ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι 30 καλύτερες φωτογραφίες που αναδείχτηκαν από το διαγωνισμό με τίτλο «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του», παρουσιάστηκαν το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (στα παλιά σφαγεία), με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Epainos_Apostolos_Noutsos.jpg

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διεξήχθη από την 1η Οκτωβρίου ως τις 20 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο των προωθούμενων πρωτοβουλιών του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του κοινού στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου, Γιώργος Λώλης απένειμε τα βραβεία και τους επαίνους (τρεις φωτογραφικές μηχανές και τρεις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους) στους δημιουργούς των έξι καλύτερων φωτογραφιών επί συνόλου 243 που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

Epainos_Ioannis_Stamaths.jpg

Αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλες και όλους όσοι πήραν μέρος στην καλλιτεχνική πρόκληση, προβάλλοντας, όπως είπε, «η καθεμία και ο καθένας, με τη δική τους προσέγγιση, τις ομορφιές της πόλης» των Ιωαννίνων, ο Γιώργος Λώλης πρόσθεσε: «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το πολύ ενδιαφέρον υλικό των δεκάδων φωτογραφιών που παρουσιάστηκαν, αποτελεί και μία ιστορική καταγραφή της σημερινής καθημερινότητας στην περιοχή μας, ένα αξιοθαύμαστο αποτύπωμα στο χώρο και το χρόνο. Όπως και να ‘χει, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, ιδίως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, είναι σημαντική προσφορά –κι εμείς ως τέτοια την αναγνωρίζουμε. Και δεν αναφέρομαι στο συμβολικό χαρακτήρα της σημερινής επιβράβευσης, αλλά στην ουσιαστική αξία που αποδίδουμε στην έννοια της συλλογικής προσπάθειας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι, πιστεύουμε στη συνεργασία και επενδύουμε σε αυτή. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, η καθεμιά και ο καθένας με τον τρόπο του».

Epainos_Eytyxia.jpg

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού διαβεβαίωσε πως, μολονότι «η πανδημία περιορίζει τις δυνατότητες» και δεν επιτρέπει να τεθεί σε εφαρμογή «ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μας, αλλά και την προβολή της πόλης που θα θέλαμε», ο δήμος Ιωαννιτών πασχίζει να αξιοποιήσει «ακόμη και την πιο μικρή ευκαιρία» που προσφέρεται, για να ανταποκριθεί «στην τεράστια πρόκληση της ‘‘επόμενης μέρας’’», χωρίς να αφήνει το χρόνο να πάει χαμένος.

«Ο δημοτική Αρχή και το Γραφείο τουριστικής προβολής του δήμου», τόνισε ο Γιώργος Λώλης, «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για μία βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη στην πόλη, όταν επιστρέψουμε στην περίοδο της λεγόμενης ‘‘κανονικότητας’’.

Κατ’ αρχήν, να διεκδικήσουμε, με αξιώσεις, μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο προσέλκυσης επισκεπτών μέσα στο 2021 και, στη συνέχεια, να μπούμε δυναμικά στην εποχή της τουριστικής ανάκαμψης».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Λώλης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο δήμαρχος τις προηγούμενες ημέρες με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και ξένους αξιωματούχους και προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, ο δήμος Ιωαννιτών θα παρουσιάσει μία δέσμη ενεργειών και δράσεων που, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και αφορούν, τόσο στη βελτίωση της υποδομής και των διαθέσιμων εργαλείων, όσο και στην τουριστική προβολή της πόλης.

Το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό έλαβε ο Στράτος Γκότζιος, το 2ο ο Θεόδωρος Παπατρέχας και το 3ο η Ζωή Χήτου. Αντιστοίχως, τους επαίνους έλαβαν η Ευτυχία Τρομπούκη, ο Απόστολος Νούτσος και ο Ιωάννης Σταμάτης. Επίσης, επιλέχθηκαν επιπλέον 24 φωτογραφίες, οι οποίες, μαζί με τις έξι καλύτερες, θα εκτεθούν το επόμενο διάστημα διαδικτυακά -μέσω της προβολής slideshow- και, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, σε φυσικό εκθεσιακό χώρο του δήμου.

A_brabeio_Stratos_Gkotsios.jpg

Μία φωτογραφία από την κάθε συμμετέχουσα και τον κάθε συμμετέχοντα στο διαγωνισμό θα αναρτηθεί, με τα πλήρη στοιχεία της/του δημιουργού, σε ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών (travelioannina.com) και στα socialmedia που διαθέτει (Facebook, Twitter, Instagram), αλλά και στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (pkdi.gr).

Οι επιπρόσθετες 24 φωτογραφίες ανήκουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, στους: Μιχαήλ Βακάρο, Θύμιο Μάντζιο, Ιωάννη Μπενέκο, Γεωργία Σκοπούλη, Θεόδωρο Τσιάτση, Άγγελο Μητσόπουλο, Φώτη Σάρρα, Γιώτα Σιώμου, Νίκη Ράτσικα, Γεώργιο Λούπα, bill pappa, Κατερίνα Ελευθεριάδου, Χρόνη Πέγκα, Δημήτρη Ζωγράφο, Ιωάννη Συρμακέση, Γεώργιο Αγγέλη, Πανταζή Τουφίδη, Ναυτικό Όμιλο, Κωνσταντίνο Μαντζιαρόπουλο, Βασίλη Πατερούση, Αντώνη Βαράκα, Γεώργιο Γαράφα, Δημήτρη Τσιάλο και Αλέξανδρο Καραπάνο.

  g_vraveio_zoh_xhtou.JPG

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκ μέρους του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου, ο Αιμίλιος Νέος ανακοίνωσε ότι πήραν μέρος 81 συμμετέχοντες και επισήμανε ότι οι καταξιωμένοι φωτογράφοι και καθηγητές Φωτογραφίας, που απαρτίζουν την τριμελή κριτική επιτροπή, επέλεξαν τις καλύτερες φωτογραφίες, χωρίς να γνωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία των δημιουργών, ώστε η διαδικασία της αξιολόγησης να είναι αδιάβλητη.

Εκ μέρους της καλλιτεχνικής επιτροπής, ο εκπαιδευτής Φωτογραφίας, Παναγιώτης Τσιγκούλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η φωτογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για την προβολή ενός τόπου», προσθέτοντας ότι, στο διαγωνισμό, υποβλήθηκαν «πολλές ωραίες φωτογραφίες, που ανέδειξαν πολύ όμορφες εικόνες της πόλης των Ιωαννίνων».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου.    

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Μακρίδης μαζί με τον Δημήτρη Ξαξίρη κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα του τόπου, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με τη συνοδεία των κουδουνιών, έψαλλαν πτυχές της ζωής του Λαζάρου στο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για ένα συμβολικό έθιμο που υμνεί την ανάσταση, τη νίκη της ζωής, την επικράτηση του φωτός στο σκοτάδι και την Άνοιξη.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους κ. Μακρίδη και Ξαξίρη για την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι «Μας δίνουν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε τα έθιμα μας, ενόψει Πάσχα σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας. Εύχομαι του χρόνου να γιορτάσουμε πιο πανηγυρικά».

Ο Μάρτιος έφτασε και όσοι καλλιεργητές δεν ακολουθούν την πεπατημένη των υβριδικών ή μεταλλαγμένων σπόρων, αναζητούν τους παραδοσιακούς και βιολογικούς, που προσφέρουν περισσότερη ποιότητα και υγιεινή διατροφή. Στην Ήπειρο, παραδοσιακούς σπόρους μπορεί να βρει κανείς στις παρακάτω τράπεζες σπόρων:

Δήμος Ιωαννιτών [9084]

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Ηπείρου, Ομάδα Ιωαννίνων

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Οικογιορτές

Ιωάννινα (452 21)

Συντονισμός: Χάρις Μελά - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - τηλ. 2651007490

http://www.peliti.gr

Ομάδα καλλιέργειας γης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα

Για πληροφορίες: Τμήμα Αξιοποίησης Αγροκτήματος: Γεώργιος Χιουρέας, 2651005493 Χάρις Μελά, 2651005490

http://www.uoi.gr/gr/announcements/extended.php?post_id=4579

"Κύριος σκοπός της ΟΚΑΓΗΠΙ είναι η ώθηση και η εκπαίδευση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων [9080]

Η Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων

Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων

Τζουμέρκα, Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/1582995248579525/

Στις 24 Ιανουαρίου 2021 συναντήθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή της πολιτείας του RhodeIsland κ. Λεωνίδα Ραπτάκη. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Westerly, RI. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο που ετοιμάζει η ΄Ενωση Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) και το οποίο προγραμματίζεται για την 1η Αυγούστου 2021 στην Αθήνα. Ακόμη ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον κ. Ραπτάκη για τις προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο στον χώρο της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι δύο άντρες συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας της ΠΑΔΕΕ και του Συμβουλίου.

Ο κ. Ραπτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Δήμου για την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από το κρατίδιο του RhodeIsland στη νέα κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ JoeBiden, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Στη δωρεά ειδικών μονάδων που θα υποστηρίξουν τη νέα, δεύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-Covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος ΑΕΒΕ» ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του νοσοκομείου.

«Είναι αυτονόητο καθήκον μας να υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική κοινωνία. Εύχομαι τις νέες κλίνες ΜΕΘ και τον εξοπλισμό που δωρίζουμε να τις χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Σκανιάς, διευθυντής Ζώνης Γάλακτος και εκπρόσωπος της εταιρίας.

Πωλείται οικοδομήσιμο γωνιακό οικόπεδο 1.300 τ.μ. στην Ελεούσα Ιωαννίνων επί της οδού Σωκράτη Νο 16 στην τοποθεσία Πλήχτες. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλ.6947373713.
._2.jpg._3_1.jpg