ΜΕΝΟΥΜΕ ΗΠΕΙΡΟ

Τα πρώτα ευρήματα των ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων οικοτόπων της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, με πιο σημαντικό την παρουσία του αγριόγιδου σε οικοσυστήματα όπου μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες καταγραφές (παγκοσμίως), όπως είναι η χαράδρα του Αράχθου (χαμηλό υψόμετρο και πλούσια βλάστηση) παρουσίασε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βουργαρέλι Κεντρικών Τζουμέρκων, η επιστημονική ομάδα στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση της παρακολούθησης.

Το ενθαρρυντικό είναι, όπως επισημαίνεται, ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της παρακολούθησης κρίνονται ικανοποιητικά, γεγονός που δείχνει την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί.

Η επιστημονική παρακολούθηση θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες, οπότε θα εξαχθούν και τα τελικά συμπεράσματα για την κατάσταση ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.

Το έργο του Φορέα
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάστηκε το μέχρι σήμερα έργο του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ο προγραμματισμός των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των διαφόρων φορέων και τη διαλογική συζήτηση, διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης του Προεδρικού Διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο, όπως η σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης καθώς και η άρση μερικών περιορισμών του Διατάγματος.

Η ημερίδα
Η ημερίδα με θέμα «Το έργο του Φορέα Διαχείρισης και η επιστημονική παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας στο Ε.Π. Τζουμέρκων, Περιστερίου & χαράδρας Αράχθου» πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα, με τη συνεργασία-συμμετοχή της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. –Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α.

Στην ημερίδα, εκτός των άλλων, παρευρέθηκαν τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι: των Δασικών Υπηρεσιών του Ν. Τρικάλων, της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, των κυνηγετικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, Συνεταιρισμών κ.α., καθώς και πολλοί εργαζόμενοι στο Φορέα Διαχείρισης.

Το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης εκπροσωπούσε ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αυτού κ.κ. Χρήστος Χασάνης και Αθανάσιος Μπαζούκας, οι οποίοι και συντόνιζαν τις εργασίες, της ημερίδας, συνεπικουρούμενοι από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. κ. Γεράσιμο Παπαηλία.

Χαιρετισμοί
Στην ημερίδα έστειλαν μηνύματα η Όλγα Γεροβασίλη, Κυβερνητική εκπρόσωπος και βουλευτής Άρτας, καθώς και ο Σταύρος Καλογιάννης, πρώην αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και π. βουλευτής Ιωαννίνων, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, δήλωσαν και τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης για την ολοκλήρωση του έργου του.


fanaripress.gr

e horos logo