).

Ποια είναι η θρεπτική αξία του τυριού;

Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.

Πρωτεΐνες

Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10 ως 30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα από τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνά κι αυτήν του κρέατος (20%).

Για το λόγο αυτό, τα τυριά έχουν μεγάλη βιολογική αξία και ενδείκνυνται για τη διατροφή κυρίως των παιδιών, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αμινοξέα απ’ ότι οι ενήλικες. Επιπρόσθετα, οι πρωτεΐνες σε μερικά τυριά (κυρίως στα μεγάλου χρόνου ωρίμανσης) είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα. Γενικά τα σκληρά, αλλά και τα ημίσκληρα τυριά περιέχουν πολύ μικρά ποσά λακτόζης από 1 ως 3 γρ/100 γρ, γι’ αυτό είναι πολύ καλά ανεκτά από άτομα με προβλήματα πέψης της λακτόζης (δυσανεξία στη λακτόζη).

Λιπαρά

Τα τυριά περιέχουν επίσης λιπαρά, άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερα. Τα λιπαρά ανάλογα με το είδος των τυριών μπορεί να κυμαίνονται από 0% σε κάποια φρέσκα τυριά μέχρι 50% σε κάποια τυριά εμπλουτισμένα με κρέμα όπως το μανούρι.

Αλάτι

Το αλάτι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρησή του. Πολλά είναι τα τυριά όπου είναι πλούσια σε αλάτι και αντενδείκνυνται για άτομα υπέρταση ή άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν και τυριά όπως το cottage ή το κατίκι τα οποία είναι χαμηλά σε αλάτι και είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα αυτά.

Ασβέστιο & βιταμίνες

Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους.

Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι το τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Επομένως, η σύνθεση του τυριού και προπαντός η υγρασία επηρεάζουν άμεσα τη θρεπτική του αξία. Από 100 γραμμάρια τυριού Φέτα ή Τελεμέ, που καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός μέτρια εργαζόμενου άνδρα κατά το 1/6 ως προς τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και κατά το 1/3 οι ανάγκες σε ασβέστιο. Καλύπτεται επίσης ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια (10%). Τα σκληρά τυριά επειδή έχουν περισσότερη ξηρή ουσία ανά 100 γραμμάρια αγοραζόμενου τυριού καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιων αναγκών από ότι τα μαλακά τυριά, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Είδος τυριού ανά 100 g Παρμεζάνα (πολύ σκληρό) Cheddar (σκληρό) Edam (ημίσκληρο) Φέτα (μαλακό)
Ενέργεια  408 kcal  406 kcal  304 kcal  245 kcal
Κάλυψη αναγκών σε Ενέργεια  16,3 %  16,2 %  12,1 %  9,8 %
Πρωτεΐνες  35,1 g  26 g  24,4 g  16,5 g
Κάλυψη αναγκών σε Πρωτεΐνες  33,1 %  24,5 %  23 %  15,5 %
Λίπη  29,7 g  33,5 g  22,9 g  19,9 g
Κάλυψη αναγκών σε Λίπη  32,6 %  36,8 %  25,2 %  21,8 %
Βιταμίνη B2  0,5 mg  0,5 mg  0,4 mg  0,1 mg
Κάλυψη αναγκών σε Β2  50 %  50 %  40%  1 %
Ασβέστιο (Ca)  1220 mg  800 mg  740 mg  384 mg
Κάλυψη αναγκών σε Ca  122 %  80 %  74 %  38,4 %

Η θρεπτική αξία του σκληρού τυριού ως προς αυτά τα θρεπτικά στοιχεία αντιπαραβάλλεται με άλλα σημαντικά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Απ’ αυτόν, γίνεται εμφανής η υπεροχή του τυριού ως προς το ασβέστιο και την βιταμίνη Α και η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο.

Τρόφιμο στη μέση ποσότητα κατανάλωσης: Παρμεζάνα (σκληρό τυρί) – 30 g Αυγό – 50 g Μοσχάρι – 100 g Ψάρι – 100 g
Ενέργεια (kcal) 122,4 73,5 230 95
Πρωτεΐνες (γρ.) 10,5 6,2 31,6 20,8
Λίπη (γρ.) 8,9 5,5 11,5 1,3
Ασβέστιο Ca (mg) 366 26 14 10
Βιταμίνη Α (μg) 97,5 70
Βιταμίνη B2 (mg) 0,15 0,45 0,27 0,06
Σίδηρος Fe (mg) 0,1 0,6 1,6 0,4

Πόσες θερμίδες και λιπαρά έχουν τα αγαπημένα μας τυριά;

Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε τι είδους είναι και πόσο να τρώμε. Σε πολλές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και πιο συγκεκριμένα κορεσμένα λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά κρέατα και τα λιπαρά τυριά και είναι υπεύθυνα για πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να μειώσουμε την πρόσληψη αυτού, επιλέγοντάς τυριά με περιεκτικότητα λίπους μικρότερη από 20%. Στον παρακάτω πίνακα, αναφέρονται οι θερμίδες και τα λιπαρά από τα αγαπημένα μας τυριά:

Τυριά Θερμίδες Λιπαρά
Ανθότυρο 370 14-17
Τυρί έμενταλ 320 28
Κασέρι light 260 15,5
Κεφαλογραβιέρα 396 26,7
Μυζήθρα παχειά 330 30
Προβολόνε 351 27
Cottage cheese 92 2-4
Τυρί fina 230 10
Τρίγωνα (τηγμένα) τυριά 190 25
Τρίγωνα (τηγμένα) τυριά light 84 7
Τυρί φέτα 250 20,2
Τυρί φέτα light 184 15
Γκούντα 320 28
Γκούντα light 280 16
Ένταμ 310 27,6
Κασέρι 390 29,6
Παρμεζάνα 400 26
Μοτσαρέλα 213 22,3
Μοτσαρέλα light 150 7
Ροκφόρ 360 30,6
Cream cheese 365 34,3
Cream cheese light 152 12
Γραβιέρα 400 32,3
Κατίκι Δομοκού 169 13
Κεφαλοτύρι 400 33,3
Κατσικίσιο τυρί 364 30
Μυζήθρα άπαχη, ανάλατη 100 5-10
Μανούρι 443-546 42,6-52
Μασκαρπόνε 450 42
Μετσοβόνε 411 29
Μπρι (γαλλικό τυρί) 319 27,6
Τυρί μπλε 335 28,6
Ρικότα 174 13
Ροκφόρ 369 30,6
Τσένταρ 402,5 33
Τσένταρ light 187 15
Χαλούμι 322 25

Πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή;

Για να εκτιμηθεί σωστά η σημασία που έχει ένα τρόφιμο στο διαιτολόγιο του ανθρώπου πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η ποσότητα που αποτελεί την μερίδα, η συχνότητα με την οποία μπορεί να καταναλωθεί, καθώς και η ευληπτότητά του. Το τυρί επειδή παράγεται σε πολλά είδη και τύπους μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για γεύση, θερμίδες, πρωτεΐνες κλπ. Τρώγεται αυτούσιο και συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα, ποτά, σαλάτες, σαν ορεκτικό πριν από το φαγητό, κατά το φαγητό αλλά και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό. Ένα, ωστόσο, το βάλουμε μέσα στο φαγητό ή τη σαλάτα μας θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του πρωτεϊνούχου τρόφιμου που έχουμε στο πιάτο μας, μιας και το τυρί ανήκει στην ομάδα του κρέατος. Έτσι θα καταφέρουμε να μην αυξήσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο και να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία τροφών στο φαγητό μας.

Πολλά είδη τυριών, μαλακά με λεπτές γεύσεις και λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας και ευπεπτότητας των πρωτεϊνών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στα διαιτολόγια των μωρών, κυρίως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.

Το τυρί ενδείκνυται κυρίως κατά τη σχολική ηλικία, όταν το παιδί δημιουργεί το μυϊκό ιστό και το σκελετό του και στους υπερήλικες για αναπλήρωση των φθορών στους διάφορους ιστούς. Όταν το τυρί χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο επιδιώκεται η σχέση λίπους προς την ξηρή ουσία του τυριού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη από το συνηθισμένο 45%, ούτως ώστε η περιεκτικότητα του τυριού σε πρωτεΐνη να είναι αυξημένη, αφού η πρωτεΐνη από θρεπτική άποψη είναι σπουδαιότερη από το λίπος και με μικρότερη ενεργειακή αξία.

Ως τροφή το τυρί, μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε λινολεϊκό οξύ και σφιγγολιπίδια, που είναι συστατικά του λίπους του γάλακτος. (όμως το λίπος του γάλακτος περιέχει και σχετικά υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και συμβάλει στην αύξηση των τριγλυκεριδίων).

Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να διεγείρει τη ροή σάλιου, το οποίο ασκεί προστασία έναντι της τερηδόνας. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες του τυριού μπορούν και ουδετεροποιούν τα οξέα της πλάκας, κι έτσι το τυρί φαίνεται πως εμποδίζει την απομετάλλωση του σμάλτου από τα οξέα. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτες με διάφορα είδη τυριών (π.χ cheddar, ελβετικό), που έδειξαν πως μπορούν και μειώνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα των δοντιών, μια ασθένεια που η Αμερικανική γενική χειρουργική έχει χαρακτηρίσει ως «σιωπηλή επιδημία».

Τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού είναι πάρα πολλά, αφού μπορεί και προστατεύει από παθήσεις των οστών, οδοντικές φθορές, παθήσεις του καρδιαγγειακού και από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

Μπορούν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να καταναλώσουν τυρί;

Ίσως είναι κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν τυρί, σε μετριασμένες πάντα ποσότητες, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, την οποία ο οργανισμός μπορεί να πέψει. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο απόσπασμα της ραδιοφωνικής εκπομπής.

Ποια τυριά να προτιμάμε συνήθως;

Συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά τυριά που βρίσκει κανείς στο σουπερμάρκετ και βρήκαμε τα συστατικά τους. Έτσι μπορείτε να τα συγκρίνετε και να επιλέξετε εσείς το τυρί βάσει της θρεπτικότητας και της γεύσης τους. Παρόλα αυτά, δύο είναι οι κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν τηρούμε ένα πλάνο διατροφής. Ο πρώτος είναι να επιλέγουμε τυριά χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και ο δεύτερος είναι να επιλέγουμε τυριά πλήρη σε λιπαρά αλλά στη μισή ποσότητα.

Μοτσαρέλα (Mozzarella)

Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό τυρί που είναι χαμηλότερο σε νάτριο και σε θερμίδες από τα περισσότερα τυριά. Περιέχει επίσης προβιοτικά που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Μοτσαρέλα (Mozzarella) – 28g  
Ενέργεια (kcal) 85
Πρωτεΐνες (γρ.) 6
Λίπη (γρ.) 6
Υδατάνθρακες (γρ.) 1
Νάτριο 176 mg — 7% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Ασβέστιο 14% της RDI

Μπλε τυρί (Blue Cheese)

Το μπλε τυρί έχει διακριτικές μπλε ή γκρίζες φλέβες και πλούσια γεύση. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ μπορεί, επίσης, να προάγει την υγεία των οστών και να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Μπλε τυρί (Blue Cheese) – 28g  
Ενέργεια (kcal) 100
Πρωτεΐνες (γρ.) 6
Λίπη (γρ.) 8
Υδατάνθρακες (γρ) 1
Νάτριο 380 mg — 16% της RDI
Ασβέστιο 33% της RDI

Φέτα (Feta)

Η φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί που είναι υψηλότερο σε αλάτι αλλά χαμηλότερο σε θερμίδες από άλλα τυριά. Μπορεί επίσης να περιέχει υψηλότερες ποσότητες CLA, ένα λιπαρό οξύ που συνδέεται με βελτιωμένη σύνθεση σώματος. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Φέτα (Feta) – 28g  
Ενέργεια (kcal) 80
Πρωτεΐνες (γρ.) 6
Λίπη (γρ.) 5
Υδατάνθρακες (γρ.) 1
Νάτριο 370 mg — 16% της RDI
Ασβέστιο 10% της RDI

Τυρί Κότατζ (Cottage cheese)

Το τυρί Cottage είναι ένα φρέσκο ​​τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες. Προσθέτοντας τυρί cottage στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει κρατώντας σας πλήρεις και καθώς και στην απώλεια βάρους. Η θερμιδική του αξία ανά 110γρ είναι:

Τυρί Κότατζ (Cottage cheese) – 110g  
Ενέργεια (kcal) 120
Πρωτεΐνες (γρ.) 12
Λίπη (γρ.) 7
Υδατάνθρακες (γρ.) 3
Νάτριο 500 mg — 21% της RDI
Ασβέστιο 10% της RDI

Ρικότα (Ricotta)

Το Ricotta είναι ένα κρεμώδες, λευκό τυρί που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ο υψηλής ποιότητας ορός γάλακτος που βρίσκεται στο ricotta μπορεί να προάγει την ανάπτυξη μυών και να βοηθήσει να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Η θερμιδική του αξία ανά 124γρ είναι:

Ρικότα (Ricotta) – 124g  
Ενέργεια (kcal) 180
Πρωτεΐνες (γρ.) 12
Λίπη (γρ.) 12
Υδατάνθρακες (γρ.) 8
Νάτριο 300 mg — 13% της RDI
Ασβέστιο 20% της RDI

Παρμεζάνα (Parmesan)

Η παρμεζάνα είναι ένα τυρί χαμηλό σε λακτόζη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, γεγονός που μπορεί να προάγει την υγεία των οστών. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Παρμεζάνα (Parmesan) – 28g
Θερμίδες 110 kcal
Πρωτεΐνες 10 g
Λίπη  7 g
Υδατάνθρακες 3 g
Νάτριο 330 mg — 14% της RDI
Ασβέστιο 34% της RDI

Ελβετικό τυρί (Sweden cheese)

Το ελβετικό τυρί έχει λιγότερα λιπαρά και νάτριο από τα περισσότερα τυριά και προσφέρει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Ελβετικό τυρί (Sweden cheese) – 28g
Θερμίδες 111 kcal
Πρωτεΐνες 8 g
Λίπη  9 g
Υδατάνθρακες < 1 g
Νάτριο 53 mg — 2% της RDI
Ασβέστιο 25% της RDI

Τσένταρ (Cheddar)

Το Cheddar είναι πλούσιο σε βιταμίνη K2, μια θρεπτική ουσία που αποτρέπει το σχηματισμό ασβεστίου στις αρτηρίες και τις φλέβες σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας K2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Τσένταρ (Cheddar) – 28g
Θερμίδες 115 kcal
Πρωτεΐνες 7 g
Λίπη  9 g
Υδατάνθρακες 1 g
Νάτριο 180 mg — 8% της RDI
Ασβέστιο 20% της RDI

Κατσικίσιο τυρί (Goat cheese)

Το κατσικίσιο τυρί είναι χαμηλότερο στη λακτόζη και περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να αφομοιωθούν ευκολότερα από εκείνες των τυριών από το αγελαδινό γάλα.Η θερμιδική του αξία ανά 28γρ είναι:

Κατσικίσιο τυρί (Goat cheese) – 28g
Θερμίδες 75 kcal
Πρωτεΐνες 5 g
Λίπη  6 g
Υδατάνθρακες 0 g
Νάτριο 130 mg — 6% της RDI
Ασβέστιο 4% της RDI

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το τυρί ως τρόφιμο, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αν καταναλώνεται με μέτρο, σε ανάλογη κάθε φορά ποσότητα και η κατανάλωσή του συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: https://diaitologos.com/diaita/tyri-poia-i-diatrofiki-toy-axia

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ θεωρεί σκόπιμο αλλά και απαραίτητο να τοποθετηθεί δημόσια αναφορικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο χώρο των συγγενών καρδιοπαθειών κατά την τρέχουσα περίοδο, καταγράφοντας τις εύλογες ανησυχίες και τον προβληματισμό μεγάλου αριθμού πασχόντων καθώς και των οικογενειών τους.

Είναι γνωστό ότι επανειλημμένως και με σαφήνεια έχουμε ταχθεί υπέρ της ανάγκης της ύπαρξης και της ομαλοποίησης της λειτουργίας του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το οποίο και λειτουργεί στο ευρύτερο   πλαίσιο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι προτάσεις μας έχουν καταγραφεί επίσημα ακόμη και σε συναντήσεις με τη διοίκηση του προαναφερθέντος νοσοκομείου καθώς και με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ενώ έχουν κοινοποιηθεί κατ’ επανάληψη σε όλους τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους.

Δυστυχώς, η υπολειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. συνεχίζεται, χωρίς να έχουν επέλθει ουσιαστικές βελτιώσεις, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με τρόπο πλήρη, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο.

Τούτο στην πράξη συνεπάγεται τη διαιώνιση μίας κατάστασης δυσλειτουργικής και την παγίωση ενός κλίματος αβεβαιότητας η οποία επηρεάζει αρνητικά το σύνολο του εξαιρετικά ευαίσθητου χώρου μας. Τη σύγχυση επιτείνουν αμφίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και τη συνέχιση λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., καταγγελίες, ενίοτε και επώνυμες, σε ΜΜΕ και στα socialmediaοι οποίες «φωτογραφίζουν» παιδοκαρδιοχειρουργούς και παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές για επικίνδυνη ανεπάρκεια, ακόμη εμμέσως και για αφύσικα υψηλή θνησιμότητα, καταγγελίες ή δηλώσεις για τις οποίες ουδείς μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα εάν είναι βάσιμες ή όχι, επιτείνοντας έτσι την ανησυχία, αν όχι και την αγωνία, κυρίως των γονέων διότι οι αναφορές αφορούν κατά κανόνα βρέφη και παιδιά ενώ δεν υφίσταται απολύτως καμία ενημέρωση όσον αφορά τη δραστηριότητα της adhocεπιτροπής του ΚΕΣΥ, και η οποία πρόκειται να καθορίσει τα κριτήρια λειτουργίας των παιδοκαρδιοχειρουργικών μονάδων της χώρας.

Η Πολιτεία οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να διευκρινίσει με απόλυτη καθαρότητα και ειλικρίνεια τις προθέσεις της όσον αφορά το μέλλον μίας ούτως ή άλλως ιδιαίτερα σημαντικής δομής, όπως το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να θεσμοθετήσει, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, ένα αντικειμενικό και προσβάσιμο σε όλους σύστημα αξιολόγησης των υπαρχουσών δομών και των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε με διαφάνεια και με γνώμονα την προσφερόμενη, αντικειμενική ενημέρωση, ο όποιος ενδιαφερόμενος ή ακόμη και η οικογένεια αυτού να μπορεί να επιλέξει συνειδητά χειρουργό και κλινική, κάτι το οποίο αποτελεί καθημερινή θεσμοθετημένη πρακτική σε όλες τις προηγμένες χώρες, βάσει του προαναφερθέντος σκεπτικού.

Η αρμονική συνύπαρξη και η εκ των αποτελεσμάτων αξιολόγηση όλων των παιδοκαρδιοχειρουργικών και παιδοκαρδιολογικών μονάδων της χώρας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς υποκειμενικές κρίσεις ή τάση προβολής κάποιας σε βάρος των υπολοίπων, έχουμε αποδείξει ότι διαχρονικά αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο.

Τέλος, οποιαδήποτε καταγγελία από οπουδήποτε και εάν προέρχεται θα πρέπει άμεσα να τυγχάνει της προσοχής των αρμοδίων αρχών, ώστε να υφίστανται τις ανάλογες συνέπειες είτε οι καταγγέλλοντες, σε περίπτωση μη απόδειξης αυτών, είτε οι καταγγελλόμενοι, σε περίπτωση κατά την οποία αυτές είναι αληθείς, ακόμη και όταν απαιτείται αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση.

Καμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το διακύβευμα συνίσταται στην υγεία, ακόμη προφανώς και στη ζωή ασθενών και μάλιστα εν προκειμένω αθώων παιδιών και εφήβων.    

Το Δ.Σ. του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κων. Χόρτη στο 6975592614.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θεσμικοί θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας, από την αρχή της πανδημίας καταθέταμε συνεχώς προτάσεις για τη σωστή και έγκαιρη διαχείριση της Covid-19.

Μετά την προαναγγελθείσα και από χθες υλοποιούμενη πλέον επιστράτευση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, ερήμην των Ιατρικών Συλλόγων, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα εξής:

Η πίεση στο ΕΣΥ εξαιτίας της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια είναι δεδομένη και η ανάγκη στήριξης του προσωπικού του ΕΣΥ απολύτως αναγκαία. Η λήψη όμως βίαιων και αποσπασματικών μέτρων που κατά το παρελθόν δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί.

Η επιστράτευση εν καιρώ ειρήνης, αποτελεί το έσχατο μέσο για μία πολιτεία, το οποίο μπορεί και πρέπει να αποφεύγεται. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώσαμε και δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, το οποίο δεν θα χρειαζόταν αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, οι γιατροί που επιστρατεύονται, απομακρύνονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τείχος προστασίας για τα νοσοκομεία και η οποία έτσι αποδυναμώνεται.

Ζητούμε λοιπόν, εκ νέου, την ύστατη πλέον ώρα, άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.

2) Να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει κρίσεων για θέσεις στο ΕΣΥ, τάχιστα και σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα.

3) Άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

4) Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.

5) Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

6) Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με άμεση προτεραιότητα σε ακριτικές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Ιατρικής Κοινότητας. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών προκήρυξης, κρίσεων και πρόσληψης, ώστε να ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των γιατρών σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες.

7) Προγραμματισμός των προσλήψεων στο ΕΣΥ σε βάθος διετίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη πριν την αποχώρηση των συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης.

8) Παροχή κινήτρων για τη στελέχωση του ΕΣΥ, ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν οι βασικές αιτίες που ωθούν τους περισσότερους νέους συναδέλφους να εγκαταλείπουν τη χώρα και να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ακόμα και σε γειτονικές χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες. Αναγκαία συνθήκη η αναπροσαρμογή μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ, που θα είναι ανάλογο με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9) Παροχή ιδιαίτερων κινήτρων για άγονες ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης και ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι επιπλέον της εκπαίδευσής τους, παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.

10) Σταθερή, ουσιαστική και διαχρονική συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και την αποτροπή αποφάσεων και καταστάσεων οι οποίες θίγουν καίρια την επιστημονική υπόσταση των Ιατρών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

           

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας

ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

ΚΑΡΑΔΕΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

More Articles ...

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:  "Κτηνοτρόφε, Κτηνοτρόφισσα,
Μετά το ΠΑΣΧΑ με τα  καλάθια “καπαμά” της κυβέρνησης ήρθαν και οι γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος!!
Έτσι η «ΔΩΔΩΝΗ» μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σ΄αυτή και τον κουρνιαχτό των εγκαινίων και των πανηγυρισμών για την επέκταση της βιομηχανίας,
για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας, για τα νέα προϊόντα μας έστειλε την «λυπητερή». Στα τιμολόγια που πήραμε είδαμε να μειώνεται αναδρομικά (από τον Μάρτη) η
τιμή του γάλακτος στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που παράγουν μέχρι και 60 τόνους κατά τρία λεπτά!! Δεν θα σταματήσουν εδώ ετοιμάζουν και νέα
μείωση!! Η μείωση της τιμής θα προσθέσει νέες δυσκολίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες και δεν τα φέρνουν
βόλτα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη ένας στους δέκα κτηνοτρόφους έχει εγκαταλείψει την παραγωγή σύμφωνα και με τα
τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με τον τρόπο αυτό προωθείται ο μόνιμος στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και πιο λίγα χέρια και γι΄ αυτό κάθε
αναθεώρησή της είναι και χειρότερη από την προηγούμενη όπως και η τωρινή που ξεκίνησε αρχές του 2023.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και δείχνουν ότι η διαχρονική πολιτική της
εξωστρέφειας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και την βελτίωση της
θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα επικαλούμενη το πλαίσιο της «ελεύθερης
αγοράς» την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στις
εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη
τιμή.
Στην ανάπτυξη αυτή που κίνητρο έχει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού οι δικές μας ανάγκες και οι κόποι
μας δεν χωράνε.
Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια. Μέσα από το σύλλογό μας και δυναμώνοντάς τον, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν να κάνουμε πράξη το σύνθημα των
αγώνων μας «ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που οδηγό έχει
την ΚΑΠ της ΕΕ.
 
Μέσα από την πείρα που συγκεντρώσαμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μόνο όταν εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας και προχωρήσαμε σε αγώνες τοπικά, περιφερειακά
και πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και έχοντας τη στήριξη του υπόλοιπου λαού που και αυτός υποφέρει, καταφέραμε να
αποσπάσουμε μικρές και οι μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο, τις ενισχύσεις- ψίχουλα για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών κλπ.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, για
να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να απαιτήσουμε:
- Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο.
-Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών - αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.
- Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
- Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
- Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον πλούτο του λαού.
 
ΖΙΤΣΑ Μάιος 2023"

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

 
lllll.png

 

Η MarBella Collection είναι ένας αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας 5*. Το MarΒella Corfu και το MarΒella Nido Suite Hotel & Villas βρίσκονται στην Κέρκυρα, και το MarΒella Elix, στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας.

Το MarBella Elix αναζητά επαγγελματία για τη θέση του Φύλακα

Αρμοδιότητες:

  • Υπεύθυνος στην διατήρηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου

Προσόντα:

  • Προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε ξενοδοχείο 4* ή 5* θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν
  • Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας
  • Επιθυμητή η γνώση Αγγλικής γλώσσας
  • Εξωστρεφής και ευχάριστη προσωπικότητα
  • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικό πνεύμα
  • Επαγγελματική συμπεριφορά

Παροχές:

  • Δυναμικό και εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον
  • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
  • Εποχιακή απασχόληση
  • Διαμονή και διατροφή

 

Κάνε την αίτησή σου εδώ και γίνε μέλος της MarBella Collection!

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

HR DEPARTMENT -MARBELLA COLLECTION

T +30 26610 71126

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.